zobacz film Zalewajka

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę i dodajemy do wrzącej, osolonej wody. Czosnek dość drobno siekamy i z zielem angielskim i majerankiem dodajemy do gotujących się ziemniaków.

KROK 2: KROIMY SKŁADNIKI

Kiełbasę kroimy w półtalarki, a boczek na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w dość drobną kostkę.

KROK 3: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy boczek. Kiedy wytopi się tłuszcz, do boczku dodajemy cebulkę i delikatnie ją podprażamy. Do podprażonej cebulki i boczku dodajemy majeranek i całość jeszcze chwilę podgrzewamy.

KROK 4: ZIEMNIAKI ZALEWAMY ZAKWASEM

Do prawie ugotowanych ziemniaków dodajemy pokrojoną kiełbasę i zakwas. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut.

KROK 5: PODAJEMY ZALEWAJKĘ

Zupę nalewamy do misek i okraszamy podsmażonym boczkiem i cebulką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    279 dni temu
    Dzięki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    280 dni temu
    Ziemniak wrzucamy do wrzącej wody. Ok, ale ile ma być tej wody?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    280 dni temu
    Wody potrzeba ok. 1 l, chociaż tak jak Karol wspomina w filmie, wszystko zależy od tego, jak intensywną w smaku i gęstą chcesz mieć zupę :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!