Kuchnia amerykańska - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
„Wegeskrzydełka” z boczniaków – jak z fast foodu
Najbardziej chrupiące i najsmaczniejsze wegańskie „skrzydełka” przygotowane z boczniaków. Gwarantujemy, że mimo stosunkowo niewielkiego dodatku tłuszczu, jedząc je, poczujesz się, jak w restauracji fast food.

Kanapka Reuben
Kanapka Reuben to prawdziwy nowojorski klasyk, który łączy w sobie wyjątkowe smaki i tekstury. Soczyste pastrami, kiszona kapusta, rozpływający się ser szwajcarski i aromatyczny sos, wszystko zamknięte pomiędzy kromkami chrupiącego chleba żytniego. Przygotuj się na intensywne doznania smakowe i zrób ją razem z nami!

Kanapka kubańska
Kanapka kubańska to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa i wyrazistych smaków. Ten klasyczny przysmak łączy w sobie chrupiącą bagietkę z soczystą pieczenią wieprzową, szynką, serem, piklami i musztardą. To nie jest zwykła kanapka – naprawdę warto jej spróbować!

Kanapka Elvisa
Kanapka Elvisa, niegdyś zwana „złotem głupca”, to prawdziwa uczta dla fanów niecodziennych połączeń smakowych. Łączy w sobie słodycz dojrzałego banana, kremową konsystencję masła orzechowego i słony, chrupiący boczek — brzmi dziwnie? Ale smakuje wprost niesamowicie! Spróbuj zrobić ją wraz z nami!

Qurrito — quesadilla z kurczakiem
Masz ochotę na coś szybkiego, sycącego i pełnego smaku? Qurrito, czyli quesadilla z kurczakiem, to idealny sposób na wprowadzenie odrobiny egzotyki do codziennego menu. Połączenie chrupiącej tortilli, soczystego kurczaka i ciągnącego się sera sprawia, że trudno się oprzeć temu daniu. Sprawdź nasz przepis na bajecznie pyszne qurrito!

Cake popsy serduszka
Szybki i łatwy do przygotowania deser? Nie ma na co czekać, przygotujcie wyśmienite cake popsy stworzone z połączenia biszkoptów z białą i mleczną czekoladą oraz serem mascarpone. Raz, dwa i słodka przekąska gotowa!

Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów
Obiad na luzie, który ze spokojem można pałaszować nawet rękami! Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów to doskonała, domowa alternatywa dla popularnych dań z fast foodu.

Taco burgery z salsą z ogórka
Taco, a może burger? Z tym przepisem Karola nie musisz wybierać! Przygotuj to pełne aromatycznego mięsa i przypraw danie, któremu świeżości nadaje salsa z ogórka.

Czekoladowe pancakes
Poznajcie przepis na czekoladowe pancakes. To doskonały pomysł na szybką, łatwą w przygotowaniu przekąskę, którą można zaserwować na imprezie lub po prostu gdy poczujecie chęć na słodkie co nieco.

Stripsy z kurczaka
Stripsy z kurczaka, czyli jeden z ulubionych klasyków kuchni w stylu amerykańskim! Według przepisu Kuby przygotujesz je niemal bez dodatku tłuszczu w airfryerze i podasz z pysznym sosem.

Sernik nowojorski
Kremowy i wyjątkowo lekki sernik nowojorski na chrupiącym spodzie to przepis na doskonałe ciasto, które nie zawiedzie Waszych wymagań kulinarnych! Zobaczcie sami, jak łatwo je przygotować i ile jest z tego radości.


Pieczony kurczak z ziemniaczkami w stylu amerykańskim
Pieczony kurczak z ziemniaczkami z dodatkiem groszku w aromatycznym winno-maślanym sosie, czyli danie inspirowane słynnym amerykańskim kurczakiem vesuvio. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje.

Przyrządzamy mięsa po amerykańsku – sprawdzone przepisy na pyszne mięsa
W codziennym menu Amerykanów nie może zabraknąć mięsa, a w szczególności wołowiny, z dodatkiem której powstaje m.in. hamburger czy cheeseburger. Podstawy przepisu na hamburgera domowej roboty zna chyba każdy, jednak warto uzupełnić swoją wiedzę o sprawdzone i często dość oryginalne receptury. Sprawdźcie, jak smakuje burger wg przepisów Kuchni Lidla:
- burger z kurczakiem w curry na ostro
- grillowany burger teksański
- cheeseburger z frytkami z batatów
- cheeseburger z ketchupem domowej roboty
- megahamburgery wieprzowe
- burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
- burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
- hamburger zebra
- hamburgery orzechowe w chlebie
- hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
- pizzo-burger
Do kompletu popularnych fast foodów brakuje tu jeszcze tylko hot doga, którego bazą jest oczywiście parówka. Tymczasem, jeśli wspominamy o wołowinie, to wśród potraw z niej przygotowywanych, oprócz burgera wołowego, koniecznie trzeba wymienić stek, będący majstersztykiem sztuki kulinarnej. Nie jest łatwo go przyrządzić, tym bardziej że wg oryginalnego przepisu często stosuje się stek wołowy z grilla, co znacznie utrudnia jego przygotowanie. Z przepisami Kuchni Lidla na stek po amerykańsku każdy może jednak spróbować swoich sił. Tylko spójrzcie na poniższe przepisy:
A pozostając przy grillowaniu, nie sposób nie wspomnieć o pulled pork, czyli szarpanej wieprzowinie dodawanej do kanapek, którą podobnie jak żeberka ostro pikantne można, a właściwie powinno się, przyrządzać metodą barbecue. Typowe amerykańskie BBQ (barbecue) nie może obyć się bez dobrej marynaty, np. takiej, jaką przygotowuje się do żeberek po amerykańsku z colą. Słodko-ostre sosy to zresztą charakterystyczny element tej kuchni. Z powodzeniem można je wykorzystać do marynowania schabu, skrzydełek czy kurczaka po amerykańsku. Każde mięso, które zostało przyprawione na słodko-ostro i upieczone, nieważne czy na ruszcie, czy w piekarniku, ma smak Ameryki! Osobną kategorią jest natomiast indyk. Przyrządzony po amerykańsku i spopularyzowany zwłaszcza podczas Święta Dziękczynienia, powinien zawierać farsz z dodatkiem owocu. Taką propozycję podania znajdziecie również w przepisach Kuchni Lidla na:
Amerykańskie wypieki – nasze propozycje na amerykańskie ciacha
Zza oceanu zaczerpniecie też inspiracje na pyszny deser. I będzie to nie tylko popularne czekoladowe brownie z syropem klonowym oraz masłem orzechowym, które w polskim menu rozgościło się już na dobre, ale również specjał przygotowywany na Halloween, tj. pumpkin pie, czyli amerykańskie ciasto z dyni. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, może być spożywane jako deser o każdej porze roku. Wystarczy użyć mrożonej dyni. Ten amerykański klasyk z łatwością daje się modyfikować, dzięki czemu można go dostosowywać do własnych potrzeb kulinarnych. Na bazie kruchego ciasta, z jabłkami zamiast masy dyniowej, przygotujecie np. szarlotkę po amerykańsku albo owocowy pie wg przepisu Kuchni Lidla. A gdy macie ochotę na nieco mniejsze słodycze, to koniecznie skuście się na amerykańskie ciastka, wśród których prym wiodą oczywiście muffinki. Sprawdźcie najlepsze przepisy na muffiny Kuchni Lidla:
- piwne muffinki z malinami
- muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
- muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
- czekoladowa mega muffina z kremem czekoladowo-orzechowym
- muffiny bananowe z czekoladą
Amerykańskie naleśniki – sprawdź nasze przepisy na najlepsze pancakes
A na śniadanie w stylu amerykańskim? Oczywiście pancakes! Bez tych puszystych, pulchnych, pachnących, a przede wszystkim niezwykle sycących naleśników Amerykanie nie wyobrażają sobie początku dnia. Wśród składników w przepisie na tradycyjne amerykańskie pancakes znajdują się drożdże, soda lub proszek do pieczenia. Te dodatki zapewniają im puszystość, która odróżnia je od typowych europejskich naleśników. Często spotyka się też wersje smakowe, np. pancakes bananowe albo pancakes z borówkami. Tak naprawdę możliwości jest nieskończenie wiele, bo możecie dodać swoje ulubione owoce, aby nieco urozmaicić podstawowy przepis. W Kuchni Lidla znajdziecie także pomysł na kokosowe pancakes bez glutenu i bez cukru, które są świetną propozycją śniadania fit. Spróbujcie koniecznie!