Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender/moździerz
- kostki lodu
Krok 1: Przygotowujemy przyprawę do gyrosa
Wszystkie przyprawy mielemy w blenderze lub ucieramy w moździerzu.
Krok 2: Smażymy kurczaka
Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem przyprawy do gyrosa, świeżej kolendry i czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Układamy warstwy sałatki
Pomidory nacinamy od spodu na krzyż i wkładamy na kilkanaście sekund do wrzącej wody. Następnie bezpośrednio przekładamy je do miski z wodą i kostkami lodu. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Również ogórki, czerwoną cebulę i kapustę pekińską kroimy w kostkę tej samej wielkości. Na dno szklanego naczynia wykładamy warstwowo kurczaka, ogórki, cebulę, ketchup, pomidory, majonez, kukurydzę i kapustę pekińską.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
Porcja zdrowia inspirowana kuchnią włoską. Świeże warzywa i kurczak to pomysł na szybkie, lekkie i smaczne danie.
Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
Delikatne kawałki kurczaka, a do tego słodkie buraki, słony ser feta, kwaśna cytryna. To połączenie smakuje doskonale.
Sałatka z ogórków z kurczakiem
Szukasz przepisu na sałatkę, którą przygotujesz w oka mgnieniu? Koniecznie wypróbuję tę!
Gyros z jagnięciny z chlebkiem pita
Karol Okrasa pokaże Ci, jak przygotować klasykę kuchni greckiej – delikatne chlebki pita wypełnione aromatyczną jagnięciną i jogurtowym sosem z miętą!
Skąd pochodzi sałatka gyros, najbardziej polska ze wszystkich sałatek?
Czy jakakolwiek inna sałatka tak dosadnie krzyczy „urodziny u cioci” albo „imieniny Baśki”? Gyros, czyli sałatka, którą zna każdy, kto chociaż raz był w gościnie u wujostwa. Pyszna potrawa o warstwowej strukturze i nieskomplikowanych składnikach, które – pomieszane ze sobą – tworzą poezję smaków.
Sałatka gyros jest w Polsce niezwykle popularna, jednak jej geneza jest bliżej nieokreślona. Można właściwie podejrzewać, że pewnego dnia Krysia, Jadzia, a może Andrzej, przynieśli do pracy warstwową sałatkę z mięsem, kapustą pekińską, kukurydzą i ogórkiem. Koledzy i koleżanki, zachwyceni wynalazkiem, oczywiście szybko poprosili o przepis. I tak sałatka gyros stała się popularna w mgnieniu oka.
Warto jednak zaznaczyć, że sałatka z gyrosa pochodzi od mięsnego dania o nazwie gyros, które pochodzi z Grecji. Słowo to znaczy „kręcić się, obracać” i rzeczywiście – gyros przygotowywano na pionowych, kręcących się rusztach, a następnie płatami obcinano. Hmm, to brzmi jakoś znajomo, prawda? Tak, gyros jest daniem podobnym do kebaba, jednak ten należy do wynalazków bliskowschodnich, które muszą być przygotowywane halal (dozwolone w świecie szariatu, a zatem bez wieprzowiny). Gyros jest zaś robiony głównie z wieprzowiny, drobiu czy wołowiny, czasem baraniny.
Sałatka z gyrosem w polskich domach zawsze przygotowywana jest z mięsa drobiowego, które szybko wchłania przyprawy, jest delikatne i bardzo miękkie, dzięki czemu świetnie komponuje się z resztą składników. Sałatka gyrosowa jest również podawana w bardzo specyficzny sposób – zawsze w szklanym naczyniu, by można było zobaczyć wszystkie jej warstwy. Kto to wymyślił? Nie wiadomo. Jednak z pewnością ktoś o niemałym zmyśle estetycznym.
Jak zrobić sałatkę gyros w domu? Potrzebujesz kilku składników i pół godziny!
Sałatka gyros, warstwowa królowa wszystkich imienin i urodzin, to jedna z tych sałatek, które zrobić może dosłownie każdy. Wymaga właściwie tylko kilku składników i umiejętności krojenia oraz smażenia. Przepis na gyrosa jest nieskomplikowany, a co najważniejsze – szybki. Jeśli więc masz pół godziny przed imprezą rodzinną, z powodzeniem uda Ci się zrobić tę przekąskę. Pamiętaj jednak, że sałatka z gyrosa najlepiej smakuje wtedy, gdy trochę się „przegryzie”. Jeśli poleży w lodówce przez noc, smak przypraw i pozostałych produktów pięknie się ze sobą połączą.
No dobrze, ale co musisz mieć w spiżarni, by zrobić imprezowy przysmak, jakim jest sałatka gyros? Składniki to przede wszystkim kurczak, czyli główne źródło białka. Do tego mnóstwo warzyw – cebula czerwona, ogórek kiszony, kukurydza, kapusta pekińska, a także pomidor. Gyros warstwowy w każdym domu wygląda trochę inaczej. Niektórzy dodają do niego ogórki konserwowe, inni nie używają pomidorów. Ten przepis na sałatkę gyros gwarantuje jednak, że Twoi goście będą zachwyceni, a przysmak szybko zniknie ze stołu.
