Dania główne - Mięso mielone - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Klopsiki z indyka zapiekane pod beszamelem
Delikatne klopsiki z mielonego mięsa indyka zapieczone z ziemniakami w sosie beszamelowym z boczkiem. To idealne danie dla całej rodziny, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też ciekawą formą podania.
Hiszpańskie albondigas
Pożywne i smaczne danie w hiszpańskim stylu – albondigas. To wyśmienite klopsiki w przepysznym sosie, pełne aromatycznych dodatków, z mielonego mięsa, kiełbasy chorizo, z dodatkiem wyrazistych przypraw, a wszystko to z pomidorową nutą.
Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!
Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami
Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!
Zapiekany makaron sycylijski
Wyjątkowy makaron anelletti zapiekany z bakłażanem, aromatycznymi serami i mieloną wołowiną. Przygotuj tę pełną warzyw zapiekankę, aby zachwycić się sycylijskim daniem we własnym domu.
Lekkie lasagne cukiniowe z serkiem wiejskim
Przygotuj wyjątkową wersję lasagne według Kingi, która idealnie sprawdzi się podczas wspólnego kibicowania! Świeża cukinia z dodatkiem serka wiejskiego, która zastąpi makaron, nada temu daniu lekkości i delikatności. Przekonaj się, jaka jest pyszna!
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbków nikomu chyba nie trzeba przedstawiać! Chętnie robimy je o każdej porze roku, jednak te wiosenne, z liści młodej kapusty, są szczególnie pyszne. Dlaczego? Może dlatego, że młoda kapusta to warzywo dostępne tylko w określonym czasie w ciągu roku, jedno z tych, na które tak czekamy po zimie. Jak się robi gołąbki z młodej kapusty? Oto nasza propozycja tego obiadowego klasyka!
Bowl z wołowiną w stylu japońskim
Jeśli kochasz kuchnię inspirowaną Azją, ten bowl z wołowiną najpewniej idealnie trafi w Twój gust! Sprawdź, jak prosto można przygotować aromatyczne danie w stylu japońskim.
Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
Pielmieni to danie uważane za klasyk kuchni udmurckiej i syberyjskiej, które zachwyca swoim wybornym smakiem i różnorodnością. Te małe pierożki, wypełnione aromatycznym farszem (najczęściej mięsnym) podawane z delikatnym sosem, są nieodłączną częścią tradycji kulinarnej Udmurcji, a także innych terenów rosyjskojęzycznych. Jak przyrządzić pyszne pielmieni? Sprawdź nasz przepis!
Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpeciki w sosie pomidorowym na bazie mięsa wieprzowego to danie, które kojarzy się z domowymi daniami, jakimi karmiły nas babcie. Te pyszne, mięsne kulki z aromatycznym sosem pomidorowym potrafią zachwycić swoim smakiem i delikatną strukturą. W jaki sposób przygotować pyszne pulpety skąpane w sosie pomidorowym? Poznaj praktyczne triki, które uczynią Twoje pulpeciki jeszcze pyszniejszymi!
Pulpety z indyka w sosie kurkowym
Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!
Pulpety w sosie własnym
Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.
Przepis na risotto z mięsem mielonym
Risotto to jedno z bardziej reprezentatywnych dań kuchni włoskiej, które ma fanów na całym świecie. Kremowa konsystencja i możliwość tworzenia nowych kompozycji smakowych czyni je wyjątkowym. Jednym z wariantów tego dania jest risotto z mięsem mielonym. Jak przygotować pyszne risotto z soczystym mięsem i innymi, pysznymi dodatkami? Poznaj przepis, który zawsze wychodzi!
Co z mielonego mięsa?
Gdy za każdym razem stoimy przed dylematem, co przygotować z mielonego mięsa na obiad, warto spojrzeć na kilka propozycji Kuchni Lidla. Z nimi przekonacie się, że tego rodzaju posiłek nie może być nudny!
Mielone mięso – przepisy:
- spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
- zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
- pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
- wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
Jak widać, mielone mięso na obiad może okazać się strzałem w dziesiątkę. Zwłaszcza jeśli lubimy smaki kuchni włoskiej czy azjatyckiej, w których przepisy z mielonym mięsem w roli głównej są na porządku dziennym. Warto też zadbać o aromatyczne dodatki, które wzbogacą smak dań z mielonego mięsa, np. masło orzechowe, sos tzatziki itp.
Tym natomiast, którzy poszukują nietypowych pomysłów na danie z mielonym mięsem, polecić trzeba koniecznie chlebek mięsny lub pizzo-burger, czyli fast food 2 w 1. Mielone mięso, przygotowane inaczej niż zwykle, to dobry patent na udany wieczór ze znajomymi, przed którymi można popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi.
A zawsze wtedy, gdy mamy ochotę na mielone mięso w cieście, powinniśmy spróbować portugalskich rissois mięsnych z sałatką z rukoli i orzechów włoskich albo los burritos, czyli tortilli z mięsno-warzywnym farszem.
Kuchnia Lidla nie zapomina również o wszystkich, którzy dbają o linię, dlatego przygotowała specjalną listę lekkich fitprzepisów na mielone mięso:
Mielone mięso: jak zrobić?
Kupiliście świeżą porcję mielonego mięsa i nadal nie wiecie, co z nim zrobić? Skorzystajcie z naszych podpowiedzi i sprawdźcie, jak najlepiej je przyrządzić:
- mielone mięso z piekarnika: zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego oraz hiszpańskie gołąbki z chorizo w pomidorach z karczochami
- pieczone mielone mięso: pieczone burgery z indyka
- gotowane mielone mięso: cukiniowe spaghetti z indykiem
- mielone mięso z grilla: burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą oraz szaszłyki bałkańskie