Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- dużą metalową szpatułkę
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz, ugotuj i przeciśnij przez praskę. Gotowe ziemniaki wystudź. Masło schłodź, aby w momencie użycia było zimne.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI
Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jajko, koncentrat pomidorowy i oba rodzaje mąki, a także sól i pieprz. Składniki przekładamy na deskę lub stolnicę i wyrabiamy ciasto za pomocą dużej metalowej szpatułki, co zapobiegnie ogrzewaniu ciasta.
KROK 2: KROIMY CIASTO
Gotowe ciasto dzielimy na kilka równych części i rolujemy z nich wałeczki, które następnie kroimy na kluski o długości ok. 2 cm.
KROK 3: GOTUJEMY KLUSKI
Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy oliwą, aby się nie sklejały. Wodę zachowujemy na później – przyda się przy robieniu sosu. Następnie ścieramy na kluski skórkę z cytryny i całość delikatnie mieszamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Chorizo kroimy w dość grube plastry. Czosnek i papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, a szczypiorek dość drobno siekamy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Chorizo podsmażamy na niewielkim ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a kiełbasa zarumieni. Następnie na patelnię dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, czosnek i chili i całość podgrzewamy. Kiedy masło zacznie się roztapiać, na patelnię powoli dodajemy ok. 6-8 łyżek wody po gotowaniu kopytek. Następnie sos kilkukrotnie dokładnie mieszamy, dodajemy sok z połowy cytryny i ponownie mieszamy.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do sosu możemy dodawać więcej wody po gotowaniu klusek, by miał pożądaną konsystencję.
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Na patelnię z sosem dodajemy gotowe kluski i szczypiorek. Całość podgrzewamy, mieszając, i przekładamy na talerz. Danie podajemy od razu posypane szczypiorkiem i papryczką chili.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!
Makaron z chorizo i krewetkami
Marzysz o wielkiej makaronowej uczcie? Wypróbuj przepis Darii na makaron tagliatelle z chorizo, krewetkami w sosie z winem i mascarpone. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
44 dni temu
Świetny przepis, ale ze składników podanych w przepisie wychodzą trzy średnie porcje albo dwie duże (takie którymi można się najeść do syta). Więc nawet jakby to podzielić na cztery porcje to nikt by się tym nie najadł.
odpowiedz
225 dni temu
Czy dobrze rozumiem, że ilość składników odpowiada nie jednej porcji a ilości porcji podej w nagłówku ? Czy jest możliwość podawania też ilości kcl dla poszczególnych składników?
odpowiedz
222 dni temu
Dokładnie tak, z ilości składników, z których przygotowujemy przepis, otrzymamy ilość porcji z nagłówka. Niestety raczej nie planujemy podawania kcal każdego ze składników.
225 dni temu
Czy dobrze rozumiem, że ilość składników dotyczy ilości porcji podanej w nagłówku, a nie jednej?
odpowiedz
222 dni temu
Dokładnie tak, z ilości składników, z których przygotowujemy przepis, otrzymamy ilość porcji z nagłówka :)
225 dni temu
Danie smaczne, aromatyczne. Przełamanie smaków cytrynową nutą bardzo trafne. Będę wracać do tego przepisu.
odpowiedz
225 dni temu
Intelyktualiści
odpowiedz
225 dni temu
Za dużo paplają
odpowiedz