zobacz film Pomidorowe kluski ziemniaczane z chorizo

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • dużą metalową szpatułkę

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki obierz, ugotuj i przeciśnij przez praskę. Gotowe ziemniaki wystudź. Masło schłodź, aby w momencie użycia było zimne.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI

Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jajko, koncentrat pomidorowy i oba rodzaje mąki, a także sól i pieprz. Składniki przekładamy na deskę lub stolnicę i wyrabiamy ciasto za pomocą dużej metalowej szpatułki, co zapobiegnie ogrzewaniu ciasta.

KROK 2: KROIMY CIASTO

Gotowe ciasto dzielimy na kilka równych części i rolujemy z nich wałeczki, które następnie kroimy na kluski o długości ok. 2 cm.

KROK 3: GOTUJEMY KLUSKI

Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy oliwą, aby się nie sklejały. Wodę zachowujemy na później – przyda się przy robieniu sosu. Następnie ścieramy na kluski skórkę z cytryny i całość delikatnie mieszamy.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Chorizo kroimy w dość grube plastry. Czosnek i papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, a szczypiorek dość drobno siekamy.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Chorizo podsmażamy na niewielkim ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a kiełbasa zarumieni. Następnie na patelnię dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, czosnek i chili i całość podgrzewamy. Kiedy masło zacznie się roztapiać, na patelnię powoli dodajemy ok. 6-8 łyżek wody po gotowaniu kopytek. Następnie sos kilkukrotnie dokładnie mieszamy, dodajemy sok z połowy cytryny i ponownie mieszamy.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do sosu możemy dodawać więcej wody po gotowaniu klusek, by miał pożądaną konsystencję.

KROK 6: PODAJEMY DANIE

Na patelnię z sosem dodajemy gotowe kluski i szczypiorek. Całość podgrzewamy, mieszając, i przekładamy na talerz. Danie podajemy od razu posypane szczypiorkiem i papryczką chili.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    23 dni temu
    Czy dobrze rozumiem, że ilość składników odpowiada nie jednej porcji a ilości porcji podej w nagłówku ? Czy jest możliwość podawania też ilości kcl dla poszczególnych składników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    20 dni temu
    Dokładnie tak, z ilości składników, z których przygotowujemy przepis, otrzymamy ilość porcji z nagłówka. Niestety raczej nie planujemy podawania kcal każdego ze składników.
  • Gość Gość
    23 dni temu
    Czy dobrze rozumiem, że ilość składników dotyczy ilości porcji podanej w nagłówku, a nie jednej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    20 dni temu
    Dokładnie tak, z ilości składników, z których przygotowujemy przepis, otrzymamy ilość porcji z nagłówka :)
  • Delphis Delphis
    23 dni temu
    Danie smaczne, aromatyczne. Przełamanie smaków cytrynową nutą bardzo trafne. Będę wracać do tego przepisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    23 dni temu
    Intelyktualiści

    odpowiedz

  • Gość Gość
    23 dni temu
    Za dużo paplają

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!