Kuchnia azjatycka
Kuchnia azjatycka – najpopularniejsi przedstawiciele
Azja – największy na świecie kontynent – słynie z różnorodności i bogactwa kulinarnego. Każda z kuchni azjatyckich, tj. kuchnia chińska, indyjska, japońska, wietnamska czy też koreańska, ma swój charakter, wykorzystuje typowe dla danego regionu przyprawy i składniki, dzięki czemu potrawy zyskują na indywidualności, a tym samym wyróżniają kuchnie poszczególnych krajów. Sprawdźcie, po czym najłatwiej rozpoznać charakterystyczne dla danej kuchni danie azjatyckie.
Kuchnia chińska
W Chinach sztuka kulinarna ściśle łączy się z filozofią i medycyną. Według Chińczyków umysł powinien pozostawać w zgodzie z żołądkiem, wpływając tym samym pozytywnie na trawienie. Chińczycy wierzą, że efekt ten można osiągnąć, przyrządzając potrawy w 5 smakach jednocześnie, tj. słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i ostrym. W przepisach Kuchni Lidla na chińskie dania znajdziecie całą gamę przypraw, które pobudzą wasze kubki smakowe. A wśród przepisów na dania chińskie znajdziecie m.in. takie jak:
- wieprzowina z kapustą po chińsku
- kaczka po pekińsku
- stir-fry z ciecierzycy z ryżem
- dim sum z farszem z mięsa mielonego
- polędwica wieprzowa z ananasem z woka
- makaron z pieczoną kaczką
- łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
- bulion azjatycki z chow mein i krewetkami
- kaczka ze smażonym makaronem chow mein i warzywami
Kuchnia indyjska
Kuchnia indyjska pachnie aromatycznymi przyprawami, wśród których wyróżnia się curry, spożywane w tym rejonie Azji pod wieloma postaciami. Dowodem na różnorodne wykorzystanie tej przyprawy w Indiach niech będą choćby przepisy Kuchni Lidla, która poleca m.in.:
- kaczkę w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
- indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
- indyjskiego łososia w sosie słodko-kwaśnym
- wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- kurczaka po indyjsku
Jeśli jednak chcielibyście skosztować tradycyjnych dań, z których słynie kuchnia indyjska, to koniecznie sięgnijcie po:
- palak paneer – szpinak z domowym twarogiem, czyli indyjski biały ser w towarzystwie gęstego szpinakowego sosu
- trójkątne pierożki indyjskie smażone na głębokim oleju, tj. samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
- chachumbar – indyjską sałatkę z pomidorów i ogórków
- chlebki naan, spotykane jako uzupełnienie wielu potraw indyjskich, a w Kuchni Lidla podane również w formie wegetariańskiej naan pizzy
- chutney śliwokowo-gruszkowe, czyli gęsty sos używany jako dodatek do mięs i dań wegetariańskich
Kuchnia japońska
Kuchnia japońska, obok chińskiej, to jedna z najbardziej znanych i lubianych przez Polaków kuchni azjatyckiej. Świadczyć może o tym choćby fakt, z jakim apetytem zajadamy się daniem będącym symbolem Japonii, czyli popularnym sushi. Kuchnia Lidla radzi spróbować co najmniej dwóch wersji tej japońskiej potrawy, a dokładniej nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami oraz wegetariańskiego maki sushi. Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni słynie również z zup, których bazą jest najczęściej tzw. dashi, tj. bulion przyrządzany z wiórków ryb bonito i wodorostów kombu. Zainteresowani pierwszym daniem głównym w stylu japońskim powinni zapoznać się z przepisami Kuchni Lidla na:
Jeśli chodzi o kuchnię japońską, to warto również sięgnąć po dania z sosem teriyaki, którego podstawą jest połączenie dwóch składników – sosu sojowego i cukru. Jego smak możecie poznać, przyrządzając m.in. filet teriyaki z ananasem oraz karpia w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem.
Kuchnia wietnamska
Kuchnia wietnamska bliska jest kuchni chińskiej. Podstawą dań głównych bywa tutaj ryż lub makaron ryżowy, a wśród dodatków spotykamy często sos sojowy lub rybny. To właśnie ten drugi uznawany jest za wyróżnik potraw inspirowanych kuchnią wietnamską. Nic więc dziwnego, że najpopularniejsze danie kuchni wietnamskiej, czyli zupę pho z wołowiną, przyrządza się, dodając sos rybny. Do rozpoznawalnych w Polsce potraw rodem z Wietnamu zaliczyć trzeba także sajgonki. W Kuchni Lidla znajdziecie propozycję na sajgonki z pieczoną kaczką oraz prezentację 3 sposobów na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem).
Kuchnia koreańska
Zdecydowanie najmniej odkryta w naszym kraju jest kuchnia koreańska. Jej daniem flagowym, czyli kimchi, mógłby jednak zainteresować się niejeden Polak, przysmak ten bowiem powstaje w sposób zbliżony do naszej kapusty kiszonej. W przypadku kimchi składniki poddane fermentacji mogą być jednak o wiele bardziej zróżnicowane, a smak raczej pikantny aniżeli kwaśny. W Korei przygotowywanie kimchi na wielką skalę odbywa się tuż przed zimą i nosi nazwę gimjang.
Kuchnia azjatycka – przepisy
Jak widać, kuchnia azjatycka kryje w sobie wiele odmian stylów kulinarnych. I dobrze, bo dzięki temu przyrządzenie potraw typowo azjatyckich nigdy się nie znudzi! Różnorodność przypraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej sprawia, że przeciętny Europejczyk za każdym razem sięgać będzie po potrawy azjatyckie z równie wielkim zainteresowaniem. Szczególnie jeśli przepisy na dania kuchni azjatyckiej zaczerpnie z Kuchni Lidla. Spójrzcie, jaki przepis na łatwe w wykonaniu danie azjatyckie znajdziecie w Kuchni Lidla.
Kuchnia azjatycka – przepisy na:
- dania azjatyckie z kurczakiem:
- dania azjatyckie z ryżem:
- danie azjatyckie z makaronem:
- dania azjatyckie z wołowiną:
- dania azjatyckie z woka:
- azjatyckie dania wegetariańskie:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sajgonki z mięsem mielonym
Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami to doskonały pomysł na lunch do pracy, a także na imprezowe przekąski!

Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
Smak papai, ryżu jaśminowego i mleczka kokosowego przeniesie Cię do Azji! Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie curry!

Szaszłyki z klopsików po tajsku
Spróbuj klopsików na ostro! W formie szaszłyków smakują i wyglądają doskonale!

Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową
Czy przed żołądek można trafić do serca? Karol z pomocą swojego gościa i zupy krem z batatów i marchewki udowadnia, że tak!

Wegetariański ramen
Przygotuj japoński rosół, który każdego postawi na nogi! Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem chrupiących warzyw i tofu!

Gulasz cielęcy po azjatycku
Spróbuj azjatyckiej kuchni według Karola Okrasy! Przygotuj gulasz z cielęciny z aromatycznymi przyprawami i mleczkiem kokosowym!

Sernik japoński
Jaki jest sernik japoński? Delikatny, puszysty, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny – zobacz, jak go przygotować!

Zupa pomidorowa z bananami
Wprowadź do swojej kuchni nowoczesne połączenia! Przygotuj zupę krem z pomidorami i bananami, przyprawioną nutką orientalnych przypraw.

Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
Lubisz kuchnię indyjską? Wypróbuj pyszne trójkątne pierożki z pysznym nadzieniem kokosowym.

Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym
Szukasz pomysłu na aromatyczną zupę wegetariańską? Przygotuj tę z ciecierzycą, mleczkiem kokosowym, pastą curry oraz nutą imbiru i limonki!

3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.

Stir-fry z ciecierzycy z ryżem
Warzywa, dzięki szybkiemu smażeniu, są nadal chrupiące i zachowują pełnię smaku. A smak ten Kinga Paruzel podkreśliła jeszcze sokiem z pomarańczy.
