Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik nagrzany do 180°C
  • blaszkę
  • papier do pieczenia
  • garnek z grubym dnem
  • blender
  • słoiczki z zakrętkami

KROK 1

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem - przygotowujemy jabłkaPiekarnik rozgrzewamy do 180°C. Jabłka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Owoce układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy, aż jabłka się zrumienią i zaczną się rozpadać. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy.

 

KROK 2

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem - smażymy jabłkaDo garnka wsypujemy cukier i rozpuszczamy go na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy imbir oraz czosnek. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, do garnka przekładamy upieczone jabłka. Podlewamy minimalną ilością wody i jeszcze chwilę smażymy.

 

KROK 3

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem - miksujemy składnikiWszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy 3-4 łyżki chrzanu, niewielką ilość soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i obracamy do góry dnem. Odstawiamy do przestygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Anna Mucha

Złoty napar z imbiru

Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!

Złoty napar z imbiru

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Chutney z ananasa

Lubisz słodko-kwaśne smaki? Chutney z ananasa z papryczką chili będzie doskonale smakował z daniami azjatyckimi!

Chutney z ananasa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Anna Mucha

Dżem gruszkowo-cynamonowy

Doskonały do kanapek, ciast i naleśników - dżem z gruszek z aromatycznym cynamonem!

Dżem gruszkowo-cynamonowy

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 20 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Konfitura z pomidorów z curry

Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!

Konfitura z pomidorów z curry
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 20 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Dagmara Dagmara
    1309 dni temu
    Czy można ją pasteryzować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1308 dni temu
    Darmaga, tak - można ją pasteryzować.
  • Zu Zu
    1684 dni temu
    Ile słoiczków konfitury wychodzi z tego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1684 dni temu
    Zu, z podanych składników uzyskasz 1 słoik konfitury o pojemności ok. 500 ml, ale możesz podzielić tę ilość konfitury na kilka mniejszych słoiczków.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!