zobacz film Wegański sernik na korzennym spodzie

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj dwie doby wcześniej

  • kaszę gryczaną niepaloną namaczamy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez całą noc (12 godzin) 

Przygotuj dobę wcześniej

  • namoczoną kaszę odcedzamy i płuczemy
  • namoczoną grykę umieszczamy w misce, mieszamy z syropem klonowym, cynamonem i odrobiną soli morskiej, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 40°C na całą noc (12 godzin), lub 180°C (10-15 minut)
  • orzechy nerkowca zalewamy wodą i moczymy przez całą noc (12 godzin), następnie osuszamy
  • dwie puszki mleczka kokosowego wkładamy do lodówki na całą noc (12 godzin) 

Przygotuj

  • formę o średnicy 20 cm
  • malakser lub rozdrabniacz

Krok 1: Przygotowujemy spód sernika

Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do misy malaksera wrzucamy połowę karmelizowanej gryki, wiórki kokosowe, daktyle (jeśli są suche, należy zalać je ciepłą wodą i odstawić na 10 minut, po czym odcedzić), olej kokosowy i odrobinę soli morskiej. Całość miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy resztę kaszy i mieszamy. Wykładamy na spód przygotowanej formy, dokładnie dociskając. Wkładamy do lodówki.

Krok 2: Miksujemy składniki masy serowej

Przygotowujemy masę. Do misy malaksera wkładamy orzechy nerkowca. Wyciągamy mleczko kokosowe z lodówki, do masy dodajemy tylko krem, który znajduje się na wierzchu. Dodajemy syrop klonowy, olej kokosowy, ekstrakt lub ziarna z laski wanilii, skórkę otartą z trzech cytryn i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Dodajemy szczyptę soli morskiej. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Krok 3: Schładzamy sernik

Masę wylewamy na przygotowany spód. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Wszystkie składniki polewy przekładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika około 20 minut przed podaniem. Dekorujemy polewą i pozostałą gryką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (42)

Avatar
  • Gość Gość
    1382 dni temu
    Zrobione na tegoroczne święta. Smak obłędny. Najlepsze wegańskie/witariańskie ciasto jakie jadłam. Dziękuję :)

    odpowiedz

  • Lena Lena
    1343 dni temu
    dokładnie
  • Gość Gość
    1384 dni temu
    Ta masa wyglada u mnie jakby byla zwazona... czy taka ma byc??? Mam nadzieje ze wszystko wyjdzie mimo to :) i ladnie sie zetnie w zamrazarce.... :) W smaku jest smaczna :) Obawiam sie tylko czy ta gryka nie bedzie za twarda... Byla moczona oczywiscie cala noc i suszona.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1384 dni temu
    Masa może mieć taką konsystencję przez zawarte w niej orzechy nerkowca :) Na wszelki wypadek sernik można wstawić do lodówki na całą noc. Życzymy smacznego!
  • Gość Gość
    1385 dni temu
    czy mozna sernik zrobic wczesniej i przetrzymac w zamrazarce np dobe???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1385 dni temu
    Możesz zamrozić sernik-najlepiej świeży, tuż po przygotowaniu i wystudzeniu. Pamiętaj, by przed mrożeniem umieścić go w szczelnym opakowaniu, które nie przepuści zapachów innych potraw.
  • Gość Gość
    1764 dni temu
    Jak zrobić takie zacieki z czekolady po bokach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1763 dni temu
    Wystarczy, że oblejesz wierzch ciasta taką ilością polewy, by nie od razu spływała ona po bokach. Za pomocą łyżki lub płaskiej szpachelki przesuwaj ją delikatnie ku brzegom sernika i pozwól, by w niektórych miejscach po prostu spłynęła w dół :) Możesz też zacząć od brzegów ciasta i przesuwać się dookoła, a następnie uzupełnić środek. Pamiętaj, by używać lekko przestudzonej, mniej płynnej polewy-jej konsystencja będzie miała wpływ na efekt.
  • Pożeraczka Pożeraczka
    1764 dni temu
    Jaką pozostałą kaszą posypujemy sernik w kroku 3, jak według przepisu w kroku 1 resztę kaszy dodajemy do tej zmiksowanej i wykładamy taką masą spód formy? Wynika z tego, że w kroku 3 już żadnej uprzednio przygotowanej kaszy nie mamy. Chyba nie chodzi o to, żeby posypać po prostu surowymi ziarnami gryki? Proszę o szybką odpowiedź, bo święta się zbliżają.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1763 dni temu
    Pożeraczko, jak pewnie zauważyłaś, karmelizowana gryka na liście składników w tym przepisie pojawia się 2 razy: 300 g tego składnika używamy do przygotowania spodu ciasta, a 80 g do posypania gotowego sernika. W pierwszym kroku przepisu przygotowujemy spód, dodając do masy najpierw 150 g karmelizowanej gryki (czyli wspomnianą połowę) a następnie kolejne 150 g (czyli "resztę kaszy"). W 3 kroku natomiast wykorzystujemy "pozostałą grykę", czyli wymienione w składnikach po lewej stronie 80 g.
  • Gość Gość
    601 dni temu
    pomimo odpowiedzi przez KUCHNIALIDLA, nadal nie jestem pewna czy dekoracją jest surowa kasza czy jednak karmelizowana... hmmm
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    601 dni temu
    Tak jak wspominamy w części przepisu "Przygotuj dobę wcześniej" całą kaszę gryczaną, której używamy w przepisie, należy karmelizować w piekarniku. Także sernik dekorujemy karmelizowaną kaszą :)
  • Paulina Paulina
    1876 dni temu
    Bardzo dobry ;) tylko dlaczego pomimo moczenia kaszy i suszenia wyszla twardawa ? Polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1876 dni temu
    Taka właśnie ma być :) Jest surowa, więc twardsza niż ugotowana :)
  • Gość Gość
    2441 dni temu
    poproszę przepis na coś dla dziecka wegańskiego i bezglutenowego, nic mi nie wychodzi a ona chce coś słodkiego :( pomocy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2441 dni temu
    Polecamy przepisy na: wegańskie ciągutki: https://kuchnialidla.pl/ciagutki-z-mleka-i-oleju-kokosowego, wegańskie bounty https://kuchnialidla.pl/weganskie-bounty-owocowe albo makaroniki https://kuchnialidla.pl/weganskie-makaroniki
  • Gość Gość
    2733 dni temu
    Zrobione, chłodzi się ;) zamiast nerkowca dałam mielone migdały - masa obłędnie pyszna ;) mój melakser ledwo sobie poradził z tą kaszą karmelizowaną a co dopiero...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2735 dni temu
    Kasza gryczana powinna być przed namoczeniem ugotowana? Chciałabym się upewnić. Jakoś średnio mi się widzi namoczeniem nieugotowanej kaszy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2735 dni temu
    Nie, nie gotujemy kaszy gryczanej przed moczeniem :)
  • Gość Gość
    2736 dni temu
    Przepis wege i ok. Ale ja potrzebuje przepisów dla alergika. I tu odpadają mi jeszcze orzechy i syrop klonowy bo też uczula. Czym to zastąpić?

    odpowiedz

  • Kinga Paruzel Kinga Paruzel
    2734 dni temu
    orzechy można zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną, a syrop klonowy np. syropem daktylowym, miodem (o ile nie jest na niego uczulony), melasą lub cukrem trzcinowym wymieszanym z łyżką ciepłej wody aby postało coś w stylu syropu :)
  • Gonia Gonia
    2788 dni temu
    Bardzo fajny przepis! Zdecydowanie do wypróbowania :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2824 dni temu
    Nie śpię, bo suszę grykę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2846 dni temu
    czy mozna zastosowac do przepisu kasze gryczana prazona ? tzn tez trzeba ja namoczyc ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2845 dni temu
    Nie polecamy takiej zamiany, gdyż taka kasza zupełnie inaczej smakuje.
  • Gość Gość
    2849 dni temu
    Czy piekarnik przy suszeniu gryki ma byc nastawiony na termoobieg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2848 dni temu
    Nie, pieczemy w trybie góra-dół.
  • Gość Gość
    2852 dni temu
    czy ten deser można mrozić? jak długo pozostaje smaczny, czy trzeba zjeść go od razu czy kilka dni wytrzyma?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2852 dni temu
    Nie zalecamy mrożenia. Sernik będzie dobry przez 3-4 dni, ale przechowujemy go w lodówce :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2852 dni temu
    Jeśli lista składników nie wyświetla się w przepisie, prosimy o kliknięcie w link: https://kuchnialidla.pl/weganski-sernik-na-korzennym-spodzie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2853 dni temu
    Ale niedokładny przepis,lipny!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2853 dni temu
    A lista skladnikow?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2852 dni temu
    Prosimy kliknąć w link: https://kuchnialidla.pl/weganski-sernik-na-korzennym-spodzie
  • Gość Gość
    2855 dni temu
    Gryka zdrowa,wiadomo-najchętniej w polaczeniu ze szpinakiem i jajem sadzonym :) Tak sie zastanawiam tylko,dlaczego nazwaliscie to ciasto sernikiem???:) Przeciez tu nie ma ani grama sera i z sernikiem nie ma kompletnie nic wspolnego :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2854 dni temu
    Ciasto z przepisu Kingi, konsystencją i smakiem przypomina tradycyjny sernik :)
  • Gość Gość
    2854 dni temu
    do tradycyjnego sernika, temu ciastu bardzo daleko :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2854 dni temu
    W Kuchni Lidla znajdziesz wiele przepisów na tradycyjne serniki :) https://kuchnialidla.pl/przepisy?searchQuery=sernik
  • Gość Gość
    2853 dni temu
    ja nazywam to nernikiem.
  • Gonia Gonia
    2788 dni temu
    Gosciu nie badz upierdliwy. Cudnie ze pani Kinga znajduje zamienniki typowego, paskudnego sernika na zwyklym, paskudnym mleku i chwala jej za to. Czepiasz sie szczegolow i tyle.
  • Gość Gość
    2856 dni temu
    mój piekarnik ma zakres temperatury od 100 st. C czy mogę jakoś zmodyfikować czas aby przyrządzić w takiej temp kaszę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2855 dni temu
    Grykę możesz również prażyć w 180 stopniach C przez około 10-15 minut, jednak wtedy straci trochę swoich wartości odżywczych :)
  • Gość Gość
    2733 dni temu
    Pieczenie całą noc w 40st zżera ogromne ilości prądu, strata dla kieszeni

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!