Kuchnia hiszpańsko-portugalska - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Gniecione ziemniaczki i kanaryjskie sosy
Banalnie proste i przepyszne danie w stylu hiszpańskim! Młode ziemniaki oraz kanaryjskie sosy pełne aromatycznych przypraw połączonych z papryką piquillo oraz zielonymi i czerwonymi papryczkami chili to obowiązkowa pozycja w menu Wysp Kanaryjskich!
![Gniecione ziemniaczki i kanaryjskie sosy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/afcc26a40389-2f868d0eabc3-kw29-karol-okrasa-gniecione-ziemniaki-1250x700.webp)
Krokiety z chorizo
Wyrazisty smak chorizo ukryty we wnętrzu krokietów to gwarant wyśmienitej przekąski, którą możesz bardzo szybko i łatwo przygotować. Wypróbuj przepis!
![Krokiety z chorizo](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/14c02d391eb6-24beee71180a-kw29-paula-bonowicz-golec-krokiety-z-chorizo.webp)
Salmorejo z szynką serrano
Popularny w Andaluzji chłodnik salmorejo. Idealny posiłek na upalne dni, pożywny i lekki. Przepis stworzony na bazie dojrzałych pomidorów, uzupełniony aromatycznym smakiem czosnku, oliwy, octu balsamicznego i okraszony przepysznymi, chrupiącymi grzankami.
![Salmorejo z szynką serrano](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5aaca1859130-c7b575697d3b-kw28-kuchnia-lidla-kinga-paruzel-salmorejo -z-szynka-serrano.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Ciasteczkowy deser lodowy
Poznajcie deser idealny na upalne dni! Połączenie ciasteczek palmeritas z lodami, białą i gorzką czekoladą zachwyci Was nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania!
![Ciasteczkowy deser lodowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ce2c98db6e1f-853a05e8da82-kw26-kinga-paruzel-ciasteczkowy-deser-lodowy-1250x700.webp)
Pomidorowe kluski ziemniaczane z chorizo
Przygotuj domowe pomidorowe kluski ziemniaczane, którym charakteru dodadzą chorizo, papryczka chili i szczypiorek. Koniecznie sprawdź, jak smakują!
![Pomidorowe kluski ziemniaczane z chorizo](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4ca2ad222db6-3a2f27e52f0b-kw17-karol-okrasa-salatka-z-chorizo-1250x700.webp)
Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo
Inspirowana tradycyjną hiszpańską kuchnią tortilla ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy chorizo i grillowanej papryki piquillo. Wypróbuj nowy przepis na udane śniadanie w iberyjskim stylu!
![Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ec49a4c05fa6-5d25158fd585-kuchnia-lidla-kw17-kinga-paruzel-tortilla-1250x700.webp)
Arepas z pastą z kurczaka i awokado
Danie rodem z Ameryki Południowej w wydaniu Kingi! Sprawdźcie przepis na arepas z pastą z kurczaka i awokado. Będziecie zaskoczeni tym niezwykle delikatnym i pożywnym połączeniem małych tortilli arepas z tworzącymi finalny smak dodatkami.
![Arepas z pastą z kurczaka i awokado](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6a93b469c9b6-6eef81c6d875-kw16-kinga-paruzel-arepas-1250x700.webp)
Tostadas z wołowiną
Już czeka na Was prosty, a przede wszystkim smaczny – przepis Kingi na tostadas z wołowiną! Wyśmienita tortilla połączona ze złocistą wołowiną z dodatkiem pysznych warzyw, oliwek, awokado i sera cheddar. Nie zwlekajcie! Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!
![Tostadas z wołowiną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/50d67c01f650-d9bf20f34cf9-kw16-kinga-paruzel-tostadas-1250x700.webp)
Pistacjowy sernik baskijski
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!
![Pistacjowy sernik baskijski](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/da6c9b3bb9fe-b47e71c69dfc-Pawel-Malecki-Sernik-baskijski-pistacjowy.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Tapas z salchichón
Zainspirowane hiszpańskimi smakami pyszne tapas z wyjątkową kiełbasą salchichón to świetny pomysł na przekąskę na imprezę. Wypróbuj ten prosty przepis Kingi!
![Tapas z salchichón](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b2764d4277db-f6d3bf5ce3b3-kw06-2024-kinga-paruzel-tapas-z-salchichon.webp)
Jajecznica z chorizo
Kremowa, delikatna i… lekko ostra? Taka właśnie jest jajecznica z dodatkiem chorizo! Wypróbuj ten pomysł na śniadanie i zaskocz bliskich.
![Jajecznica z chorizo](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f2b78ed4b6cb-1939a07b5013-kw04-2024-kinga-paruzel-jajecznica-z-chorizo-1250x700.webp)
Chleb w stylu portugalskim
Wyjątkowo miękki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb w stylu portugalskim, nazywany też chlebem wodnym, świetny jako domowe pieczywo. Koniecznie spróbuj!
![Chleb w stylu portugalskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/538420f0af8a-2d7a87f107c2-chleb-w-stylu-portugalskim-kuchnia-lidla-kinga-paruzel.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Kuchnia portugalska
Specjalnością i przysmakiem kuchni portugalskiej są potrawy rybne. Szczególne znaczenie w kulturze kulinarnej tego kraju zyskały sardynki w oliwie, uchodzące współcześnie za symbol portugalskiej kuchni. Istotnym elementem wielu tradycyjnych dań portugalskich jest również solony i suszony dorsz, tzw. bacalhau. Ponadprzeciętna popularność, a przede wszystkim dostępność ryb w tym kraju daje zatem spore pole do popisów kulinarnych w kategorii dań rybnych.
Sprawdzone przepisy kuchni hiszpańskiej i portugalskiej
Kuchnia hiszpańska słynie z paelli, czyli dania, którego podstawą jest ryż. Tradycyjna paella valenciana ma ściśle określony skład, w który wchodzi 10 produktów: mięso kurczaka, królika, zielona fasola, chleb świętojański, pomidory, oliwa z oliwek, woda, szafran i sól. Spotyka się również wariacje z dodatkiem mięsa kaczki lub innych warzyw. Paellę wraz z pozostałymi składnikami, takimi jak papryka, pomidory czy fasola, przygotowuje się na głębokiej patelni. Ten kulinarny klasyk słonecznej Hiszpanii bazuje na mięsie drobiowym, dlatego w większości przypadków spotkacie się z prostą paellą z kurczakiem, która zdecydowanie zdominowała przepisy. Najpopularniejszym wariantem paelli jest ta z owocami morza. Wodę zastępuje się bulionem rybnym, a w miejsce mięsa dodaje się krewetki, mięczaki, często również różne gatunki ryb. Jeśli jednak chcielibyście wyjść na przekór wszystkim standardom i dodać paelli nieco polskiego akcentu, to udajcie się do Kuchni Lidla. Tam Karol Okrasa łamie wszelkie schematy i podaje przepis na paellę z karkówką. Palce lizać!
Oczywiście nie samą paellą Hiszpania żyje. Dużą część kuchni tego regionu Europy stanowią charakterystyczne kiełbasy i wędliny, takie jak chorizo oraz fuet. Z udziałem chorizo powstał zresztą niejeden przepis na danie kuchni hiszpańskiej, o czym przekonacie się w Kuchni Lidla:
- chorizo z ziemniakami
- wieprzowina saute w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
- hiszpańskie gołąbki z chorizo w pomidorach z karczochami
- dorsz z chorizo i rozmarynem
- kurczak z chorizo i serem manchego
Z kolei kiełbasę fuet traktuje się raczej jako idealną przekąskę mięsną, dodawaną zazwyczaj do kanapek, rzadziej do dań głównych. Z tego też powodu kiełbasa fuet nieczęsto bywa składnikiem przepisów kuchni hiszpańskiej. Wyjątkowo pojawia się w Kuchni Lidla jako dodatek do tortilli ziemniaczanej, która jest kolejnym typowo hiszpańskim przysmakiem. Przepisy na hiszpańską tortillę ziemniaczaną, w tym również na tortillę ziemniaczaną z fuetem i sosami, z łatwością odnajdziecie wśród hiszpańskich inspiracji kulinarnych Kuchni Lidla.
A wspominając o specyficznej odmianie tortilli, która w kuchni hiszpańskiej jest czymś w rodzaju omletu, nie sposób pominąć przepisu na jajka po hiszpańsku. W tym kraju jajecznicę przyrządza się na ostro, z salsą pomidorową. Jeśli macie więc ochotę na tradycyjne śniadanie w południowym stylu, to jajka sadzone po hiszpańsku z dodatkiem salsy pomidorowej według przepisu Kuchni Lidla będą trafionym pomysłem.
Przyglądając się kuchni hiszpańskiej, można odnieść nieodparte wrażenie, że w zasadzie niewiele różni się ona od sąsiedniej – portugalskiej. W obu krajach położonych na Półwyspie Iberyjskim widać silne wpływy nurtu śródziemnomorskiego, zgodnie z którym gotuje się barwne, aromatyczne i pełne świeżych warzyw i owoców potrawy. Jedyną różnicą może być tutaj przewaga Portugalii w daniach rybnych. Zresztą, oceńcie sami, sięgając po pomysły Kuchni Lidla na iberyjskie dania.
Kuchnia hiszpańska i jej przepisy:
- hiszpański gulasz z fasoli i szynki
- kurczak po baskijsku z ryżem
- grzanki z czarną i zieloną tapenadą – pastą z oliwek
Kuchnia portugalska i jej przepisy:
- iberyjska sałatka z owocami morza
- portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
- portugalski gulasz rybny
Najsmaczniejsze desery z Półwyspu Iberyjskiego
Kuchnię hiszpańską i portugalską łączy jeszcze jeden element – zamiłowanie do deserów, a w szczególności do pączków. Hiszpańskie churros i portugalskie malasada, to tamtejsze odpowiedniki popularnych w naszym kraju pączków. Kształt tych pierwszych nieco odbiega od powszechnie znanych słodkich kulek, którymi zajadamy się w każdy tłusty czwartek. Churros z wyglądu przypominają raczej pręciki, dlatego ich wyrób wymaga użycia szprycy lub rękawa cukierniczego. Jeśli jesteście ciekawi tego specjału Hiszpanii, to wystarczy zajrzeć do przepisów Kuchni Lidla na hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym oraz lody w miseczce z churros. Bliższe polskim pączkom są zdecydowanie ich portugalskie odpowiedniki, które przyjmują rozmiar kurzego jaja o nieregularnych kształtach i są przyrządzane z ciasta drożdżowego.
Hiszpańskie i portugalskie desery nie ograniczają się jednak wyłącznie do pączków. Trudno nie wspomnieć w tym miejscu o jednym z najpopularniejszych hiszpańskich przysmaków, jakim jest flan, a także o słynnych portugalskich babeczkach z ciasta francuskiego. Spróbujcie choć jednej z tych propozycji słodkich deserów wywodzących się z Półwyspu Iberyjskiego, a już na zawsze staniecie się smakoszami hiszpańskich i portugalskich wypieków!