Kuchnia grecka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pita z grillowanym halloumi
Szybka w przygotowaniu przekąska, śniadanie, a może kolacja? To Ty decydujesz! Przygotuj te pyszne pity z grillowanym halloumi, sosem tzatziki i świeżymi warzywami.
Feta flatbread, czyli chlebki nadziewane serem feta
Uwielbiasz ser feta, oliwki i czosnek? Jeśli tak, ten przepis jest dla Ciebie! Przygotuj pyszne, domowe chlebki nadziewane farszem w stylu greckim i ciesz się smacznym śniadaniem, kolacją lub przekąską.
Jajka po grecku
Znacie pewnie jajka po turecku, a dzisiaj czas na ich grecką odsłonę! Dodatek sera feta, oliwy i oregano wniesie ich smak na zupełnie nowy poziom. Przygotuj je w domu i ciesz się pysznym śniadaniem!
Halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową
Szukasz przepisu na pyszne danie, które pachnie latem i smakuje Grecją? Już nie musisz! Przygotuj halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową i rozkoszuj się tym posiłkiem, który będzie idealną, lekką kolacją.
Zupa pomidorowa z fetą w stylu greckim
Co na pierwsze danie? Delikatna, lekka, łatwa w przygotowaniu i trochę inna zupa pomidorowa. Pomidorki koktajlowe, krojone i suszone, a do tego inne warzywa, zioła oraz cały zestaw składników, który „zapracuje” na wspaniały smak tej alternatywnej dla klasycznej pomidorówki propozycji. Sprawdź koniecznie!
Grillowane souvlaki z karkówki
Wyjątkowe szaszłyki z karkówki inspirowane kuchnią słonecznej Grecji, czyli souvlaki. Skuś się na to pyszne danie z grilla i podaj je z orzeźwiającym sosem jogurtowym.
Ubijana feta z salsą z ogórka
Szybki do przygotowania i łatwy przepis Kingi na ubijaną fetę, którą uzupełnia doskonały aromat salsy z ogórka – to idealna przekąska na każdą okazję. Spróbujcie i sami oceńcie, czy się nie mylimy!
Dakos – przepis na grecką przekąskę
Dakos to tradycyjna przystawka kuchni greckiej pochodząca z Krety. Chrupiąca grzanka podana z soczystymi pomidorami i serem solankowym skropiona delikatnie oliwą to prawdziwa poezja smaków. Zanurz się w świat śródziemnomorskiej kuchni przygotuj wraz z nami greckie dakos!
Zapiekanka gyros
Zapiekanka z gyrosa i ryżu to danie, które łączy w sobie grecką tradycję kulinarną i współczesne upodobania smakowe. Soczyste mięso z kurczaka w połączeniu z sycącym ryżem i warzywami tworzy wyjątkową kompozycję smakową, doskonałą na obiad oraz kolację. Poznaj nasz sposób na aromatyczną zapiekankę gyros!
Nuggetsy z halloumi
Delikatny i lekko słony ser w chrupiącej panierce, czyli pomysł na bezmięsne nuggetsy w greckim stylu. To pyszna przekąska, która mile zaskoczy gości podczas kolejnego spotkania.
Talerz przystawek
Talerz przystawek pełen podawanych na zimno i na ciepło przekąsek w greckim stylu. To pyszny pomysł na imprezę!
Brownie z chałwą
Mocno czekoladowe i z dodatkami inspirowanymi słoneczną Grecją – właśnie takie jest brownie z chałwą! A podane z lodami i świeżymi owocami jagodowymi zamienia się w prawdziwie dekadencką ucztę na słodko.
