
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek z grubym dnem
- słoiki z zakrętkami
KROK 1
Gruszki myjemy. Niewielką część owoców kroimy razem ze skórką w kostkę. Resztę obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Liczba gruszek zależy od ilości dżemu, jaką chcemy uzyskać.
KROK 2
Gruszki bez skórki wrzucamy do garnka o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec przywieraniu dżemu. Dżem doprawiamy wedle upodobań sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem. Opcjonalnie doprawiamy kardamonem i cukrem wanilinowym. Dodajemy gruszki ze skórką i mieszamy.
KROK 3
Bardzo gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Nuggetsy z kurczaka
- Sernik pistacjowy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka gyros
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik świąteczny
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Łazanki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba po japońsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (20)
2621 dni temu
a co z pasteryzowaniem ,nie musimy gotować?
Odpowiedz
2619 dni temu
Drogi Gościu, jeśli po odwróceniu słoików z ciepłym dżemem wieczka ulegną delikatnemu wgłębieniu, to oznacza, że słoiki zostały prawidłowo zamknięte i pasteryzacja nie jest już konieczna. Jeśli takiego wgłębienia nie ma, wtedy należy przeprowadzić proces pasteryzacji :) Posłuchaj porad naszego cukiernika https://kuchnialidla.pl/napelnianie-sloikow-po-co-sie-je-odwraca-do-gory-dnem
3310 dni temu
Witam, Dodałam odrobinę skórki z cytryny- nie za dużo, żeby nie zgorzkniało ;) i dodało to mega świeżego aromatu ;).
Odpowiedz
3658 dni temu
Na wesoło :) Bardzo przyjemnie, wszystko ładnie pokazane (ile cukru, cynamonu, jaka konsystencja - jak kto lubi). Słoiki powinny być dostępne w Lidlu, bo są fajne :)
Odpowiedz
3658 dni temu
Mariolu, dziękujemy za sugestię! Pozdrawiamy!
3658 dni temu
smacznego dżemu z kudłami Muchy - mogła je chociaż związać w kucyk z tyłu a nie, żeby się majtały nad jedzeniem.
Odpowiedz
3660 dni temu
masakra troszkę precyzji mniej wygłupów
Odpowiedz
3660 dni temu
Drogi Gościu, co możemy dla Ciebie doprecyzować? :)
2614 dni temu
Zgadzam się, pani Mucha w wersji pani Pakosińska z domieszką pani Jędrusik, jest, wbrew pozorom, po prostu niestrawna. No i tamte panie miały/mają swoistą naturalność, w przeciwieństwie do mizdrzenia się pani Muchy. Dodam też, że pani Jędrusik nigdy nie zniżyłaby się do robienia "marmelady" przed kamerą. No, ale to była Aktorka. Z pozdrowieniami dla Lidla, mojego ulubionego sklepu z narzędziami dla majsterkowiczów, Małgosia Be.
3661 dni temu
A choćby mniej więcej ile tego cukru? (łyżka czy pół kilo) Podobnie z cynamonem - łyżeczka czy cała paczka?
Odpowiedz
3661 dni temu
Tomku, wszystko zależy od słodkości samych owoców. Musisz próbować dżem i dosypać tyle cukru, żeby Tobie smakowało :)
1144 dni temu
Ile ty potrzebujesz tyle dodajesz , co za pytania
3662 dni temu
A jak długo je gotować ?
Odpowiedz
3662 dni temu
Do uzyskania pożądanej konsystencji. Jak owoce odpowiednio zgęstnieją, przekładamy do słoiczków :)
3662 dni temu
No to w końcu ze skóra czy bez te gruszki??!!
Odpowiedz
3662 dni temu
Drogi Gościu, jak w przepisie - część ze skórką, a część bez :)
3662 dni temu
i tak i tak :P
3663 dni temu
Czy w Lidlu będzie można kupić takie słoiki i naklejki?
Odpowiedz
3659 dni temu
Ponawiam pytanie :)
zobacz wszystkie