Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blachę piekarnikową
  • papier do pieczenia
  • tarkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻAN

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bakłażany kroimy w kostkę, skrapiamy połową ilości oliwy, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy na blaszkę. Pieczemy ok. 30 minut, aż nabiorą złotego koloru.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na rozgrzane dno patelni wlewamy oliwę, dodajemy pomidory z puszki oraz płatki chili i roztarte w dłoniach oregano. Całość dusimy ok. 10 minut.

KROK 3: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiając odrobinę wody po gotowaniu makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty.

KROK 4: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy, a następnie dodajemy bakłażany oraz świeżą bazylię. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na koniec dodajemy ricottę oraz starty parmezan.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    11 dni temu
    Bakłażana się smaży w oliwie na złoty kolor, a nie piecze. A ricotta ma być wędzona, a nie świeża! Już lepiej jej w ogóle nie dodawać …

    odpowiedz

  • Gość Gość
    533 dni temu
    Skąd to chili? Błąd! Pasta alla norma nie ma żadnego chili w składzie, oliwą, cukier, sól, pieprz oraz czosnek który usuwamy z oliwy gdy nabierze złotego koloru.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!