Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Powidła śliwkowe - przygotowanie pomarańczy

Do garnka z szerokim dnem dodajemy otartą skórkę i sok z 1 pomarańczy.

Powidła śliwkowe - Drylujemy śliwki

Śliwki drylujemy i umieszczamy w garnku z sokiem i skórką z pomarańczy.

Powidła śliwkowe - smażymy powidła

Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy moc grzania i smażymy powidła przez mniej więcej 1 godzinę (po godzinie odstawiamy śliwki do wystudzenia, nawet na całą noc).

Jeśli śliwki nie były zbyt słodkie, dosładzamy. Wystudzone śliwki smażymy na małym ogniu, do momentu odparowania soku i uzyskania konsystencji dość gęstych powideł. Całość przyprawiamy do smaku cynamonem.

Powidła śliwkowe - przekładamy do słoików

Jeszcze gorące powidła przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Ranty słoików dokładnie wycieramy, następnie zakręcamy.

Słoiczki z powidłami umieszczamy w garnku z wodą (po włożeniu słoików woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości). Słoiki nie mogą nawzajem się dotykać w garnku. Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut.

Spasteryzowane słoiki wyciągamy z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (25)

Avatar
  • Gość Gość
    712 dni temu
    pyszności , nawet dziadkowie byli zaskoczeni połączeniem śliwki i pomarańczy dziękuję

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1076 dni temu
    U mnie stały dwa lata Byly przepyszne

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1076 dni temu
    Robilam dwa lata temu .To najlepszy przepis na powiodła. Są wysmienite !!!!!!! Dziękuję za ten smak Przygotowania do sezonu 2015.........juz czuję ten zapach w domu:-)))))

    odpowiedz

  • Dagmara Dagmara
    1091 dni temu
    Świetny przepis! Zrobiłam w zeszłym roku 2 porcje i cała rodzina była zachwycona. W tej chwili jeden garnek już się gotuje. :) Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1078 dni temu
    Zrobiłam powidła śliwkowe z czekoladą (pycha), teraz zabrałam się za te z pomarańczą. Jednego tylko nie wiem: po wystudzeniu powideł, następnego dnia, jak długo mam je smażyć ? Pozdrawiam
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1077 dni temu
    Drogi Gościu, tak jak w przepisie :) Smażymy do momentu odparowania nadmiernej ilości soku oraz do zgęstnienia powideł :)
  • Aneczka Aneczka
    1442 dni temu
    Robiłam w zeszłym roku z jednej porcji i rozeszły się bardzo szybko, w tym roku powtarzam, ale z 3 porcji żeby starczyło na całą zimę :) Genialny przepis, strzał w 10, polecam każdemu do spróbowania!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1664 dni temu
    Mo To, zamknięte, zapasteryzowane słoiki można przechowywać nawet kilka miesięcy. Po otwarciu najlepiej zjeść powidła w ciągu tygodnia.

    odpowiedz

  • Mo To Mo To
    1664 dni temu
    Ile takie powidla moga stac? chodzi mi zarowno o nieotwarte sloiki, oraz te otwarte, ktore bede przechowywala w lodowce?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1704 dni temu
    Czy mozna uzyc mrozone sliwki do tych powidel?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1777 dni temu
    Nigdy nie pomyślałabym o połączeniu śliwek z pomarańczą, ale jednak okazało się być celne! :) Wyszło super.

    odpowiedz

  • m m
    1787 dni temu
    jest genialny !!!!

    odpowiedz

  • Malgorzata Malgorzata
    1788 dni temu
    Boskie. Po prostu. No i ten zapach jest zniewalający. Dziękuję- przetworzyłam już 9 kg śliwek na te powidła i smakowały każdemu bez wyjątku, kto je spróbował.

    odpowiedz

  • Oliwia Oliwia
    1813 dni temu
    Te powidła są niesamowite miały być na zimę a już ich nie ma dzieciaki zjadły z grzankami ale to co w Lidlu widziałam jeszcze śliwki zrobię dwie porcje Mniamm !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1817 dni temu
    Cukier dodajemy w zależności od słodkości śliwek - jeśli śliwki są bardzo słodkie, nie musimy dodawać go wcale. Jeśli jednak powidła wymagają dosłodzenia, robimy to przed ich wystudzeniem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1818 dni temu
    To teraz pytanie, w przepisie jest 100g cukru. Kiedy go dodać? Jak będą zimne? czy od razu?

    odpowiedz

  • zdzich zdzich
    1820 dni temu
    Zrobiłem powidła są bardzo smaczne ze świeżymi bułkami.

    odpowiedz

  • Karola Karola
    1822 dni temu
    Powiem wam że nie lubię śliwek ale te powidła poprostu miazga jak próbowałam podczas robienia ich to strasznie mi smakuje ^^

    odpowiedz

  • Lela Lela
    1823 dni temu
    Dokladnie tak-3sloiczki 330 ml po majonezie.Powidla pyszne, oryginalne w smaku. Czy mozna takie zrobic z od miany zielonych sliwek? A moze jakis inny przepis》

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1823 dni temu
    Miś, z 2 kilogramów śliwek wychodzą około 3 średniej wielkości słoiczki.

    odpowiedz

  • Miś Miś
    1824 dni temu
    a ile z podanej ilości wychodzi tych powideł? :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1826 dni temu
    Uwielbiam powidła w takim połączeniu składników muszą smakowac wybornie ,włąsnie kupiłam w Lidlu śliwki i już zaczynam gotowac.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1827 dni temu
    Śliwki w Lidlu już kupione,właśnie zaczęłam robic ten świetny przepis.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1827 dni temu
    Pyszny pomysł na dodanie pomarańczy i cynamonu, kupiłam dziś w lidlu ładne śliwki, jutro zrobię powidła :)

    odpowiedz

  • WojnaNaSmaki.pl WojnaNaSmaki.pl
    1827 dni temu
    Ja nigdy nie pasteryzuję powideł - zapakowane do czystych słoików powinny spokojnie przetrwać kilka lat.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram