Risotto z kurczakiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • rondel,
  • głęboką patelnię,
  • miseczkę,
  • drewnianą łyżkę do mieszania,
  • chochelkę,
  • mniejszą patelnię,
  • ostry nóż.
  • deskę do krojenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie pokrój drobno i przełóż do miseczki. 

KROK 2: PODSMAŻAMY KURCZAKA

Kurczaka oczyść i pokrój w drobne paski. Wyciągnij mniejszą patelnię i podsmaż na niej kurczaka na maśle (użyj ok. 20 g), a następnie przypraw go solą (1,5 g), pieprzem (0,5 g) oraz ziołami (1 g). Smaż ok. 5-6 minut, aż stanie się złocisty. Gotowego kurczaka odstaw na bok.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

W rondelku podgrzej bulion na małym ogniu. Powinien gotować się przez cały czas przyrządzania risotto. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej ryż. Gdy zacznie robić się szklisty, dodaj cebulę oraz czosnek. Poczekaj, aż warzywa staną się lekko rumiane, a potem dolej do nich wino. Całość gotuj, aż płyn wyparuje.

KROK 4: GOTUJEMY RYŻ W BULIONIE

Do gotowej bazy dodawaj po jednej chochli bulionu, cały czas mieszając. Powtarzaj czynność, aż do wykorzystania całego bulionu. Ryż powinien ugotować się w trakcie do kleistej postaci, lekko twardej w środku.

KROK 5: DODAJEMY KLUCZOWE SKŁADNIKI

Gdy ryż jest już al dente, dodaj kurczaka. Parmezan zetrzyj, dodaj do ryżu i kurczaka i dokładnie wymieszaj. Dopraw risotto solą i pieprzem.

KROK 6: WYKAŃCZAMY RISOTTO

Pod sam koniec gotowania dodaj masło oraz posiekaną pietruszkę i cały czas mieszaj. Jeśli potrafisz, zamiast mieszania możesz wykorzystać technikę podrzucania składników. Gotowe risotto przełóż do głębokich talerzy i ozdób świeżo zmielonym pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • A A
    75 dni temu
    Ile gramów kurczaka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    74 dni temu
    Dwa filety ważą ok. 400 g i taka ilość będzie odpowiednia, jednak w tym przepisie kilka gramów mniej lub więcej nie wpłynie na smak dania :)

Risotto z kurczakiem – włoski klasyk w Twojej kuchni

Klasyczne risotto z kurczakiem to pomysł na danie, którego historia sięga kilku wieków wstecz do tradycji kulinarnej północnych Włoch. W regionie Lombardii risotto były przyrządzane przez rolników pracujących w polu z dostępnych, tanich składników takich jak ryż czy kurczak. Z czasem danie to trafiło na stoły różnych grup społecznych, a za sprawą kupców rozprzestrzeniło się na cały świat. 

Chociaż risotto z kurczakiem smakuje inaczej w każdym domu, to są jednak pewne zasady, których należy przestrzegać, aby osiągnąć pełnię jego smaku. Jak przygotować risotto z kurczakiem, które będzie szybkie i smaczne? W dalszych akapitach zdradzimy Ci kilka trików, które udoskonalą Twój przepis na risotto z kurczakiem.

Co dodać do risotto z kurczakiem? Ryż, kurczak i co dalej?

Zanim przejdziemy do trików, które pozwolą Ci zrobić z risotto z kurczaka swoje popisowe danie, powinieneś poznać składniki. Co można dodać do risotto z mięsa kurczaka, żeby podkręcić jego smak? Do tego klasycznego połączenia sprawdzą się różne zielone warzywa: brokuł, szparagi, groszek, fasolka, bób lub cukinia. Risotto z kurczakiem i cukinią warto wzbogacić także o odrobinę marchewki i sera ricotta.

Jakie jeszcze składniki pasują do tego dania? Kremowe risotto z kurczakiem doskonale komponuje się z dodatkiem pomidorów świeżych lub suszonych, a także konfitowanego czosnku i odrobiny ostrej papryczki. Spróbuj przyrządzić je z dodatkiem grillowanego lub pieczonego bakłażana — nie pożałujesz!

Risotto z kurczakiem — przepis szybki i sprawdzony!

Jak zrobić risotto z kurczakiem o zachwycającym smaku i aromacie? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, które ułatwią Ci przyrządzenie tego dania. Co zrobić, żeby nieco ulepszyć przepis na risotto z kurczakiem? 

Zacznijmy od ryżu, gdyż to kluczowy składnik. Wybieraj tylko ryż przeznaczony do risotto, który ma zdolność do wchłaniania płynów — Carnaroli lub arborio. Jeśli użyjesz innego ryżu, istnieje ryzyko, że zamiast wystawnego dania na talerzu wyląduje papka. Pamiętaj także o wcześniejszym jego przesmażeniu lub przeprażeniu. Ryż można użyć do risotto dopiero wtedy, kiedy stanie się szklisty.

Żeby przyspieszyć przygotowywanie risotto z ryżem (a także wersji kaszotto na bazie kaszy), do gotowania użyj gorącego bulionu i nie pozwól, żeby risotto się przypaliło. Aby otrzymać danie o kremowej, jedwabistej konsystencji, musisz zadbać o jego ciągłe mieszanie (ułatwisz w ten sposób wchłanianie całego płynu).

Co jeszcze sprawi, że Twoje risotto będzie smaczniejsze? Wpływ na ostateczny smak dania ma także kolejność dodawania składników — jeśli chcesz, aby zachowały chrupkość czy soczystość, dodawaj je pod koniec gotowania. Pod koniec powinieneś dodać także masło, najlepiej zimne, którym zemulgujesz pozostałą na patelni ciecz, nadając daniu odpowiednią teksturę.

Kremowe risotto z kurczakiem — sposoby na aksamitną konsystencję

Jak sprawić, by risotto z kurczakiem było kremowe i aksamitne? W przepisie na risotto z kurczakiem nie może zabraknąć masła oraz sera. To właśnie one nadają daniu smak i odpowiednią konsystencję. 
Żeby Twoje risotto z piersią z kurczaka było idealnie kremowe, musisz pamiętać o powolnym dodawaniu bulionu lub innej cieczy i ciągłym mieszaniu wszystkich składników. Pozwoli to uniknąć przypalenia. Ciecz połączona z tłuszczem z masła i sera sprawi, że risotto z kurczakiem przeistoczy się w prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!