zobacz film Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Kruche ciasto pistacjowe

Mąkę na ciasto mieszamy z pistacjami i cukrem trzcinowym. Dodajemy masło, zagniatamy, następnie żółtka i wszystko krótko wyrabiamy (do połączenia składników).

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na desce podsypanej mąką, na grubość 4-5 mm (jeśli zamiast kilku małych foremek do tartaletek używamy formy do jednej tarty, ciasto rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm). Z ciasta wycinamy koła o wielkości foremek jakimi dysponujemy (w przepisie użyto foremek o średnicy 8-9 cm). Foremki wykładamy ciastem (musi przylegać do ścianek).

Foremki z ciastem wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Następnie umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 12-15 minut (jeśli zamiast kilku małych tartaletek pieczemy jedną tartę, czas pieczenia wydłuży się do około 20 minut).

Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z foremek.

Krem cytrynowy typu lemon curd

Jaja z cukrem ubijamy na parze. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy sok z cytryn. Całość energicznie mieszamy (za pomocą trzepaczki lub rózgi cukierniczej), doprowadzając krem do zgęstnienia.

Miskę z puszystą już masą zdejmujemy z pary wodnej, chwilę mieszamy. Do masy dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny, następnie bardzo miękkie masło, całość mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła. Odstawiamy krem do wystygnięcia, następnie wstawiamy go do lodówki (gotowy krem można włożyć do słoiczka i przechowywać 7-10 dni).

Żel do owoców

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Do gotującego się wrzątku w garnku dodajemy cukier, sok z cytryny i napęczniałą żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Przygotowany żel przecedzamy przez sitko do miski, odstawiamy do wystygnięcia, następnie chłodzimy w lodówce.

Wystudzone i wyjęte z foremek ciasto wypełniamy kremem cytrynowym (nie przesadzajmy z jego ilością). Tartaletki dekorujemy truskawkami, malinami i borówkami, chłodzimy 10-15 minut w lodówce.

Schłodzone owoce w tartaletkach smarujemy żelem i dekorujemy przekrojonymi na pół pistacjami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    1852 dni temu
    Jak widać na filmie panu Pawłowi wyszły 4 tartaletki ;>

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1852 dni temu
    Ile miej wiecej wychodzi z tego przepisu tartaletek ???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1852 dni temu
    Lemon Curd <3333

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1852 dni temu
    Gość, do tego deseru można użyć zarówno pistacji solonych, jak i niesolonych.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1852 dni temu
    Pistacje ale jakie solone czy nie solone?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram