Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę i dodajemy do wrzącej, osolonej wody. Czosnek dość drobno siekamy i z zielem angielskim i majerankiem dodajemy do gotujących się ziemniaków.
KROK 2: KROIMY SKŁADNIKI
Kiełbasę kroimy w półtalarki, a boczek na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w dość drobną kostkę.
KROK 3: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy boczek. Kiedy wytopi się tłuszcz, do boczku dodajemy cebulkę i delikatnie ją podprażamy. Do podprażonej cebulki i boczku dodajemy majeranek i całość jeszcze chwilę podgrzewamy.
KROK 4: ZIEMNIAKI ZALEWAMY ZAKWASEM
Do prawie ugotowanych ziemniaków dodajemy pokrojoną kiełbasę i zakwas. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut.
KROK 5: PODAJEMY ZALEWAJKĘ
Zupę nalewamy do misek i okraszamy podsmażonym boczkiem i cebulką.
Zobacz podobne
przepisy
Chłodnik z botwiny
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!
Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!
Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!
Regionalna kartoflanka
Regionalny klasyk w nowej, kremowej odsłonie! Pyszna zupa ziemniaczana, z sokiem z kiszonej kapusty i wyjątkowym, wędzonym twarogiem.
Zalewajka – tradycyjna zupa regionalna
Czy znasz i lubisz kuchnię regionalną? Jeśli tak, z pewnością wiele, lub przynajmniej „coś”, mówi Ci nazwa „zalewajka”. Jeśli nie – jako miłośniczka lub miłośnik polskich smaków z pewnością z radością poznasz ten specjał kulinarny. Zarówno do koneserów zalewajki, jak i do tych, którzy dopiero ją poznają, przybywamy z oryginalnym przepisem Karola Okrasy. Nasza zupa zalewajka to obfitująca w domowe smaki i aromaty potrawa, która gwarantuje, że po niej nie zgłodniejesz przez długi czas. To jednak zaledwie kilka z wielu jej atutów. Warto dodać, że nasza zupa zalewajka tradycyjna to danie łatwe do przygotowania, a więc odpowiednie również dla początkujących entuzjastów kulinariów. Trzymając się sugerowanych ilości składników, przyrządzisz porcje dla 4 osób. I z pewnością będą to osoby niezwykle zadowolone ze wspólnego posiłku!
Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat tradycyjnej zupy zalewajki? Zalewajka najprawdopodobniej pochodzi z centralnej Polski i od samego początku była nierozerwalnie związana z ziemniakami. Z okolic Łodzi zupa zalewajka z biegiem czasu dotarła do Kielc, gdzie zyskała sporą popularność, a następnie do Zagłębia Dąbrowskiego i na Podkarpacie. Rozpowszechnienie się tradycyjnej zupy zalewajki w całym kraju skutkowało bujnym rozkwitem rozmaitych wariacji na temat podstawowego przepisu – o ile sam zamysł, czyli „rdzeń” przepisu pozostaje niezmienny, o tyle poszczególne receptury mogą nieco różnić się od siebie pod względem wykorzystanych składników i dodatków. Jakie zatem składniki współtworzą zupę zalewajkę Kuchni Lidla? Ziemniak, kiełbasa i boczek. Zupa zalewajka nie powstanie też bez zakwasu na żurek, ząbku czosnku oraz nieodzownych przypraw – ziela angielskiego, majeranku, soli oraz pieprzu.
Czy szykujesz się do przyrządzania zupy zalewajki tradycyjnej? W takim razie przyjrzyjmy się dokładniej przepisowi Karola Okrasy!
Zalewajka – przepis, który zawsze się udaje
Rozbierając na czynniki pierwsze przepis na prawdziwą zalewajkę, w pierwszej kolejności trzeba pochylić się nad ziemniakami. Pół kilograma ziemniaków obierz i pokrój w dużą kostkę. Czyli jak? Każde z warzyw przekrój wzdłuż na pół. A każdą połówkę połóż płaską częścią na desce. Teraz natnij warzywo wzdłuż, a później wszerz, zachowując spore odstępy – chodzi o dość duże kostki. Czynność tę powtórz w odniesieniu do każdej połówki każdego z ziemniaków wykorzystywanych do zalewajki z przepisu Karola Okrasy. W ten sposób przygotowane ziemniaki wrzuć do wrzątku (pamiętaj o soli!).
Teraz pora na czosnek. Posiekaj go drobno z użyciem ostrego noża. Możesz również wykorzystać specjalną praskę do czosnku albo zetrzeć go na tarce z drobnymi oczkami. Grunt, aby czosnek wraz z zielem angielskim i majerankiem wylądował we wrzątku, wraz z kostkami ziemniaków.
Jaki jest następny etap przygotowania zalewajki z przepisu Okrasy? Rozdrobnienie mięsnych składników. Przy czym pamiętaj, że każdy z nich musisz pokroić nieco inaczej. Kiełbasę wiejską pokrój w półtalarki. Czyli jak? Najprościej. Potnij ją na plasterki, a następnie przetnij każdy z talarków na pół. Boczek zgodnie z przepisem musisz pociąć po prostu na mniejsze kawałki. Przy okazji możesz zająć się cebulą – królową warzyw powinieneś potraktować tak jak wcześniej ziemniaki. Czyli obrać i pociąć w kostkę. Oczywiście kostki muszą być o wiele mniejsze niż te ziemniaczane!
