zobacz film Dżem gruszkowo-cynamonowy

Anna Mucha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • garnek z grubym dnem
  • słoiki z zakrętkami

KROK 1

dżem gruszkowo-cynamonowy - kroimy gruszki Gruszki myjemy. Niewielką część owoców kroimy razem ze skórką w kostkę. Resztę obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Liczba gruszek zależy od ilości dżemu, jaką chcemy uzyskać.

 

KROK 2

dżem gruszkowo-cynamonowy - gotujemy gruszki Gruszki bez skórki wrzucamy do garnka o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec przywieraniu dżemu. Dżem doprawiamy wedle upodobań sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem. Opcjonalnie doprawiamy kardamonem i cukrem wanilinowym. Dodajemy gruszki ze skórką i mieszamy.

 

KROK 3

dżem gruszkowo-cynamonowy - przekładamy do słoiczków Bardzo gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Gość Gość
    116 dni temu
    a co z pasteryzowaniem ,nie musimy gotować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    115 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli po odwróceniu słoików z ciepłym dżemem wieczka ulegną delikatnemu wgłębieniu, to oznacza, że słoiki zostały prawidłowo zamknięte i pasteryzacja nie jest już konieczna. Jeśli takiego wgłębienia nie ma, wtedy należy przeprowadzić proces pasteryzacji :) Posłuchaj porad naszego cukiernika https://kuchnialidla.pl/napelnianie-sloikow-po-co-sie-je-odwraca-do-gory-dnem
  • Agnetha Agnetha
    805 dni temu
    Witam, Dodałam odrobinę skórki z cytryny- nie za dużo, żeby nie zgorzkniało ;) i dodało to mega świeżego aromatu ;).

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    1153 dni temu
    Na wesoło :) Bardzo przyjemnie, wszystko ładnie pokazane (ile cukru, cynamonu, jaka konsystencja - jak kto lubi). Słoiki powinny być dostępne w Lidlu, bo są fajne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1153 dni temu
    Mariolu, dziękujemy za sugestię! Pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    1154 dni temu
    smacznego dżemu z kudłami Muchy - mogła je chociaż związać w kucyk z tyłu a nie, żeby się majtały nad jedzeniem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1155 dni temu
    masakra troszkę precyzji mniej wygłupów

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1155 dni temu
    Drogi Gościu, co możemy dla Ciebie doprecyzować? :)
  • Gość Gość
    110 dni temu
    Zgadzam się, pani Mucha w wersji pani Pakosińska z domieszką pani Jędrusik, jest, wbrew pozorom, po prostu niestrawna. No i tamte panie miały/mają swoistą naturalność, w przeciwieństwie do mizdrzenia się pani Muchy. Dodam też, że pani Jędrusik nigdy nie zniżyłaby się do robienia "marmelady" przed kamerą. No, ale to była Aktorka. Z pozdrowieniami dla Lidla, mojego ulubionego sklepu z narzędziami dla majsterkowiczów, Małgosia Be.
  • Tomek Tomek
    1157 dni temu
    A choćby mniej więcej ile tego cukru? (łyżka czy pół kilo) Podobnie z cynamonem - łyżeczka czy cała paczka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1157 dni temu
    Tomku, wszystko zależy od słodkości samych owoców. Musisz próbować dżem i dosypać tyle cukru, żeby Tobie smakowało :)
  • terenowka terenowka
    1157 dni temu
    A jak długo je gotować ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1157 dni temu
    Do uzyskania pożądanej konsystencji. Jak owoce odpowiednio zgęstnieją, przekładamy do słoiczków :)
  • Gość Gość
    1158 dni temu
    No to w końcu ze skóra czy bez te gruszki??!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1158 dni temu
    Drogi Gościu, jak w przepisie - część ze skórką, a część bez :)
  • terenowka terenowka
    1157 dni temu
    i tak i tak :P
  • Piotr Konopka Piotr Konopka
    1159 dni temu
    Czy w Lidlu będzie można kupić takie słoiki i naklejki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1154 dni temu
    Ponawiam pytanie :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram