zobacz film Makaron z krewetkami w maślanym sosie

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy makaron

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Czosnek kroimy w plastry, papryczkę chili drobno siekamy. Cebule dymki kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy.

Krok 2: Smażymy krewetki

Krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy krewetki partiami, po około 20-30 sekund z każdej strony. Na tej samej patelni szklimy dymkę i czosnek. Dodajemy odrobinę chili i zalewamy białym winem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę wody. Następnie partiami dodajemy zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Cały czas mieszamy sos, kiedy powstanie delikatna emulsja, dodajemy skórkę otartą z cytryny i sok. Jeśli sos jest zbyt tłusty, dodajemy więcej wody.

Krok 3: Doprawiamy sos

Do sosu dodajemy makaron, a po chwili usmażone krewetki. Posypujemy chili i szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Całość mieszamy i układamy na wierzchu ćwiartki cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Kitiii Kitiii
    196 dni temu
    A czy krewetki wcześniej były jakoś specjalnie „czyszczone”?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    195 dni temu
    Tak, krewetki były oczyszczone. Także, jeśli krewetki, których używasz, nie są przygotowane do spożycia, należy obrać je z pancerzy, usunąć im jelita i pozbawić je ogonków.
  • Marcin Marcin
    932 dni temu
    Właśnie zrobiłem to danie 3 raz. Za każdym razem smakuje wyśmienicie. Dzięki wielkie za ten przepis 🙂

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1578 dni temu
    2 szt cytryny ... sok z nich, robione według przepisu . Po tej ilości cytryny nie do zjedzenia, sam kwas ,wcześniej sos ok

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1575 dni temu
    Drogi Gościu - w przepisie dodajemy sok z cytryny i skórkę do sosu. Z cytryny - jednej :) Tę drugą, tak jak w ostatnim kroku - kroimy na ćwiartki i podajemy razem z daniem :)
  • Gość Gość
    1781 dni temu
    Czy masło może być klarowane?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1781 dni temu
    Możesz użyć masła klarowanego. Jeśli jednak przechowujesz je poza lodówką, pamiętaj, by wcześniej mocno je schłodzić. W tym przepisie wykorzystujemy zimne masło
  • MieczysławWspaniały MieczysławWspaniały
    2368 dni temu
    Proste i dobre danie. Smaczne. W opisie mowa o SOKu - chodzi o sok z cytryny.

    odpowiedz


Makaron z krewetkami w śródziemnomorskim stylu

Makaron z krewetkami koktajlowymi to prawdziwie śródziemnomorskie połączenie. W końcu owoce morza uznaje się za podstawę diety w krajach nadmorskich. Z kolei makaron króluje we Włoszech, gdzie pojawia się w niezliczonych odsłonach. Zestawienie tych składników po prostu musi się udać. Postaw na nasz pomysł - krewetki z czosnkiem i makaronem, a stworzysz przepyszne, aromatyczne danie, dzięki któremu poczujesz się jak na wakacjach!

Krewetki z makaronem i czosnkiem według pomysłu Karola określamy średnim poziomem trudności, jednak przy odrobinie skupienia na pewno sobie z nim poradzisz. Nawet bez większego doświadczenia w kuchennych podbojach! Kluczowe znaczenie ma tu zgromadzenie odpowiednich składników, ponieważ właśnie ich jakość decyduje o fantastycznym smaku dania. Wybierz więc dobre białe wino, które wpływa na smak sosu do makaronu z krewetkami oraz zwróć uwagę na same skorupiaki, ponieważ odgrywają tu jedną z głównych ról. Sprawdź, o czym jeszcze musisz pamiętać, robiąc makaron z krewetkami na winie!

Prosty przepis na makaron z krewetkami

Być może nie jest to najprostszy makaron z krewetkami, ale na pewno bazuje na nieskomplikowanych składnikach. Karol Okrasa skomponował danie z produktów będących podstawą diety śródziemnomorskiej. Dobry makaron i oliwa znajdują się w każdej włoskiej kuchni – sprawiają, że nawet zwyczajne danie urzeka! W tym wypadku świetnie sprawdzi się penne, czyli tzw. rurki. Dlaczego właśnie ten makaron do krewetek warto wybrać? Otóż ma on specyficzną budowę – ścięte boki i pusty środek. Znakomicie nadaje się do podawania z rozmaitymi sosami, które wypełniają jego wnętrze. Dzięki temu każdy kęs makaronu z krewetkami i chili zachwyca pełnią smaku!

Gdyby w Twoim domu akurat zabrakło rurek, danie uda się także z innym rodzajem makaronu. Dobre zastępstwo dla penne, które jednocześnie pasuje do naszego przepisu na krewetki z makaronem, to fusilli o charakterystycznym skręconym kształcie, która doskonale „zbiera sos”. Możesz też rozważyć wykorzystanie spaghetti lub grubszego tagliatelle. 

