Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek z grubym dnem
- słoiki z zakrętkami
KROK 1
Gruszki myjemy. Niewielką część owoców kroimy razem ze skórką w kostkę. Resztę obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Liczba gruszek zależy od ilości dżemu, jaką chcemy uzyskać.
KROK 2
Gruszki bez skórki wrzucamy do garnka o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec przywieraniu dżemu. Dżem doprawiamy wedle upodobań sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem. Opcjonalnie doprawiamy kardamonem i cukrem wanilinowym. Dodajemy gruszki ze skórką i mieszamy.
KROK 3
Bardzo gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem.
Zobacz podobne
przepisy
Chutney z ananasa
Lubisz słodko-kwaśne smaki? Chutney z ananasa z papryczką chili będzie doskonale smakował z daniami azjatyckimi!
Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!
Złoty napar z imbiru
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!
Dżem z włoskich śliwek
Śliwkowa słodycz według receptury Anny Muchy. Wypróbuj przepis na pyszny dżem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wegańska ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
2306 dni temu
a co z pasteryzowaniem ,nie musimy gotować?
odpowiedz
2305 dni temu
Drogi Gościu, jeśli po odwróceniu słoików z ciepłym dżemem wieczka ulegną delikatnemu wgłębieniu, to oznacza, że słoiki zostały prawidłowo zamknięte i pasteryzacja nie jest już konieczna. Jeśli takiego wgłębienia nie ma, wtedy należy przeprowadzić proces pasteryzacji :) Posłuchaj porad naszego cukiernika https://kuchnialidla.pl/napelnianie-sloikow-po-co-sie-je-odwraca-do-gory-dnem
2996 dni temu
Witam, Dodałam odrobinę skórki z cytryny- nie za dużo, żeby nie zgorzkniało ;) i dodało to mega świeżego aromatu ;).
odpowiedz
3343 dni temu
Na wesoło :) Bardzo przyjemnie, wszystko ładnie pokazane (ile cukru, cynamonu, jaka konsystencja - jak kto lubi). Słoiki powinny być dostępne w Lidlu, bo są fajne :)
odpowiedz
3343 dni temu
Mariolu, dziękujemy za sugestię! Pozdrawiamy!
3344 dni temu
smacznego dżemu z kudłami Muchy - mogła je chociaż związać w kucyk z tyłu a nie, żeby się majtały nad jedzeniem.
odpowiedz
3345 dni temu
masakra troszkę precyzji mniej wygłupów
odpowiedz
3345 dni temu
Drogi Gościu, co możemy dla Ciebie doprecyzować? :)
2300 dni temu
Zgadzam się, pani Mucha w wersji pani Pakosińska z domieszką pani Jędrusik, jest, wbrew pozorom, po prostu niestrawna. No i tamte panie miały/mają swoistą naturalność, w przeciwieństwie do mizdrzenia się pani Muchy. Dodam też, że pani Jędrusik nigdy nie zniżyłaby się do robienia "marmelady" przed kamerą. No, ale to była Aktorka. Z pozdrowieniami dla Lidla, mojego ulubionego sklepu z narzędziami dla majsterkowiczów, Małgosia Be.
3347 dni temu
A choćby mniej więcej ile tego cukru? (łyżka czy pół kilo) Podobnie z cynamonem - łyżeczka czy cała paczka?
odpowiedz
3347 dni temu
Tomku, wszystko zależy od słodkości samych owoców. Musisz próbować dżem i dosypać tyle cukru, żeby Tobie smakowało :)
829 dni temu
Ile ty potrzebujesz tyle dodajesz , co za pytania
3348 dni temu
A jak długo je gotować ?
odpowiedz
3348 dni temu
Do uzyskania pożądanej konsystencji. Jak owoce odpowiednio zgęstnieją, przekładamy do słoiczków :)
3348 dni temu
No to w końcu ze skóra czy bez te gruszki??!!
odpowiedz
3348 dni temu
Drogi Gościu, jak w przepisie - część ze skórką, a część bez :)
3348 dni temu
i tak i tak :P
3349 dni temu
Czy w Lidlu będzie można kupić takie słoiki i naklejki?
odpowiedz
3344 dni temu
Ponawiam pytanie :)
zobacz wszystkie