Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotowanie
Umyte pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pieczarki, smażymy, aż będą rumiane. Przekładamy do miseczki.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek, krótko smażymy, mieszając.
Gdy zeszklą się, wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu.
Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewamy do ryżu bulion (możemy użyć buliony drobiowego lub warzywnego) – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszamy risotto.
Ryż powinien gotować się ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pieczarki, jeszcze chwilę razem gotujemy na małym ogniu.
Odstawiamy rondel z risotto z ognia, dodajemy masło, starty na drobnych oczkach ser, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
Jak podawać
Risotto podajemy posypane natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.
Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.
Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!
Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.
Jak zrobić risotto z grzybami? Podpowiadamy!
Jak zrobić dobre risotto z grzybami? Sposobów na przygotowanie tego aromatycznego dania jest wiele, a każda włoska gospodyni ma swoje triki na ulepszenie tego dania. Jeśli chcesz przygotować pyszne risotto z dodatkiem grzybów lub innych składników, możesz bazować na powyższym przepisie oraz zastosować się do uogólnionych zasad przyrządzania tego dania.
Przygotowanie risotto powinno zacząć się od zeszklenia ryżu na suchej patelni, do którego po chwili dodaje się oliwę, cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zarumienią, dolewa się wino, a po chwili ciepły bulion. To jest jeden z sekretów, pilnie strzeżony przez najlepszych szefów kuchni – do risotto należy zawsze używać bulionu w temperaturze składników na patelni lub wyższej. Ten sposób pozwala w kilka chwil zamienić klejący ryż w kremowe, wykwintne danie. Bulion należy dolewać powoli, by mógł zagęścić risotto i lekko odparować, nie dopuszczając przy tym, by składniki przypaliły się na patelni. Dopiero do takiej bazy dodaje się inne składniki – tytułowe grzyby, warzywa czy mięso.
Czy jest różnica pomiędzy tym, jak zrobić risotto z warzywami, a jak z grzybami? Ależ oczywiście! Grzyby mają w sobie dużo wody, dlatego zaleca się ich wcześniejsze podsmażenie w celu wydobycia z nich smaku i pozbycia się nadmiaru wody. Warzywa z kolei są znacznie twardsze od grzybów, a więc potrzebują spędzić na patelni więcej czasu.
Jeśli chcesz przyrządzać risotto jak profesjonalista, powinieneś wiedzieć o tym, że masło oraz tarty ser dodaje się pod sam koniec gotowania w celu zagęszczenia dania. Do risotto najlepiej jest dodać kawałek zimnego masła pod sam koniec gotowania – ten trik zapewni Ci smak, wygląd oraz strukturę jak z najlepszych restauracji.
Najważniejszym elementem przygotowywania risotto są same składniki – wybieraj te świeże i najlepszej jakości, gdyż w tak minimalistycznym daniu jak risotto różnica jakości jest mocno wyczuwalna. Jeśli chcesz oddać w daniu prawdziwie włoskiego ducha, postaraj się wykorzystać do risotto produkty z oznaczeniem DOP, które są świadectwem jakości i regionalności włoskich produktów. Kupisz jej w czasie trwania tygodnia włoskiego w Lidlu pod marką Italiamo. Mając w ręce najlepszy parmezan, ryż arborio, dobre wino i masło, na pewno stworzysz idealnie kremowe i pyszne risotto!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (49)
1478 dni temu
Przepyszne i bardzo łatwe risotto.
odpowiedz
1870 dni temu
Fantastyczne Risotto, wyszlo bardzo smaczne , wszystkie skladniki z Lidla. Polecam wszystkim!
odpowiedz
1875 dni temu
Witam czy można użyć zwykłego ryżu? Pozdrawiam
odpowiedz
1875 dni temu
Zwykły ryż ma inną konsystencję. Jest sypki, a ryż do risotto jest kleisty. Uzyskamy wówczas zupełnie inne danie.
1971 dni temu
Z czym można podawać to danie jeśli chodzi o warzywa- jaka surówka/sałatka by pasowała?
odpowiedz
1971 dni temu
Możesz przygotować sałatkę grecką https://kuchnialidla.pl/klasyczna-salatka-grecka albo sałatkę warzywną https://kuchnialidla.pl/kolorowa-salatka-warzywna
2220 dni temu
Wielokrotnie przyrządzałam według tego właśnie przepisu, gdyż mojej rodzinie ono bardzo smakuje.
odpowiedz
2219 dni temu
Super! Liczymy, że znajdziecie u nas więcej ulubionych przepisów!
2351 dni temu
Risotto zawsze jest papkowate....
odpowiedz
69 dni temu
za długo gotujesz :) zwiększ moc płyty / kuchenki, by płyn wygotował się szybciej i zostawił tylko aromat bulionu
2366 dni temu
Mi wychodzi troszkę papkowate, ale pyszne i trzy szklanki bulionu w zupełności wystarcza
odpowiedz
2378 dni temu
Sorry ale autor zapomnial o jednym podstawowym skladniku jakim jest biale wytrawne wino!!! To podstawaaaaa!!!!
odpowiedz
2474 dni temu
Jakie warzywa na ciepło/sałatka/surówka pasowałaby do tego risotto? Staram się dodawać jak najwięcej warzyw.
odpowiedz
2648 dni temu
A czy ten ryż arborio jest dostępny podczas danego tygodnia tematycznego? Pytam, gdyż ostatnio w moim sklepie go nie spotkałam...
odpowiedz
2646 dni temu
Tak, jest on dostępny akcyjnie :)
2726 dni temu
Fantastyczny smak!
odpowiedz
2866 dni temu
Pierwsze w życiu ale trzeba się nastać i namieszać.Ostatecznie smaczne
odpowiedz
2916 dni temu
Cebula się nie skarmelizuje gdy będzie smażona w wodzie po pieczarkach.
odpowiedz
2916 dni temu
Drogi Gościu, nikt nikomu nie każde smażyć cebuli w wodzie po pieczarkach ;)
2879 dni temu
Wyraźnie napisane że pieczarki na patelni a cebule w rondlu.... trzeba czytac ze zrozumieniem
2926 dni temu
Moje pierwsze risotto. Wyszło super! Jedyne co zmieniłam do ilośc pieczarek,dałam 500g
odpowiedz
3196 dni temu
Przepyszne!! Na górę udekorowałam rukolą i starłam parmezan! palce lizać m! Smakowało całej rodzince!
odpowiedz
3208 dni temu
Bardzo smaczne danie. Dałam więcej pieczarek, niż w przepisie.
odpowiedz
3213 dni temu
Pyszne właśnie robiłam 😊😊
odpowiedz
3235 dni temu
Właśnie jadłem, super !! polecam
odpowiedz
3317 dni temu
Pyszne i pożywne. Byłam bardzo zaskoczona smakiem. Od siebie dodałam kilka wymoczonych suszonych grzybów.
odpowiedz
3332 dni temu
faktycznie gościu jednogarnkowe to to nie jest, ale i tak dobra wyżerka dla takiego łakomczucha jak ja. idealne na taką jesienną handrę MNIAM
odpowiedz
3359 dni temu
Danie chyba nie do końca "jednogarnkowe", skoro smażymy jeszcze pieczarki na patelni :)
odpowiedz
3320 dni temu
Ja wszystko robię na jednej głębokiej patelni więc jest jedno garnkowe. :) Risotto jest mega pyszne :))))
1773 dni temu
Nie ma tlo jak filozofować przy wszystkim....
3418 dni temu
zgadzam sie z przedmowca , to cos to poprostu ryz z pieczarkami , jak czytam " zrobilam pierwszy raz i pyszne wyszlo" to mi rece opadaja ....
odpowiedz
3419 dni temu
z całym szacunkiem ale to coś na zdjęciu nawet nie stało koło risotto. zwykły ryż z warzywami. z wyglądu już widać że jest suchy. gdzie jest kremowy sos który tworzy się podczas gotowania i dodawania bulionu. i po trzecie kto powiedział 20 minut? co za brednie? ryż ma się gotować do uzyskania formy al dente. risotto wymaga cierpliwości i powolnego gotowania.
odpowiedz
3543 dni temu
Właśnie zrobiłem polecam fajne szybkie danie :)
odpowiedz
3582 dni temu
Własnie zrobiłam. Wyszło fantastyczne.
odpowiedz
3601 dni temu
Przepyszne i do tego proste i szybkie danie "jednopatelniowe". Ugotuję jeszcze nie raz.
odpowiedz
3639 dni temu
Pyszne, proste danie, którego chyba nie da się zepsuć ;) A smakuje na prawdę świetnie!
odpowiedz
3688 dni temu
Maju, cieszymy się, że danie Ci smakowało. Liczymy, że jeszcze sięgniesz po nasze przepisy :)
odpowiedz
3688 dni temu
Wyszło wspaniale............ 1 kg arborio w Lidlu jest stosunkowo tani w porównaniu z cenami innych sklepów.
odpowiedz
3691 dni temu
Wyszło rewelacyjnie ! Prawie tak dobre jak w restauracji ! Lidl jest tani
odpowiedz
3805 dni temu
Marto 20 minut to całkowity czas, w jakim ryż powinien się gotować (od momentu, kiedy zaczynamy dodawać do niego bulion).
odpowiedz
3806 dni temu
Czy powinien się gotować 20 min od momentu wchłonięcia płynu?
odpowiedz
3863 dni temu
meeeega!!!
odpowiedz
3908 dni temu
naprawdę pyszne :) polecam!!
odpowiedz
3961 dni temu
Super przepis, pyszny mniam mniam
odpowiedz
3969 dni temu
Pyszne i proste! :)) Polecam!
odpowiedz
3991 dni temu
Smaczne i szybkie danie!
odpowiedz
4002 dni temu
Szybki i łatwy przepis!
odpowiedz
4002 dni temu
Szybki i łatwy przepis, danie dobre!
odpowiedz
4131 dni temu
Pierwszy raz jadłam i robiłam risotto, więc brak mi porównania, jednak to bardzo wszystkim smakowało. Fajny, prosty przepis.
odpowiedz
zobacz wszystkie