zobacz film Pomidorowe kluski ziemniaczane z chorizo

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • dużą metalową szpatułkę

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki obierz, ugotuj i przeciśnij przez praskę. Gotowe ziemniaki wystudź. Masło schłodź, aby w momencie użycia było zimne.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI

Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jajko, koncentrat pomidorowy i oba rodzaje mąki, a także sól i pieprz. Składniki przekładamy na deskę lub stolnicę i wyrabiamy ciasto za pomocą dużej metalowej szpatułki, co zapobiegnie ogrzewaniu ciasta.

KROK 2: KROIMY CIASTO

Gotowe ciasto dzielimy na kilka równych części i rolujemy z nich wałeczki, które następnie kroimy na kluski o długości ok. 2 cm.

KROK 3: GOTUJEMY KLUSKI

Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy oliwą, aby się nie sklejały. Wodę zachowujemy na później – przyda się przy robieniu sosu. Następnie ścieramy na kluski skórkę z cytryny i całość delikatnie mieszamy.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Chorizo kroimy w dość grube plastry. Czosnek i papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, a szczypiorek dość drobno siekamy.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Chorizo podsmażamy na niewielkim ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a kiełbasa zarumieni. Następnie na patelnię dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, czosnek i chili i całość podgrzewamy. Kiedy masło zacznie się roztapiać, na patelnię powoli dodajemy ok. 6-8 łyżek wody po gotowaniu kopytek. Następnie sos kilkukrotnie dokładnie mieszamy, dodajemy sok z połowy cytryny i ponownie mieszamy.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do sosu możemy dodawać więcej wody po gotowaniu klusek, by miał pożądaną konsystencję.

KROK 6: PODAJEMY DANIE

Na patelnię z sosem dodajemy gotowe kluski i szczypiorek. Całość podgrzewamy, mieszając, i przekładamy na talerz. Danie podajemy od razu posypane szczypiorkiem i papryczką chili.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • jane jane
    44 dni temu
    Świetny przepis, ale ze składników podanych w przepisie wychodzą trzy średnie porcje albo dwie duże (takie którymi można się najeść do syta). Więc nawet jakby to podzielić na cztery porcje to nikt by się tym nie najadł.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    225 dni temu
    Czy dobrze rozumiem, że ilość składników odpowiada nie jednej porcji a ilości porcji podej w nagłówku ? Czy jest możliwość podawania też ilości kcl dla poszczególnych składników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    222 dni temu
    Dokładnie tak, z ilości składników, z których przygotowujemy przepis, otrzymamy ilość porcji z nagłówka. Niestety raczej nie planujemy podawania kcal każdego ze składników.
  • Gość Gość
    225 dni temu
    Czy dobrze rozumiem, że ilość składników dotyczy ilości porcji podanej w nagłówku, a nie jednej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    222 dni temu
    Dokładnie tak, z ilości składników, z których przygotowujemy przepis, otrzymamy ilość porcji z nagłówka :)
  • Delphis Delphis
    225 dni temu
    Danie smaczne, aromatyczne. Przełamanie smaków cytrynową nutą bardzo trafne. Będę wracać do tego przepisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    225 dni temu
    Intelyktualiści

    odpowiedz

  • Gość Gość
    225 dni temu
    Za dużo paplają

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!