Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- duży garnek
- wyciskacz do cytrusów
- durszlak
- kubek
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchew, ziemniaki, botwinę oraz koperek dokładnie umyj i osusz na durszlaku. Zwróć szczególną uwagę na łodygi i liście botwiny, które zwykle skrywają na sobie sporo piasku i innych zanieczyszczeń. Najlepiej nalej wody do miski i daj im się w niej wymoczyć przez kilka minut.
KROK 2: KROIMY WARZYWA
Ziemniaki, marchew oraz buraczki z botwiny obierz, a następnie pokrój w większą kostkę lub plasterki. Łodygi i liście botwiny posiekaj na średniej wielkości kawałki.
KROK 3: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Rozgrzej olej w garnku, a następnie podsmaż na nim ziemniaki oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Po upływie 8 minut zalej warzywa gorącym bulionem. Gotuj przez kolejne 6-7 minut.
KROK 4: DODAJEMY BURACZKI
Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone buraczki z botwiny. Gotuj wszystko przez 5 minut.
KROK 5: DODAJEMY ŁODYGI I LIŚCIE
Dodaj łodygi i liście botwinki i gotuj wszystko przez 4 minuty. Dopraw pieprzem oraz solą.
KROK 6: DOPRAWIAMY ZUPĘ
Wyciśnij wprost do zupy sok z połowy cytryny. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Do kubka wlej śmietanę, a następnie dodaj do niej kilka łyżek ciepłej zupy, aby delikatnie ją zahartować. Tak przygotowaną śmietanką zabiel zupę. Gotową zupę ściągnij z kuchenki i przelej do miseczek. Życzymy smacznego!
Zobacz podobne
przepisy
Chłodnik z pomidorów i papryki
Podana na zimno zupa krem z pomidorów i papryki kusi nie tylko swym pięknym czerwonym kolorem, ale także smakiem!
Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.
Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami
Gdy jest gorąco, nic tak nie orzeźwia jak lekki chłodnik. W wersji z ogórkiem i prażonymi migdałami jest pyszny!
Chłodnik z melona i mięty
Zimna zupa o kuszącym miętowym zapachu gwarantująca ochłodę i orzeźwienie nawet w najgorętszy wakacyjny dzień.
Zupa z botwiny — idealny przepis na wiosnę!
Zupa z botwinki z tytułowego przepisu to prawdziwy rarytas, który bez trudu przygotujesz w zaciszu domowej kuchni. Aromatyczna, rześka i sycąca zupa botwinkowa rewelacyjnie sprawdzi się na obiad, lunch, a nawet kolację. Zupa botwinka (nazywana także barszczem z botwiny) łączy w sobie świeżość i delikatność, oddając w ten sposób swój wiosenny charakter. Nasza propozycja przepisu na tę wyjątkową zupę, w której bazę stanowi botwina, to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych nowalijek — nie tylko botwiny, ale również innych młodych warzyw oraz ziół.
Co więcej, nasz przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu, co czyni go idealnym rozwiązaniem nawet dla osób niezbyt biegłych w kulinarnej sztuce. Przygotowanie zupy z botwiną z ziemniakami nie wymaga ani drogiego sprzętu kuchennego, ani znajomości wielu kuchennych reguł. Wystarczy kilka prostych składników, garnek i podstawowa wiedza na temat gotowania, by stworzyć aromatyczną i sycącą potrawę, która zachwyci nie tylko podniebienie, ale także oczy.
Nasz przepis na zupę z botwiny to doskonała baza do kulinarnych eksperymentów — bez trudu dodasz do niego inne, ulubione składniki, tworząc unikatowe kompozycje smaków i aromatów. Możesz także zmienić nieco proporcje składników, by dostosować smak zupy do własnych preferencji. Warto podkreślić również, że zupa ta doskonale komponuje się z różnymi dodatkami takimi jak chrupiące grzanki, gotowane jajko, prażone pestki słonecznika czy skwarki z wędzonego boczku. Odkryj wraz z nami wszystkie tajniki przygotowywania pysznej zupy z botwiny!
Botwina zupa — przepis na pyszny i sycący posiłek dla całej rodziny!
Świeża botwinka to przepis na udany, wiosenny posiłek — z tych niepozornych, małych buraczków można przyrządzić naprawdę spektakularne potrawy, takie jak zupa z botwiny z ziemniakami czy chłodnik litewski. Przygotowanie zupy, w której główną rolę gra botwina, zaczyna się już w sklepie, kiedy wybieramy odpowiednie składniki. Wszystkie warzywa oraz inne produkty używane do zupy powinny być wysokiej jakości oraz pierwszej świeżości — tylko wtedy botwina z naszego przepisu będzie smakować tak, jak powinna.
Wybierz botwinę o jędrnych liściach i świeżych, intensywnie czerwonych buraczkach. Jeśli botwina jest małych rozmiarów, możesz dodatkowo dodać do zupy 1 lub 2 zwykłe, świeże buraki albo skorzystać z tych tartych, prosto ze słoika. Nie żałuj także innych warzyw — im więcej ich będzie, tym bardziej esencjonalny będzie barszcz z botwiny z naszego prostego przepisu. Jakimi warzywami można wzbogacić naszą recepturę? Do przepisu na botwinę możesz użyć także odrobiny pora, selera, pietruszki, a nawet świeżych pomidorów lub zielonego lub małosolnego ogórka, aby jeszcze bardziej wzbogacić smak i konsystencję zupy.
Botwina to warzywo, które zwykle kojarzy się z letnimi chłodnikami, jednak mało kto pamięta o jej doskonałych walorach w ciepłych zupach. Jednakże, kiedy botwina trafia do zupy, przekształca się w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Aby przygotować zupę z botwiny, wystarczy umyć i posiekać warzywa, a następnie gotować je w bulionie lub wodzie, aż staną się miękkie. Po ugotowaniu można zupę zblendować, zabielić lub podać w podstawowej formie. Zupa z botwiny to doskonały sposób na cieszenie się smakiem tego sezonowego warzywa nawet przez cały rok! Wystarczy zamrozić gotową zupę jeszcze przed jej zabieleniem i odgrzać ją wtedy, kiedy najdzie Cię ochota na pyszny, sycący obiad o wiosennym charakterze!
Jak ugotować botwinkę? Przydatne wskazówki
Jak zrobić botwinkę? Aby przygotować pyszną zupę botwinkę o soczyście czerwonym kolorze i świeżym smaku należy zacząć od dokładnego umycia i przygotowania tego warzywa. Botwinę należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, usuwając wszelkie zanieczyszczenia i ziemię z liści, a następnie oddzielić łodygi i liście od korzeni i małych buraczków. Buraki można pokroić na mniejsze lub większe kawałki, aby nieco przyspieszyć ich gotowanie. Jeśli wyjątkowo zależy Ci na czasie przygotowywania zupy, zetrzyj buraki na tarce, a liście i łodygi posiekaj na drobne kawałki. Pamiętaj, że liście botwiny wymagają nieco krótszego czasu gotowania niż część korzeniowa, dlatego należy gotować je w odpowiedniej kolejności.
Żeby przepis na botwinkę miał sens, zadbaj o to, aby znalazł się w nim dobrej jakości bulion - warzywny, drobiowy lub wołowy. Taki bulion warto wzbogacić o dodatkowe przyprawy takie jak sól, pieprz, liście laurowe czy ziele angielskie. Do zupy z botwiny idealnie pasują także świeże zioła takie jak koperek, lubczyk czy szczypior. Gotuj botwinę w bulionie na średnim ogniu — lepiej nieco wydłużyć czas gotowania zupy aniżeli przypalić któryś z jej składników.
Kiedy botwina jest gotowa, możesz zdecydować się na jej zabielenie na kilka różnych sposobów. W naszym przepisie na to, jak ugotować botwinę, znajdziesz słodką śmietankę, ale równie dobrze do swojej zupy możesz dodać kwaśną śmietanę, jogurt naturalny czy wegański zamiennik śmietany. Niezależnie od wybranego rodzaju nabiału, nie zapomnij o tym, aby zahartować go przed dodaniem do zupy. Nie dopuść też do ponownego jej zagotowania — unikniesz wtedy rozwarstwienia (tzw. zważenia się).
Wolisz zupy w formie kremu? Naszą zupę z botwinki możesz w kilka chwil przekształcić w krem za pomocą blendera ręcznego lub termorobota MC Smart. Zblenduj ją tuż przed podaniem, jeszcze ciepłą, by zachować jej pełnię smaku i aromatu.
Zupę podawaj gorącą, najlepiej udekorowaną świeżymi ziołami (takimi jak koperek czy natka pietruszki). Jeśli chcesz, aby była jeszcze bardziej syta, dodaj do środka ugotowane i przekrojone na pół jajko. Tak przyrządzona zupa z botwiny stanie się niezwykle smacznym i pożywnym daniem. Gwarantujemy, że jej smak skradnie serca wszystkich domowników, a sama zupa na stałe zagości w Twoim jadłospisie. Dzięki naszym prostym wskazówkom, przygotowanie tej zupy stanie się jeszcze łatwiejsze, a jej smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron ze szpinakiem
- Ravioli z mięsem
- Gnocchi w sosie pomidorowym
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Gnocchi z kurczakiem
- Chłodnik litewski
- Chłodnik z botwiny
- Tagliatelle z kurczakiem
- Sałatka ziemniaczana do grilla
- Sałatka wiosenna
- Pulpety z indyka w sosie kurkowym
- Kapuśniak z młodej kapusty
- Zupa porowa z mięsem mielonym
- Zupa z pieczonych warzyw
- Sałatka z wędzonym kurczakiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)