
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę piekarnikową
- papier do pieczenia
- tarkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻAN
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bakłażany kroimy w kostkę, skrapiamy połową ilości oliwy, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy na blaszkę. Pieczemy ok. 30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na rozgrzane dno patelni wlewamy oliwę, dodajemy pomidory z puszki oraz płatki chili i roztarte w dłoniach oregano. Całość dusimy ok. 10 minut.
KROK 3: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiając odrobinę wody po gotowaniu makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty.
KROK 4: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy, a następnie dodajemy bakłażany oraz świeżą bazylię. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na koniec dodajemy ricottę oraz starty parmezan.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Jajka na miękko
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto na pierogi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Spaghetti carbonara
- Boczek pieczony
- Pistacjowy sernik baskijski
- Domek z piernika
- Sernik pistacjowy
- Piernik świąteczny
- Śledź w oleju
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
331 dni temu
Bakłażana się smaży w oliwie na złoty kolor, a nie piecze. A ricotta ma być wędzona, a nie świeża! Już lepiej jej w ogóle nie dodawać …
Odpowiedz
97 dni temu
Nie wędzona, tylko suszona i solona, tak zwana ricotta salata.
853 dni temu
Skąd to chili? Błąd! Pasta alla norma nie ma żadnego chili w składzie, oliwą, cukier, sól, pieprz oraz czosnek który usuwamy z oliwy gdy nabierze złotego koloru.
Odpowiedz