
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik nagrzany do 180°C
- blaszkę
- papier do pieczenia
- garnek z grubym dnem
- blender
- słoiczki z zakrętkami
KROK 1
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Jabłka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Owoce układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy, aż jabłka się zrumienią i zaczną się rozpadać. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy.
KROK 2
Do garnka wsypujemy cukier i rozpuszczamy go na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy imbir oraz czosnek. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, do garnka przekładamy upieczone jabłka. Podlewamy minimalną ilością wody i jeszcze chwilę smażymy.
KROK 3
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy 3-4 łyżki chrzanu, niewielką ilość soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i obracamy do góry dnem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto marchewkowe
- Makówki śląskie
- Boczek pieczony
- Nuggetsy z kurczaka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik pistacjowy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
1419 dni temu
Czy można ją pasteryzować?
Odpowiedz
1418 dni temu
Darmaga, tak - można ją pasteryzować.
1794 dni temu
Ile słoiczków konfitury wychodzi z tego przepisu?
Odpowiedz
1794 dni temu
Zu, z podanych składników uzyskasz 1 słoik konfitury o pojemności ok. 500 ml, ale możesz podzielić tę ilość konfitury na kilka mniejszych słoiczków.