Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę do sera
- pędzelek silikonowy do jajka
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Ser zetrzyj na tarce do miseczki. Szynkę pokrój na drobne paski i dodaj do miseczki. Na sam koniec posiekaj koperek i zostaw na desce.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ciasto odpakuj i rozwiń, a potem posmaruj całą jego powierzchnię musztardą.
KROK 3: DODAJEMY SKŁADNIKI
Warstwę z musztardy posyp serem i szynką. Dodaj także koperek, sól oraz pieprz.
KROK 4: ZWIJAMY ŚLIMACZKI
Chwyć za jeden koniec ciasta i zacznij je zawijać, tak aby utworzyć walec. Zrolowane ciasto pokrój na kawałki o grubości ok. 2-3 cm.
KROK 5: SMARUJEMY ŚLIMACZKI JAJKIEM
Ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem z wierzchu, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
KROK 6: PIECZEMY ŚLIMACZKI
Blachę ze ślimaczkami wsadzamy do piekarnika i wypiekamy przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 7: STUDZIMY ŚLIMACZKI
Gdy ślimaczki będą gotowe, wyciągnij blachę z pieca i pozwól im lekko ostygnąć. Podawaj ciepłe z dodatkiem ulubionego dipu, np. aioli.
Zobacz podobne
przepisy
Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
Efektowne i przepyszne ciastka francuskie z domowym nadzieniem owocowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że proste przepisy też są wyjątkowe!
Ciastka francuskie z jabłkami
Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!
Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką – pyszne przekąski na imprezę
Ślimaczki z ciasta francuskiego to idealny sposób na szybką i prostą przekąskę na imprezę lub inne wydarzenie. Wykorzystując do tego gotowe ciasto francuskie, można zaoszczędzić sporo czasu i przeznaczyć go na udekorowanie stołu lub przestrzeni. Nasz przepis na ciasto francuskie z szynką i serem robi się praktycznie sam, dlatego warto, jest zapisać go sobie na później.
Ciasto francuskie z serem i szynką to bardzo pojemna kategoria, w której skład wchodzą nadzienia z szynki parmeńskiej, gotowanej, wiejskiej, szwarcwaldzkiej, a także drobiowej połączone z najróżniejszymi rodzajami sera — od klasycznej goudy poprzez dojrzewający cheddar, pleśniową gorgonzolę, lazur na parmezanie, grana padano i pecorino kończąc. Przygotowany przez nas przepis możesz dowolnie zmodyfikować, a składniki dostosuj do własnych preferencji smakowych.
W jaki sposób przygotować mistrzowskie ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem, które podbiją serca wszystkich uczestników wydarzenia? Jest kilka trików stosowanych przez profesjonalnych kucharzy, które pozwalają udoskonalić każdy przepis na ciasto francuskie z serem i szynką i z przyjemnością podzielimy się nimi z Tobą w dalszej części tekstu.
Jak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem?
Jak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego, które zrobią wrażenie na gościach oraz domownikach? Kluczem do uzyskania pysznej przekąski jest wybór składników. Wybrane przez Ciebie produkty powinny być świeże i cechować się wysoką jakością, gdyż to one nadadzą charakteru całej potrawie.
Jeśli zależy Ci na tym, aby oczarować gości swoim przysmakiem, postaw na regionalne lub rzemieślnicze produkty. W Lidlu znajdziesz wiele regionalnych produktów, a także produkty z serii premium oznaczone jako Deluxe.
Żeby przygotować ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem, potrzebne Ci będzie ciasto francuskie o odpowiedniej temperaturze. Im zimniejsze ciasto, tym łatwiej będzie się je zwijać. Jeśli chcesz, aby Twoje ślimaki z ciasta francuskiego wyglądały estetycznie, postaraj się o to, aby używane przez Ciebie ciasto było chłodne (najlepiej wyciągnięte prosto z lodówki).
W przyrządzaniu ślimaków z serem i szynką ważny jest także sposób ich zawijania — staraj się zrobić to jak najciaśniej, aby nadzienie nie wypływało w trakcie pieczenia, tworząc nieestetyczne przypalenia. Ślimaczki piecz do momentu, aż staną się chrupiące i złociste. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto kontrolować to, co dzieje się w środku piekarnika.
Co jeszcze sprawi, że Twoje ślimaczki będą smakować lepiej? Żeby Twoje ślimaczki nie były suche, postaraj się dodać do środka coś wilgotnego — wspomnianą w przepisie musztardę, sos pomidorowy, śmietanowy lub jajecznicę. Nie bój się eksperymentować z nadzieniem — dodaj do swoich ślimaczków to, na co masz ochotę.
Jeśli nie masz pomysłu na to, jak połączyć ze sobą smaki, poszukaj inspiracji wśród naszych przepisów. Lubisz włoski makaron carbonara? Przygotuj nadzienie inspirowane tym smakiem, wykorzystując jajka, ser pecorino i guanciale (ewentualnie dobrej jakości boczek w spolszczonej wersji).
Kochasz pizzę z pieczarkami i szynką? Podmień żółty ser na włoską mozzarellę, dodaj do nadzienia pieczarki oraz sos pomidorowy i gotowe! Taka przekąska z pewnością podbije serca wszystkich uczestników imprezy, a w szczególności tych najmłodszych.
Jesteś wierny klasyce? Podkręć trochę smak ślimaczków z naszego przepisu, wykorzystując do tego suszone zioła, np. posyp wierzch ciasta rozmarynem. Ten drobny akcent sprawi, że zapach ślimaczków będzie unosił się w powietrzu przez długi czas, nakłaniając gości do ich zjedzenia.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegański awokado burger
- Ciasto cytrynowe
- Hummus z dodatkami
- Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
- GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
- Ogórki w stylu kozackim
- Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
- Sos słodko-kwaśny
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Marynata grillowa do mięsa drobiowego
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
- Lodowe babeczki
- Różowy makaron z burakami
- Chrupiące ciepłe lody
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
102 dni temu
jaja
odpowiedz