Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę piekarnikową
- papier do pieczenia
- tarkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻAN
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bakłażany kroimy w kostkę, skrapiamy połową ilości oliwy, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy na blaszkę. Pieczemy ok. 30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na rozgrzane dno patelni wlewamy oliwę, dodajemy pomidory z puszki oraz płatki chili i roztarte w dłoniach oregano. Całość dusimy ok. 10 minut.
KROK 3: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiając odrobinę wody po gotowaniu makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty.
KROK 4: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy, a następnie dodajemy bakłażany oraz świeżą bazylię. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na koniec dodajemy ricottę oraz starty parmezan.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron ze szparagami
Lubisz wykorzystywać w kuchni sezonowe warzywa? Postaw na makaron z zielonymi szparagami i orzeźwiającym sosem cytrynowym!
Sycylijska pizza sfincione
Pizza w stylu sycylijskim to mniej popularna odmiana tego włoskiego dania. Dzięki wyrazistym dodatkom takim jak oliwki i sardele ma niesamowity smak, który zostanie na długo w pamięci.
Makaron spaghetti z jednej patelni
To danie zachwyca smakiem i prostotą przygotowania! Włóż wszystkie składniki do garnka i po 15 minutach ciesz się genialnym obiadem.
Truflowe tagliolini z boczniakami
Makaron truflowy w połączeniu z boczniakami i masłem z solą himalajską? To danie znika z talerzy szybciej, niż zdąży się na nich pojawić! Najlepiej sprawdźcie sami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny makowiec
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
22 dni temu
Bakłażana się smaży w oliwie na złoty kolor, a nie piecze. A ricotta ma być wędzona, a nie świeża! Już lepiej jej w ogóle nie dodawać …
odpowiedz
544 dni temu
Skąd to chili? Błąd! Pasta alla norma nie ma żadnego chili w składzie, oliwą, cukier, sól, pieprz oraz czosnek który usuwamy z oliwy gdy nabierze złotego koloru.
odpowiedz