Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
Kruche ciasto pistacjowe
Pistacje mielimy na mączkę w naczyniu blendera lub rozdrabniacza. Mąkę na ciasto mieszamy ze zmielonymi pistacjami i cukrem trzcinowym. Dodajemy miękkie masło, zagniatamy, następnie żółtka i wszystko krótko wyrabiamy (do połączenia składników).
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na desce podsypanej mąką, na grubość 4-5 mm (jeśli zamiast kilku małych foremek do tartaletek używamy formy do jednej tarty, ciasto rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm). Z ciasta wycinamy koła o wielkości foremek jakimi dysponujemy (w przepisie użyto foremek o średnicy 8-9 cm). Foremki wykładamy ciastem (musi przylegać do ścianek).
Foremki z ciastem wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Następnie umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 12-15 minut (jeśli zamiast kilku małych tartaletek pieczemy jedną tartę, czas pieczenia wydłuży się do około 20 minut).
Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z foremek.
Krem cytrynowy typu lemon curd
Jaja z cukrem ubijamy na parze. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy sok z cytryn. Całość energicznie mieszamy (za pomocą trzepaczki lub rózgi cukierniczej), doprowadzając krem do zgęstnienia.
Miskę z puszystą już masą zdejmujemy z pary wodnej, chwilę mieszamy. Do masy dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny, następnie bardzo miękkie masło, całość mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła. Odstawiamy krem do wystygnięcia, następnie wstawiamy go do lodówki (gotowy krem można włożyć do słoiczka i przechowywać 7-10 dni).
Żel do owoców
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Do gotującego się wrzątku w garnku dodajemy cukier, sok z cytryny i napęczniałą żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Przygotowany żel przecedzamy przez sitko do miski, odstawiamy do wystygnięcia, następnie chłodzimy w lodówce.
Wystudzone i wyjęte z foremek ciasto wypełniamy kremem cytrynowym (nie przesadzajmy z jego ilością). Tartaletki dekorujemy truskawkami, malinami i borówkami, chłodzimy 10-15 minut w lodówce.
Schłodzone owoce w tartaletkach smarujemy żelem i dekorujemy przekrojonymi na pół pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.
Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!
Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Kapusta z grochem
- Wigilijny makowiec
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba po japońsku
- Sernik krakowski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1339 dni temu
Dzień dobry, Moje pytanie dotyczy przepisu na tartaletki z owocami. W przepisie jest mowa o mielonych pistacjach. Czy pistacje można zastąpić innymi orzechami, w takiej samej ilości?
odpowiedz
1338 dni temu
Edyto, jak najbardziej możesz zastąpić pistacje innymi, wybranymi przez siebie orzechami ;)
4160 dni temu
Jak widać na filmie panu Pawłowi wyszły 4 tartaletki ;>
odpowiedz
4160 dni temu
Ile miej wiecej wychodzi z tego przepisu tartaletek ???
odpowiedz
4160 dni temu
Lemon Curd <3333
odpowiedz
4160 dni temu
Gość, do tego deseru można użyć zarówno pistacji solonych, jak i niesolonych.
odpowiedz
4161 dni temu
Pistacje ale jakie solone czy nie solone?
odpowiedz