
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę i dodajemy do wrzącej, osolonej wody. Czosnek dość drobno siekamy i z zielem angielskim i majerankiem dodajemy do gotujących się ziemniaków.
KROK 2: KROIMY SKŁADNIKI
Kiełbasę kroimy w półtalarki, a boczek na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w dość drobną kostkę.
KROK 3: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy boczek. Kiedy wytopi się tłuszcz, do boczku dodajemy cebulkę i delikatnie ją podprażamy. Do podprażonej cebulki i boczku dodajemy majeranek i całość jeszcze chwilę podgrzewamy.
KROK 4: ZIEMNIAKI ZALEWAMY ZAKWASEM
Do prawie ugotowanych ziemniaków dodajemy pokrojoną kiełbasę i zakwas. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut.
KROK 5: PODAJEMY ZALEWAJKĘ
Zupę nalewamy do misek i okraszamy podsmażonym boczkiem i cebulką.
Zobacz podobne
przepisy
Chłodnik z botwiny
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!

Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!

Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!

Regionalna kartoflanka
Regionalny klasyk w nowej, kremowej odsłonie! Pyszna zupa ziemniaczana, z sokiem z kiszonej kapusty i wyjątkowym, wędzonym twarogiem.

Komentarze (3)
22 dni temu
Dzięki
odpowiedz
23 dni temu
Ziemniak wrzucamy do wrzącej wody. Ok, ale ile ma być tej wody?
odpowiedz
23 dni temu
Wody potrzeba ok. 1 l, chociaż tak jak Karol wspomina w filmie, wszystko zależy od tego, jak intensywną w smaku i gęstą chcesz mieć zupę :)
zobacz wszystkie