Kuchnia Bliskiego Wschodu - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Grillowane piersi kurczaka z zielonym kuskusem
Szukasz pomysłu na prosty obiad dla całej rodziny? Spróbuj przygotować soczyste grillowane piersi kurczaka z dodatkiem perłowej kaszy kuskus wymieszanej ze szpinakiem i brokułami.
Hummshuka
Hummshuka, czyli połączenie hummusu i szakszuki! To pomysł na pełne smaku i aromatu śniadanie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu, które nasyci i zachwyci każdego domownika.
Sałatka fattoush z kulkami sera labneh
Przepis Kingi na delikatną i lekką sałatkę fattoush z kulkami labneh zaskoczy Cię doskonałym połączeniem smaków i prostotą wykonania. Sprawdza się idealnie, zwłaszcza w gorące dni.
Tantuni wrap
Przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na wyrazisty wrap z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami. Nie czekaj, po prostu: łap ten wrap!
Kolorowe wrapy z falafelami
Łatwy, smaczny i przyjemny! Właśnie taki jest przepis Kingi na delikatne i pożywne wrapy z falafelami! Bądźcie gotowi na kulinarne cuda po połączeniu buraczanej tortilli z falafelem, warzywami i hummusem!
Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
Jaki jest buddha bowl? Pełen świeżych warzyw, aromatycznych dodatków i smaku! Podejmij się przygotowania go i poznaj nowy, świetny pomysł na lunch do pracy.
Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
Inspirowane kuchnią grecką pyszne kofty z mielonej wołowiny to świetny pomysł na obiad! Zwłaszcza jeśli podasz je z chlebkami pita, świeżymi warzywami i ajwarem.
Szakszuka z chorizo i oliwkami
Dla tego śniadania chce się wstawać z łóżka! Szakszuka ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznego chorizo zabierze Cię o poranku do kuchni pełnej słońca.
Kawa po turecku z kardamonem
Parzona w tygielku słodka kawa, która stała się symbolem kuchni bliskowschodniej. Jeśli masz możliwość, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Hummus dyniowy
Pachnący jesienią, delikatnie pikantny – idealny hummus z dodatkiem dyni to świetny pomysł na przekąskę lub pastę na kanapki. Sprawdź, jak proste jest jego przygotowanie z termorobotem MC Smart.
Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
Rozkoszuj się królewskim smakiem wyśmienitej pasty z bakłażanem, która objawi Ci mistyczne krainy i świat zaginionych regaliów. Poczuj moc przygody, tajemnicy i ponadczasowej opowieści!
Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą
Obudź w sobie wojownika i wyrusz w przygodę rodem z legend! Pozwól, aby aromatyczne przyprawy i niezwykłe smaki przeniosły Cię do krainy, w której piasek szepcze cenne tajemnice.
Przedstawiciele kuchni orientalnej
Państwa Bliskiego Wschodu oraz te położone w północnej części kontynentu afrykańskiego to przedstawiciele uwodzącej kolorami i zapachami kuchni orientalnej, obok której nie można przejść obojętnie. Jeśli chcecie poczuć choć w minimalnym stopniu smak i aromat arabskich i afrykańskich dań, to najwyższa pora zajrzeć do Kuchni Lidla. Tu macie do dyspozycji szeroki wybór tradycyjnych przepisów inspirowanych kuchnią orientalną.
Kuchnia arabska
Choć kuchnia arabska nie jest nad Wisłą aż tak popularna jak choćby włoska, to można zauważyć jej coraz większy wpływ na zwyczaje żywieniowe Polaków. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziecie hummus w różnych wersjach, m.in. z suszonymi pomidorami, a z kolei na kuchennych swoje stałe miejsce zajmuje już soczewica czy ciecierzyca. Z tych warzyw strączkowych przygotujecie klasyki orientalnej kuchni, tj. hummus i tagine (zwany również tażinem albo tadżinem), a także arabską zupę z soczewicy. Przepisu szukajcie jak zwykle w niezawodnej Kuchni Lidla, która oprócz hummusu z ciecierzycy czy zupy z czerwonej soczewicy zachęca do spróbowania również innych wersji specjałów arabskich. Sprawdźcie więc koniecznie przepis na:
- warzywa z hummusem i salsą pomidorową
- arabską sałatkę ziemniaczaną
- hummus i tagine z kurczakiem i morelami
A jeśli żadna z powyższych potraw nie przypadnie Wam do gustu, to Kuchnia Lidla ma jeszcze w zanadrzu zupę z zielonej soczewicy, która łączy w sobie delikatne mięso, pożywne warzywa i ostre dodatki. Coś naprawdę niespotykanego i godnego uwagi!
Kuchnia północnej Afryki
Wpływy kuchni arabskiej docierają również do północnej Afryki. Tutaj prym wiodą tabbouleh, czyli warzywna sałatka libańska, składająca się m.in. z pomidorów, ogórków i kaszy bulgur, a także baba ghanoush, tj. pasta z pieczonego bakłażana, w której dodatkiem jest sezam pod postacią pasty tahini. Przepis na te dwa przysmaki znajdziecie w Kuchni Lidla, ale przy okazji warto sięgnąć także po pozostałe przepisy zainspirowane kuchnią tego regionu, takie jak: zupa harira czy kurczak po marokańsku.