zobacz film

Karol Okrasa i Julka Cymbaluk

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • papier do pieczenia
  • patelnię grillową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C

KROK 1: Przygotowujemy sos pomidorowy

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory, odrobinę wody i porwaną bazylię. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym. Gotujemy, aż nadmiar płynu odparuje, a sos zgęstnieje.

KROK 2: Przygotowujemy frytki

Obrany i pokrojony w cienkie słupki batat oprószamy solą i ostrą papryką. Frytki natłuszczamy olejem i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 190°C.

KROK 3: Formujemy i smażymy burgery

Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i sosem sojowym. Dodajemy drobno pokrojone śliwki i drobno siekaną bazylię.

Całość wyrabiamy na gładką masę, którą dzielimy na równe porcje. Na desce natłuszczonej olejem formujemy burgery, smażymy je z obu stron i nakrywamy plasterkami sera.

Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku.

KROK 4: Przygotowujemy dodatki

Bakłażan kroimy w plastry, oprószamy solą, smarujemy cienką warstwą oleju i grillujemy na patelni grillowej. Na osobnej patelni podgrzewamy camembert, kładziemy na nim usmażony kotlet, który następnie obkładamy sianem. Siano podpalamy i po chwili ściągamy z mięsa.

Na dolną część bułki nakładamy sos, mięso z serem z camembert i kolejną porcję sosu. Dodajemy porwaną sałatę i cebulę pokrojoną w piórka. Obok wykładamy plastry bakłażana. Talerz i górną część bułki skrapiamy olejem rzepakowym. Górną część bułki kładziemy obok.

KROK 5: Podajemy burgery

Burgery podajemy z frytkami z batatów i liśćmi sałaty rzymskiej.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram