Risotto z pieczarkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Umyte pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pieczarki, smażymy, aż będą rumiane. Przekładamy do miseczki.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wsypujemy cebulę i czosnek, krótko smażymy, mieszając.
Gdy zeszklą się, wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu.

Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewamy do ryżu bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszamy risotto.
Ryż powinien gotować się około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pieczarki, jeszcze chwilę razem gotujemy na małym ogniu.

Odstawiamy rondel z risotto z ognia, dodajemy masło, starty ser, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.

Jak podawać

Risotto podajemy posypane natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (36)

Avatar
  • Gość Gość
    58 dni temu
    Jakie warzywa na ciepło/sałatka/surówka pasowałaby do tego risotto? Staram się dodawać jak najwięcej warzyw.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    232 dni temu
    A czy ten ryż arborio jest dostępny podczas danego tygodnia tematycznego? Pytam, gdyż ostatnio w moim sklepie go nie spotkałam...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    230 dni temu
    Tak, jest on dostępny akcyjnie :)
  • Gość Gość
    310 dni temu
    Fantastyczny smak!

    odpowiedz

  • Królinki Królinki
    449 dni temu
    Pierwsze w życiu ale trzeba się nastać i namieszać.Ostatecznie smaczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    500 dni temu
    Cebula się nie skarmelizuje gdy będzie smażona w wodzie po pieczarkach.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    500 dni temu
    Drogi Gościu, nikt nikomu nie każde smażyć cebuli w wodzie po pieczarkach ;)
  • Gość Gość
    463 dni temu
    Wyraźnie napisane że pieczarki na patelni a cebule w rondlu.... trzeba czytac ze zrozumieniem
  • Gość Gość
    510 dni temu
    Moje pierwsze risotto. Wyszło super! Jedyne co zmieniłam do ilośc pieczarek,dałam 500g

    odpowiedz

  • Gość Gość
    780 dni temu
    Przepyszne!! Na górę udekorowałam rukolą i starłam parmezan! palce lizać m! Smakowało całej rodzince!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    792 dni temu
    Bardzo smaczne danie. Dałam więcej pieczarek, niż w przepisie.

    odpowiedz

  • paulina paulina
    796 dni temu
    Pyszne właśnie robiłam 😊😊

    odpowiedz

  • Gość Gość
    819 dni temu
    Właśnie jadłem, super !! polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    901 dni temu
    Pyszne i pożywne. Byłam bardzo zaskoczona smakiem. Od siebie dodałam kilka wymoczonych suszonych grzybów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    916 dni temu
    faktycznie gościu jednogarnkowe to to nie jest, ale i tak dobra wyżerka dla takiego łakomczucha jak ja. idealne na taką jesienną handrę MNIAM

    odpowiedz

  • Gość Gość
    943 dni temu
    Danie chyba nie do końca "jednogarnkowe", skoro smażymy jeszcze pieczarki na patelni :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    903 dni temu
    Ja wszystko robię na jednej głębokiej patelni więc jest jedno garnkowe. :) Risotto jest mega pyszne :))))
  • Gość Gość
    1002 dni temu
    zgadzam sie z przedmowca , to cos to poprostu ryz z pieczarkami , jak czytam " zrobilam pierwszy raz i pyszne wyszlo" to mi rece opadaja ....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1003 dni temu
    z całym szacunkiem ale to coś na zdjęciu nawet nie stało koło risotto. zwykły ryż z warzywami. z wyglądu już widać że jest suchy. gdzie jest kremowy sos który tworzy się podczas gotowania i dodawania bulionu. i po trzecie kto powiedział 20 minut? co za brednie? ryż ma się gotować do uzyskania formy al dente. risotto wymaga cierpliwości i powolnego gotowania.

    odpowiedz

  • MateuszRolski MateuszRolski
    1126 dni temu
    Właśnie zrobiłem polecam fajne szybkie danie :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1166 dni temu
    Własnie zrobiłam. Wyszło fantastyczne.

    odpowiedz

  • Iza Iza
    1185 dni temu
    Przepyszne i do tego proste i szybkie danie "jednopatelniowe". Ugotuję jeszcze nie raz.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1222 dni temu
    Pyszne, proste danie, którego chyba nie da się zepsuć ;) A smakuje na prawdę świetnie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1272 dni temu
    Maju, cieszymy się, że danie Ci smakowało. Liczymy, że jeszcze sięgniesz po nasze przepisy :)

    odpowiedz

  • Maja Maja
    1272 dni temu
    Wyszło wspaniale............ 1 kg arborio w Lidlu jest stosunkowo tani w porównaniu z cenami innych sklepów.

    odpowiedz

  • Daniel Daniel
    1274 dni temu
    Wyszło rewelacyjnie ! Prawie tak dobre jak w restauracji ! Lidl jest tani

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1389 dni temu
    Marto 20 minut to całkowity czas, w jakim ryż powinien się gotować (od momentu, kiedy zaczynamy dodawać do niego bulion).

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1389 dni temu
    Czy powinien się gotować 20 min od momentu wchłonięcia płynu?

    odpowiedz

  • przemo przemo
    1447 dni temu
    meeeega!!!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1491 dni temu
    naprawdę pyszne :) polecam!!

    odpowiedz

  • bebe bebe
    1544 dni temu
    Super przepis, pyszny mniam mniam

    odpowiedz

  • nediam nediam
    1552 dni temu
    Pyszne i proste! :)) Polecam!

    odpowiedz

  • Asia Asia
    1575 dni temu
    Smaczne i szybkie danie!

    odpowiedz

  • Hanna Hanna
    1585 dni temu
    Szybki i łatwy przepis!

    odpowiedz

  • Hanna Hanna
    1585 dni temu
    Szybki i łatwy przepis, danie dobre!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1715 dni temu
    Pierwszy raz jadłam i robiłam risotto, więc brak mi porównania, jednak to bardzo wszystkim smakowało. Fajny, prosty przepis.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram