zobacz film Pasztet z ciecierzycy

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • keksówkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Gotujemy ciecierzycę

Jeśli używamy suchej ciecierzycy, najpierw namaczamy ją w wodzie przez 12 godzin. Przepłukujemy na sitku i gotujemy do miękkości. Ciecierzycę solimy pod koniec gotowania. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Podsmażamy warzywa

Cebulę i marchew drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy imbir, kmin, curry i cynamon. Dusimy do miękkości, podlewając wodą przez około 10 minut. Odstawiamy warzywa do wystudzenia. Orzechy włoskie mielemy na drobno. Keksówkę natłuszczamy olejem kokosowym i wysypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.

Krok 3: Pieczemy pasztet

Do misy blendera wrzucamy przestudzone warzywa, ciecierzycę i płatki owsiane. Całość miksujemy. Do masy dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy żurawiny i morele pokrojone w paski. Całość mieszamy, możemy również doprawić solą i pieprzem. Pasztet przekładamy do keksówki i wyrównujemy. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 60 minut. Wyciągamy go z formy, gdy ostygnie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    978 dni temu
    Super! Swietne przepisy wege😍

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1360 dni temu
    Pasztet smaczny, ale te owoce kompletnie nie pasują wg mnie.

    odpowiedz

  • Mysza Mysza
    1794 dni temu
    Nie przepadam za pasztetami na słodko, czym mogłabym zastąpić owoce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1793 dni temu
    Możesz pominąć owoce :)
  • Gość Gość
    1804 dni temu
    Przepis trochę zmodyfikowałam, bo nie miałam żurawiny ale zamieniłam składnik na daktyle i też dobrze się komponuje. Dobrze smakuje na ciepło i zimno, jak go zrobiłam to w przeciągu godziny nie było już połowy. Polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1801 dni temu
    Brzmi smacznie! :)
  • Gość Gość
    1820 dni temu
    Pyszny! Polecam bardzo :) Dziękuję za przepis :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1939 dni temu
    Super! Zamiast jajek dodałam aquafabę powstałą z gotowanej ciecierzycy i mam pasztet wegański :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1938 dni temu
    Świetnie! Życzymy smacznego :)
  • Gość Gość
    2175 dni temu
    To zapytam inaczej: ile mam odważyć suchej ciecierzycy przed namoczeniem. Po namoczeniu i ugotowaniu podwaja wagę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2175 dni temu
    100, maksymalnie 120 g, suchej ciecierzycy :)
  • Gość Gość
    2175 dni temu
    Dziękuję, zauważyłam też dobrą zmianę w liście składników :)
  • Monika Monika
    2175 dni temu
    Ja namoczyłam ok 200g suchej ciecierzycy, ale dodałam więcej marchewki. Pasztet wyszedł super :D
  • Gość Gość
    2175 dni temu
    Jeszcze raz pytanie do autorki: Ile suchej ciecierzycy a ile ugotowanej z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2175 dni temu
    Suchej ciecierzycy dodajemy 250 g, konserwowej możesz dodać tyle samo, jeśli jednak nie masz co zrobić z resztą ciecierzycy z puszki, możesz dodać ją w całości :)
  • Joanna Joanna
    2180 dni temu
    Precyzja w podaniu gramatury ciecierzycy powala. Ile z puszki??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2185 dni temu
    Pasztet z fasoli jaś

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!