Sos teriyaki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • rondelek,
  • drewnianą łyżkę do mieszania,
  • sitko,
  • pojemnik do przechowywania.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: DODAJEMY SKŁADNIKI

Do rondelka wlej sos sojowy, cukier, mirin oraz sake.

KROK 2: ROZPUSZCZAMY CUKIER

Ustaw rondelek na średnim ogniu i zacznij rozpuszczać cukier, cały czas mieszając.

KROK 3: DODAJEMY CZOSNEK I IMBIR (opcjonalnie, możesz pominąć)

Wrzuć składniki do rondelka i zamieszaj.

KROK 4: GOTUJEMY SOS

Gotuj sos na małym ogniu przez 10 minut, aż zauważysz, że staje się gęsty i jednolity.

KROK 5: ODCEDZAMY SOS

Odcedź sos przez sitko, tak aby pozbyć się ewentualnych grudek oraz czosnku i imbiru. Przelej go do pojemnika.

KROK 6: STUDZIMY SOS

Przelany sos ustaw w ciemnym miejscu aż do wystygnięcia. Gdy sos teriyaki będzie w temperaturze pokojowej, jest gotowy. Można go także szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Sos będzie zdatny do użycia przez kilka tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Sos teriyaki – co to takiego i jak smakuje?

Sos teriyaki – co to takiego? Jak już we wstępnie zaznaczyliśmy, jest to sos, który wchodzi w skład techniki przyrządzania dań o tej samej nazwie, polegającej na marynowaniu i grillowaniu bądź smażeniu marynowanych w sosie składników. Na nazwę teriyaki składają się dwa słowa – „teri” oznaczające błyszczącą glazurę, którą pokryte są składniki oraz „yaki” oznaczające metodę przyrządzania dań.

Historia sosu teriyaki sięga czasów starożytnych, kiedy to marynowano mięso w słodkim sosie sojowym, chroniąc je przed zepsuciem. Oryginalny sos teriyaki miał bardzo krótki skład – były w nim obecne tylko 4 składniki: sos sojowy, mirin (ryżowy napój niskoalkoholowy, podobny do wina), sake oraz brązowy cukier.

Z czasem do sosu zaczęto dodawać także składniki nadające marynowanym produktom nieco więcej smaku i głębi: imbir, chili, sezam, czosnek, a nawet miód. To, jak smakuje sos teriyaki, zależne jest od jego składu – jednakże jego podstawowymi smakami powinna być słodycz i słoność.

Jak zrobić sos teriyaki – oryginalny przepis

Zastanawiasz się, jak zrobić sos teriyaki, który będzie zachwycał harmonią smaków? Chociaż oryginalny sos teriyaki ma nieskomplikowany przepis, to dostępność składników typowych dla tej kuchni bywa ograniczona. Mirin i sake nie należą do grona produktów, które znajdziesz w każdym sklepie, dlatego często zastępuje się je łatwiej dostępnymi produktami.

Z czego zrobić sos teriyaki, jeśli nie ma się składników z oryginalnego przepisu? Zazwyczaj przyrządza się go z miodu, cukru, czosnku, octu ryżowego, imbiru, wody oraz skrobi kukurydzianej, która zagęszcza sos.

W amerykańskich źródłach znaleźć można przepis na sos teriyaki przywieziony przez japońskich emigrantów na Hawaje. Zawiera on sos sojowy, czosnek, imbir, sezam, cukier oraz sok ze świeżego ananasa, który dodaje mu jeszcze więcej słodyczy.

Niezależnie od miejsca pochodzenia przepisu, który mówi jak zrobić sos teriyaki, w każdym z nich znajdziesz wspólne elementy oraz identyczną technikę przygotowania. Przyrządzenie sosu polega na stopniowym podgrzewaniu, aż składniki się połączą w gęstą, błyszczącą i oblepiającą masę.

Do czego podawać sos teriyaki? Klasyki japońskiej kuchni z sosem teriyaki

Do czego serwować sos teriyaki? Doskonale spisuje się on w roli marynaty do mięs (zarówno kurczaka, jak i czerwonego mięsa), ryb oraz warzyw. Możesz także użyć go w trakcie gotowania jak część całego dania.

Rewelacyjnie spisuje się także jako dodatek do sushi oraz yakitori. Sos teriyaki do sushi to istna poezja smaków! W Kuchni Lidla znajdziesz całą masę inspiracji na przepisy z sosem teriyaki. Spróbuj zrobić go sam i sprawdź u nas, do czego jeszcze pasuje ten aromatyczny sos. Sprawdź nasze propozycje na przepisy kuchni azjatyckiej.

 

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!