Kuchnia azjatycka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Zupa brokułowo-szpinakowa z gomasio
Pyszna zupa brokułowo-szpinakowa z przyprawami i dodatkami inspirowanymi kuchnią azjatycką. To pyszne połączenie smaków, które dzięki dodatkowi gomasio, czyli soli sezamowej, zaskoczy i zachwyci.
Naan pizza w stylu azjatyckim
Niezwykłe minipizze na spodzie z chlebków naan. Brzmi ciekawie? I właśnie takie jest, a w dodatku pyszne i wegańskie! Sprawdź, jak smakuje naan pizza w stylu azjatyckim.
Spring rolls salad
Jeśli masz ochotę na spring rollsy, ale nie masz chęci lub czasu ich zawijać, ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj ten przepis i ciesz się tą popularną przekąską w zupełnie innej formie.
Domowy tantanmen ramen
Tantanmen ramen, czyli aromatyczna i pełna smaku zupa, którą dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz w domu bez większego wysiłku. Wypróbuj ten przepis i ciesz się daniem w stylu japońskim.
Curry z warzywami
Niezwykle szybkie w przygotowaniu, proste i pełne warzyw – właśnie takie jest to curry z warzywami. Wypróbuj ten przepis i ciesz się niezwykłym smakiem inspirowanym kuchnią indyjską.
Tantanmen ramen
Tantanmen ramen to japońska wersja pikantnej, sezamowej zupy, inspirowanej chińską kuchnią. Charakteryzuje się bogatym smakiem, kremowym bulionem oraz aromatycznymi dodatkami. To idealna propozycja dla miłośników wyrazistych i pikantnych potraw, która doskonale rozgrzewa i zaspokaja apetyt. Jak zrobić ten pyszny ramen w domu? Już zdradzamy przepis!
Zupa Tom Yum
Zupa Tom Yum to klasyczne danie kuchni tajskiej, które słynie z wyrazistego, pikantno-kwaśnego smaku. Jest to aromatyczna zupa, której w oryginale głównymi składnikami są trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kaffir oraz chili. Tom Yum często serwuje się z krewetkami lub kurczakiem. Poznajcie nasz przepis na zupę Tom Yum, której smak pozwala przenieść się do serca Tajlandii!
Zupa tajska z kurczakiem
Tajska zupa z kurczakiem to prawdziwa uczta dla zmysłów, która przenosi swoim smakiem prosto do egzotycznych zakątków Azji. Aromatyczne przyprawy, kremowe mleczko kokosowe i świeże zioła z nutką pikanterii tworzą kompozycję idealną dla fanów azjatyckiej kuchni i nie tylko.
Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które wprost zachwyca bogactwem smaków oraz niecodziennych aromatów. To danie idealne dla miłośników egzotycznych smaków oraz tych, którzy kochają wyraziste przyprawy. Przygotowanie kurczaka po tajsku jest stosunkowo proste. Poznaj nasz przepis i wyrusz w kulinarną podróż do serca Tajlandii!
Makaron z sosem orzechowym
Przygotuj się na pełen wachlarz smaków na swoim talerzu. Sprawdź przepis Pauli na makaron z idealnie współgrającymi smakowo ciecierzycą, masłem orzechowym, warzywami i wyrazistymi przyprawami. Łatwo, szybko i oczywiście – smacznie!
Kurczak w sosie curry z mango
Aromatyczny, słodko-pikantny kurczak w sosie curry z mango. To świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią indyjską, które z łatwością przyrządzisz w domu. Sprawdź, jakie to pyszne!
Kokosowa panna cotta w stylu azjatyckim
Masz ochotę na delikatny i pyszny deser? Sprawdź nasz przepis na panna cottę w stylu azjatyckim! Poczuj delikatny smak mleka kokosowego połączonego z owocową świeżością soku z limonki i świeżej marakui.
Kuchnia azjatycka – najpopularniejsi przedstawiciele
Azja – największy na świecie kontynent – słynie z różnorodności i bogactwa kulinarnego. Każda z kuchni azjatyckich, tj. kuchnia chińska, indyjska, japońska, wietnamska czy też koreańska, ma swój charakter, wykorzystuje typowe dla danego regionu przyprawy i składniki, dzięki czemu potrawy zyskują na indywidualności, a tym samym wyróżniają kuchnie poszczególnych krajów. Sprawdźcie, po czym najłatwiej rozpoznać charakterystyczne dla danej kuchni danie azjatyckie.
