
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Gotujemy ciecierzycę
Jeśli używamy suchej ciecierzycy, najpierw namaczamy ją w wodzie przez 12 godzin. Przepłukujemy na sitku i gotujemy do miękkości. Ciecierzycę solimy pod koniec gotowania. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Cebulę i marchew drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy imbir, kmin, curry i cynamon. Dusimy do miękkości, podlewając wodą przez około 10 minut. Odstawiamy warzywa do wystudzenia. Orzechy włoskie mielemy na drobno. Keksówkę natłuszczamy olejem kokosowym i wysypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.
Krok 3: Pieczemy pasztet
Do misy blendera wrzucamy przestudzone warzywa, ciecierzycę i płatki owsiane. Całość miksujemy. Do masy dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy żurawiny i morele pokrojone w paski. Całość mieszamy, możemy również doprawić solą i pieprzem. Pasztet przekładamy do keksówki i wyrównujemy. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 60 minut. Wyciągamy go z formy, gdy ostygnie.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z krewetek i łososia
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.


Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!

Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.

Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
Karol Okrasa dzieli się rodzinnym przepisem na wielkanocny pasztet! W składnikach oprócz mięsa kaczki znajdziesz suszone owoce, boczek i suszony majeranek!

Komentarze (17)
978 dni temu
Super! Swietne przepisy wege😍
odpowiedz
1360 dni temu
Pasztet smaczny, ale te owoce kompletnie nie pasują wg mnie.
odpowiedz
1794 dni temu
Nie przepadam za pasztetami na słodko, czym mogłabym zastąpić owoce?
odpowiedz
1793 dni temu
Możesz pominąć owoce :)
1804 dni temu
Przepis trochę zmodyfikowałam, bo nie miałam żurawiny ale zamieniłam składnik na daktyle i też dobrze się komponuje. Dobrze smakuje na ciepło i zimno, jak go zrobiłam to w przeciągu godziny nie było już połowy. Polecam!
odpowiedz
1801 dni temu
Brzmi smacznie! :)
1820 dni temu
Pyszny! Polecam bardzo :) Dziękuję za przepis :)
odpowiedz
1939 dni temu
Super! Zamiast jajek dodałam aquafabę powstałą z gotowanej ciecierzycy i mam pasztet wegański :)
odpowiedz
1938 dni temu
Świetnie! Życzymy smacznego :)
2175 dni temu
To zapytam inaczej: ile mam odważyć suchej ciecierzycy przed namoczeniem. Po namoczeniu i ugotowaniu podwaja wagę.
odpowiedz
2175 dni temu
100, maksymalnie 120 g, suchej ciecierzycy :)
2175 dni temu
Dziękuję, zauważyłam też dobrą zmianę w liście składników :)
2175 dni temu
Ja namoczyłam ok 200g suchej ciecierzycy, ale dodałam więcej marchewki. Pasztet wyszedł super :D
2175 dni temu
Jeszcze raz pytanie do autorki: Ile suchej ciecierzycy a ile ugotowanej z puszki?
odpowiedz
2175 dni temu
Suchej ciecierzycy dodajemy 250 g, konserwowej możesz dodać tyle samo, jeśli jednak nie masz co zrobić z resztą ciecierzycy z puszki, możesz dodać ją w całości :)
2180 dni temu
Precyzja w podaniu gramatury ciecierzycy powala. Ile z puszki??
odpowiedz
2185 dni temu
Pasztet z fasoli jaś
odpowiedz
zobacz wszystkie