zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender
  • keksówkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Gotujemy ciecierzycę

Jeśli używamy suchej ciecierzycy, najpierw namaczamy ją w wodzie przez 12 godzin. Przepłukujemy na sitku i gotujemy do miękkości. Ciecierzycę solimy pod koniec gotowania. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Podsmażamy warzywa

Cebulę i marchew drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy imbir, kmin, curry i cynamon. Dusimy do miękkości, podlewając wodą przez około 10 minut. Odstawiamy warzywa do wystudzenia. Orzechy włoskie mielemy na drobno. Keksówkę natłuszczamy olejem kokosowym i wysypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.

Krok 3: Pieczemy pasztet

Do misy blendera wrzucamy przestudzone warzywa, ciecierzycę i płatki owsiane. Całość miksujemy. Do masy dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy żurawiny i morele pokrojone w paski. Całość mieszamy, możemy również doprawić solą i pieprzem. Pasztet przekładamy do keksówki i wyrównujemy. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 60 minut. Wyciągamy go z formy, gdy ostygnie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    2 dni temu
    Pyszny! Polecam bardzo :) Dziękuję za przepis :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    121 dni temu
    Super! Zamiast jajek dodałam aquafabę powstałą z gotowanej ciecierzycy i mam pasztet wegański :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    120 dni temu
    Świetnie! Życzymy smacznego :)
  • Gość Gość
    357 dni temu
    To zapytam inaczej: ile mam odważyć suchej ciecierzycy przed namoczeniem. Po namoczeniu i ugotowaniu podwaja wagę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    357 dni temu
    100, maksymalnie 120 g, suchej ciecierzycy :)
  • Gość Gość
    357 dni temu
    Dziękuję, zauważyłam też dobrą zmianę w liście składników :)
  • Monika Monika
    357 dni temu
    Ja namoczyłam ok 200g suchej ciecierzycy, ale dodałam więcej marchewki. Pasztet wyszedł super :D
  • Gość Gość
    357 dni temu
    Jeszcze raz pytanie do autorki: Ile suchej ciecierzycy a ile ugotowanej z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    357 dni temu
    Suchej ciecierzycy dodajemy 250 g, konserwowej możesz dodać tyle samo, jeśli jednak nie masz co zrobić z resztą ciecierzycy z puszki, możesz dodać ją w całości :)
  • Joanna Joanna
    362 dni temu
    Precyzja w podaniu gramatury ciecierzycy powala. Ile z puszki??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    367 dni temu
    Pasztet z fasoli jaś

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram