
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotowanie
Umyte pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pieczarki, smażymy, aż będą rumiane. Przekładamy do miseczki.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek, krótko smażymy, mieszając.
Gdy zeszklą się, wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu.
Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewamy do ryżu bulion (możemy użyć buliony drobiowego lub warzywnego) – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszamy risotto.
Ryż powinien gotować się ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pieczarki, jeszcze chwilę razem gotujemy na małym ogniu.
Odstawiamy rondel z risotto z ognia, dodajemy masło, starty na drobnych oczkach ser, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
Jak podawać
Risotto podajemy posypane natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.

Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!

Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.

Komentarze (48)
1052 dni temu
Przepyszne i bardzo łatwe risotto.
odpowiedz
1445 dni temu
Fantastyczne Risotto, wyszlo bardzo smaczne , wszystkie skladniki z Lidla. Polecam wszystkim!
odpowiedz
1450 dni temu
Witam czy można użyć zwykłego ryżu? Pozdrawiam
odpowiedz
1450 dni temu
Zwykły ryż ma inną konsystencję. Jest sypki, a ryż do risotto jest kleisty. Uzyskamy wówczas zupełnie inne danie.
1546 dni temu
Z czym można podawać to danie jeśli chodzi o warzywa- jaka surówka/sałatka by pasowała?
odpowiedz
1546 dni temu
Możesz przygotować sałatkę grecką https://kuchnialidla.pl/klasyczna-salatka-grecka albo sałatkę warzywną https://kuchnialidla.pl/kolorowa-salatka-warzywna
1794 dni temu
Wielokrotnie przyrządzałam według tego właśnie przepisu, gdyż mojej rodzinie ono bardzo smakuje.
odpowiedz
1794 dni temu
Super! Liczymy, że znajdziecie u nas więcej ulubionych przepisów!
1926 dni temu
Risotto zawsze jest papkowate....
odpowiedz
1941 dni temu
Mi wychodzi troszkę papkowate, ale pyszne i trzy szklanki bulionu w zupełności wystarcza
odpowiedz
1953 dni temu
Sorry ale autor zapomnial o jednym podstawowym skladniku jakim jest biale wytrawne wino!!! To podstawaaaaa!!!!
odpowiedz
2049 dni temu
Jakie warzywa na ciepło/sałatka/surówka pasowałaby do tego risotto? Staram się dodawać jak najwięcej warzyw.
odpowiedz
2223 dni temu
A czy ten ryż arborio jest dostępny podczas danego tygodnia tematycznego? Pytam, gdyż ostatnio w moim sklepie go nie spotkałam...
odpowiedz
2221 dni temu
Tak, jest on dostępny akcyjnie :)
2301 dni temu
Fantastyczny smak!
odpowiedz
2440 dni temu
Pierwsze w życiu ale trzeba się nastać i namieszać.Ostatecznie smaczne
odpowiedz
2491 dni temu
Cebula się nie skarmelizuje gdy będzie smażona w wodzie po pieczarkach.
odpowiedz
2491 dni temu
Drogi Gościu, nikt nikomu nie każde smażyć cebuli w wodzie po pieczarkach ;)
2454 dni temu
Wyraźnie napisane że pieczarki na patelni a cebule w rondlu.... trzeba czytac ze zrozumieniem
2501 dni temu
Moje pierwsze risotto. Wyszło super! Jedyne co zmieniłam do ilośc pieczarek,dałam 500g
odpowiedz
2770 dni temu
Przepyszne!! Na górę udekorowałam rukolą i starłam parmezan! palce lizać m! Smakowało całej rodzince!
odpowiedz
2783 dni temu
Bardzo smaczne danie. Dałam więcej pieczarek, niż w przepisie.
odpowiedz
2787 dni temu
Pyszne właśnie robiłam 😊😊
odpowiedz
2809 dni temu
Właśnie jadłem, super !! polecam
odpowiedz
2892 dni temu
Pyszne i pożywne. Byłam bardzo zaskoczona smakiem. Od siebie dodałam kilka wymoczonych suszonych grzybów.
odpowiedz
2907 dni temu
faktycznie gościu jednogarnkowe to to nie jest, ale i tak dobra wyżerka dla takiego łakomczucha jak ja. idealne na taką jesienną handrę MNIAM
odpowiedz
2934 dni temu
Danie chyba nie do końca "jednogarnkowe", skoro smażymy jeszcze pieczarki na patelni :)
odpowiedz
2894 dni temu
Ja wszystko robię na jednej głębokiej patelni więc jest jedno garnkowe. :) Risotto jest mega pyszne :))))
1348 dni temu
Nie ma tlo jak filozofować przy wszystkim....
2993 dni temu
zgadzam sie z przedmowca , to cos to poprostu ryz z pieczarkami , jak czytam " zrobilam pierwszy raz i pyszne wyszlo" to mi rece opadaja ....
odpowiedz
2994 dni temu
z całym szacunkiem ale to coś na zdjęciu nawet nie stało koło risotto. zwykły ryż z warzywami. z wyglądu już widać że jest suchy. gdzie jest kremowy sos który tworzy się podczas gotowania i dodawania bulionu. i po trzecie kto powiedział 20 minut? co za brednie? ryż ma się gotować do uzyskania formy al dente. risotto wymaga cierpliwości i powolnego gotowania.
odpowiedz
3117 dni temu
Właśnie zrobiłem polecam fajne szybkie danie :)
odpowiedz
3157 dni temu
Własnie zrobiłam. Wyszło fantastyczne.
odpowiedz
3176 dni temu
Przepyszne i do tego proste i szybkie danie "jednopatelniowe". Ugotuję jeszcze nie raz.
odpowiedz
3213 dni temu
Pyszne, proste danie, którego chyba nie da się zepsuć ;) A smakuje na prawdę świetnie!
odpowiedz
3263 dni temu
Maju, cieszymy się, że danie Ci smakowało. Liczymy, że jeszcze sięgniesz po nasze przepisy :)
odpowiedz
3263 dni temu
Wyszło wspaniale............ 1 kg arborio w Lidlu jest stosunkowo tani w porównaniu z cenami innych sklepów.
odpowiedz
3265 dni temu
Wyszło rewelacyjnie ! Prawie tak dobre jak w restauracji ! Lidl jest tani
odpowiedz
3380 dni temu
Marto 20 minut to całkowity czas, w jakim ryż powinien się gotować (od momentu, kiedy zaczynamy dodawać do niego bulion).
odpowiedz
3380 dni temu
Czy powinien się gotować 20 min od momentu wchłonięcia płynu?
odpowiedz
3438 dni temu
meeeega!!!
odpowiedz
3482 dni temu
naprawdę pyszne :) polecam!!
odpowiedz
3535 dni temu
Super przepis, pyszny mniam mniam
odpowiedz
3543 dni temu
Pyszne i proste! :)) Polecam!
odpowiedz
3566 dni temu
Smaczne i szybkie danie!
odpowiedz
3576 dni temu
Szybki i łatwy przepis!
odpowiedz
3576 dni temu
Szybki i łatwy przepis, danie dobre!
odpowiedz
3706 dni temu
Pierwszy raz jadłam i robiłam risotto, więc brak mi porównania, jednak to bardzo wszystkim smakowało. Fajny, prosty przepis.
odpowiedz
zobacz wszystkie