Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj dwie doby wcześniej
- kaszę gryczaną niepaloną namaczamy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez całą noc (12 godzin)
Przygotuj dobę wcześniej
- namoczoną kaszę odcedzamy i płuczemy
- namoczoną grykę umieszczamy w misce, mieszamy z syropem klonowym, cynamonem i odrobiną soli morskiej, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 40°C na całą noc (12 godzin), lub 180°C (10-15 minut)
- orzechy nerkowca zalewamy wodą i moczymy przez całą noc (12 godzin), następnie osuszamy
- dwie puszki mleczka kokosowego wkładamy do lodówki na całą noc (12 godzin)
Przygotuj
- formę o średnicy 20 cm
- malakser lub rozdrabniacz
Krok 1: Przygotowujemy spód sernika
Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do misy malaksera wrzucamy połowę karmelizowanej gryki, wiórki kokosowe, daktyle (jeśli są suche, należy zalać je ciepłą wodą i odstawić na 10 minut, po czym odcedzić), olej kokosowy i odrobinę soli morskiej. Całość miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy resztę kaszy i mieszamy. Wykładamy na spód przygotowanej formy, dokładnie dociskając. Wkładamy do lodówki.
Krok 2: Miksujemy składniki masy serowej
Przygotowujemy masę. Do misy malaksera wkładamy orzechy nerkowca. Wyciągamy mleczko kokosowe z lodówki, do masy dodajemy tylko krem, który znajduje się na wierzchu. Dodajemy syrop klonowy, olej kokosowy, ekstrakt lub ziarna z laski wanilii, skórkę otartą z trzech cytryn i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Dodajemy szczyptę soli morskiej. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Krok 3: Schładzamy sernik
Masę wylewamy na przygotowany spód. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Wszystkie składniki polewy przekładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika około 20 minut przed podaniem. Dekorujemy polewą i pozostałą gryką.
Zobacz podobne
przepisy
Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!
Sernik z kajmakiem i migdałami
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!
Sernik czekoladowy
Pyszny przepis na sernik o czekoladowym smaku według przepisu Pawła Małeckiego!
Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Sernik na zimno
- Gołąbki z kaszą gryczaną
- Sernik na kruchym cieście z bezą
- Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
- Sernik dyniowy na korzennym spodzie
- Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Sernik z marakują
- Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
- Karpatka fit
- Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
- Kompot agrestowy
- Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
- Pikantne quesadillas z cukinią
- Grzybowe tortelloni
- Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem
- Chlebki warzywne w trzech kolorach
- Tradycyjna maczanka krakowska
- CIASTO MILIONERA
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Sernik waniliowo-dyniowy
- Faszerowany makaron lumaconi
- Azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake
- Filet z łososia w peperonacie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (42)
1382 dni temu
Zrobione na tegoroczne święta. Smak obłędny. Najlepsze wegańskie/witariańskie ciasto jakie jadłam. Dziękuję :)
odpowiedz
1343 dni temu
dokładnie
1384 dni temu
Ta masa wyglada u mnie jakby byla zwazona... czy taka ma byc??? Mam nadzieje ze wszystko wyjdzie mimo to :) i ladnie sie zetnie w zamrazarce.... :) W smaku jest smaczna :) Obawiam sie tylko czy ta gryka nie bedzie za twarda... Byla moczona oczywiscie cala noc i suszona.
odpowiedz
1384 dni temu
Masa może mieć taką konsystencję przez zawarte w niej orzechy nerkowca :) Na wszelki wypadek sernik można wstawić do lodówki na całą noc. Życzymy smacznego!
1385 dni temu
czy mozna sernik zrobic wczesniej i przetrzymac w zamrazarce np dobe???
odpowiedz
1385 dni temu
Możesz zamrozić sernik-najlepiej świeży, tuż po przygotowaniu i wystudzeniu. Pamiętaj, by przed mrożeniem umieścić go w szczelnym opakowaniu, które nie przepuści zapachów innych potraw.
1764 dni temu
Jak zrobić takie zacieki z czekolady po bokach?
odpowiedz
1763 dni temu
Wystarczy, że oblejesz wierzch ciasta taką ilością polewy, by nie od razu spływała ona po bokach. Za pomocą łyżki lub płaskiej szpachelki przesuwaj ją delikatnie ku brzegom sernika i pozwól, by w niektórych miejscach po prostu spłynęła w dół :) Możesz też zacząć od brzegów ciasta i przesuwać się dookoła, a następnie uzupełnić środek. Pamiętaj, by używać lekko przestudzonej, mniej płynnej polewy-jej konsystencja będzie miała wpływ na efekt.
1764 dni temu
Jaką pozostałą kaszą posypujemy sernik w kroku 3, jak według przepisu w kroku 1 resztę kaszy dodajemy do tej zmiksowanej i wykładamy taką masą spód formy? Wynika z tego, że w kroku 3 już żadnej uprzednio przygotowanej kaszy nie mamy. Chyba nie chodzi o to, żeby posypać po prostu surowymi ziarnami gryki? Proszę o szybką odpowiedź, bo święta się zbliżają.
odpowiedz
1763 dni temu
Pożeraczko, jak pewnie zauważyłaś, karmelizowana gryka na liście składników w tym przepisie pojawia się 2 razy: 300 g tego składnika używamy do przygotowania spodu ciasta, a 80 g do posypania gotowego sernika. W pierwszym kroku przepisu przygotowujemy spód, dodając do masy najpierw 150 g karmelizowanej gryki (czyli wspomnianą połowę) a następnie kolejne 150 g (czyli "resztę kaszy"). W 3 kroku natomiast wykorzystujemy "pozostałą grykę", czyli wymienione w składnikach po lewej stronie 80 g.
