Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • obieraczkę do julienne
  • tarkę

Krok 1: Przygotowujemy makaron z cukinii

Za pomocą obieraczki do julienne z umytych cukinii robimy makaron. Tak przygotowane spaghetti z cukinii przekładamy do miski z zimną wodą.

Krok 2: Gotujemy sos

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy czosnek, a następnie cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy marchewkę. Smażymy na średnim ogniu ok. 8 minut. Dodajemy pomidory z puszki (lub 2 pomidory sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę). Dusimy razem ok. 5 minut pod przykryciem. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano.

Krok 3: Dodajemy klopsiki do sosu

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i cebulą startą na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy klopsiki. Bulion zagotowujemy. Do wrzącego bulionu wrzucamy klopsiki. Gotujemy 25 minut. Następnie klopsiki odcedzamy i dodajemy do sosu. Na talerz nakładamy porcję spaghetti z cukinii i polewamy sosem z klopsikami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • prawie jak Pascal prawie jak Pascal
    276 dni temu
    Cukinię podajemy surową czy coś przegapiłem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    275 dni temu
    Podajemy surową :)
  • Gość Gość
    18 dni temu
    Dobre pytanie.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram