zobacz film Sałatka gyros

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender/moździerz
  • kostki lodu

Krok 1: Przygotowujemy przyprawę do gyrosa

Wszystkie przyprawy mielemy w blenderze lub ucieramy w moździerzu.

Krok 2: Smażymy kurczaka

Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem przyprawy do gyrosa, świeżej kolendry i czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3: Układamy warstwy sałatki

Pomidory nacinamy od spodu na krzyż i wkładamy na kilkanaście sekund do wrzącej wody. Następnie bezpośrednio przekładamy je do miski z wodą i kostkami lodu. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Również ogórki, czerwoną cebulę i kapustę pekińską kroimy w kostkę tej samej wielkości. Na dno szklanego naczynia wykładamy warstwowo kurczaka, ogórki, cebulę, ketchup, pomidory, majonez, kukurydzę i kapustę pekińską.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Janek87 Janek87
    2034 dni temu
    W tej sałatce kluczem jest dobry ketchup, albo robimy własny ale to podwoi nam czas pracy albo ja używam keczupu włocławka który dobrze się sprawdza.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2045 dni temu
    ale salaka gyros to przede wszystkim sosy ketchup i majonez a tu sucho ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2045 dni temu
    Bo na zdjęciu jest sałatka przed wymieszaniem :) A w składzie jest i majonez, i keczup! :)
  • Gość Gość
    2256 dni temu
    Świetny przepis, idealny na Święta... A zauważyliście że Wielkanoc "za chwilę" i powinny pojawiać się teraz potrawy świąteczne???!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2256 dni temu
    Zapraszamy do naszej wielkanocnej zakładki - https://kuchnialidla.pl/przepisy/wielkanoc

Skąd pochodzi sałatka gyros, najbardziej polska ze wszystkich sałatek?

Czy jakakolwiek inna sałatka tak dosadnie krzyczy „urodziny u cioci” albo „imieniny Baśki”? Gyros, czyli sałatka, którą zna każdy, kto chociaż raz był w gościnie u wujostwa. Pyszna potrawa o warstwowej strukturze i nieskomplikowanych składnikach, które – pomieszane ze sobą – tworzą poezję smaków.

Sałatka gyros jest w Polsce niezwykle popularna, jednak jej geneza jest bliżej nieokreślona. Można właściwie podejrzewać, że pewnego dnia Krysia, Jadzia, a może Andrzej, przynieśli do pracy warstwową sałatkę z mięsem, kapustą pekińską, kukurydzą i ogórkiem. Koledzy i koleżanki, zachwyceni wynalazkiem, oczywiście szybko poprosili o przepis. I tak sałatka gyros stała się popularna w mgnieniu oka.

Warto jednak zaznaczyć, że sałatka z gyrosa pochodzi od mięsnego dania o nazwie gyros, które pochodzi z Grecji. Słowo to znaczy „kręcić się, obracać” i rzeczywiście – gyros przygotowywano na pionowych, kręcących się rusztach, a następnie płatami obcinano. Hmm, to brzmi jakoś znajomo, prawda? Tak, gyros jest daniem podobnym do kebaba, jednak ten należy do wynalazków bliskowschodnich, które muszą być przygotowywane halal (dozwolone w świecie szariatu, a zatem bez wieprzowiny). Gyros jest zaś robiony głównie z wieprzowiny, drobiu czy wołowiny, czasem baraniny.

Sałatka z gyrosem w polskich domach zawsze przygotowywana jest z mięsa drobiowego, które szybko wchłania przyprawy, jest delikatne i bardzo miękkie, dzięki czemu świetnie komponuje się z resztą składników. Sałatka gyrosowa jest również podawana w bardzo specyficzny sposób – zawsze w szklanym naczyniu, by można było zobaczyć wszystkie jej warstwy. Kto to wymyślił? Nie wiadomo. Jednak z pewnością ktoś o niemałym zmyśle estetycznym.

Jak zrobić sałatkę gyros w domu? Potrzebujesz kilku składników i pół godziny!

Sałatka gyros, warstwowa królowa wszystkich imienin i urodzin, to jedna z tych sałatek, które zrobić może dosłownie każdy. Wymaga właściwie tylko kilku składników i umiejętności krojenia oraz smażenia. Przepis na gyrosa jest nieskomplikowany, a co najważniejsze – szybki. Jeśli więc masz pół godziny przed imprezą rodzinną, z powodzeniem uda Ci się zrobić tę przekąskę. Pamiętaj jednak, że sałatka z gyrosa najlepiej smakuje wtedy, gdy trochę się „przegryzie”. Jeśli poleży w lodówce przez noc, smak przypraw i pozostałych produktów pięknie się ze sobą połączą.

No dobrze, ale co musisz mieć w spiżarni, by zrobić imprezowy przysmak, jakim jest sałatka gyros? Składniki to przede wszystkim kurczak, czyli główne źródło białka. Do tego mnóstwo warzyw – cebula czerwona, ogórek kiszony, kukurydza, kapusta pekińska, a także pomidor. Gyros warstwowy w każdym domu wygląda trochę inaczej. Niektórzy dodają do niego ogórki konserwowe, inni nie używają pomidorów. Ten przepis na sałatkę gyros gwarantuje jednak, że Twoi goście będą zachwyceni, a przysmak szybko zniknie ze stołu.

Gdzie tkwi sekret dania, jakim jest sałatka gyros? Jak zrobić je szybko, a jednak cieszyć się fantastycznym smakiem? Przygotuj własną przyprawę do mięsa! Tak, z tym nie spotkasz się u każdej cioci na imieninach. Mieszanka powinna być aromatyczna i pełna wyrazistości. Dlatego musi znaleźć się w niej między innymi chili, słodka papryka, ale też tymianek, gorczyca czy oregano. Nie masz moździerza? Nie przejmuj się – przyprawy możesz włożyć do blendera. Kiedy przygotujesz już mieszankę na gyros, sałatka zyska naprawdę wiele smaku.

Możesz zacząć smażyć kurczaka – pokrój go w kostkę i przypraw, a następnie usmaż. W tym czasie możesz też zabrać się za krojenie warzyw. Dzięki temu oszczędzisz trochę czasu. Pamiętaj, by kapustę i wszystkie pozostałe warzywa pokroić w drobną kostkę. Dzięki temu ułożysz z nich schludne warstwy, które będą świetnie prezentować się w szklanej misce.

Jakie ogórki do sałatki z gyrosa? Te, które lubisz

Sałatka gyros z ogórkiem kiszonym to nasz hit. Jednak nie musisz używać kiszonek do tego dania. Sałatka kebabowa lubi się również z ogórkami małosolnymi czy korniszonami. Chcesz poeksperymentować i lubisz, kiedy sałatki są naprawdę ostre? W takim razie możesz użyć małych korniszonów z chili. To sprytny sposób na dodanie sałatce wyrazistości. A jak wygląda klasyczna sałatka gyros? Przepis tradycyjny różni się w zależności od osoby, która przygotowuje to danie. W każdym domu tradycja jest trochę inna. Dlatego nie przejmuj się wytycznymi i szukaj takiego rozwiązania, które Tobie i Twoim gościom będzie odpowiadać najbardziej.

Klasyczny gyros – warstwy są siłą tej prostej sałatki

Po czym rozpoznać, że gyros został dobrze przygotowany? Nie chodzi tylko o składniki i smak, ale również o warstwy w gyrosie. To coś, co każda sałatka gyros musi posiadać. Warstwy gyrosa to znak rozpoznawczy tego dania, ale nie tylko. To również sposób na to, zaprezentować prosty posiłek w sposób interesujący, schludny i cóż, bardziej imprezowy. Tak zrobiona sałatka po prostu dużo lepiej prezentuje się w szklanej misce.

Jak stworzyć warstwy sałatki gyros? Nic prostszego! Na samym dnie znajduje się kurczak w przyprawach. Upewnij się, że jest już zimny, gdy wkładasz go do miski. Może odpocząć na patelni lub drewnianej desce czy talerzu. Następnie połóż na kurczaku pokrojone w drobną kostkę ogórki, później zaś cebulę. Ten składnik możesz pokroić w kosteczkę lub piórka, jeśli wolisz, by cebula była bardziej wyczuwalna w sałatce. Teraz czas na ketchup. To niezbędny składnik gyrosa, dzięki któremu sałatka nabiera charakteru. Aby podbić smak ketchupu, połóż na nim pomidory pokrojone w kostkę. Do perfekcji brakuje tylko…majonezu. To połączenie jest niezwykle proste, a przy tym po prostu genialne. Kolejna warstwa to kukurydza konserwowa, a całość gyrosa zwieńczona zostaje kapustą pekińską. To już wszystkie warstwy. Gyros jest gotowy. Możesz ozdobić całość majonezem, choć nie jest to konieczne.

Tak przygotowaną sałatkę przykryj folią aluminiową i odłóż do lodówki, by się „przegryzła”. Jeśli jednak nie możesz się doczekać, zacznij zajadać od razu – też będzie pysznie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!