601 dni temu
pomimo odpowiedzi przez KUCHNIALIDLA, nadal nie jestem pewna czy dekoracją jest surowa kasza czy jednak karmelizowana... hmmm
601 dni temu
Tak jak wspominamy w części przepisu "Przygotuj dobę wcześniej" całą kaszę gryczaną, której używamy w przepisie, należy karmelizować w piekarniku. Także sernik dekorujemy karmelizowaną kaszą :)
1876 dni temu
Bardzo dobry ;) tylko dlaczego pomimo moczenia kaszy i suszenia wyszla twardawa ? Polecam!
odpowiedz
1876 dni temu
Taka właśnie ma być :) Jest surowa, więc twardsza niż ugotowana :)
2441 dni temu
poproszę przepis na coś dla dziecka wegańskiego i bezglutenowego, nic mi nie wychodzi a ona chce coś słodkiego :( pomocy
odpowiedz
2441 dni temu
Polecamy przepisy na: wegańskie ciągutki: https://kuchnialidla.pl/ciagutki-z-mleka-i-oleju-kokosowego, wegańskie bounty https://kuchnialidla.pl/weganskie-bounty-owocowe albo makaroniki https://kuchnialidla.pl/weganskie-makaroniki
2733 dni temu
Zrobione, chłodzi się ;) zamiast nerkowca dałam mielone migdały - masa obłędnie pyszna ;) mój melakser ledwo sobie poradził z tą kaszą karmelizowaną a co dopiero...
odpowiedz
2735 dni temu
Kasza gryczana powinna być przed namoczeniem ugotowana? Chciałabym się upewnić. Jakoś średnio mi się widzi namoczeniem nieugotowanej kaszy
odpowiedz
2735 dni temu
Nie, nie gotujemy kaszy gryczanej przed moczeniem :)
2736 dni temu
Przepis wege i ok. Ale ja potrzebuje przepisów dla alergika. I tu odpadają mi jeszcze orzechy i syrop klonowy bo też uczula. Czym to zastąpić?
odpowiedz
2734 dni temu
orzechy można zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną, a syrop klonowy np. syropem daktylowym, miodem (o ile nie jest na niego uczulony), melasą lub cukrem trzcinowym wymieszanym z łyżką ciepłej wody aby postało coś w stylu syropu :)
2788 dni temu
Bardzo fajny przepis! Zdecydowanie do wypróbowania :D
odpowiedz
2824 dni temu
Nie śpię, bo suszę grykę.
odpowiedz
2846 dni temu
czy mozna zastosowac do przepisu kasze gryczana prazona ? tzn tez trzeba ja namoczyc ?
odpowiedz
2845 dni temu
Nie polecamy takiej zamiany, gdyż taka kasza zupełnie inaczej smakuje.
2849 dni temu
Czy piekarnik przy suszeniu gryki ma byc nastawiony na termoobieg?
odpowiedz
2848 dni temu
Nie, pieczemy w trybie góra-dół.
2852 dni temu
czy ten deser można mrozić? jak długo pozostaje smaczny, czy trzeba zjeść go od razu czy kilka dni wytrzyma?
odpowiedz
2852 dni temu
Nie zalecamy mrożenia. Sernik będzie dobry przez 3-4 dni, ale przechowujemy go w lodówce :)
2852 dni temu
Jeśli lista składników nie wyświetla się w przepisie, prosimy o kliknięcie w link: https://kuchnialidla.pl/weganski-sernik-na-korzennym-spodzie
odpowiedz
2853 dni temu
Ale niedokładny przepis,lipny!
odpowiedz
2853 dni temu
A lista skladnikow?
odpowiedz
2852 dni temu
Prosimy kliknąć w link: https://kuchnialidla.pl/weganski-sernik-na-korzennym-spodzie
2855 dni temu
Gryka zdrowa,wiadomo-najchętniej w polaczeniu ze szpinakiem i jajem sadzonym :) Tak sie zastanawiam tylko,dlaczego nazwaliscie to ciasto sernikiem???:) Przeciez tu nie ma ani grama sera i z sernikiem nie ma kompletnie nic wspolnego :D
odpowiedz
2854 dni temu
Ciasto z przepisu Kingi, konsystencją i smakiem przypomina tradycyjny sernik :)
2854 dni temu
do tradycyjnego sernika, temu ciastu bardzo daleko :)
2854 dni temu
W Kuchni Lidla znajdziesz wiele przepisów na tradycyjne serniki :) https://kuchnialidla.pl/przepisy?searchQuery=sernik
2853 dni temu
ja nazywam to nernikiem.
2788 dni temu
Gosciu nie badz upierdliwy. Cudnie ze pani Kinga znajduje zamienniki typowego, paskudnego sernika na zwyklym, paskudnym mleku i chwala jej za to. Czepiasz sie szczegolow i tyle.
2856 dni temu
mój piekarnik ma zakres temperatury od 100 st. C czy mogę jakoś zmodyfikować czas aby przyrządzić w takiej temp kaszę?
odpowiedz
2855 dni temu
Grykę możesz również prażyć w 180 stopniach C przez około 10-15 minut, jednak wtedy straci trochę swoich wartości odżywczych :)
2733 dni temu
Pieczenie całą noc w 40st zżera ogromne ilości prądu, strata dla kieszeni
zobacz wszystkie