Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Pomarańczę myjemy i parzymy. Do garnka z szerokim dnem dodajemy otartą skórkę i sok z 1 pomarańczy.
Śliwki myjemy, drylujemy i umieszczamy w garnku z sokiem i skórką z pomarańczy.
Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy moc grzania i smażymy powidła przez mniej więcej 1 godzinę (po godzinie odstawiamy śliwki do wystudzenia, nawet na całą noc).
Jeśli śliwki nie były zbyt słodkie, dosładzamy. Wystudzone śliwki smażymy na małym ogniu, do momentu odparowania soku i uzyskania konsystencji dość gęstych powideł. Całość przyprawiamy do smaku cynamonem.
Jeszcze gorące powidła przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Ranty słoików dokładnie wycieramy, następnie zakręcamy.
Słoiczki z powidłami umieszczamy w garnku z wodą (po włożeniu słoików woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości). Słoiki nie mogą nawzajem się dotykać w garnku. Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut.
Spasteryzowane słoiki wyciągamy z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.
Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!
Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Wigilijny makowiec
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (25)
3008 dni temu
pyszności , nawet dziadkowie byli zaskoczeni połączeniem śliwki i pomarańczy dziękuję
odpowiedz
3372 dni temu
U mnie stały dwa lata Byly przepyszne
odpowiedz
3372 dni temu
Robilam dwa lata temu .To najlepszy przepis na powiodła. Są wysmienite !!!!!!! Dziękuję za ten smak Przygotowania do sezonu 2015.........juz czuję ten zapach w domu:-)))))
odpowiedz
3387 dni temu
Świetny przepis! Zrobiłam w zeszłym roku 2 porcje i cała rodzina była zachwycona. W tej chwili jeden garnek już się gotuje. :) Polecam.
odpowiedz
3374 dni temu
Zrobiłam powidła śliwkowe z czekoladą (pycha), teraz zabrałam się za te z pomarańczą. Jednego tylko nie wiem: po wystudzeniu powideł, następnego dnia, jak długo mam je smażyć ? Pozdrawiam
3373 dni temu
Drogi Gościu, tak jak w przepisie :) Smażymy do momentu odparowania nadmiernej ilości soku oraz do zgęstnienia powideł :)
3738 dni temu
Robiłam w zeszłym roku z jednej porcji i rozeszły się bardzo szybko, w tym roku powtarzam, ale z 3 porcji żeby starczyło na całą zimę :) Genialny przepis, strzał w 10, polecam każdemu do spróbowania!
odpowiedz
3960 dni temu
Mo To, zamknięte, zapasteryzowane słoiki można przechowywać nawet kilka miesięcy. Po otwarciu najlepiej zjeść powidła w ciągu tygodnia.
odpowiedz
3960 dni temu
Ile takie powidla moga stac? chodzi mi zarowno o nieotwarte sloiki, oraz te otwarte, ktore bede przechowywala w lodowce?
odpowiedz
4001 dni temu
Czy mozna uzyc mrozone sliwki do tych powidel?
odpowiedz
4073 dni temu
Nigdy nie pomyślałabym o połączeniu śliwek z pomarańczą, ale jednak okazało się być celne! :) Wyszło super.
odpowiedz
4083 dni temu
jest genialny !!!!
odpowiedz
4084 dni temu
Boskie. Po prostu. No i ten zapach jest zniewalający. Dziękuję- przetworzyłam już 9 kg śliwek na te powidła i smakowały każdemu bez wyjątku, kto je spróbował.
odpowiedz
4109 dni temu
Te powidła są niesamowite miały być na zimę a już ich nie ma dzieciaki zjadły z grzankami ale to co w Lidlu widziałam jeszcze śliwki zrobię dwie porcje Mniamm !
odpowiedz
4113 dni temu
Cukier dodajemy w zależności od słodkości śliwek - jeśli śliwki są bardzo słodkie, nie musimy dodawać go wcale. Jeśli jednak powidła wymagają dosłodzenia, robimy to przed ich wystudzeniem.
odpowiedz
4114 dni temu
To teraz pytanie, w przepisie jest 100g cukru. Kiedy go dodać? Jak będą zimne? czy od razu?
odpowiedz
4116 dni temu
Zrobiłem powidła są bardzo smaczne ze świeżymi bułkami.
odpowiedz
4118 dni temu
Powiem wam że nie lubię śliwek ale te powidła poprostu miazga jak próbowałam podczas robienia ich to strasznie mi smakuje ^^
odpowiedz
4119 dni temu
Dokladnie tak-3sloiczki 330 ml po majonezie.Powidla pyszne, oryginalne w smaku. Czy mozna takie zrobic z od miany zielonych sliwek? A moze jakis inny przepis》
odpowiedz
4119 dni temu
Miś, z 2 kilogramów śliwek wychodzą około 3 średniej wielkości słoiczki.
odpowiedz
4120 dni temu
a ile z podanej ilości wychodzi tych powideł? :)
odpowiedz
4122 dni temu
Uwielbiam powidła w takim połączeniu składników muszą smakowac wybornie ,włąsnie kupiłam w Lidlu śliwki i już zaczynam gotowac.
odpowiedz
4123 dni temu
Śliwki w Lidlu już kupione,właśnie zaczęłam robic ten świetny przepis.
odpowiedz
4123 dni temu
Pyszny pomysł na dodanie pomarańczy i cynamonu, kupiłam dziś w lidlu ładne śliwki, jutro zrobię powidła :)
odpowiedz
4123 dni temu
Ja nigdy nie pasteryzuję powideł - zapakowane do czystych słoików powinny spokojnie przetrwać kilka lat.
odpowiedz
zobacz wszystkie