
Przygotuj dwie doby wcześniej
- kaszę gryczaną niepaloną namaczamy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez całą noc (12 godzin)
Przygotuj dobę wcześniej
- namoczoną kaszę odcedzamy i płuczemy
- namoczoną grykę umieszczamy w misce, mieszamy z syropem klonowym, cynamonem i odrobiną soli morskiej, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 40°C na całą noc (12 godzin), lub 180°C (10-15 minut)
- orzechy nerkowca zalewamy wodą i moczymy przez całą noc (12 godzin), następnie osuszamy
- dwie puszki mleczka kokosowego wkładamy do lodówki na całą noc (12 godzin)
Przygotuj
- formę o średnicy 20 cm
- malakser lub rozdrabniacz
Krok 1: Przygotowujemy spód sernika
Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do misy malaksera wrzucamy połowę karmelizowanej gryki, wiórki kokosowe, daktyle (jeśli są suche, należy zalać je ciepłą wodą i odstawić na 10 minut, po czym odcedzić), olej kokosowy i odrobinę soli morskiej. Całość miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy resztę kaszy i mieszamy. Wykładamy na spód przygotowanej formy, dokładnie dociskając. Wkładamy do lodówki.
Krok 2: Miksujemy składniki masy serowej
Przygotowujemy masę. Do misy malaksera wkładamy orzechy nerkowca. Wyciągamy mleczko kokosowe z lodówki, do masy dodajemy tylko krem, który znajduje się na wierzchu. Dodajemy syrop klonowy, olej kokosowy, ekstrakt lub ziarna z laski wanilii, skórkę otartą z trzech cytryn i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Dodajemy szczyptę soli morskiej. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Krok 3: Schładzamy sernik
Masę wylewamy na przygotowany spód. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Wszystkie składniki polewy przekładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika około 20 minut przed podaniem. Dekorujemy polewą i pozostałą gryką.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!

Sernik czekoladowy
Pyszny przepis na sernik o czekoladowym smaku według przepisu Pawła Małeckiego!

Sernik z kajmakiem i migdałami
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!

Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny włoski deser z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!

Komentarze (34)
5 dni temu
Jak zrobić takie zacieki z czekolady po bokach?
odpowiedz
4 dni temu
Wystarczy, że oblejesz wierzch ciasta taką ilością polewy, by nie od razu spływała ona po bokach. Za pomocą łyżki lub płaskiej szpachelki przesuwaj ją delikatnie ku brzegom sernika i pozwól, by w niektórych miejscach po prostu spłynęła w dół :) Możesz też zacząć od brzegów ciasta i przesuwać się dookoła, a następnie uzupełnić środek. Pamiętaj, by używać lekko przestudzonej, mniej płynnej polewy-jej konsystencja będzie miała wpływ na efekt.
5 dni temu
Jaką pozostałą kaszą posypujemy sernik w kroku 3, jak według przepisu w kroku 1 resztę kaszy dodajemy do tej zmiksowanej i wykładamy taką masą spód formy? Wynika z tego, że w kroku 3 już żadnej uprzednio przygotowanej kaszy nie mamy. Chyba nie chodzi o to, żeby posypać po prostu surowymi ziarnami gryki? Proszę o szybką odpowiedź, bo święta się zbliżają.
odpowiedz
4 dni temu
Pożeraczko, jak pewnie zauważyłaś, karmelizowana gryka na liście składników w tym przepisie pojawia się 2 razy: 300 g tego składnika używamy do przygotowania spodu ciasta, a 80 g do posypania gotowego sernika. W pierwszym kroku przepisu przygotowujemy spód, dodając do masy najpierw 150 g karmelizowanej gryki (czyli wspomnianą połowę) a następnie kolejne 150 g (czyli "resztę kaszy"). W 3 kroku natomiast wykorzystujemy "pozostałą grykę", czyli wymienione w składnikach po lewej stronie 80 g.
117 dni temu
Bardzo dobry ;) tylko dlaczego pomimo moczenia kaszy i suszenia wyszla twardawa ? Polecam!
odpowiedz
117 dni temu
Taka właśnie ma być :) Jest surowa, więc twardsza niż ugotowana :)
682 dni temu
poproszę przepis na coś dla dziecka wegańskiego i bezglutenowego, nic mi nie wychodzi a ona chce coś słodkiego :( pomocy
odpowiedz
682 dni temu
Polecamy przepisy na: wegańskie ciągutki: https://kuchnialidla.pl/ciagutki-z-mleka-i-oleju-kokosowego, wegańskie bounty https://kuchnialidla.pl/weganskie-bounty-owocowe albo makaroniki https://kuchnialidla.pl/weganskie-makaroniki
974 dni temu
Zrobione, chłodzi się ;) zamiast nerkowca dałam mielone migdały - masa obłędnie pyszna ;) mój melakser ledwo sobie poradził z tą kaszą karmelizowaną a co dopiero...
odpowiedz
976 dni temu
Kasza gryczana powinna być przed namoczeniem ugotowana? Chciałabym się upewnić. Jakoś średnio mi się widzi namoczeniem nieugotowanej kaszy
odpowiedz
976 dni temu
Nie, nie gotujemy kaszy gryczanej przed moczeniem :)
977 dni temu
Przepis wege i ok. Ale ja potrzebuje przepisów dla alergika. I tu odpadają mi jeszcze orzechy i syrop klonowy bo też uczula. Czym to zastąpić?
odpowiedz
975 dni temu
orzechy można zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną, a syrop klonowy np. syropem daktylowym, miodem (o ile nie jest na niego uczulony), melasą lub cukrem trzcinowym wymieszanym z łyżką ciepłej wody aby postało coś w stylu syropu :)
1029 dni temu
Bardzo fajny przepis! Zdecydowanie do wypróbowania :D
odpowiedz
1065 dni temu
Nie śpię, bo suszę grykę.
odpowiedz
1087 dni temu
czy mozna zastosowac do przepisu kasze gryczana prazona ? tzn tez trzeba ja namoczyc ?
odpowiedz
1086 dni temu
Nie polecamy takiej zamiany, gdyż taka kasza zupełnie inaczej smakuje.
1090 dni temu
Czy piekarnik przy suszeniu gryki ma byc nastawiony na termoobieg?
odpowiedz
1089 dni temu
Nie, pieczemy w trybie góra-dół.
1093 dni temu
czy ten deser można mrozić? jak długo pozostaje smaczny, czy trzeba zjeść go od razu czy kilka dni wytrzyma?
odpowiedz
1093 dni temu
Nie zalecamy mrożenia. Sernik będzie dobry przez 3-4 dni, ale przechowujemy go w lodówce :)
1093 dni temu
Jeśli lista składników nie wyświetla się w przepisie, prosimy o kliknięcie w link: https://kuchnialidla.pl/product/weganski-sernik-na-korzennym-spodzie
odpowiedz
1094 dni temu
Ale niedokładny przepis,lipny!
odpowiedz
1094 dni temu
A lista skladnikow?
odpowiedz
1093 dni temu
Prosimy kliknąć w link: https://kuchnialidla.pl/product/weganski-sernik-na-korzennym-spodzie
1096 dni temu
Gryka zdrowa,wiadomo-najchętniej w polaczeniu ze szpinakiem i jajem sadzonym :) Tak sie zastanawiam tylko,dlaczego nazwaliscie to ciasto sernikiem???:) Przeciez tu nie ma ani grama sera i z sernikiem nie ma kompletnie nic wspolnego :D
odpowiedz
1095 dni temu
Ciasto z przepisu Kingi, konsystencją i smakiem przypomina tradycyjny sernik :)
1095 dni temu
do tradycyjnego sernika, temu ciastu bardzo daleko :)
1095 dni temu
W Kuchni Lidla znajdziesz wiele przepisów na tradycyjne serniki :) https://kuchnialidla.pl/przepisy?searchQuery=sernik
1094 dni temu
ja nazywam to nernikiem.
1029 dni temu
Gosciu nie badz upierdliwy. Cudnie ze pani Kinga znajduje zamienniki typowego, paskudnego sernika na zwyklym, paskudnym mleku i chwala jej za to. Czepiasz sie szczegolow i tyle.
1097 dni temu
mój piekarnik ma zakres temperatury od 100 st. C czy mogę jakoś zmodyfikować czas aby przyrządzić w takiej temp kaszę?
odpowiedz
1096 dni temu
Grykę możesz również prażyć w 180 stopniach C przez około 10-15 minut, jednak wtedy straci trochę swoich wartości odżywczych :)
974 dni temu
Pieczenie całą noc w 40st zżera ogromne ilości prądu, strata dla kieszeni
zobacz wszystkie