Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynkę do mielenia mięsa
- naczynie żaroodporne
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Mielemy mięso na pasztet
Włoszczyznę oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Kaczkę gotujemy z warzywami przez około 2-3 godziny. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mięso oddzielamy od kości wraz ze skórą. Boczek siekamy drobno i gotujemy kilka minut, aż będzie miękki. Mięso ze skórą mielemy w maszynce – dwu- lub trzykrotnie, wraz z wytopionym boczkiem i ugotowaną włoszczyzną.
Krok 2: Dodajemy żurawiny i śliwki
Do miski z mięsem wbijamy dwa jaja. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy żurawiny i posiekane, suszone śliwki. Dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3: Masę przekładamy do formy
Do naczynia blendera wsypujemy suszone grzyby oraz bułkę tartą. Miksujemy.
Formę natłuszczamy smalcem i wysypujemy grzybową bułką tartą. Masę przekładamy do formy. Delikatnie ugniatamy i wierzch posypujemy majerankiem. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół przez około 40 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.
Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.
Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!
Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
- Szybkie lasagne
- Śledź marynowany po mazursku
- Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Babka ziemniaczana z kaszanką
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasteczka bakaliowe
- Oponki serowe z sosem malinowym
- Granola
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Pieczone burgery z indyka
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Kapuśniak gryczany
- Pierogi z kaczką
- Kiszone i suszone pomidory
- Babeczki jogurtowe z owocami
- Zupa fasolowa
- Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
- Babka mocno cytrynowa
- Limonkowa babka majonezowa
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
- Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
- Fajita z kurczaka
- Sos do pizzy
- Wegańskie nuggetsy z jackfruita
- Kruche ciasteczka – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2125 dni temu
Czym można zastąpić boczek? Ze zwierzyny jem wyłącznie ptactwo. pozdrawiam
odpowiedz
2124 dni temu
Polecamy przepis na wegański boczek Kingi! https://kuchnialidla.pl/weganska-carbonara-z-boczkiem-z-tofu Możesz pominąć etap rozdrabniania i pokroić tofu na większe kawałki-te lepiej sprawdzą się w pasztecie.
702 dni temu
boczek z bociana
2430 dni temu
Jakieś wielkości jest foremka Pana Karola? :)
odpowiedz
2779 dni temu
100 gram ugotowanej kaszy czy 100 gr surowej ???
odpowiedz
2779 dni temu
Karol użył 100 gramów ugotowanej kaszy :)