Kurczak po marokańsku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Folię spożywczą
  • Blachę do pieczenia
  • Moździerz i naczynie żaroodporne lub garnek z pokrywką do użycia w piekarniku.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

Kurczak

Odcinamy skrzydła kurczaka od torebek stawowych. Trybujemy kurczaka, odcinamy uda od torebek stawowych, wycinamy piersi razem ze skrzydełkami. Skrzydła kurczaka odcinamy od piersi, kroimy na pół przy torebce stawowej i wkładamy do miski.

Z piersi kurczaka ściągamy skórę i kroimy każdą pierś na pół, następnie przekładamy do miski. Z ud kurczaka ściągamy skórę i kroimy wzdłuż torebki stawowej na pół.

Mięso przekładamy do miski, dodajemy 1 cebulę pokrojoną na drobną kosteczkę, zest z 1 cytryny pokrojony na małe paseczki, bardzo drobno posiekany czosnek, 2 szczypty imbiru, szczyptę kurkumy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z 1 cytryny.

Mięso mieszamy z przyprawami, zakrywamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum 20 minut (najlepiej na całą noc).

Z kurczaka zdejmujemy nadmiar cebuli z marynaty. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, na rozgrzanym tłuszczu smażymy kawałki kurczaka z obu stron na złotobrązowy kolor. Dodajemy niewielką ilość wody i marynatę pozostałą w misce po marynowaniu kurczaka. Mieszamy.

Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub garnka, którego możemy używać w piekarniku, i pieczemy pod przykrywką w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.

Kawior z bakłażanów

Bakłażany kroimy na pół, nacinamy miąższ w poprzek w obie strony, polewamy oliwą z oliwek, rozprowadzamy oliwę po miąższu, bakłażany solimy i pieprzymy. Wkładamy na dolną kratkę do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) na 45 minut – 1 godzinę.

3 obrane pomidory (zahartowane i pozbawione skórek) kroimy na pół, następnie w nieregularną kostkę. Pomidory wrzucamy do garnka, dodajemy kminek zmiażdżony w moździerzu, curry, paprykę ostrą, paprykę słodką, drobno posiekany czosnek, połowę przygotowanej ilości posiekanej pietruszki.

Sos delikatnie podgrzewamy, mieszamy całość, dość długo gotujemy, bardzo często mieszając, następnie zmniejszamy ogień. Gdy cały płyn odparuje, wyłączamy ogień. Sos musi wyjść bardzo gęsty.

Bakłażany wyjmujemy z piekarnika, za pomocą łyżki wyciągamy upieczony miąższ, który następnie siekamy i przekładamy do miski razem z gęstym sosem z pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem i szczyptą mielonego imbiru. Dodajemy drugą część posiekanej pietruszki. Mieszamy.

Kawior z bakłażana można schłodzić w lodówce.

Jak podawać

Upieczonego kurczaka kładziemy na talerz lub dno naczynia tadżin. Sos, który został po kurczaku w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy oliwkami, mieszamy, dodajemy świeżo mieloną sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Sos wylewamy na kurczaka w naczyniu. Podajemy z kawiorem z bakłażanów.

Kurczaka możemy doprawić kolendrą lub miętą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1586 dni temu
    Zuza my mieliśmy na myśli kminek, ale śmiało możesz użyć zamiast niego kuminu - również będzie pysznie!

    odpowiedz

  • Zuza Zuza
    1586 dni temu
    Mam pytanie czy w kawiorze na pewno chodzi o kminek czy kmin (kumin)? Bo na laickie oko moje kumni bardziej pasuje niż kminek....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1625 dni temu
    Rewelacyjny przepis na kurczaka,palce lizac

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1711 dni temu
    zrobiłam tylko kurczaka,do którego dla wzmocnienia ostrości dokroiłam 1 papryczkę chili i podałam z kuskusem. Bardzo dobry, polecam:)

    odpowiedz

  • Miro Miro
    1751 dni temu
    No przepis hmm co tu dużo mówić Palce lizać ;) ,a bakłażan jest niesamowity Tylko polaceć innym

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1803 dni temu
    Pychota, następnym razem dam troche mniej cytryny..kawior super, zjedliśmy na zimo:)

    odpowiedz

  • bzyk bzyk
    1865 dni temu
    Zrobiłam i wszystkim smakowało. Kawior z bakłażanów wyszedł rewelacyjny, ten przepis będę wykorzystywać czesto np. do grilowanego mięsa czy tostów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1878 dni temu
    Pysznie wygląda, ale mam nadzieję że jest taki pyszny jak myślę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1879 dni temu
    Rewelacji nie ma bo to danie marokańskie... Dla mnie w Maroko jadalne było tylko jedzenie w MC Donalds, którego na co dzień nie trawię :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1880 dni temu
    zrobiłam . ale szczerze myślałam że będzie to coś lepszego. na tyle składników .....kasy dużo trzeba wydać a rewelacji nie ma :(

    odpowiedz

  • Geralt z Rivii Geralt z Rivii
    1881 dni temu
    Rewelacyjny przepis!

    odpowiedz

  • Gość01 Gość01
    1883 dni temu
    Kurczak wyszedł pyszny :) polecam wszystkim. Pascal lepiej wyglądasz jak masz włosy bardziej do tylu, jak Ci bardziej stoją.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram