Kuchnia azjatycka
Kuchnia azjatycka – najpopularniejsi przedstawiciele
Azja – największy na świecie kontynent – słynie z różnorodności i bogactwa kulinarnego. Każda z kuchni azjatyckich, tj. kuchnia chińska, indyjska, japońska, wietnamska czy też koreańska, ma swój charakter, wykorzystuje typowe dla danego regionu przyprawy i składniki, dzięki czemu potrawy zyskują na indywidualności, a tym samym wyróżniają kuchnie poszczególnych krajów. Sprawdźcie, po czym najłatwiej rozpoznać charakterystyczne dla danej kuchni danie azjatyckie.
Kuchnia chińska
W Chinach sztuka kulinarna ściśle łączy się z filozofią i medycyną. Według Chińczyków umysł powinien pozostawać w zgodzie z żołądkiem, wpływając tym samym pozytywnie na trawienie. Chińczycy wierzą, że efekt ten można osiągnąć, przyrządzając potrawy w 5 smakach jednocześnie, tj. słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i ostrym. W przepisach Kuchni Lidla na chińskie dania znajdziecie całą gamę przypraw, które pobudzą wasze kubki smakowe. A wśród przepisów na dania chińskie znajdziecie m.in. takie jak:
- wieprzowina z kapustą po chińsku
- kaczka po pekińsku
- stir-fry z ciecierzycy z ryżem
- dim sum z farszem z mięsa mielonego
- polędwica wieprzowa z ananasem z woka
- makaron z pieczoną kaczką
- łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
- bulion azjatycki z chow mein i krewetkami
- kaczka ze smażonym makaronem chow mein i warzywami
Kuchnia indyjska
Kuchnia indyjska pachnie aromatycznymi przyprawami, wśród których wyróżnia się curry, spożywane w tym rejonie Azji pod wieloma postaciami. Dowodem na różnorodne wykorzystanie tej przyprawy w Indiach niech będą choćby przepisy Kuchni Lidla, która poleca m.in.:
- kaczkę w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
- indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
- indyjskiego łososia w sosie słodko-kwaśnym
- wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- kurczaka po indyjsku
Jeśli jednak chcielibyście skosztować tradycyjnych dań, z których słynie kuchnia indyjska, to koniecznie sięgnijcie po:
- palak paneer – szpinak z domowym twarogiem, czyli indyjski biały ser w towarzystwie gęstego szpinakowego sosu
- trójkątne pierożki indyjskie smażone na głębokim oleju, tj. samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
- chachumbar – indyjską sałatkę z pomidorów i ogórków
- chlebki naan, spotykane jako uzupełnienie wielu potraw indyjskich, a w Kuchni Lidla podane również w formie wegetariańskiej naan pizzy
- chutney śliwokowo-gruszkowe, czyli gęsty sos używany jako dodatek do mięs i dań wegetariańskich
Kuchnia japońska
Kuchnia japońska, obok chińskiej, to jedna z najbardziej znanych i lubianych przez Polaków kuchni azjatyckiej. Świadczyć może o tym choćby fakt, z jakim apetytem zajadamy się daniem będącym symbolem Japonii, czyli popularnym sushi. Kuchnia Lidla radzi spróbować co najmniej dwóch wersji tej japońskiej potrawy, a dokładniej nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami oraz wegetariańskiego maki sushi. Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni słynie również z zup, których bazą jest najczęściej tzw. dashi, tj. bulion przyrządzany z wiórków ryb bonito i wodorostów kombu. Zainteresowani pierwszym daniem głównym w stylu japońskim powinni zapoznać się z przepisami Kuchni Lidla na:
Jeśli chodzi o kuchnię japońską, to warto również sięgnąć po dania z sosem teriyaki, którego podstawą jest połączenie dwóch składników – sosu sojowego i cukru. Jego smak możecie poznać, przyrządzając m.in. filet teriyaki z ananasem oraz karpia w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem.
Kuchnia wietnamska
Kuchnia wietnamska bliska jest kuchni chińskiej. Podstawą dań głównych bywa tutaj ryż lub makaron ryżowy, a wśród dodatków spotykamy często sos sojowy lub rybny. To właśnie ten drugi uznawany jest za wyróżnik potraw inspirowanych kuchnią wietnamską. Nic więc dziwnego, że najpopularniejsze danie kuchni wietnamskiej, czyli zupę pho z wołowiną, przyrządza się, dodając sos rybny. Do rozpoznawalnych w Polsce potraw rodem z Wietnamu zaliczyć trzeba także sajgonki. W Kuchni Lidla znajdziecie propozycję na sajgonki z pieczoną kaczką oraz prezentację 3 sposobów na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem).
Kuchnia koreańska
Zdecydowanie najmniej odkryta w naszym kraju jest kuchnia koreańska. Jej daniem flagowym, czyli kimchi, mógłby jednak zainteresować się niejeden Polak, przysmak ten bowiem powstaje w sposób zbliżony do naszej kapusty kiszonej. W przypadku kimchi składniki poddane fermentacji mogą być jednak o wiele bardziej zróżnicowane, a smak raczej pikantny aniżeli kwaśny. W Korei przygotowywanie kimchi na wielką skalę odbywa się tuż przed zimą i nosi nazwę gimjang.
Kuchnia azjatycka – przepisy
Jak widać, kuchnia azjatycka kryje w sobie wiele odmian stylów kulinarnych. I dobrze, bo dzięki temu przyrządzenie potraw typowo azjatyckich nigdy się nie znudzi! Różnorodność przypraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej sprawia, że przeciętny Europejczyk za każdym razem sięgać będzie po potrawy azjatyckie z równie wielkim zainteresowaniem. Szczególnie jeśli przepisy na dania kuchni azjatyckiej zaczerpnie z Kuchni Lidla. Spójrzcie, jaki przepis na łatwe w wykonaniu danie azjatyckie znajdziecie w Kuchni Lidla.
Kuchnia azjatycka – przepisy na:
- dania azjatyckie z kurczakiem:
- dania azjatyckie z ryżem:
- danie azjatyckie z makaronem:
- dania azjatyckie z wołowiną:
- dania azjatyckie z woka:
- azjatyckie dania wegetariańskie:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!

Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem
Czas na kanapkę z kurczakiem w wietnamskim stylu! Przygotuj banh mi ga i sprawdź, jak smakuje jedno z najpopularniejszych dań street food na świecie!

Makaron ryżowy z kurczakiem i mieszanką chińską
Masz ochotę na coś orientalnego? Wypróbuj ten prosty przepis i zaproś aromatyczne smaki do swojego domu!

Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
Pudełko pełne koreańskich przekąsek, czyli dosirak, świetnie sprawdzi się w roli lunchu lub obiadu w azjatyckim stylu. Przygotuj je, korzystając z przepisu Kingi!

Bulgogi – wołowina po koreańsku
Spróbuj, jak smakuje jedno z najlepszych dań na świecie! Przygotuj bulgogi, czyli marynowaną wołowinę po koreańsku, wg przepisu Kingi i ciesz się prawdziwymi smakami kuchni azjatyckiej!

Soba stir fry z wołowiną
Sprawdź, jak smakuje japoński makaron soba w połączeniu z wołowiną i chrupiącymi warzywami! Przygotuj szybkie soba stir fry według przepisu Karola i ciesz się prawdziwymi smakami Azji!

Dalgona coffee na 3 sposoby
Kawa po koreańsku, czyli dalgona coffee według przepisu Pawła, to połączenie aksamitnej pianki, napojów roślinnych, lodu i słodkich dodatków. Sprawdź 3 sposoby na jej podanie i wybierz swój ulubiony!

Butter chicken
Niech smaki i aromaty kuchni indyjskiej zagoszczą na stałe w Twoim menu! Przygotuj butter chicken, czyli kurczaka w kremowym i delikatnie maślanym sosie na bazie pomidorów!

Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
Kuchnia Japonii to Twoje smaki? Koniecznie spróbuj więc zupy miso z tofu i wędzonym pstrągiem – wg przepisu Karola przygotujesz ją prosto i szybko!

Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka
Orientalne tortille z kurczakiem będą świetnym rozwiązaniem, gdy szukasz lżejszej wersji ulubionych przekąsek! Sprawdź, jak przygotować je z wykorzystaniem sałaty rzymskiej.

Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
Chcesz cieszyć się smakiem najlepszego sushi, które przygotujesz w domowej kuchni? Z przepisem Kingi i wskazówkami sushi mastera to wyjątkowo proste!

Boczniaki po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!

Kurczak teriyaki z warzywami
Lubisz kuchnię japońską? Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj kurczaka w domowym, aromatycznym sosie teriyaki!
