Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- naczynie o wymiarach ok. 20 x 20 cm
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MUS Z TRUSKAWEK
Do pojemnika miksującego przekładamy 400 g truskawek oraz dodajemy sok z cytryny i 1 łyżkę drobnego cukru. Całość rozdrabniamy używając programu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 8. Gotowy mus przekładamy do naczynia, w którym swobodnie zanurzymy biszkopty podczas składania deseru.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z ŻÓŁTEK I MASCARPONE
Białka oddzielamy od żółtek. Do czystej misy termorobota wkładamy nasadkę mieszającą (tzw. motylka) i dodajemy wszystkie żółtka oraz cukier puder. Składniki ucieramy wykorzystując program „własne ustawienia” / temperatura: 37°C / czas: 4 minuty / obroty: 3. Następnie do misy dodajemy mascarpone i całość ponownie mieszamy używając programu „własne ustawienia” / czas: 40 sekund / obroty: 4. Gotową masę przekładamy do innej miski.
KROK 3: UBIJAMY BIALKA
Do czystego pojemnika miksującego ponownie wkładamy nasadkę mieszającą, wlewamy białka i dodajemy sól. Ubijamy je, bez założonej miarki, za pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 3,5 minuty / obroty: 4.
KROK 4: ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ MASCARPONE
Do ubitych białek stopniowo przekładamy masę mascarpone, delikatnie łącząc je za pomocą szpatuły na puszysty krem.
KROK 5: SKŁADAMY DESER
Biszkopty maczamy w musie truskawkowym i układamy dość ciasno na dnie naczynia. Następnie wykładamy na nie kilka łyżek musu, w którym je moczyliśmy. Na mus nakładamy połowę kremu i na nim kolejną warstwę biszkoptów. Całość zalewamy pozostałym musem truskawkowym i drugą połową kremu z mascarpone.
KROK 6: DEKORUJEMY I CHŁODZIMY TIRAMISU
Truskawki do dekoracji deseru kroimy w plastry i układamy na całej powierzchni tiramisu. Następnie przykrywamy je folią spożywczą i przekładamy do lodówki na min. 3 godziny, aby się schłodziło.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Jajka na miękko
- Łazanki
- Makowiec japoński
- Piernik świąteczny
- Domek z piernika
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Guacamole
- Zupa grzybowa z makaronem
- Makówki śląskie
- Śledź w oleju
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
133 dni temu
Zrobiłam jak radził koleś poniżej i do kremu dałam trzy żółtka zamiast 4 jajka, i masa wyszła dobra. Również biszkopty namaczałam w herbacie owocowej zamiast w musie bo słabo nasiąkały, tylko niestety w efekcie końcowym jak ciasto poczekało w lodówce cały mus z truskawek mi zniknął nie wiem czy biszkopt go tak dokładnie wpiły czy się zdezintegrował ale ciasto ostatecznie wyszło mało truskawkowe (to raczej jest problem oryginalnego przepisu a nie moich zmian) gdyby nie truskawki na górze jako ozdoba to w ogóle by tam nie było czuć truskawki.
Odpowiedz
123 dni temu
ja zrobiłam dokładnie według przepisu i wyszło niesamowicie truskawkowe - więc to chyba jednak twoje zmiany
144 dni temu
Bardzo dobre tiramisu, ale proponuję robić porcje w pucharkach, bo ciężko sie kroi, rozpływa się, ewentualnie do kremu nie dodawać ubitych białek.
Odpowiedz