Risotto z kurczakiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • rondel,
  • głęboką patelnię,
  • miseczkę,
  • drewnianą łyżkę do mieszania,
  • chochelkę,
  • mniejszą patelnię,
  • ostry nóż.
  • deskę do krojenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie pokrój drobno i przełóż do miseczki. 

KROK 2: PODSMAŻAMY KURCZAKA

Kurczaka oczyść i pokrój w drobne paski. Wyciągnij mniejszą patelnię i podsmaż na niej kurczaka na maśle (użyj ok. 20 g), a następnie przypraw go solą (1,5 g), pieprzem (0,5 g) oraz ziołami (1 g). Smaż ok. 5-6 minut, aż stanie się złocisty. Gotowego kurczaka odstaw na bok.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

W rondelku podgrzej bulion na małym ogniu. Powinien gotować się przez cały czas przyrządzania risotto. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej ryż. Gdy zacznie robić się szklisty, dodaj cebulę oraz czosnek. Poczekaj, aż warzywa staną się lekko rumiane, a potem dolej do nich wino. Całość gotuj, aż płyn wyparuje.

KROK 4: GOTUJEMY RYŻ W BULIONIE

Do gotowej bazy dodawaj po jednej chochli bulionu, cały czas mieszając. Powtarzaj czynność, aż do wykorzystania całego bulionu. Ryż powinien ugotować się w trakcie do kleistej postaci, lekko twardej w środku.

KROK 5: DODAJEMY KLUCZOWE SKŁADNIKI

Gdy ryż jest już al dente, dodaj kurczaka. Parmezan zetrzyj, dodaj do ryżu i kurczaka i dokładnie wymieszaj. Dopraw risotto solą i pieprzem.

KROK 6: WYKAŃCZAMY RISOTTO

Pod sam koniec gotowania dodaj masło oraz posiekaną pietruszkę i cały czas mieszaj. Jeśli potrafisz, zamiast mieszania możesz wykorzystać technikę podrzucania składników. Gotowe risotto przełóż do głębokich talerzy i ozdób świeżo zmielonym pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • A A
    136 dni temu
    Ile gramów kurczaka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    134 dni temu
    Dwa filety ważą ok. 400 g i taka ilość będzie odpowiednia, jednak w tym przepisie kilka gramów mniej lub więcej nie wpłynie na smak dania :)

Risotto z kurczakiem — potrawa o długowiecznej tradycji

Historia risotto z kurczakiem sięga daleko wstecz, kiedy to ryż zaczął być uprawiany na Sycylii pod koniec pierwszego tysiąclecia naszej ery, chociaż risotto jako potrawa pochodzi najprawdopodobniej z Lombardii. Mimo że ryż był znany w Europie od dawna, to jego popularność na włoskich stołach wzrosła stosunkowo późno.

W północnych Włoszech, zwłaszcza w okolicach Mediolanu, wyewoluowała klasyczna wersja risotto z dodatkiem szafranu. Według podań potrawa ta została wymyślona przez dmuchacza szkła, zapewne duńskiego pochodzenia, który dla zabawy dodał szafranu do potrawy na weselu. Pierwsze pisemne wzmianki o risotto pojawiają się w księgach z początku XIX wieku, a oficjalna nazwa została użyta we włoskiej książce kucharskiej w 1854 roku.

Cały sekret risotto tkwi w zdolności ryżu do absorpcji płynów. Początkowe przepisy wykorzystywały masło lub oliwę, wino, cebulę, kiełbasę, a nawet szpik kostny. Choć dzisiaj szpik kostny jest rzadkością, to przez długi czas był cenionym dodatkiem do dania. Początkowo szafran był podstawowym składnikiem risotto, zastępowany później przez tańszą kurkumę. Jednak dla wielu tradycjonalistów szafran pozostaje niezastąpiony. Istotnym elementem risotto jest również jego konsystencja, powinna być kremowa z dobrze wyczuwalnymi ziarnami ryżu.

W dzisiejszych czasach risotto przeszło liczne modyfikacje i wariacje. Można dodać do niego różnorodne dodatki, począwszy od mięsnych, takich jak boczek czy tytułowe mięso z kurczaka, aż po owoce morza. Wersje wegetariańskie zastępują mięso grzybami, groszkiem czy dynią. Risotto może być również serwowane z tartym żółtym serem, który topiąc się, łączy się ze składnikami. Niektóre wersje risotto mają tak dużo sosu, że łyżka staje się głównym narzędziem do spożywania dania.

Nasze tytułowe klasyczne risotto z kurczakiem to potrawa, która zachwyca swoim smakiem nawet sceptyków. Kremowe risotto z kurczakiem wprost rozpływa się w ustach, tworząc naprawdę przyjemne doświadczenia. Możliwości modyfikacji risotto z kurczaka są nieograniczone, co pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami i składnikami, a każda gospodyni może dostosować danie do własnych upodobań. Już dziś odkryj wszystkie tajniki przyrządzania risotto z kurczakiem w domowym zaciszu, także tego na szybko.

