Kuchnia hiszpańsko-portugalska
Kuchnia portugalska
Specjalnością i przysmakiem kuchni portugalskiej są potrawy rybne. Szczególne znaczenie w kulturze kulinarnej tego kraju zyskały sardynki w oliwie, uchodzące współcześnie za symbol portugalskiej kuchni. Istotnym elementem wielu tradycyjnych dań portugalskich jest również solony i suszony dorsz, tzw. bacalhau. Ponadprzeciętna popularność, a przede wszystkim dostępność ryb w tym kraju daje zatem spore pole do popisów kulinarnych w kategorii dań rybnych.
Sprawdzone przepisy kuchni hiszpańskiej i portugalskiej
Kuchnia hiszpańska słynie z paelli, czyli dania, którego podstawą jest ryż. Tradycyjna paella valenciana ma ściśle określony skład, w który wchodzi 10 produktów: mięso kurczaka, królika, zielona fasola, chleb świętojański, pomidory, oliwa z oliwek, woda, szafran i sól. Spotyka się również wariacje z dodatkiem mięsa kaczki lub innych warzyw. Paellę wraz z pozostałymi składnikami, takimi jak papryka, pomidory czy fasola, przygotowuje się na głębokiej patelni. Ten kulinarny klasyk słonecznej Hiszpanii bazuje na mięsie drobiowym, dlatego w większości przypadków spotkacie się z prostą paellą z kurczakiem, która zdecydowanie zdominowała przepisy. Najpopularniejszym wariantem paelli jest ta z owocami morza. Wodę zastępuje się bulionem rybnym, a w miejsce mięsa dodaje się krewetki, mięczaki, często również różne gatunki ryb. Jeśli jednak chcielibyście wyjść na przekór wszystkim standardom i dodać paelli nieco polskiego akcentu, to udajcie się do Kuchni Lidla. Tam Karol Okrasa łamie wszelkie schematy i podaje przepis na paellę z karkówką. Palce lizać!
Oczywiście nie samą paellą Hiszpania żyje. Dużą część kuchni tego regionu Europy stanowią charakterystyczne kiełbasy i wędliny, takie jak chorizo oraz fuet. Z udziałem chorizo powstał zresztą niejeden przepis na danie kuchni hiszpańskiej, o czym przekonacie się w Kuchni Lidla:
- chorizo z ziemniakami
- wieprzowina saute w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
- hiszpańskie gołąbki z chorizo w pomidorach z karczochami
- dorsz z chorizo i rozmarynem
- kurczak z chorizo i serem manchego
Z kolei kiełbasę fuet traktuje się raczej jako idealną przekąskę mięsną, dodawaną zazwyczaj do kanapek, rzadziej do dań głównych. Z tego też powodu kiełbasa fuet nieczęsto bywa składnikiem przepisów kuchni hiszpańskiej. Wyjątkowo pojawia się w Kuchni Lidla jako dodatek do tortilli ziemniaczanej, która jest kolejnym typowo hiszpańskim przysmakiem. Przepisy na hiszpańską tortillę ziemniaczaną, w tym również na tortillę ziemniaczaną z fuetem i sosami, z łatwością odnajdziecie wśród hiszpańskich inspiracji kulinarnych Kuchni Lidla.
A wspominając o specyficznej odmianie tortilli, która w kuchni hiszpańskiej jest czymś w rodzaju omletu, nie sposób pominąć przepisu na jajka po hiszpańsku. W tym kraju jajecznicę przyrządza się na ostro, z salsą pomidorową. Jeśli macie więc ochotę na tradycyjne śniadanie w południowym stylu, to jajka sadzone po hiszpańsku z dodatkiem salsy pomidorowej według przepisu Kuchni Lidla będą trafionym pomysłem.
Przyglądając się kuchni hiszpańskiej, można odnieść nieodparte wrażenie, że w zasadzie niewiele różni się ona od sąsiedniej – portugalskiej. W obu krajach położonych na Półwyspie Iberyjskim widać silne wpływy nurtu śródziemnomorskiego, zgodnie z którym gotuje się barwne, aromatyczne i pełne świeżych warzyw i owoców potrawy. Jedyną różnicą może być tutaj przewaga Portugalii w daniach rybnych. Zresztą, oceńcie sami, sięgając po pomysły Kuchni Lidla na iberyjskie dania.
Kuchnia hiszpańska i jej przepisy:
- hiszpański gulasz z fasoli i szynki
- kurczak po baskijsku z ryżem
- grzanki z czarną i zieloną tapenadą – pastą z oliwek
Kuchnia portugalska i jej przepisy:
- iberyjska sałatka z owocami morza
- portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
- portugalski gulasz rybny
Najsmaczniejsze desery z Półwyspu Iberyjskiego
Kuchnię hiszpańską i portugalską łączy jeszcze jeden element – zamiłowanie do deserów, a w szczególności do pączków. Hiszpańskie churros i portugalskie malasada, to tamtejsze odpowiedniki popularnych w naszym kraju pączków. Kształt tych pierwszych nieco odbiega od powszechnie znanych słodkich kulek, którymi zajadamy się w każdy tłusty czwartek. Churros z wyglądu przypominają raczej pręciki, dlatego ich wyrób wymaga użycia szprycy lub rękawa cukierniczego. Jeśli jesteście ciekawi tego specjału Hiszpanii, to wystarczy zajrzeć do przepisów Kuchni Lidla na hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym oraz lody w miseczce z churros. Bliższe polskim pączkom są zdecydowanie ich portugalskie odpowiedniki, które przyjmują rozmiar kurzego jaja o nieregularnych kształtach i są przyrządzane z ciasta drożdżowego.
Hiszpańskie i portugalskie desery nie ograniczają się jednak wyłącznie do pączków. Trudno nie wspomnieć w tym miejscu o jednym z najpopularniejszych hiszpańskich przysmaków, jakim jest flan, a także o słynnych portugalskich babeczkach z ciasta francuskiego. Spróbujcie choć jednej z tych propozycji słodkich deserów wywodzących się z Półwyspu Iberyjskiego, a już na zawsze staniecie się smakoszami hiszpańskich i portugalskich wypieków!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Makaron po katalońsku z kiełbasą fuet
Krewetki, wyrazista kiełbasa fuet i świeży makaron łączą się w wyśmienitym daniu w stylu katalońskim. Przygotuj makaron pełen wykwintnych dodatków – dla siebie i bliskich!

Magdalenki na 2 sposoby
Pod jedną nazwą kryją się dwa rodzaje ciasteczek popularnych w dwóch różnych krajach. Wypróbuj przepis na magdalenki w stylu francuskim oraz hiszpańskim i zabierz je ze sobą na piknik!

Fabada
Bardzo sycąca zupa z fasolą i chorizo to klasyczne danie w stylu iberyjskim, które świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu dla całej rodziny!

Empanada galicyjska
Klasyka domowej kuchni w stylu hiszpańskim, czyli empanada galicyjska, to idealny pomysł na sycący i pyszny obiad! Sprawdź, jak smakuje chrupiące, drożdżowe ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem!

Bezglutenowa tarta migdałowa
Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.

Ziemniaki z 2 sosami
Danie inspirowane kuchnią kanaryjską w Kuchni Lidla – mocno osolone ziemniaczki razem z dwoma sosami – mojo rojo i mojo verde! Wypróbuj przepis!

Paella z owocami morza
Owoce morza, warzywa, kurczak i szafran – oto składniki paelli w stylu hiszpańskim, którą przygotujesz według przepisu Karola! Podaj bliskim obiad pełen słońca i południowych smaków!

Pieczony kurczak piri-piri
Ostra marynata i pieczone warzywa to podstawa kurczaka piri-piri! Wypróbuj południowe danie z charakterem – to świetny pomysł na sycący obiad!

Makaron z chorizo i krewetkami
Marzysz o wielkiej makaronowej uczcie? Wypróbuj przepis Darii na makaron tagliatelle z chorizo, krewetkami w sosie z winem i mascarpone. Pycha!

Tortilla de patatas z warzywami
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!

Lody w miseczce z churros
Deser w hiszpańskim stylu z gałką przyjemnie chłodnych lodów! Pomysłowa jadalna miseczka z churros wszystkim przypadnie do smaku!

Gazpacho z pomidorów malinowych
Sycące, zimne i aromatyczne – właśnie takie gazpacho przygotujecie według przepisu Karola. Jedyne, czego nie ostudzi, to apetyt na więcej!
