zobacz film

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender/moździerz
  • kostki lodu

Krok 1: Przygotowujemy przyprawę do gyrosa

Wszystkie przyprawy mielemy w blenderze lub ucieramy w moździerzu.

Krok 2: Smażymy kurczaka

Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem przyprawy do gyrosa, świeżej kolendry i czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3: Układamy warstwy sałatki

Pomidory nacinamy od spodu na krzyż i wkładamy na kilkanaście sekund do wrzącej wody. Następnie bezpośrednio przekładamy je do miski z wodą i kostkami lodu. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Również ogórki, czerwoną cebulę i kapustę pekińską kroimy w kostkę tej samej wielkości. Na dno szklanego naczynia wykładamy warstwowo kurczaka, ogórki, cebulę, ketchup, pomidory, majonez, kukurydzę i kapustę pekińską.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Janek87 Janek87
    48 dni temu
    W tej sałatce kluczem jest dobry ketchup, albo robimy własny ale to podwoi nam czas pracy albo ja używam keczupu włocławka który dobrze się sprawdza.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    59 dni temu
    ale salaka gyros to przede wszystkim sosy ketchup i majonez a tu sucho ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    59 dni temu
    Bo na zdjęciu jest sałatka przed wymieszaniem :) A w składzie jest i majonez, i keczup! :)
  • Gość Gość
    271 dni temu
    Świetny przepis, idealny na Święta... A zauważyliście że Wielkanoc "za chwilę" i powinny pojawiać się teraz potrawy świąteczne???!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    271 dni temu
    Zapraszamy do naszej wielkanocnej zakładki - https://kuchnialidla.pl/przepisy/wielkanoc

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram