zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • maszynkę do mielenia mięsa
  • naczynie żaroodporne
  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Mielemy mięso na pasztet

Włoszczyznę oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Kaczkę gotujemy z warzywami przez około 2-3 godziny. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mięso oddzielamy od kości wraz ze skórą. Boczek siekamy drobno i gotujemy kilka minut, aż będzie miękki. Mięso ze skórą mielemy w maszynce – dwu- lub trzykrotnie, wraz z wytopionym boczkiem i ugotowaną włoszczyzną.  

Krok 2: Dodajemy żurawiny i śliwki

Do miski z mięsem wbijamy dwa jaja. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy żurawiny i posiekane, suszone śliwki. Dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 3: Masę przekładamy do formy

Do naczynia blendera wsypujemy suszone grzyby oraz bułkę tartą. Miksujemy.

Formę natłuszczamy smalcem i wysypujemy grzybową bułką tartą. Masę przekładamy do formy. Delikatnie ugniatamy i wierzch posypujemy majerankiem. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół przez około 40 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • joanna joanna
    132 dni temu
    100 gram ugotowanej kaszy czy 100 gr surowej ???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    132 dni temu
    Karol użył 100 gramów ugotowanej kaszy :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram