Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Folię spożywczą
- Blachę do pieczenia
- Moździerz i naczynie żaroodporne lub garnek z pokrywką do użycia w piekarniku.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
Kurczak
Kurczaka myjemy i osuszamy. Odcinamy skrzydła kurczaka od torebek stawowych. Trybujemy kurczaka, odcinamy uda od torebek stawowych, wycinamy piersi razem ze skrzydełkami. Skrzydła kurczaka odcinamy od piersi, kroimy na pół przy torebce stawowej i wkładamy do miski.
Z piersi kurczaka ściągamy skórę i kroimy każdą pierś na pół, następnie przekładamy do miski. Z ud kurczaka ściągamy skórę i kroimy wzdłuż torebki stawowej na pół.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy 1 cebulę pokrojoną na drobną kosteczkę, zest z 1 cytryny pokrojony na małe paseczki, bardzo drobno posiekany czosnek, 2 szczypty imbiru, szczyptę kurkumy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z 1 cytryny.
Mięso mieszamy z przyprawami, zakrywamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum 20 minut (najlepiej na całą noc).
Z kurczaka zdejmujemy nadmiar cebuli z marynaty. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, na rozgrzanym tłuszczu smażymy kawałki kurczaka z obu stron na złotobrązowy kolor. Dodajemy niewielką ilość wody i marynatę pozostałą w misce po marynowaniu kurczaka. Mieszamy.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub garnka, którego możemy używać w piekarniku, i pieczemy pod przykrywką w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
Kawior z bakłażanów
Bakłażany kroimy na pół, nacinamy miąższ w poprzek w obie strony, polewamy oliwą z oliwek, rozprowadzamy oliwę po miąższu, bakłażany solimy i pieprzymy. Wkładamy na dolną kratkę do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) na 45 minut – 1 godzinę.
3 obrane pomidory (zahartowane i pozbawione skórek) kroimy na pół, następnie w nieregularną kostkę. Pomidory wrzucamy do garnka, dodajemy kminek zmiażdżony w moździerzu, curry, paprykę ostrą, paprykę słodką, drobno posiekany czosnek, połowę przygotowanej ilości posiekanej pietruszki.
Sos delikatnie podgrzewamy, mieszamy całość, dość długo gotujemy, bardzo często mieszając, następnie zmniejszamy ogień. Gdy cały płyn odparuje, wyłączamy ogień. Sos musi wyjść bardzo gęsty.
Bakłażany wyjmujemy z piekarnika, za pomocą łyżki wyciągamy upieczony miąższ, który następnie siekamy i przekładamy do miski razem z gęstym sosem z pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem i szczyptą mielonego imbiru. Dodajemy drugą część posiekanej pietruszki. Mieszamy.
Kawior z bakłażana można schłodzić w lodówce.
Jak podawać
Upieczonego kurczaka kładziemy na talerz lub dno naczynia tadżin. Sos, który został po kurczaku w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy oliwkami pokrojonymi w talarki, mieszamy, dodajemy świeżo mieloną sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Sos wylewamy na kurczaka w naczyniu. Podajemy z kawiorem z bakłażanów.
Kurczaka możemy doprawić kolendrą lub miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!
Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Piernik staropolski
- Kapusta z grochem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik piernikowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
3838 dni temu
Zuza my mieliśmy na myśli kminek, ale śmiało możesz użyć zamiast niego kuminu - również będzie pysznie!
odpowiedz
3838 dni temu
Mam pytanie czy w kawiorze na pewno chodzi o kminek czy kmin (kumin)? Bo na laickie oko moje kumni bardziej pasuje niż kminek....
odpowiedz
3877 dni temu
Rewelacyjny przepis na kurczaka,palce lizac
odpowiedz
3963 dni temu
zrobiłam tylko kurczaka,do którego dla wzmocnienia ostrości dokroiłam 1 papryczkę chili i podałam z kuskusem. Bardzo dobry, polecam:)
odpowiedz
4003 dni temu
No przepis hmm co tu dużo mówić Palce lizać ;) ,a bakłażan jest niesamowity Tylko polaceć innym
odpowiedz
4055 dni temu
Pychota, następnym razem dam troche mniej cytryny..kawior super, zjedliśmy na zimo:)
odpowiedz
4116 dni temu
Zrobiłam i wszystkim smakowało. Kawior z bakłażanów wyszedł rewelacyjny, ten przepis będę wykorzystywać czesto np. do grilowanego mięsa czy tostów.
odpowiedz
4130 dni temu
Pysznie wygląda, ale mam nadzieję że jest taki pyszny jak myślę.
odpowiedz
4131 dni temu
Rewelacji nie ma bo to danie marokańskie... Dla mnie w Maroko jadalne było tylko jedzenie w MC Donalds, którego na co dzień nie trawię :)
odpowiedz
4132 dni temu
zrobiłam . ale szczerze myślałam że będzie to coś lepszego. na tyle składników .....kasy dużo trzeba wydać a rewelacji nie ma :(
odpowiedz
4133 dni temu
Rewelacyjny przepis!
odpowiedz
4135 dni temu
Kurczak wyszedł pyszny :) polecam wszystkim. Pascal lepiej wyglądasz jak masz włosy bardziej do tylu, jak Ci bardziej stoją.
odpowiedz
zobacz wszystkie