Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- dużą metalową szpatułkę
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz, ugotuj i przeciśnij przez praskę. Gotowe ziemniaki wystudź. Masło schłodź, aby w momencie użycia było zimne.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI
Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jajko, koncentrat pomidorowy i oba rodzaje mąki, a także sól i pieprz. Składniki przekładamy na deskę lub stolnicę i wyrabiamy ciasto za pomocą dużej metalowej szpatułki, co zapobiegnie ogrzewaniu ciasta.
KROK 2: KROIMY CIASTO
Gotowe ciasto dzielimy na kilka równych części i rolujemy z nich wałeczki, które następnie kroimy na kluski o długości ok. 2 cm.
KROK 3: GOTUJEMY KLUSKI
Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy oliwą, aby się nie sklejały. Wodę zachowujemy na później – przyda się przy robieniu sosu. Następnie ścieramy na kluski skórkę z cytryny i całość delikatnie mieszamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Chorizo kroimy w dość grube plastry. Czosnek i papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, a szczypiorek dość drobno siekamy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Chorizo podsmażamy na niewielkim ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a kiełbasa zarumieni. Następnie na patelnię dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, czosnek i chili i całość podgrzewamy. Kiedy masło zacznie się roztapiać, na patelnię powoli dodajemy ok. 6-8 łyżek wody po gotowaniu kopytek. Następnie sos kilkukrotnie dokładnie mieszamy, dodajemy sok z połowy cytryny i ponownie mieszamy.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do sosu możemy dodawać więcej wody po gotowaniu klusek, by miał pożądaną konsystencję.
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Na patelnię z sosem dodajemy gotowe kluski i szczypiorek. Całość podgrzewamy, mieszając, i przekładamy na talerz. Danie podajemy od razu posypane szczypiorkiem i papryczką chili.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!
Makaron z chorizo i krewetkami
Marzysz o wielkiej makaronowej uczcie? Wypróbuj przepis Darii na makaron tagliatelle z chorizo, krewetkami w sosie z winem i mascarpone. Pycha!
Komentarze (7)
88 dni temu
Czy dobrze rozumiem, że ilość składników odpowiada nie jednej porcji a ilości porcji podej w nagłówku ? Czy jest możliwość podawania też ilości kcl dla poszczególnych składników?
odpowiedz
85 dni temu
Dokładnie tak, z ilości składników, z których przygotowujemy przepis, otrzymamy ilość porcji z nagłówka. Niestety raczej nie planujemy podawania kcal każdego ze składników.
88 dni temu
Czy dobrze rozumiem, że ilość składników dotyczy ilości porcji podanej w nagłówku, a nie jednej?
odpowiedz
85 dni temu
Dokładnie tak, z ilości składników, z których przygotowujemy przepis, otrzymamy ilość porcji z nagłówka :)
88 dni temu
Danie smaczne, aromatyczne. Przełamanie smaków cytrynową nutą bardzo trafne. Będę wracać do tego przepisu.
odpowiedz
88 dni temu
Intelyktualiści
odpowiedz
88 dni temu
Za dużo paplają
odpowiedz