Żeby makaron z krewetkami rzeczywiście okazał się strzałem w dziesiątkę, postaraj się o jego prawidłowe ugotowanie. Naszym zdaniem najlepiej smakuje al dente, czyli lekko twardy, ale to zależy wyłącznie od Ciebie. Być może wolisz dość miękkie penne? Niezależnie od tego, jaki efekt zapragniesz osiągnąć, uwzględnij kilka kwestii:

  1. Makaron potrzebuje dużo wody podczas gotowania, ponieważ zwiększa on swoją objętość. Na każde 100 gramów makaronu potrzeba około 1 litra wody.
  2. Nie zapomnij o dodaniu do garnka szczypty soli służącej uwydatnieniu smaku pasty.
  3. Podczas gotowania makaronu od czasu do czasu zamieszaj w garnku, aby uniknąć sklejania się rurek.
  4. Jeśli chcesz ugotować makaron al dente, postępuj zgodnie z powyższymi krokami, ale gotuj makaron krócej, niż sugeruje producent. Zwykle skraca się czas o 1-2 minuty. Kluczem do gotowania makaronu al dente jest regularne sprawdzanie stopnia gotowości, aby uniknąć jego przegotowania. Po kilku minutach od dodania makaronu do wrzącej wody, wyjmij jedną rurkę za pomocą łyżki cedzakowej i spróbuj. Makaron powinien być miękki na zewnątrz, lecz wciąż sprężysty.

Zapewne masz świadomość, że odpowiedni makaron to nie wszystko. Potrawa zyskuje głęboki smak za sprawą sosu na bazie masła. Nie rezygnuj z jego dodatku! Dzięki niemu całość staje się przyjemnie kremowa, a makaron z krewetkami i białym winem wprost rozpływa się w ustach. Na dodatek masło zapewnia daniu kuszący aromat, który natychmiast zachęca do jedzenia.

Pyszny makaron z krewetkami oraz dodatkiem wina

Makaron z krewetkami radzimy przygotować ze skorupiakami w wersji koktajlowej. Nie bez powodu! To najwygodniejsze rozwiązanie, które zaoszczędzi Ci pracy w kuchni. Co je wyróżnia? Krewetki koktajlowe cechuje niewielki rozmiar oraz brak skorup. Dodatkowo są one ugotowane, dzięki czemu można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z tych względów często serwuje się je na przyjęciach w formie szykownej, a przy tym smacznej przekąski. Zresztą nie da się ukryć, że nasz makaron z krewetkami także prezentuje się bardzo efektownie. Zachęci on miłośników owoców morza i śródziemnomorskiej kuchni, choć nie tylko! Wierzymy, że przekona nawet osoby, które wcześniej nie miały do czynienia z krewetkami.

Krewetki koktajlowe zwykle jada się z lekko pikantnym, kwaśnym sosem najczęściej składającym się z majonezu, keczupu, sosu Worcestershire, chili oraz soku z cytryny lub limonki, który to sos doskonale zgrywa się z delikatnym smakiem krewetek. Podobnymi regułami kierował się Karol, komponując własny sos do krewetek z makaronem. Papryczka oraz czosnek to mocne akcenty, które tworzą udany kontrast z delikatnością masła i owoców morza.

To jednak nie wszystko, co czyni przepis na makaron z krewetkami tak udanym. Na liście składników znalazło się też białe wino. Zastanawiasz się, czy warto po nie sięgnąć? Makaron z krewetkami z winem zyskuje wyjątkową głębię smaku, dlatego postaraj się nie pomijać tego składnika. Trudno uzyskać podobny efekt za pomocą innych produktów. Pomaga on uwolnić smak pozostałych składników sosu, a przy tym wspomaga jego redukcję, tym samym przyczyniając się do jego zagęszczenia. Wobec tego, jakie wino radzimy dodać do podanego przepisu na krewetki z makaronem? Masz kilka opcji do wyboru, dlatego na pewno uda Ci się znaleźć trunek pasujący do sosu oraz taki, który później wykorzystasz do innych celów. Nasze propozycje? Pozycje dostępne w Winnicy Lidla!

Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że nie każdy ma ochotę na makaron z krewetkami i winem. Niektóre osoby po prostu nie przepadają za dodatkiem alkoholu w potrawach, z kolei kobiety w ciąży oraz dzieci po prostu nie mogą go spożywać choćby w najmniejszych ilościach. W takim wypadku można po prostu zrezygnować z wina, ewentualnie zastąpić je innym, nieco zbliżonym do niego składnikiem. Odrobina octu balsamicznego sprawi, że makaron z krewetkami i czosnkiem zyska smak podobny do tego z dodatkiem alkoholu.

Mamy nadzieję, że nie masz już wątpliwości co do tego, jak zrobić makaron z krewetkami! Zachęcamy Cię również do obejrzenia filmu, w którym Karol przyrządza to fantastyczne danie. Wówczas wszystko stanie się całkowicie jasne! W tym miejscu pozostaje nam jedynie dodać, że krewetki z makaronem i winem to idealna propozycja na obiad, kolację z drugą połówką czy spotkanie w gronie przyjaciół. Pięknie prezentują się na talerzu, dlatego zdecydowanie zachęcają do konsumpcji! Ponadto przepis na makaron z krewetkami to tylko jedna z inspiracji dietą śródziemnomorską w Kuchni Lidla. Koniecznie zapoznaj się także z innymi pomysłami z naszej kolekcji, w tym z sałatką z makaronem i krewetkami. Trzymamy kciuki za Twoje powodzenie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!