Przepis na włoskie risotto z kurczakiem

Jak wygląda sprawdzony przepis na risotto? Przygotowanie idealnego risotto z kurczakiem może wydawać się wyzwaniem, ale istnieje kilka kluczowych zasad, które pomogą ci osiągnąć doskonały smak oraz właściwą konsystencję tej potrawy. Jakość składników odgrywa kluczową rolę w przygotowaniu risotto, bez względu na to, czy wybierasz bardziej wykwintne, czy prostą wersję przepisu na risotto. Niezależnie od wariantu, używaj wysokiej jakości składników, szczególnie ryżu. Dobór odpowiedniego ryżu, takiego jak Carnaroli lub Arborio, gwarantuje odpowiednią konsystencję i właściwy smak potrawy. Wybór ryżu zależy od twoich preferencji oraz dostępności. Szukaj go na półkach z kaszami lub podczas Tygodnia w stylu włoskim w Lidlu.

Kolejność dodawania składników również ma istotny wpływ na smak i konsystencję risotto z kurczakiem z naszego, bądź dowolnego przepisu. Ryż najlepiej najpierw podprażyć i od razu dodać na patelnię już na początku gotowania, aby mógł wchłonąć płyny. Soczyste i chrupkie dodatki, takie jak kurczak, należy dodać w połowie gotowania, aby zachować ich smak i teksturę (najlepiej podsmażyć je na osobnej patelni lub w rondelku). Natomiast masło i ser dodaje się na końcu, co pozwala na uzyskanie kremowej i jedwabistej konsystencji risotto, bez nadmiernego przegrzania.

Regularne mieszanie risotto to klucz do sukcesu! Cierpliwość i ciągłe mieszanie potrawy podczas gotowania są niezbędne, aby uzyskać idealną konsystencję risotto z naszego przepisu na risotto z kurczakiem. Gotowanie na małym ogniu pozwala składnikom dobrze się połączyć i uwalniać swoje aromaty, co przekłada się na doskonały smak potrawy. Postaraj się uzbroić w cierpliwość — risotto potrzebuje czasu, aby nabrać odpowiedniej konsystencji i smaku.

Dodając kurczaka do risotto, zadbaj o jego wcześniejsze przygotowanie, aby zachować soczystość i aromat mięsa. Kurczaka warto przygotować wcześniej, a następnie dodać go do risotto w połowie gotowania. To samo tyczy się innych dodatków - wspomniana już wcześniej właściwa kolejność ma tu olbrzymie znaczenie!

Przestrzegając tych wskazówek i dostosowując przepis do swoich preferencji smakowych, stworzysz wyjątkowe risotto z kurczakiem, które zachwyci Twoje kubki smakowe. Risotto to danie, które pozwala na eksperymentowanie z różnymi dodatkami i smakami, więc nie wahaj się wprowadzać własnych modyfikacji i tworzyć własne wersje tego klasycznego włoskiego dania.

Jak zrobić kremowe risotto z kurczakiem?

Jak zrobić risotto? To, jak zrobić risotto z kurczakiem nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy odrobina chęci i po kilku chwilach pyszne risotto będzie gotowe. Podstawą dobrego risotto z kurczakiem jest bulion. Nadaje potrawie głęboki smak. Najlepiej przygotować domowy bulion z kurczaka, gotując w dużym garnku kawałki kurczaka z kością, marchewkę, seler, cebulę, czosnek oraz zioła takie jak tymianek, liść laurowy i natka pietruszki. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez kilka godzin, aby uzyskać bogaty i esencjonalny wywar. Przed użyciem bulion odcedź, aby pozbyć się resztek warzyw i ziół. Tak przyrządzony bulion idealnie uzupełni smak risotto.

Kolejnym kluczowym elementem w przygotowaniu risotto jest wybór odpowiedniego ryżu. Najlepsze odmiany to wspomniane już wyżej Carnaroli lub Arborio, które mają zdolność do wchłaniania płynów, jednocześnie uwalniając skrobię, co nadaje potrawie kremową konsystencję. Odpowiedniego do risotto ryżu szukaj w Lidlu wśród produktów marki Italiamo. Aby nadać risotto wyjątkowy smak, dodaj białe wino zaraz po podsmażeniu ryżu. Pamiętaj, że jego dodatek czyni danie nieodpowiednim dla osób niepełnoletnich oraz tych, które nie mogą lub nie chcą spożywać alkoholu.

Wino dodaje głębi smaku i aromatu, a także pomaga uwolnić skrobię z ryżu, co jest kluczowe dla uzyskania kremowej konsystencji. Po dodaniu wina, gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż większość płynu wyparuje. Następnie stopniowo dodawaj gorący bulion, po jednej chochli naraz, cały czas mieszając, aby ryż równomiernie wchłaniał płyn i nie przywierał do dna garnka. Kontynuuj ten proces, aż uzyskasz idealnie kremowe i gęste risotto.

Co dodać do domowego risotto z kurczakiem? Do kurczaka świetnie pasują grzyby, które dodają głębi i umami, a także zielony groszek, który wnosi odrobinę słodyczy i kolor do potrawy. Inne warzywa, takie jak szparagi, papryka, czy pomidory koktajlowe i suszone, również mogą stać się świetnym dodatkiem do risotto. Dodatek świeżych ziół, takich jak tymianek, natka pietruszki, czy bazylia, podkreśli aromat risotto i nada mu świeżości.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!