Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik nagrzany do 180°C
- blaszkę
- papier do pieczenia
- garnek z grubym dnem
- blender
- słoiczki z zakrętkami
KROK 1
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Jabłka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Owoce układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy, aż jabłka się zrumienią i zaczną się rozpadać. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy.
KROK 2
Do garnka wsypujemy cukier i rozpuszczamy go na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy imbir oraz czosnek. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, do garnka przekładamy upieczone jabłka. Podlewamy minimalną ilością wody i jeszcze chwilę smażymy.
KROK 3
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy 3-4 łyżki chrzanu, niewielką ilość soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i obracamy do góry dnem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Złoty napar z imbiru
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!
Chutney z ananasa
Lubisz słodko-kwaśne smaki? Chutney z ananasa z papryczką chili będzie doskonale smakował z daniami azjatyckimi!
Dżem gruszkowo-cynamonowy
Doskonały do kanapek, ciast i naleśników - dżem z gruszek z aromatycznym cynamonem!
Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marmolada z fig i wanilii
- Ratatouille
- Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Batony imbirowo-marcepanowe
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Indyjskie chlebki chapatti
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- 3 sposoby na chutney jabłkowy
- Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
- Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
- Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
- Jabłkowy chutney z piwem
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Schab z morelami
- Nalewka z miodu spadziowego
- Tort Bellini
- Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
- Pieczona ciecierzyca na słono
- Bombki z piernika
- Zapiekany ser z pistacjami
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
- Placek z rabarbarem
- Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
- Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
- Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
- Halloweenowe muffiny z czekoladą
- Cannoli z ricottą i pistacjami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1062 dni temu
Czy można ją pasteryzować?
odpowiedz
1061 dni temu
Darmaga, tak - można ją pasteryzować.
1437 dni temu
Ile słoiczków konfitury wychodzi z tego przepisu?
odpowiedz
1437 dni temu
Zu, z podanych składników uzyskasz 1 słoik konfitury o pojemności ok. 500 ml, ale możesz podzielić tę ilość konfitury na kilka mniejszych słoiczków.