• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Zaparzamy herbatę

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Torebki herbaty zaparzamy w 400 ml wrzącej wody. Parzymy przez 2-3 minuty, a następnie wyjmujemy. Tofu kroimy w cienkie paski, skrapiamy 2 łyżkami sosu sojowego i odstawiamy.

Krok 2: Przygotowujemy warzywa

Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie paski. Imbir obieramy i kroimy w małe plasterki. Kiełki myjemy i osączamy.

Krok 3: Gotujemy zupę

Zieloną herbatę i bulion zagotowujemy razem w garnku. Dodajemy marchew, imbir i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, kapustę – gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie tofu smażymy na gorącym oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie chrupiące. Kiełki dodajemy do zupy i doprawiamy solą, pozostałym sosem sojowym i odrobiną soku wyciśniętego z limonki. Ryż przekładamy do misek na zupę, zalewamy zupą i dekorujemy tofu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Entuzjastka :D Entuzjastka :D
    272 dni temu
    Pierwszy raz, gdy zrobił ją mój mąż, nie byłam przekonana - aż do momentu spróbowania. :) Zakochałam się w tej zupie! Teraz robimy ją (na zmianę lub wspólnie) regularnie. Częstujemy nią też naszych przyjaciół. Teraz, gdy jestem w ciąży, jest jedną z moich "zachcianek". :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    272 dni temu
    Miło na to słyszeć! :) Liczymy, ze znajdziecie tutaj więcej przepisów, które pokochacie całą rodziną! :)
  • Gość Gość
    703 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam, wyszła znakomicie! Świetny przepis, polecam! :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram