Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynkę do mielenia mięsa
- naczynie żaroodporne
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Mielemy mięso na pasztet
Włoszczyznę oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Kaczkę gotujemy z warzywami przez około 2-3 godziny. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mięso oddzielamy od kości wraz ze skórą. Boczek siekamy drobno i gotujemy kilka minut, aż będzie miękki. Mięso ze skórą mielemy w maszynce – dwu- lub trzykrotnie, wraz z wytopionym boczkiem i ugotowaną włoszczyzną.
Krok 2: Dodajemy żurawiny i śliwki
Do miski z mięsem wbijamy dwa jaja. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy żurawiny i posiekane, suszone śliwki. Dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3: Masę przekładamy do formy
Do naczynia blendera wsypujemy suszone grzyby oraz bułkę tartą. Miksujemy.
Formę natłuszczamy smalcem i wysypujemy grzybową bułką tartą. Masę przekładamy do formy. Delikatnie ugniatamy i wierzch posypujemy majerankiem. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół przez około 40 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.
Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.
Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!
Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
- Szybkie lasagne
- Śledź marynowany po mazursku
- Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Babka ziemniaczana z kaszanką
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasteczka bakaliowe
- Serowe oponki z sosem malinowym
- Granola
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Pieczone burgery z indyka
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Kapuśniak gryczany
- Pierogi z kaczką
- Kiszone i suszone pomidory
- Babeczki jogurtowe z owocami
- Zupa fasolowa
- Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
- Babka mocno cytrynowa
- Limonkowa babka majonezowa
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
- Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
- Fajita z kurczaka
- Sos do pizzy
- Wegańskie nuggetsy z jackfruita
- Kruche ciasteczka – przepis
Komentarze (6)
1910 dni temu
Czym można zastąpić boczek? Ze zwierzyny jem wyłącznie ptactwo. pozdrawiam
odpowiedz
1909 dni temu
Polecamy przepis na wegański boczek Kingi! https://kuchnialidla.pl/weganska-carbonara-z-boczkiem-z-tofu Możesz pominąć etap rozdrabniania i pokroić tofu na większe kawałki-te lepiej sprawdzą się w pasztecie.
487 dni temu
boczek z bociana
2215 dni temu
Jakieś wielkości jest foremka Pana Karola? :)
odpowiedz
2564 dni temu
100 gram ugotowanej kaszy czy 100 gr surowej ???
odpowiedz
2564 dni temu
Karol użył 100 gramów ugotowanej kaszy :)