Tradycyjne przepisy kuchni greckiej
W zależności od regionu kraju, który jest dość rozległy i składa się z części kontynentalnej oraz wyspiarskiej, kuchnia grecka charakteryzuje się nieco odmiennym menu, ukształtowanym na przełomie wieków przez różne sąsiadujące kultury. Nie dziwi więc fakt, że w kuchni greckiej odnaleźć można liczne potrawy przypominające te włoskie, bałkańskie czy arabskie. Wspólną cechą wszystkich wymienionych jest jednak upodobanie do ryb, które w rejonie śródziemnomorskim są postrzegane jako główny składnik jadłospisu. W kuchni greckiej nie spotkacie natomiast wielu zup, które w tak ciepłym klimacie, ze zrozumiałych względów, nie stanowią raczej priorytetu. Za to w kuchni greckiej bez trudu znajdziecie przepisy na przystawki bogate w świeże warzywa, ser feta czy oliwę z oliwek. Jeśli chcecie więc przenieść się do jednej z greckich tawern w gorące i słoneczne popołudnie, to koniecznie sięgnijcie po propozycje Kuchni Lidla na pieczoną paprykę z fetą i dressingiem miętowym, roladki z bakłażana czy też faszerowane papryki z oliwkami. Jak przystało na kuchnię grecką wśród dodatków nie może zabraknąć oczywiście popularnego sosu tzatziki, spożywanego zazwyczaj w towarzystwie typowych dla Grecji dań głównych, takich jak prawdziwe souvlaki po grecku, cevapcici czy kofty. Tzatziki to akurat bardzo wdzięczny przysmak, który doczekał się wielu interpretacji w przepisach dostosowanych do możliwości innych krajów, w tym również i Polski. Jednym z głównych składników sosu tzatziki, wymienionym w przepisie oryginalnym, jest jogurt grecki, który z łatwością znajdziemy na polskich półkach sklepowych. Ten charakterystyczny dla kuchni greckiej sos z ogórkiem i czosnkiem bywa również popularnym urozmaiceniem gyrosu, kolejnego tradycyjnego dla Hellady dania. I choć gyros znany w polskich realiach to także nazwa stosowana do sałatki z kurczaka, układanej warstwami, to w kuchni greckiej znajdziecie przede wszystkim przepis na gyros z frytkami. Podobnie jak w innych krajach, potrawa zaliczana jest do fast foodów, choć mięso wieprzowe czy drobiowe, którego w Polsce najczęściej używa się do jej przyrządzenia, w Grecji często zastępuje się baraniną czy jagnięciną. Jeśli nabraliście już ochoty na prawdziwie grecką ucztę, to koniecznie sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziecie m.in. przepis na tradycyjne kofty czy bifetki, czyli klopsiki w greckim wydaniu. Tylko spójrzcie!
Kuchnia grecka – przepisy:
- gyros z jagnięciny z chlebkiem pita
- pastitsio (grecka zapiekanka z makaronem)
- klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
- kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
- bifetki z fetą
- spanakopita – tort z fety i szpinaku
- musaka grecka
- proste gołąbki greckie
Sprawdzone przepisy na greckie desery
Kuchnia grecka to również bogata oferta deserów, w których nie oszczędza się cukru, orzechów oraz chałwy. Te trzy składniki bywają najczęściej spotykanymi elementami wypieków kuchni greckiej. Najbardziej znanym ciastem, choć rozpowszechnionym nie tylko w Grecji, ale również w Turcji czy Bułgarii, jest tzw. baklawa (zwana również bakławą lub baklavą). Przepis na tradycyjną baklawę grecką wypełnioną mnóstwem orzechów i bakalii znajdziecie oczywiście w Kuchni Lidla. Przy okazji warto też przyjrzeć się pozostałym pomysłom na greckie desery, takim jak:
- tort chałwowo-orzechowy
- ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
- karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
- greckie ciasteczka orzechowe
- greckie ciasto „Elida”
- keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- macedoński tort chałwowy
Sałatka grecka – klasyka w najlepszym wydaniu
W zasadzie żaden posiłek Greków nie może obyć się bez sałatki, oczywiście greckiej. Można ją podać na śniadanie, obiad i kolację, a przepis na ten uniwersalny dodatek jest niezwykle prosty i szybki w realizacji. Jeśli więc zamierzacie przygotować sałatkę grecką w jej klasycznym wydaniu, to wskazówki, jak ją przyrządzić, znajdziecie w Kuchni Lidla w przepisie na pitę z fetą, cukinią i cebulą podaną z sałatką. Z kolei osobom poszukującym nieco bardziej urozmaiconych wersji sałatki greckiej polecić trzeba:
- sałatkę grecką z makaronem z cukinii
- sałatkę grecką z kurczakiem z przepisu na sałatkę ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałowowym
- sałatkę grecką z fetą z przepisu na sałatkę z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Wbrew pozorom próżno szukać w kuchni greckiej przepisu na sałatkę gyros, która święci triumfy popularności w Polsce. Gyros układany w sałatce naprzemiennie z warstwami warzyw znany jest głównie nad Wisłą i choć zapewne sama idea przyrządzania mięsa kurczaka używanego w tym daniu wywodzi się właśnie z Grecji, to cała potrawa nie jest już zaliczana do kanonu kuchni tego kraju.