Gdzie tkwi sekret dania, jakim jest sałatka gyros? Jak zrobić je szybko, a jednak cieszyć się fantastycznym smakiem? Przygotuj własną przyprawę do mięsa! Tak, z tym nie spotkasz się u każdej cioci na imieninach. Mieszanka powinna być aromatyczna i pełna wyrazistości. Dlatego musi znaleźć się w niej między innymi chili, słodka papryka, ale też tymianek, gorczyca czy oregano. Nie masz moździerza? Nie przejmuj się – przyprawy możesz włożyć do blendera. Kiedy przygotujesz już mieszankę na gyros, sałatka zyska naprawdę wiele smaku.
Możesz zacząć smażyć kurczaka – pokrój go w kostkę i przypraw, a następnie usmaż. W tym czasie możesz też zabrać się za krojenie warzyw. Dzięki temu oszczędzisz trochę czasu. Pamiętaj, by kapustę i wszystkie pozostałe warzywa pokroić w drobną kostkę. Dzięki temu ułożysz z nich schludne warstwy, które będą świetnie prezentować się w szklanej misce.
Jakie ogórki do sałatki z gyrosa? Te, które lubisz
Sałatka gyros z ogórkiem kiszonym to nasz hit. Jednak nie musisz używać kiszonek do tego dania. Sałatka kebabowa lubi się również z ogórkami małosolnymi czy korniszonami. Chcesz poeksperymentować i lubisz, kiedy sałatki są naprawdę ostre? W takim razie możesz użyć małych korniszonów z chili. To sprytny sposób na dodanie sałatce wyrazistości. A jak wygląda klasyczna sałatka gyros? Przepis tradycyjny różni się w zależności od osoby, która przygotowuje to danie. W każdym domu tradycja jest trochę inna. Dlatego nie przejmuj się wytycznymi i szukaj takiego rozwiązania, które Tobie i Twoim gościom będzie odpowiadać najbardziej.
Klasyczny gyros – warstwy są siłą tej prostej sałatki
Po czym rozpoznać, że gyros został dobrze przygotowany? Nie chodzi tylko o składniki i smak, ale również o warstwy w gyrosie. To coś, co każda sałatka gyros musi posiadać. Warstwy gyrosa to znak rozpoznawczy tego dania, ale nie tylko. To również sposób na to, zaprezentować prosty posiłek w sposób interesujący, schludny i cóż, bardziej imprezowy. Tak zrobiona sałatka po prostu dużo lepiej prezentuje się w szklanej misce.
Jak stworzyć warstwy sałatki gyros? Nic prostszego! Na samym dnie znajduje się kurczak w przyprawach. Upewnij się, że jest już zimny, gdy wkładasz go do miski. Może odpocząć na patelni lub drewnianej desce czy talerzu. Następnie połóż na kurczaku pokrojone w drobną kostkę ogórki, później zaś cebulę. Ten składnik możesz pokroić w kosteczkę lub piórka, jeśli wolisz, by cebula była bardziej wyczuwalna w sałatce. Teraz czas na ketchup. To niezbędny składnik gyrosa, dzięki któremu sałatka nabiera charakteru. Aby podbić smak ketchupu, połóż na nim pomidory pokrojone w kostkę. Do perfekcji brakuje tylko…majonezu. To połączenie jest niezwykle proste, a przy tym po prostu genialne. Kolejna warstwa to kukurydza konserwowa, a całość gyrosa zwieńczona zostaje kapustą pekińską. To już wszystkie warstwy. Gyros jest gotowy. Możesz ozdobić całość majonezem, choć nie jest to konieczne.
Tak przygotowaną sałatkę przykryj folią aluminiową i odłóż do lodówki, by się „przegryzła”. Jeśli jednak nie możesz się doczekać, zacznij zajadać od razu – też będzie pysznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Ciasto kawowo-wiśniowe
- 4 sposoby na frytki i dipy
- Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
- Pizza z jajkiem i szparagami
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Sałatka w słoiku na 3 sposoby
- Zapiekanka ziemniaczana
- Gyros z kurczaka w picie
- Szparagi na 3 sposoby
- Roladka kokosowa bez pieczenia
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Ciastka pisanki
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Tort malinowy
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Jaglany crème brûlée
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2215 dni temu
W tej sałatce kluczem jest dobry ketchup, albo robimy własny ale to podwoi nam czas pracy albo ja używam keczupu włocławka który dobrze się sprawdza.
odpowiedz
2226 dni temu
ale salaka gyros to przede wszystkim sosy ketchup i majonez a tu sucho ;)
odpowiedz
2226 dni temu
Bo na zdjęciu jest sałatka przed wymieszaniem :) A w składzie jest i majonez, i keczup! :)
2438 dni temu
Świetny przepis, idealny na Święta... A zauważyliście że Wielkanoc "za chwilę" i powinny pojawiać się teraz potrawy świąteczne???!!!
odpowiedz
2438 dni temu
Zapraszamy do naszej wielkanocnej zakładki - https://kuchnialidla.pl/przepisy/wielkanoc