
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Czosnek kroimy w plastry, papryczkę chili drobno siekamy. Cebule dymki kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy.
Krok 2: Smażymy krewetki
Krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy krewetki partiami, po około 20-30 sekund z każdej strony. Na tej samej patelni szklimy dymkę i czosnek. Dodajemy odrobinę chili i zalewamy białym winem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę wody. Następnie partiami dodajemy zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Cały czas mieszamy sos, kiedy powstanie delikatna emulsja, dodajemy skórkę otartą z cytryny i sok. Jeśli sos jest zbyt tłusty, dodajemy więcej wody.
Krok 3: Doprawiamy sos
Do sosu dodajemy makaron, a po chwili usmażone krewetki. Posypujemy chili i szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Całość mieszamy i układamy na wierzchu ćwiartki cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z pieczonym kurczakiem i szpinakiem
Szybie w przygotowaniu, smaczne danie - makaron z pieczonym kurczakiem i pieczonymi pomidorkami.

Sałatka z makaronem i krewetkami
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem oraz chrupiącymi, ciekawie doprawionymi krewetkami. Wypróbuj!

Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym
Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj makaron z sosem serowym i brokułami, doprawiony aromatycznym sokiem z limonki!

Makaron z pieczonymi pomidorami
Pomidory po upieczeniu nabierają wyjątkowego aromatu! Spróbuj ich w połączeniu z makaronem i kozim serem!

Komentarze (6)
725 dni temu
Właśnie zrobiłem to danie 3 raz. Za każdym razem smakuje wyśmienicie. Dzięki wielkie za ten przepis 🙂
odpowiedz
1371 dni temu
2 szt cytryny ... sok z nich, robione według przepisu . Po tej ilości cytryny nie do zjedzenia, sam kwas ,wcześniej sos ok
odpowiedz
1368 dni temu
Drogi Gościu - w przepisie dodajemy sok z cytryny i skórkę do sosu. Z cytryny - jednej :) Tę drugą, tak jak w ostatnim kroku - kroimy na ćwiartki i podajemy razem z daniem :)
1574 dni temu
Czy masło może być klarowane?
odpowiedz
1574 dni temu
Możesz użyć masła klarowanego. Jeśli jednak przechowujesz je poza lodówką, pamiętaj, by wcześniej mocno je schłodzić. W tym przepisie wykorzystujemy zimne masło
2161 dni temu
Proste i dobre danie. Smaczne. W opisie mowa o SOKu - chodzi o sok z cytryny.
odpowiedz
zobacz wszystkie