Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- papier do pieczenia
- patelnię grillową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
KROK 1: Przygotowujemy sos pomidorowy
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory, odrobinę wody i porwaną bazylię. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym. Gotujemy, aż nadmiar płynu odparuje, a sos zgęstnieje.
KROK 2: Przygotowujemy frytki
Obrany i pokrojony w cienkie słupki batat oprószamy solą i ostrą papryką. Frytki natłuszczamy olejem i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 190°C.
KROK 3: Formujemy i smażymy burgery
Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i sosem sojowym. Dodajemy drobno pokrojone śliwki i drobno siekaną bazylię.
Całość wyrabiamy na gładką masę, którą dzielimy na równe porcje. Na desce natłuszczonej olejem formujemy burgery, smażymy je z obu stron i nakrywamy plasterkami sera.
Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku.
KROK 4: Przygotowujemy dodatki
Bakłażan kroimy w plastry, oprószamy solą, smarujemy cienką warstwą oleju i grillujemy na patelni grillowej. Na osobnej patelni podgrzewamy camembert, kładziemy na nim usmażony kotlet, który następnie obkładamy sianem. Siano podpalamy i po chwili ściągamy z mięsa.
Na dolną część bułki nakładamy sos, mięso z serem z camembert i kolejną porcję sosu. Dodajemy porwaną sałatę i cebulę pokrojoną w piórka. Obok wykładamy plastry bakłażana. Talerz i górną część bułki skrapiamy olejem rzepakowym. Górną część bułki kładziemy obok.
KROK 5: Podajemy burgery
Burgery podajemy z frytkami z batatów i liśćmi sałaty rzymskiej.
Zobacz podobne
przepisy
Burger z pasztetem i surówką coleslaw
Przygotuj burgery z pasztetem i domową surówką coleslaw! Sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły i pracy!
Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
Szybko i smacznie! Wypróbuj przepis na domowego cheeseburgera i ciesz się smakiem kuchni inspirowanej Ameryką w swoim domu!
Burger z cieciorki z dipem ananasowym
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik krakowski
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2249 dni temu
Brakuje mi informacji jak ustawić piec. Czy termoobieg, czy góra dół? Bardzo proszę o podpowiedź.
odpowiedz
2249 dni temu
Grzanie góra-dół :)
2338 dni temu
a jak robimy pyszne i zdrowe naturalnie bułki ???
odpowiedz
2338 dni temu
Polecamy nasz przepis na bułeczki z chili! https://kuchnialidla.pl/buleczki-z-chili