Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- obieraczkę do julienne
- tarkę
Krok 1: Przygotowujemy makaron z cukinii
Za pomocą obieraczki do julienne z umytych cukinii robimy makaron. Tak przygotowane spaghetti z cukinii przekładamy do miski z zimną wodą.
Krok 2: Gotujemy sos
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy czosnek, a następnie cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy marchewkę. Smażymy na średnim ogniu ok. 8 minut. Dodajemy pomidory z puszki (lub 2 pomidory sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę). Dusimy razem ok. 5 minut pod przykryciem. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano.
Krok 3: Dodajemy klopsiki do sosu
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i cebulą startą na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy klopsiki. Bulion zagotowujemy. Do wrzącego bulionu wrzucamy klopsiki. Gotujemy 25 minut. Następnie klopsiki odcedzamy i dodajemy do sosu. Na talerz nakładamy porcję spaghetti z cukinii i polewamy sosem z klopsikami.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą
Wariacja na temat spaghetti aglio e olio w wykonaniu Okrasy. Tym razem z pieczoną papryką i rukolą!
Spaghetti z klopsikami
Makaron z mięsnymi pulpecikami i pomidorowym sosem inspirowany kuchnią włoską, podany ze świeżą sałatą i ogórkiem. Pyszny!
Spaghetti bolognese
Sekretem prawdziwego spaghetti bolognese jest gęsty, aromatyczny sos. W połączeniu z makaronem tworzy danie idealne.
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka gyros
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1305 dni temu
Proszę (proszę admina) o wyświetlanie komentarzy sensownie pod przepisem, a nie tylko ostatni. Zadałam pytanie, które już było zadane, a nawet otrzymało odpowiedź. Bez sensu organizacja tej strony. Admin na dywanik!
odpowiedz
1304 dni temu
Internauto, pod niektórymi przepisami znajduje się bardzo wiele komentarzy, stąd opcja zwijanej listy. Można ją jednak zawsze rozwinąć, wybierając opcję „pokaż wszystkie”. Na komentarze nie zawsze odpowiadamy w czasie rzeczywistym, więc na odpowiedź niekiedy trzeba trochę dłużej poczekać (o ile to możliwe lepiej zadać ją wcześniej, jeśli planujesz przygotować konkretne danie). Staramy się jednak, by żadne zadane pytanie nie pozostało bez odpowiedzi :) A z racji tego, że pytania się powtarzają, dobrą praktyką jest sprawdzanie dyskusji w komentarzach-być może ktoś już pytał o podobne kwestie i problem będzie można rozwiązać szybciej.
1305 dni temu
Jak rozumiem, cukinia jest surowa (bez obróbki termicznej, bez marynowania w occie owocowym lub sosie sojowym)? Taka: au naturel?
odpowiedz
1304 dni temu
Zgadza się. Robimy z nich jedynie makaron przy pomocy obieraczki ;)
2467 dni temu
Danie wyszło bardzo pyszne. Szkoda, że nie można dodać zdjęć. Polecam :)
odpowiedz
2766 dni temu
Cukinię podajemy surową czy coś przegapiłem?
odpowiedz
2765 dni temu
Podajemy surową :)
2508 dni temu
Dobre pytanie.