Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- ostry nóż
- deskę do krojenia
- głęboką, dużą patelnię
- chochelkę
- miskę
- miseczkę
- talerz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
PULPETY:
KROK 1: MOCZYMY BUŁKĘ
Bułkę tartą wsyp do miseczki, a następnie dolej do niej mleka. Powinna delikatnie napęcznieć.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Cebule obierz i drobno pokrój, a następnie wrzuć do dużej miski. Dodaj mięso, bułkę, jajko oraz przyprawy.
KROK 3: WYRABIAMY MASĘ
Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać masę. Gdy stanie się jednolita, zacznij formować z niej kulki o wybranej przez Ciebie wielkości (najlepiej ok. 7 cm).
KROK 4: OBTACZAMY PULPETY W MĄCE
Na talerz wysyp mąkę, a następnie obtocz w niej każdego pulpeta.
KROK 5: SMAŻYMY PULPETY
Na patelni rozgrzej olej i zacznij smażyć pulpety na złocisty kolor. Mąka powinna zamknąć pory w mięsie, dzięki czemu nie straci na wilgotności. W międzyczasie przejdź do przygotowywania sosu.
SOS:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pora i seler naciowy umyj i pokrój w drobne plastry. Cebulę i czosnek obierz, a potem pokrój na drobną kostkę. Obierz także marchew i selera, pokrój je w drobną kostkę.
KROK 2: DODAJEMY SKŁADNIKI DO PULPETÓW
Na patelnię, na której smażą się pulpety, dodaj wszystkie warzywa i zamieszaj. Pozwól im smażyć się przez 5 minut (powinny lekko zmięknąć). Zacznij mieszać i stopniowo wlewać wodę, a potem poczekaj, by delikatnie odparowała.
KROK 3: DODAJEMY BULION
Zacznij stopniowo dodawać bulion, cały czas mieszając. Tak przygotowany sos wraz z pulpetami dopraw i pozwól mu się gotować przez kilka minut na małym ogniu.
KROK 4: PRZECEDZAMY SOS
Wyłów z patelni wszystkie pulpety, a następnie przecedź sos przez sito do garnka.
KROK 5: WYKAŃCZAMY DANIE
Wyłowione pulpety włóż z powrotem na patelnię i zalej sosem. Jeśli sos wyda Ci się zbyt rzadki, możesz delikatnie go zagęścić, dodając wino lub odrobinę zasmażki. Duś całość jeszcze przez 3-4 minuty, a następnie wyłóż na głębokie talerze. Serwuj z dodatkiem ziemniaczanego purée lub chleba.
Zobacz podobne
przepisy
Pulpety z indyka w sosie kurkowym
Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!
Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!
Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
Pyszne klopsiki z mięsa mielonego urozmaicone smakiem delikatnego sosu z papryki i pomidorów, przyprawionego cynamonem.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Pulpety w sosie własnym
Chciałbyś przyrządzić pyszne pulpety w sosie własnym? Do przyrządzenia tego dania nie potrzeba niesamowitych umiejętności kulinarnych ani skomplikowanego sprzętu. Ważne jest jednak przestrzeganie kilku zasad, które uczynią Twój przepis na pulpety w sosie własnym jeszcze lepszym.
Dobre klopsy w sosie własnym powstają powoli — tego procesu nie da się przyspieszyć bez wpływu na jakość tego dania. Sos własny powstaje z wolnego gotowania się mięsa wraz z aromatycznymi składnikami. Możesz co prawda użyć do tego bulionu przyrządzonego z kostki rosołowej i suszonej włoszczyzny, co przyspieszy trochę proces formowania się sosu, ale wpłynie też na jego smak.
Najlepsze pulpety w sosie własnym powstają z dobrej jakości mięsa i innych składników. W tym minimalistycznym daniu ich jakość będzie wyczuwalna. Żeby przygotować pulpety wieprzowe w sosie własnym, wybieraj mięso wysokiej jakości, ze średnią ilością tłuszczu np. karkówkę lub łopatkę. Do pulpetów z drobiu dodaj odrobinę tłuszczu podczas gotowania — unikniesz wtedy jego wysuszenia.
Jak zrobić pulpety w sosie własnym? Przepis Kuchni Lidla
Pulpeciki w sosie własnym — jak zrobić je po mistrzowsku? Kluczem do uzyskania idealnego dania jest sos. Sos na pulpeciki w sosie własnym przyrządza się na bazie włoszczyzny lub innych aromatycznych warzyw oraz bulionu i wody. Niektóre przepisy na klopsiki w sosie własnym zawierają także śmietanę w roli zagęszczacza, jednakże dobrze przygotowany sos jej nie potrzebuje.
Pulpety z mięsa mielonego w sosie własnym powinny być duszone w sosie przez co najmniej 20 minut, by oddać swój smak. Czas ten można przedłużyć, jednakże trzeba wtedy zmniejszyć ogień do minimum. Pulpety z łopatki, karkówki czy piersi kurczaka w sosie własnym potrzebują czasu, aby wytopić swój tłuszcz i zagęścić sos.
Pulpety gotowane w sosie własnym najlepiej jest przesmażyć przed przejściem do przygotowywania sosu. Jeśli nie przepadasz za smażonym mięsem, możesz je także ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Gotowane na parze pulpety w sosie własnym to doskonała pozycja dla dzieci i osób na diecie.
Mielone w sosie własnym — jak wzbogacić przepis?
Przyrządzasz pulpety duszone w sosie własnym i zastanawiasz się, co można dodać do przepisu, by jeszcze bardziej podkręcić jego smak? Już śpieszymy z podpowiedziami! Pulpeciki w sosie własnym doskonale smakują z dodatkiem pieczonych warzyw. Warzywa (np. włoszczyznę) należy upiec w piekarniku przed dodaniem ich do sosu. Ten smak doskonale dopełni całe danie i wyniesie je na nowy poziom.
Jak jeszcze można udoskonalić przepis na klopsy w sosie własnym? Nie tylko sam sos podlega modyfikacjom! Możesz również poszaleć ze smakiem i aromatem klopsików. Mielone w sosie własnym świetnie smakują z dodatkiem podsmażonej cebuli, czosnku i czerwonej papryki.
Możesz także pokusić się o wzbogacenie masy o gotowanego buraka lub purée z ziemniaka. Postaw na kreatywne połączenia i przygotuj pulpety drobiowe w sosie własnym z zielonym groszkiem i białym winem. Dodaj grzyby i majeranek i stwórz prawdziwie jesienne pulpety wołowe w sosie własnym. Możliwości jest tak wiele, że z pewnością znajdziesz połączenie, które przypadnie Ci do gustu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pieczona ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
- Domek z piernika
- Kutia
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)