Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- dwie miski
- miseczkę
- trzepaczkę do jajek
- praskę do czosnku
- patelnię
- czystą ściereczkę
- patyczki grillowe do nadziania burgerów
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni °C. Podgrzej delikatnie mleko.
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO NA BUŁECZKI:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Do miseczki wkrusz drożdże, a następnie zalej je letnim mlekiem (ok. 60 ml). Po chwili dodaj także cukier oraz łyżeczkę mąki. Całość zamieszaj, a następnie odstaw na bok do wyrośnięcia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do dużej miski dodaj mąkę, jajko, pozostałe mleko, sól oraz masło. Po chwili dodaj także drożdże i całość dokładnie wymieszaj. A potem zacznij je zagniatać.
KROK 3: ZAGNIATAMY CIASTO
Przenieś delikatnie zagniecione ciasto na blat podsypany mąką (wystarczy łyżka mąki). Ciasto wyrabiaj do momentu, w którym stanie się sprężyste i przestanie być klejące. Powinno to zająć maksymalnie 5 minut. Przenieś je z powrotem do miski, a potem przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
KROK 4: FORMUJEMY BUŁECZKI
Podziel gotowe ciasto na 8 części, a następnie uformuj z nich lekko spłaszczone kulki. Każdą bułeczkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
KROK 5: PIECZEMY BUŁECZKI
Mini bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie upiecz w piekarniku. Czas pieczenia powinien wynosić ok. 25 minut.
RESZTA SKŁADNIKÓW:
KROK 6: FORMUJEMY BURGERY
Mięso mielone wymieszaj z solą oraz pieprzem, jajkiem oraz bułką tartą. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, a następnie dodaj do mięsnej masy. Całość dokładnie wymieszaj, a potem uformuj z niej płaskie kotleciki o średnicy równej średnicy bułek.
KROK 7: SMAŻYMY BURGERY
Każdy mięsny kotlet usmaż na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju do wybranego stopnia wysmażenia. Odłóż na bok i przejdź do przygotowywania reszty składników.
KROK 8: KROIMY SKŁADNIKI
Pomidory umyj, a następnie wraz z ogórkami pokrój w plastry. Sałatę podziel na mniejsze kawałki. Plastry sera przekrój na pół.
KROK 9: WYCIĄGAMY BUŁECZKI Z PIECA
Wyciągnij bułeczki z pieca i pozwól im wystygnąć. Nie wyłączaj piekarnika.
SOS:
KROK 10: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W małej miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt i ketchup. Dodaj wszystkie przyprawy i ponownie wszystko wymieszaj.
KROK 11: SKŁADAMY BURGERY
Każdą wystudzoną bułkę przekrój na pół, a następnie posmaruj ją sosem. Na jednej części ułóż ser, potem kotleta oraz resztę składników. Polej sosem i zamknij bułkę od góry. W każdego burgera wbij patyczek i przełóż na blaszkę do pieczenia i wsuń do pieca na dosłownie 2 minuty, aby ser mógł się roztopić. Tak przygotowane burgery przełóż na talerz i gotowe!
Zobacz podobne
przepisy
Burger z kurczakiem i mozzarellą
Soczysty drobiowy filet i smakowite dodatki między połówkami chrupiącej bułki. Pyszny pomysł na lekki i sycący posiłek.
Pizzo-burger
Masz ochotę na burgera i pizzę jednocześnie? DG pokaże Ci sposób, jak te dwa dania połączyć w jedno!
Wegańskie burgery z kotletem z buraków
Fanom kuchni wegańskiej Daria Ładocha serwuje pysznego burgera z kotletem z buraków, którego otulają warzywa i gęsty sos z nerkowców!
Mini burgery – pyszna, domowa wersja tego popularnego dania
Domowe mini burgery z własnoręcznie zrobioną bułką to wyjątkowa potrawa, którą można podać na różne okazje. Mini hamburgerki sprawdzą się na luźne spotkania towarzyskie, jak i bardziej oficjalne przyjęcia. Nasz przepis na mini burgery to także doskonały pomysł na rozpoczęcie przygody z wypiekaniem własnego pieczywa.
Proces tworzenia mini hamburgerków z naszego przepisu od podstaw pozwala na pełną kontrolę nad jakością składników oraz umożliwia dostosowanie smaku do własnego gustu. Miniburgery można bowiem przyrządzić na wiele sposobów! Własnoręcznie przygotowana bułka oraz dobrze wysmażone mięso stanowią dobrą bazę do kulinarnych eksperymentów. Już dziś sprawdź nasz przepis na mini burgery — kto wie, może zainspirujemy Cię do stworzenia własnej, pysznej wersji tego dania?
Jak zrobić mini burgery?
Jak zrobić pyszne małe hamburgery? Przygotowywanie mini hamburgerów to proces, który wymaga uwagi na każdym etapie, począwszy od wyboru odpowiednich składników, aż po ostateczne podanie na stół. Elementem, bez którego nie da się przyrządzić tego dania, są oczywiście bułki, których odpowiednia konsystencja i smak stanowią o jakości całej potrawy. Ważne jest, aby bułki były dobrze wyrośnięte i chrupiące. Warto podgrzać je na patelni przed podaniem, co sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze i lekko chrupiące także w środku. Kiedy masz już gotowe bułki na burgerki, pora na mięso!
Wybierając mięso do przepisu na mini hamburgery, zwróć uwagę na jego tłustość. Mięso mielone powinno mieć w sobie sporo tłuszczu — dzięki temu burgery po usmażeniu będą soczyste i aromatyczne. Nie można także zapomnieć o sosie, który nadaje burgerom niepowtarzalny smak i wilgotność. Można wybierać spośród wielu rodzajów sosów, jednak klasyką wśród burgerów pozostaje sos tysiąca wysp lub bardziej bogaty sos hamburgerowy.
Warto także eksperymentować z dodatkowymi składnikami, takimi jak marynowane ogórki, czerwona cebula, wszelkiego rodzaju konfitury czy odmienne rodzaje sera. Jeśli masz zamiarpodać mini burgery na zimno, wybierz ser topiony w plastrach lub ten o bardziej kremowej strukturze np. ser feta. Odpowiednio dobrane proporcje składników oraz staranność w przygotowaniu burgerów to klucz do stworzenia wyjątkowych i smakowitych małych hamburgerów, które zachwycą podniebienia każdego smakosza.
Szybkie mini burgery – jak je przyrządzić?
Szukasz pomysłu na pyszną i szybką przekąskę na imprezę? Spróbuj przyrządzić mini hamburgery na imprezę z gotowych bułek! Wykorzystanie takich bułek sprawi, że cały proces gotowania znacznie się skróci, a Ty będziesz mógł wykorzystać zaoszczędzony czas na przygotowanie dekoracji lub napojów.
Do mini burgerów na imprezę możesz dodać dowolne składniki — klasyczny kotlet mielony zamienić na nuggetsy, a sałatę wymienić na rukolę. Możesz sięgnąć po bardziej klasyczne składniki takie jak sałata, pomidor, ogórek, albo poszaleć i postawić na bardziej nietypowe opcje, np. karmelizowaną cebulę, pikle z rzodkiewki czy awokado.
Kluczowym elementem takich mini burgerów jest również odpowiedni sos, który nie tylko nadaje im wyjątkowy smak, ale także zapobiega wysuszeniu mięsa. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości smakiem mini burgerów-koreczków, dodaj do środka odrobinę prażonej cebulki — ten drobny dodatek kompletnie odmieni ich smak i nada mini hamburgerom chrupkości. Udanej imprezy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik piernikowy
- Domek z piernika
- Kutia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
10 dni temu
Nie za dużo soli do bułeczek?
odpowiedz
10 dni temu
Faktycznie na listę składników wkradło się dodatkowe zero, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Do przygotowania bułeczek wystarczy 1,5 łyżeczki soli.