Sernik pistacjowy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy 23 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
  • malakser

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD SERNIKA

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka kruszymy w malakserze i przesypujemy do miski. Łączymy z roztopionym masłem i solą. Uzyskaną masą równo wykładamy dno i boki tortownicy, dociskamy do brzegów.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Do dużej miski przekładamy twaróg i mieszamy go wraz z kremem pistacjowym, cukrem, budyniem w proszku, ekstraktem waniliowym oraz solą. Cały czas mieszając, wbijamy do powstającej masy po jednym jajku. Gdy wszystko dokładnie wymieszamy i uzyskamy jednolitą konsystencję, przelewamy masę na przygotowany spód.

KROK 3: PIECZEMY SERNIK

Ciasto wkładamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika z funkcją grzania góra-dół. Pieczemy przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy kolejne 50 minut. Po tym czasie studzimy sernik w piekarniku, lekko uchylając jego drzwiczki. Następnie wystudzony sernik wkładamy do lodówki co najmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM PISTACJOWY

Ser mascarpone mieszamy z kremem pistacjowym. Następnie siekamy pistacje. Wystudzony sernik smarujemy przygotowanym kremem i posypujemy posiekanymi pistacjami. Podajemy gotowe ciasto.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    3 dni temu
    Skąd wziąć krem pistacjowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1 dzień temu
    Krem pistacjowy marki Deluxe jest dostępny w naszych sklepach okazjonalnie np. teraz :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!