Kuchnia chińska
W Chinach sztuka kulinarna ściśle łączy się z filozofią i medycyną. Według Chińczyków umysł powinien pozostawać w zgodzie z żołądkiem, wpływając tym samym pozytywnie na trawienie. Chińczycy wierzą, że efekt ten można osiągnąć, przyrządzając potrawy w 5 smakach jednocześnie, tj. słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i ostrym. W przepisach Kuchni Lidla na chińskie dania znajdziecie całą gamę przypraw, które pobudzą wasze kubki smakowe. A wśród przepisów na dania chińskie znajdziecie m.in. takie jak:
- wieprzowina z kapustą po chińsku
- kaczka po pekińsku
- stir-fry z ciecierzycy z ryżem
- dim sum z farszem z mięsa mielonego
- polędwica wieprzowa z ananasem z woka
- makaron z pieczoną kaczką
- łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
- bulion azjatycki z chow mein i krewetkami
- kaczka ze smażonym makaronem chow mein i warzywami
Kuchnia indyjska
Kuchnia indyjska pachnie aromatycznymi przyprawami, wśród których wyróżnia się curry, spożywane w tym rejonie Azji pod wieloma postaciami. Dowodem na różnorodne wykorzystanie tej przyprawy w Indiach niech będą choćby przepisy Kuchni Lidla, która poleca m.in.:
- kaczkę w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
- indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
- indyjskiego łososia w sosie słodko-kwaśnym
- wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- kurczaka po indyjsku
Jeśli jednak chcielibyście skosztować tradycyjnych dań, z których słynie kuchnia indyjska, to koniecznie sięgnijcie po:
- palak paneer – szpinak z domowym twarogiem, czyli indyjski biały ser w towarzystwie gęstego szpinakowego sosu
- trójkątne pierożki indyjskie smażone na głębokim oleju, tj. samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
- chachumbar – indyjską sałatkę z pomidorów i ogórków
- chlebki naan, spotykane jako uzupełnienie wielu potraw indyjskich, a w Kuchni Lidla podane również w formie wegetariańskiej naan pizzy
- chutney śliwokowo-gruszkowe, czyli gęsty sos używany jako dodatek do mięs i dań wegetariańskich
Kuchnia japońska
Kuchnia japońska, obok chińskiej, to jedna z najbardziej znanych i lubianych przez Polaków kuchni azjatyckiej. Świadczyć może o tym choćby fakt, z jakim apetytem zajadamy się daniem będącym symbolem Japonii, czyli popularnym sushi. Kuchnia Lidla radzi spróbować co najmniej dwóch wersji tej japońskiej potrawy, a dokładniej nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami oraz wegetariańskiego maki sushi. Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni słynie również z zup, których bazą jest najczęściej tzw. dashi, tj. bulion przyrządzany z wiórków ryb bonito i wodorostów kombu. Zainteresowani pierwszym daniem głównym w stylu japońskim powinni zapoznać się z przepisami Kuchni Lidla na:
Jeśli chodzi o kuchnię japońską, to warto również sięgnąć po dania z sosem teriyaki, którego podstawą jest połączenie dwóch składników – sosu sojowego i cukru. Jego smak możecie poznać, przyrządzając m.in. filet teriyaki z ananasem oraz karpia w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem.
Kuchnia wietnamska
Kuchnia wietnamska bliska jest kuchni chińskiej. Podstawą dań głównych bywa tutaj ryż lub makaron ryżowy, a wśród dodatków spotykamy często sos sojowy lub rybny. To właśnie ten drugi uznawany jest za wyróżnik potraw inspirowanych kuchnią wietnamską. Nic więc dziwnego, że najpopularniejsze danie kuchni wietnamskiej, czyli zupę pho z wołowiną, przyrządza się, dodając sos rybny. Do rozpoznawalnych w Polsce potraw rodem z Wietnamu zaliczyć trzeba także sajgonki. W Kuchni Lidla znajdziecie propozycję na sajgonki z pieczoną kaczką oraz prezentację 3 sposobów na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem).
Kuchnia koreańska
Zdecydowanie najmniej odkryta w naszym kraju jest kuchnia koreańska. Jej daniem flagowym, czyli kimchi, mógłby jednak zainteresować się niejeden Polak, przysmak ten bowiem powstaje w sposób zbliżony do naszej kapusty kiszonej. W przypadku kimchi składniki poddane fermentacji mogą być jednak o wiele bardziej zróżnicowane, a smak raczej pikantny aniżeli kwaśny. W Korei przygotowywanie kimchi na wielką skalę odbywa się tuż przed zimą i nosi nazwę gimjang.
Kuchnia azjatycka – przepisy
Jak widać, kuchnia azjatycka kryje w sobie wiele odmian stylów kulinarnych. I dobrze, bo dzięki temu przyrządzenie potraw typowo azjatyckich nigdy się nie znudzi! Różnorodność przypraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej sprawia, że przeciętny Europejczyk za każdym razem sięgać będzie po potrawy azjatyckie z równie wielkim zainteresowaniem. Szczególnie jeśli przepisy na dania kuchni azjatyckiej zaczerpnie z Kuchni Lidla. Spójrzcie, jaki przepis na łatwe w wykonaniu danie azjatyckie znajdziecie w Kuchni Lidla.
Kuchnia azjatycka – przepisy na:
- dania azjatyckie z kurczakiem:
- dania azjatyckie z ryżem:
- danie azjatyckie z makaronem:
- dania azjatyckie z wołowiną:
- dania azjatyckie z woka:
- azjatyckie dania wegetariańskie: