
Przygotuj
- obieraczkę do julienne
- tarkę
Krok 1: Przygotowujemy makaron z cukinii
Za pomocą obieraczki do julienne z umytych cukinii robimy makaron. Tak przygotowane spaghetti z cukinii przekładamy do miski z zimną wodą.
Krok 2: Gotujemy sos
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy czosnek, a następnie cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy marchewkę. Smażymy na średnim ogniu ok. 8 minut. Dodajemy pomidory z puszki (lub 2 pomidory sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę). Dusimy razem ok. 5 minut pod przykryciem. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano.
Krok 3: Dodajemy klopsiki do sosu
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i cebulą startą na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy klopsiki. Bulion zagotowujemy. Do wrzącego bulionu wrzucamy klopsiki. Gotujemy 25 minut. Następnie klopsiki odcedzamy i dodajemy do sosu. Na talerz nakładamy porcję spaghetti z cukinii i polewamy sosem z klopsikami.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą
Wariacja na temat spaghetti aglio e olio w wykonaniu Okrasy. Tym razem z pieczoną papryką i rukolą!

Spaghetti z klopsikami
Tradycyjny, włoski makaron z mięsnymi pulpecikami i pomidorowym sosem podany ze świeżą sałatą i ogórkiem. Pyszny!

Spaghetti bolognese
Sekretem prawdziwego spaghetti bolognese jest gęsty, aromatyczny sos. W połączeniu z makaronem tworzy danie idealne.

Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Esencja Włoch na talerzu!

Komentarze (4)
1040 dni temu
Danie wyszło bardzo pyszne. Szkoda, że nie można dodać zdjęć. Polecam :)
odpowiedz
1339 dni temu
Cukinię podajemy surową czy coś przegapiłem?
odpowiedz
1339 dni temu
Podajemy surową :)
1081 dni temu
Dobre pytanie.
zobacz wszystkie