Cóż teraz począć z naszymi składnikami na zalewajkę z kiełbasą? Nadeszła pora, by bekon nabrał rumieńców. Rozgrzej olej na ulubionej patelni i wrzuć na nią boczek. Poczekaj, aż mięso nieco się odchudzi, a zatem — aż wytopi się z niego tłuszcz. Teraz pozwól bekonowi nacieszyć się towarzystwem cebuli. Gdy ta się zarumieni, dodaj majeranek i pozwól wszystkim składnikom jeszcze przez chwilę nacieszyć się swoim towarzystwem na patelni. Uważaj tylko, by nie przypalić cebuli – o to nietrudno!
Uwaga – z przejściem do kolejnego etapu przyrządzania zalewajki z przepisu Karola Okrasy nie musisz czekać aż do ugotowania się ziemniaków. Nie tym razem! Do niedogotowanych ziemniaków wrzuć kiełbasę i zakwas, całość dopraw pieprzem i solą. Teraz zgodnie z naszym przepisem na prawdziwą zalewajkę – zalewajkę babciną – doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez maksymalnie 10 minut.
Czy już burczy Ci w brzuchu i cieknie ślinka na myśl o naszej zupie? W takim razie mamy wspaniałą wiadomość. Jest gotowa! Przelej ją do czterech miseczek (jeśli jesz nie tylko Ty). Nie zapomnij o boczku, który rumienił się na oleju wraz z cebulką. Stanie się doskonałą ozdobą prawdziwej zalewajki z przepisu naszych babć… i Karola Okrasy!
Jak zrobić zalewajkę Karola Okrasy i inne ciekawe regionalne zupy?
Nie mamy co do tego wątpliwości, że wiesz, jak zrobić zalewajkę według pomysłu naszego mistrza kulinariów. Może jednak zastanawiasz się też, jak zrobić inną wersję tej zupy? Jednym z wariantów regionalnych tego dania jest zalewajka na grzybach. Jest to przy tym wariant sezonowy – możesz zdecydować się na nią wtedy, gdy w lasach pojawią się podgrzybki czy maślaki. Jak się robi zalewajkę tego typu? Otóż śmiało możesz trzymać się przepisu Karola Okrasy, wzbogacając go o jeden element – pyszne suszone grzyby. Przed przystąpieniem do przyrządzania zalewajki musisz po prostu namoczyć grzyby w wodzie, a następnie dodać je do garnka z gotującymi się ziemniakami. Reszta pozostaje bez zmian! Dodając do zalewajki grzyby, przygotujesz oryginalną zalewajkę radomszczańską.
Skoro wiesz już doskonale, jak ugotować zalewajkę Kuchni Lidla, możesz też zainteresować się innymi pysznymi regionalnymi zupami, które opisujemy na naszej stronie. Nasz pierwszy typ to legendarna zupa jarzynowa parzybroda – zupa z kapustą, w której pływają pyszne żeberka wieprzowe, ziemniaki oraz boczek. To kolejna z propozycji, które przyrządzisz bez większych trudności, a ponadto dość szybko, bo już w 75 minut! Wartą sprawdzenia alternatywę dla niej stanowi regionalna kartoflanka według przepisu Karola Okrasy, pyszna kremowa zupa z nieodzownymi ziemniakami gotowanymi – uwaga – w soku kiszonej kapusty. O kremowy charakter tej bezmięsnej zupy dbają masło, śmietana 30% oraz twaróg wędzony. Jeśli szukasz szybkiego pomysłu na tradycyjny obiad dla siebie i swoich bliskich, mamy świetną wiadomość – to pyszne zastępstwo za zalewajkę z przepisu Okrasy przygotujesz w pół godziny. Wspomniany przepis zaliczamy do przepisów o średnim poziomie skomplikowania. Ostatnia z polecanych przez nas zup to jarski żurek łemkowski – świetny wybór na wielkanocny stół, ale nie tylko. Tę regionalną zupę o niezapomnianym smaku serwuje się ze smażonym jajkiem i cebulą!
Sprawdź, jak ugotować zalewajkę, która skradnie podniebienia Twoich bliskich. Szybko i ze zniewalającym rezultatem! Mamy pewność co do tego, że nie masz już żadnych wątpliwości związanych z tym, jak zrobić zalewajkę, korzystając z najpiękniejszych polskich tradycji kulinarnych. Później daj również szansę przepisom na inne regionalne potrawy rekomendowane przez Kuchnię Lidla!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik piernikowy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
578 dni temu
Dzięki
odpowiedz
578 dni temu
Ziemniak wrzucamy do wrzącej wody. Ok, ale ile ma być tej wody?
odpowiedz
578 dni temu
Wody potrzeba ok. 1 l, chociaż tak jak Karol wspomina w filmie, wszystko zależy od tego, jak intensywną w smaku i gęstą chcesz mieć zupę :)