Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KETCHUP

Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia, dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym (według uznania), a następnie sos redukujemy przez ok. 10 minut do momentu, aż zgęstnieje. Studzimy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO I WARZYWA DO BURGERÓW

Ogórki odsączamy i kroimy na cienkie plasterki. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie zagniatamy z mieloną wołowiną, pokrojoną w kostkę szynką, solą, pieprzem i mieloną papryką. Formujemy 4 duże płaskie kotlety i smażymy je na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 4 minuty z każdej strony. Mięso spłaszczamy łopatką.

KROK 3: SKŁADAMY BURGERY

Bułki na burgery kroimy na pół i podpiekamy. Na kotlety kładziemy plasterki sera i smażymy je pod przykryciem do momentu, aż ser się roztopi. Dolne części bułek smarujemy musztardą, na każdą kładziemy jeden liść sałaty, kilka plasterków ogórka konserwowego i smażoną cebulę. Dokładamy gotowe burgery, smarujemy ketchupem i przykrywamy drugą połową bułki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1323 dni temu
    ten burger był dobry ale keczup.. no to był po prostu o wiele lepszy

    odpowiedz


Cheeseburger zachwycający balansem smaków

Witaj w królestwie domowych cheeseburgerów! W naszym przepisie każdy składnik ma znaczenie. Efekt ich połączenia to kulinarne arcydzieło, któremu trudno się oprzeć. Prezentowany przepis na cheeseburgera określamy średnim poziomem trudności. Dajemy słowo, że do jego przygotowania nie potrzebujesz wyjątkowych umiejętności kulinarnych, za to odrobiny zaangażowania i uważności. Co decyduje o wyjątkowości podanego przepisu? To wypadkowa smaków perfekcyjnie soczystego, a zarazem idealnie przypieczonego mięsa, stopionego sera oraz starannie dobranych dodatków.

Zgodnie z naszą recepturą należy sięgnąć po musztardę o charakterystycznym pikantnym, a zarazem ostro-kwaśnym smaku octu oraz gorczycy, która znakomicie komponuje się z ogórkiem konserwowym. Z kolei sałata lodowa oraz ser maślany wnoszą do dania łagodniejsze nuty. Przepis na cheeseburgera nie mógłby się obyć bez  słodkawej, nieco karmelowej  cebuli prażonej z wyraźnymi nutami dymnymi. Ten znakomity domowy cheeseburger powinien zawierać też jeden zaskakujący składnik, czyli szynkę parmeńską o włoskim rodowodzie. Ta przepyszna wędlina często trafia do pizzy, za to w burgerach pojawia się dość rzadko. Dajemy jednak słowo, że fantastycznie sprawdzi się jako składnik cheeseburgera. Dobrze komponuje się ze serem oraz ciekawie wzbogaca całość kompozycji.

Jakby tego było mało, podpowiadamy, jak przyrządzić wyśmienity domowy ketchup, (który pod presją czasu można wymienić na gotowy produkt). Świeży, bogaty smak sosu pomidorowego idealnie zgrywa się z mięsnymi oraz serowymi nutami dania. Nie możesz się już doczekać, aż skosztujesz tego przepysznego cheeseburgera? Zatem nie zwlekaj! Najpierw jednak zapoznaj się z naszymi wskazówkami dotyczącymi tego, jak zrobić cheeseburgera, który powala na kolana.

Domowy cheeseburger a burger – co je różni?

Zacznijmy od kilku słów wyjaśnienia, czym są oraz co wyróżnia cheeseburgery. A także dlaczego nie są tym samym co burgery. Otóż mowa tu o dwóch rodzajach kanapek różniących się obecnością lub brakiem sera. Standardowy burger składa się z grillowanej lub smażonej wołowiny lub innego rodzaju mięsa, umieszczonego w bułce. Zazwyczaj podaje się go z dodatkami takimi jak sałata, pomidory, cebula, ogórek kiszony, musztarda, ketchup lub inny sos. Burger nie zawiera sera! Za to cheeseburger jest niemal tym samym przysmakiem, ale oczywiście z jednym istotnym dodatkiem. Zawiera on plasterek łatwo topiącego się sera umieszczonego na grillowanej lub smażonej wołowinie bądź innym mięsie. Ser topi się pod wpływem ciepła, wnosząc do kanapki przyjemną konsystencję. W naszym składzie cheeseburgera znajduje się ser maślany produkowany z mleka krowiego o charakterystycznej jasnożółtej barwie, który prawie nie ma dziur. Przy czym jeśli akurat nie masz pod ręką tego gatunku sera, bez obaw – wśród serów marki Pilos znajdziesz niejedną pyszną alternatywę. Równie dobrze sprawdzi się tutaj cheddar, stanowiący bardzo popularny dodatek do burgerów i cheesburgerów. Ma intensywny smak, a także dobrze topi się na gorącym mięsie, co w przypadku naszego przepisu ma niemałe znaczenie.

Jednak nawet najpyszniejszy ser nie sprawi, że cheesburger będzie dobrze smakował, gdy zabraknie w nim znakomitego mięsa. W uzyskaniu fenomenalnych kotletów, które wzbudzą podziw u każdego, kto ich skosztuje, pomogą Ci nasze wskazówki. O czym musisz pamiętać?

  1. Formuj kotlety o równej wielkości i grubości. Dzięki temu mięso równomiernie się usmaży.
  2. Podczas formowania postaraj się nadawać kotletom zwartą strukturę. Przy czym nie ściskaj ich zbyt mocno, aby pozostały przyjemnie soczyste. Zbyt energiczne ugniatanie masy może doprowadzić do nadmiernego utwardzenia mięsa.
  3. Jeśli masz czas, po uformowaniu kotletów dobrze pozostawić je do schłodzenia przez krótki czas przed smażeniem. Wystarczy umieścić je na talerzu w lodówce przez około 30 minut. Dzięki temu zachowają swój kształt podczas smażenia.

Nasz cheeseburger dobrze sprawdzi się jako pełnoprawny posiłek – wartość energetyczna na porcję wynosi 603,6 kalorii. Masz więc pewność, że po jego zjedzeniu zapomnisz o głodzie. Jednak w przypadku wilczego apetytu, możesz zdecydować się na smakowite dodatki pasujące do tej popularnej kanapki. Oczywiście mamy dla Ciebie kilka propozycji! Przede wszystkim nic tak dobrze nie pasuje do burgera jak pyszne frytki. Możesz postawić na wersję tradycyjną lub karbowaną, przygotować je samodzielnie z ziemniaków bądź batatów czy po prostu zdecydować się na wariant mrożony. Do rozmaitych burgerów pasują również krążki cebulowe. Inny dobry pomysł na uzupełnienie posiłku to lekka sałatka, na przykład taka z pomidorów i mozzarelli lub colesław. Pamiętaj, że to tylko kilka pomysłów, a możliwości są praktycznie nieograniczone. Możesz eksperymentować z różnymi kombinacjami, aby stworzyć przepyszne danie dla siebie i swoich gości.

Co ważne, naszym zdaniem smak burgera najlepiej dopełni domowy ketchup. Robiąc go zgodnie z naszymi wskazówkami, otrzymasz sos z pomidorami o wyczuwalnej strukturze. Gdyby jednak niekoniecznie Ci to odpowiadało, nic złego się nie stanie, jeśli postanowisz zblendować pomidory na gładką masę. Ponadto możesz pokusić się o wymianę ketchupu na inny sos. Wariant barbecue, dip czosnkowy czy rozmaite ostry sosy na pewno zdadzą egzamin. Nie obawiaj się więc eksperymentów w tym obszarze.

Szybki cheeseburger na domowe garden party i nie tylko!

Serowy burger własnej roboty to idealna propozycja na letnie garden party. To niezobowiązująca, dość szybka, a co najważniejsze powszechnie lubiana potrawa. Domowy cheesburger serwowany w otoczeniu natury i przy dźwiękach śpiewu ptaków smakuje jeszcze lepiej niż zwykle. Niezwykle udane połączenie klasycznej amerykańskiej przekąski z urokiem letnich ogrodów sprawia, że każdy kęs staje się wyjątkowym doświadczeniem. Przy czym wcale nie musisz ograniczać się do serwowania cheeseburgerów na przyjęciu w ogrodzie. Dobrze spiszą się także na innych imprezach czy po prostu spotkaniach z rodziną czy znajomymi. To bardzo wdzięczne danie, ponieważ pozwala na sporą dowolność w kwestii dodatków, które trafią między połowy bułki. Każdy z gości może sięgnąć po to, co lubi najbardziej. Ktoś nie lubi cebulki prażonej? Żaden kłopot! Wystarczy z niej zrezygnować. Możesz też żonglować dodatkami warzywnymi – sięgnij po więcej ogórka, plaster pomidora czy papryczkę chili. Sałata lodowa to naszymi zdaniem strzał w dziesiątkę, ale własne preferencje zawsze stawiaj na pierwszym miejscu. Wyrazista rukola, subtelniejsza roszponka, a nawet sałata masłowa o delikatnych liściach i słodkawym smaku odpowiednio podkreślą charakter cheeseburgera.

Jesteśmy pewni, że opis naszego domowego cheeseburgera brzmi zachęcająco i przekonaliśmy Cię do jego przyrządzenia. Ponadto zapraszamy do zapoznania się z innymi przepisami Kuchni Lidla. Wśród nich nie brakuje ciekawych pomysłów. Godnymi polecenia daniami są szybki wege burger, burger z cieciorki z dipem ananasowym czy znakomity hamburger zebra. W zależności od nastroju i upodobań kulinarnych wybierz wariant, który odpowiada Ci najbardziej!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!