zobacz film

Karol Okrasa i Jack Gadovsky

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Gotujemy makaron

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Czosnek kroimy w plastry, papryczkę chili drobno siekamy. Cebule dymki kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy.

Krok 2: Smażymy krewetki

Krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy krewetki partiami, po około 20-30 sekund z każdej strony. Na tej samej patelni szklimy dymkę i czosnek. Dodajemy odrobinę chili i zalewamy białym winem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę wody. Następnie partiami dodajemy zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Cały czas mieszamy sos, kiedy powstanie delikatna emulsja, dodajemy skórkę otartą z cytryny i sok. Jeśli sos jest zbyt tłusty, dodajemy więcej wody.

Krok 3: Doprawiamy sos

Do sosu dodajemy makaron, a po chwili usmażone krewetki. Posypujemy chili i szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Całość mieszamy i układamy na wierzchu ćwiartki cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram