Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- papier do pieczenia
- patelnię grillową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
KROK 1: Przygotowujemy sos pomidorowy
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory, odrobinę wody i porwaną bazylię. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym. Gotujemy, aż nadmiar płynu odparuje, a sos zgęstnieje.
KROK 2: Przygotowujemy frytki
Obrany i pokrojony w cienkie słupki batat oprószamy solą i ostrą papryką. Frytki natłuszczamy olejem i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 190°C.
KROK 3: Formujemy i smażymy burgery
Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i sosem sojowym. Dodajemy drobno pokrojone śliwki i drobno siekaną bazylię.
Całość wyrabiamy na gładką masę, którą dzielimy na równe porcje. Na desce natłuszczonej olejem formujemy burgery, smażymy je z obu stron i nakrywamy plasterkami sera.
Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku.
KROK 4: Przygotowujemy dodatki
Bakłażan kroimy w plastry, oprószamy solą, smarujemy cienką warstwą oleju i grillujemy na patelni grillowej. Na osobnej patelni podgrzewamy camembert, kładziemy na nim usmażony kotlet, który następnie obkładamy sianem. Siano podpalamy i po chwili ściągamy z mięsa.
Na dolną część bułki nakładamy sos, mięso z serem z camembert i kolejną porcję sosu. Dodajemy porwaną sałatę i cebulę pokrojoną w piórka. Obok wykładamy plastry bakłażana. Talerz i górną część bułki skrapiamy olejem rzepakowym. Górną część bułki kładziemy obok.
KROK 5: Podajemy burgery
Burgery podajemy z frytkami z batatów i liśćmi sałaty rzymskiej.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Klasyczna sałatka grecka
- Ryba z piekarnika
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Przekąski sylwestrowe
- Łazanki
- Guacamole
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba po japońsku
- Piernik świąteczny
- Spaghetti carbonara
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (4)
2569 dni temu
Brakuje mi informacji jak ustawić piec. Czy termoobieg, czy góra dół? Bardzo proszę o podpowiedź.
Odpowiedz
2569 dni temu
Grzanie góra-dół :)
2658 dni temu
a jak robimy pyszne i zdrowe naturalnie bułki ???
Odpowiedz
2658 dni temu
Polecamy nasz przepis na bułeczki z chili! https://kuchnialidla.pl/buleczki-z-chili