Kapusta pekińska - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wyczesana pinsa z grilla według Nieuczesanej
Włoska kuchnia z polskiego grilla? Czemu nie! Nieuczesana proponuje przepis, który wprawi Twoje kubki smakowe w osłupienie. Uwaga, będzie chrupiąco!

Prosta zupa w stylu azjatyckim
Lubicie proste rozwiązania w kuchni? To mamy coś dla Was! Przepis Kingi na prostą zupę w stylu azjatyckim z gotową pastą curry i mleczkiem kokosowym. Przygotujcie ją sami i przekonajcie się, jakie to pyszne i aromatyczne!


Ryba z warzywami w papilocie
Zapiekany z warzywami aromatyczny dorsz w stylu greckim. Z dodatkiem fety, koperku i sosu tzatziki będzie świetnym pomysłem na lekki obiad.

Surówka z kapusty pekińskiej
Szukasz szybkiego i protego przepisu na smaczną surówkę? Przygotuj surówkę z kapusty pekińskiej z papryką i dodawaj ją do swoich ulubionych dań.


Proste kimchi
Przygotuj proste kimchi i wyciągnij całą moc ze sfermentowanych warzyw o cudownym pikantnym smaku! Jest tak proste, że każdy będzie w stanie je zrobić.

Rollsy z kapusty pekińskiej z warzywami i humusem
Chrupnij na raz, ciesząc się smakiem i kolorami świeżych warzyw! Rollsy Kingi sprawdzą się jako drugie śniadanie, lunch lub przekąska dla tych, którzy cenią sobie lekkie menu.

Wegańskie burrito z fasolą
Zawsze wychodzi smaczne i daje tyle możliwości! Wegańskie burrito to sycący i prosty w przygotowaniu klasyk kuchni meksykańskiej, idealny na lunch, szybki obiad lub kolację.

Wegański pad thai z tofu
Makaron ryżowy, tofu, warzywa, orzeszki ziemne i niesamowity, prosty sos. To propozycja łatwego i pysznego posiłku.

Sałatka gyros
Gwiazda wszelkich rodzinnych obiadów i spotkań ze znajomymi! DG prezentuje przepis na warstwową sałatkę gyros!

Kimchi
Kimchi, czyli popularny dodatek do dań w kuchni koreańskiej, możesz też przygotować w swoim domu!

Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
Łosoś w pomarańczach to pyszna kompozycja smakowa, której musisz spróbować!

Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.

Czy kapusta pekińska jest zdrowa?
Kapusta pekińska to jedno z tych warzyw, których nie może zabraknąć w zbilansowanej diecie. Ze względu na bogactwo składników odżywczych, zarówno witamin, jak i minerałów, ten gatunek kapusty jest szczególnie cennym produktem, który korzystnie oddziałuje na organizm ludzki. Jej właściwości lecznicze są znane nie od dziś. Praktykuje się okłady z kapusty pekińskiej, a nawet picie soku z jej wywaru.
Jakie witaminy ma kapusta pekińska?
Kapusta pekińska to prawdziwa bomba witaminowa. Zapewnia nam przede wszystkim sporą dawkę witaminy C. W 100 g jest jej aż 27 mg, dlatego kapustą pekińską warto zajadać się zwłaszcza jesienią i zimą, gdy najbardziej potrzebujemy wzmocnić układ odpornościowy. Podobnie jak jej pozostałe kuzynki, zawiera też spore ilości kwasu foliowego, tak ważnego składnika w diecie kobiet w ciąży. Kapusta pekińska bogata jest w witaminę B6, która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego – zawiera jej więcej niż inne gatunki roślin zielnych należących do rodziny kapustowatych.
Ile kalorii ma kapusta pekińska?
Nie dość, że kapusta pekińska jest tak bogata w składniki odżywcze, to na dodatek jest niskokaloryczna. 100 g tej kapusty to jedynie 13 kcal, co wydaje się znikomą ilością, zwłaszcza w kontekście porcji, które spożywamy jednorazowo. Kapusta pekińska to zatem warzywo idealne, które w szczególności polecane jest osobom będącym na diecie.
Ile kalorii ma surówka z kapusty pekińskiej?
Nieco więcej kalorii dostarczy nam popularna przekąska z kapusty pekińskiej, jaką jest surówka. Spożywana zazwyczaj do ziemniaków i mięsa, sama w sobie jest już dość kaloryczna, bo w 100 g zawiera aż 99 kcal. Lepiej więc jeść ją z umiarem, wtedy nie będziemy martwić się nadprogramowymi kilogramami.
Jak myć kapustę pekińską?
Kapustę pekińską wystarczy umyć z zewnątrz. Wcześniej można jedynie usunąć zniszczone i zabrudzone liście, które narażone były na otarcia i uszkodzenia mechaniczne. Pozostałe, ściśle przylegające do główki kapusty, można pozostawić nietknięte.
Jak kroić kapustę pekińską?
Kapustę pekińską najłatwiej kroić w poprzek, uzyskując tym sposobem cienkie paski. Najpierw trzeba jednak przekroić całą główkę na pół, a następnie usunąć z obu połówek głąby i podzielić każdą z nich na 3-4 podłużne części. Na końcu pozostaje już tylko poszatkować kawałki kapusty i dodać do potrawy.
Jak przyrządzić kapustę pekińską?
Kapustę pekińską można przyrządzić zarówno na surowo, jak i poddając ją innym procesom, np. duszenia czy nawet marynowania. Najpopularniejszym sposobem jej wykorzystania w polskiej kuchni pozostaje nadal przygotowanie na jej bazie surówki bądź sałatki. Okazuje się jednak, że możliwości jest o wiele więcej, tylko rzadko z nich korzystamy. Kapustę pekińską można więc także dusić na patelni z bulionem i podać ją z łososiem w pomarańczach, a nawet koreańskim sposobem, zanurzyć ją w zalewie.
Czy kapustę pekińską można gotować?
Choć w polskiej tradycji rzadko jest to praktykowane, to jednak możliwe. Kapustę pekińską można, a nawet warto gotować. Wystarczy włożyć pokrojoną do wrzątku i dodać odpowiednie przyprawy według uznania. Wśród nich mogą znaleźć się ziele angielskie, liść laurowy, kminek, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy czy odrobina cukru oraz wiele, wiele innych. A podążając w kierunku Azji, kapustę pekińską możemy nawet gotować w… herbacie z ryżem. W ten oto sposób japońska zupa jest gotowa!
Z czym jeść kapustę pekińską?
Kapustę pekińską można jeść zarówno z warzywami, jak i z owocami, ale również z mięsem. Ten uniwersalny miks jest możliwy dzięki powszechnemu wykorzystaniu kapusty pekińskiej w sałatkach i surówkach. To jednak nie wszystkie opcje. Można bowiem spożywać ją w połączeniu z rybami, np. w towarzystwie dorsza z pomarańczami i guacamole.
Kapusta pekińska jest już co prawda dobrze znana w polskiej kuchni, ale jej wykorzystanie ogranicza się nadal do podawania jej w postaci surówki lub sałatki. To wielka szkoda, zważając, że można z niej przyrządzić wiele ciekawych dań także na ciepło. Nie bądź więc kapuścianą głową i koniecznie spróbuj gotowanej, duszonej, smażonej, a nawet zalewanej marynatą kapusty pekińskiej. Z pewnością nie pożałujesz!