zobacz film Pasztet z ciecierzycy

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • keksówkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Gotujemy ciecierzycę

Jeśli używamy suchej ciecierzycy, najpierw namaczamy ją w wodzie przez 12 godzin. Przepłukujemy na sitku i gotujemy do miękkości. Ciecierzycę solimy pod koniec gotowania. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Podsmażamy warzywa

Cebulę i marchew drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy imbir, kmin, curry i cynamon. Dusimy do miękkości, podlewając wodą przez około 10 minut. Odstawiamy warzywa do wystudzenia. Orzechy włoskie mielemy na drobno. Keksówkę natłuszczamy olejem kokosowym i wysypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.

Krok 3: Pieczemy pasztet

Do misy blendera wrzucamy przestudzone warzywa, ciecierzycę i płatki owsiane. Całość miksujemy. Do masy dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy żurawiny i morele pokrojone w paski. Całość mieszamy, możemy również doprawić solą i pieprzem. Pasztet przekładamy do keksówki i wyrównujemy. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 60 minut. Wyciągamy go z formy, gdy ostygnie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Gość Gość
    84 dni temu
    Super przepis! Polecam bardzo :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    125 dni temu
    chop bez brody to jak koń bez ogona

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1120 dni temu
    Super! Swietne przepisy wege😍

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1502 dni temu
    Pasztet smaczny, ale te owoce kompletnie nie pasują wg mnie.

    odpowiedz

  • Mysza Mysza
    1936 dni temu
    Nie przepadam za pasztetami na słodko, czym mogłabym zastąpić owoce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1935 dni temu
    Możesz pominąć owoce :)
  • Gość Gość
    1946 dni temu
    Przepis trochę zmodyfikowałam, bo nie miałam żurawiny ale zamieniłam składnik na daktyle i też dobrze się komponuje. Dobrze smakuje na ciepło i zimno, jak go zrobiłam to w przeciągu godziny nie było już połowy. Polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1943 dni temu
    Brzmi smacznie! :)
  • Gość Gość
    1962 dni temu
    Pyszny! Polecam bardzo :) Dziękuję za przepis :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2081 dni temu
    Super! Zamiast jajek dodałam aquafabę powstałą z gotowanej ciecierzycy i mam pasztet wegański :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2080 dni temu
    Świetnie! Życzymy smacznego :)
  • Gość Gość
    2317 dni temu
    To zapytam inaczej: ile mam odważyć suchej ciecierzycy przed namoczeniem. Po namoczeniu i ugotowaniu podwaja wagę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2317 dni temu
    100, maksymalnie 120 g, suchej ciecierzycy :)
  • Gość Gość
    2317 dni temu
    Dziękuję, zauważyłam też dobrą zmianę w liście składników :)
  • Monika Monika
    2317 dni temu
    Ja namoczyłam ok 200g suchej ciecierzycy, ale dodałam więcej marchewki. Pasztet wyszedł super :D
  • Gość Gość
    2317 dni temu
    Jeszcze raz pytanie do autorki: Ile suchej ciecierzycy a ile ugotowanej z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2317 dni temu
    Suchej ciecierzycy dodajemy 250 g, konserwowej możesz dodać tyle samo, jeśli jednak nie masz co zrobić z resztą ciecierzycy z puszki, możesz dodać ją w całości :)
  • Joanna Joanna
    2322 dni temu
    Precyzja w podaniu gramatury ciecierzycy powala. Ile z puszki??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2327 dni temu
    Pasztet z fasoli jaś

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Pasztet z ciecierzycy na specjalne okazje i na co dzień!

Gdy impreza zbliża się wielkimi krokami czy też Wielkanoc jest tuż za rogiem, należy pomyśleć o odpowiednich potrawach. A jednym z ciekawych punktów imprezowego (jak i świątecznego) menu może okazać się pyszny pasztet. Jednak nie klasyczny, a wegetariański! Pasztet z ciecierzycy to idealny przysmak dla osób, które zrezygnowały z jedzenia mięsa lub po prostu mają ochotę na odmianę od tradycyjnej wersji tej potrawy. Co więcej, ta bogata w smaki propozycja z pewnością zaskoczy Twoich gości!

Za co polubisz pasztet z ciecierzycy z żurawiną? Pierwsze, co poczujesz tuż po wyjęciu go z piekarnika to apetyczny aromat, który zawdzięcza on ciekawej kompozycji curry, kuminu, imbiru, swojskiej cebuli oraz… cynamonu! Przy czym dopuszczamy pominięcie ostatniego składnika, w przypadku, gdy ktoś nie przepada za jego smakiem. Kiedy pasztet wystygnie, nadejdzie czas na degustację, która odkryje przed Tobą jego niepowtarzalne walory smakowe. Na pierwszym planie znajduje się tu wytrawna baza z ciecierzycy. Drugi plan zaskakuje słodyczą marchewki, moreli oraz żurawiny. Pokochasz również konsystencję pasztetu – miękki, aksamitny środek i chrupiący wierzch to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Uwaga – pasztet z ciecierzycy zwartą konsystencję zawdzięcza dodatkowi płatków owsianych, ale nie musisz się obawiać, że zdominują one smak dania.

Z czym podawać pasztet wegetariański z ciecierzycy?

Pasztet fantastycznie poradzi sobie solo! Jego dopracowana struktura zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Każdy kawałek jest cudownie sycący, ale nie ciężki, co czyni go znakomitą imprezową przekąską. Ale pasztet z cieciorki dobrze wypada również w towarzystwie rozmaitych dodatków. Oto kilka propozycji, z czym można jeść ten wegetariański przysmak:

  • Najprostsza, a zarazem niezawodna propozycja podania to oczywiście pieczywo. Pasztet z ciecierzycy z warzywami fantastycznie smakuje na kromce chrupiącego chleba. Wybrać chleb razowy, pełnoziarnisty, pszenny lub dowolny, ulubiony gatunek pieczywa. Świeże bułki także zdadzą egzamin! Jeśli tylko masz ochotę, przygotuj chrupiące grzanki. Wersja premium to z kolei chleb na zakwasie.
  • Planujesz prawdziwą wegetariańską ucztę? Serwuj pasztet z warzywami pokrojonymi w słupki – marchewka, seler, ogórek czy papryka to lekkie, smakowite opcje. W takim wydaniu pasztet można potraktować jako dip – jego aksamitna struktura jak najbardziej na to pozwala.
  • Rozważ klasyczną wersję podania pasztetu na liściach sałaty lub rukoli. To wyrafinowana, bardzo elegancka propozycja serwowania pasztetów mięsnych, która w przypadku wersji wegetariańskiej również zrobi wrażenie.
  • Postaw na odrobinę kwasu i świeżości, podając pasztet z marynowanymi warzywami, takimi jak ogórki kiszone, cebula czy kapary.
  • Ostry smak sosu chrzanowego ciekawie kontrastuje z delikatnością pasztetu. To połączenie, które musi trafić na stół wielkanocny!
  • Pasztet doskonale smakuje z dipem z rukoli, sosem kolendrowym lub musztardowym, jak również z mizerią.
  • Strzał w dziesiątkę to zestawienie pasztetu z konfiturą żurawinową.

To zaskakująco prosty przepis na pasztet z ciecierzycy. Jego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet laikom w dziedzinie kulinariów. A co najważniejsze, rezultat z pewnością zadowoli najbardziej wymagające podniebienia, i to nawet osób, które na co dzień gustują w mięsnych daniach. Zresztą wegetariański pasztet z ciecierzycy to pyszna alternatywa dla mięsa, która sprawi, że Twoja impreza nabierze nowego, smakowitego wymiaru. Co więcej, to przepis na pasztet z ciecierzycy z warzywami, który warto wykorzystać również na co dzień. Nasza propozycja może wystąpić jako dodatek do śniadania lub jego główny punkt. Choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać się nim też podczas kolacji.

Ile czasu piec pasztet z ciecierzycy?

Zanim omówimy kwestię tego, ile piec pasztet, krótko przyjrzymy się niektórym ze składników wchodzących w jego skład. Sprawdź, w jakiej formie najlepiej sprawdzą się poszczególne produkty oraz co zrobić, jeśli okaże się, że czegoś nie masz akurat pod ręką!

  • Jeden z kluczowych składników pasztetu to bez wątpienia ciecierzyca. Zgodnie z przepisem możesz wybrać suche ziarna, namoczyć je i ugotować. Po namoczeniu, gotowanie suchej cieciorki zajmie od 1 do 2 godzin. Przy czym czas ten nieco różni się w zależności od świeżości ziaren i ustawień kuchenki. Po czym poznać, że cieciorka jest gotowa? Ziarna powinny być miękkie na tyle, aby łatwo przekłuć je widelcem. Staraj się unikać gotowania ciecierzycy do rozpadnięcia, ale jednocześnie upewnij się, że ziarna nie są twarde. Jeżeli nie masz czasu czy ochoty na gotowanie cieciorki, wybierz wersję konserwową w puszce lub słoiku. Zapewniamy, że nie wpłynie to na smak czy konsystencję pasztetu. Zanim dodasz ziarna do masy, wcześniej je odcedź i porządnie opłucz pod bieżącą wodą.
  • Radzimy podsmażać warzywa z przyprawami na oleju kokosowym. To bezsmakowy tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia, dlatego nadaje się smażenia przy wysokich temperaturach. Nie masz akurat oleju kokosowego? W takim razie wykorzystaj po prostu inny tłuszcz. Oleje rzepakowy czy słonecznikowy, a nawet masło klarowane doskonale sobie tutaj poradzą. Nadadzą się również do posmarowania wnętrza keksówki.
  • Ile jajek do pasztetu? Według podanych instrukcji w zupełności powinny wystarczyć dwa jajka. Przyjrzyj się jednak konsystencji masy. Jeśli uznasz, że pozostaje zbyt sucha lub jajka były dość małe, rozważ dodanie jeszcze jednego. Jajko to naturalny środek wiążący, pomagający połączyć wszystkie składniki ciasta.
  • Eksperymentuj z podanym przepisem! Możesz więc dodać do pasztetu ulubione dodatki, jak pistacje, pestki dyni czy ziarna słonecznika. Masz tu pełną dowolność.

Ile czasu piec pasztet z ciecierzycy? Jak podaje przepis, powinien on spędzić w piekarniku 60 minut przy temperaturze 180°C. Weź jednak pod uwagę, że parametry piekarników często nieco się różnią, co może wpłynąć na ostateczny czas pieczenia. Najbezpieczniej po prostu kontrolować stan pasztetu podczas jego pobytu w piekarniku. Po czym poznać, że jest już gotowy? Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci stwierdzić, że czas zakończyć pieczenie:

  • Gotowy pasztet ma jednolitą i gęstą konsystencję, podobną do tradycyjnego pasztetu mięsnego. Możesz sprawdzić, czy jest odpowiednia, wciskając delikatnie wierzch pasztetu palcem. Ma być elastyczny, ale nie za miękki.
  • Pasztet z ciecierzycy po upieczeniu powinien mieć złocisto-brązowy kolor na wierzchu.
  • Włóż nóż lub patyk do szaszłyków w środek pasztetu, a następnie wyjmij. Gdy nóż pozostaje czysty, bez śladów surowego ciasta, to znak, że pieczenie dobiegło końca. Jeśli na nożu lub patyczku pozostają mokre lub kleiste ślady, pasztet potrzebuje jeszcze chwili w piekarniku.
  • Jeśli masz termometr do mięsa, możesz zmierzyć temperaturę wewnętrzną pasztetu. Powinna ona wynosić około 70-75°C.

Musimy także wspomnieć, czym różni się nasz pasztet od popularnej pasty z ciecierzycy, czyli hummusu. To oczywiście pasztet z ciecierzycy bez tahini, która jest niezbędnym punktem w hummusie. Ponadto osoby dbające o dietę może ucieszyć fakt, że porcja pasztetu z ciecierzycy ma niewiele, bo tylko 169,3 kcal. Warto też wspomnieć, że zawiera po 6,1 g białka oraz błonnika. Wszystko to nie pozwoli Ci zgłodnieć przez dłuższą chwilę od posiłku z pasztetem w roli głównej.

Wiesz już, w jakiej temperaturze pieczemy pasztet oraz ile czasu powinien on spędzić w piekarniku. Pozostaje nam tylko życzyć powodzenia w kulinarnych podbojach! Dajemy słowo, że warto. Wegetariański pasztet z ciecierzycy to nie tylko pyszna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego, ale także trafiona propozycja na świąteczny czy imprezowy stół. Zwłaszcza że przygotowanie go w domu pozwala dostosować składniki do własnych upodobań smakowych i dietetycznych preferencji. Jesteśmy pewni, że jeśli raz przetestujesz nasz przepis, pasztet z ciecierzycy stanie się stałym elementem Twojego menu. Zachęcamy też do sprawdzenia pozostałych pomysłów Kuchni Lidla. Dostarczą Ci one wielu wyjątkowych doznań kulinarnych

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!