Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię grillową
- ostry nóż
- deskę do krojenia
- miseczkę
- talerz
Przygotuj wcześniej:
Rozgrzej patelnię grillową.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pomidory umyj, a następnie pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miseczki. Przetnij ząbki czosnku na pół
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KROMKI
Każdą kromkę chleba natrzyj ząbkiem czosnku, a następnie skrop delikatnie oliwą.
Krok 3: SMAŻYMY KROMKI
Ułóż kromki na patelni. Smaż z obu stron przez 3-4 minuty, aż się zarumienią.
Krok 4: PRZYPRAWIAMY POMIDORY
Do miseczki z pomidorami wlej 5 ml oliwy, a potem dodaj sól oraz pieprz. Poszatkuj drobno bazylię i także wrzuć do miseczki. Wymieszaj wszystko.
Krok 5: UKŁADAMY DANIE NA TALERZU
Na talerzu ułóż wszystkie kromki, a na każdą z nich nałóż mieszankę pomidorową. Delikatnie dociskaj pomidory do chleba, aby puściły sok. Bruschetta jest gotowa i możesz podawać ją gościom.
Zobacz podobne
przepisy
Bruschetta z garścią oliwek
Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które może być wykorzystane zarówno jako smaczny starter lub też jako dodatek do dania głównego. Jest to grzanka, posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem, z drobno posiekanymi pomidorami, czosnkiem, cebulą oraz z dodatkiem oliwek.
Przekąski na imprezę
Jeśli szykujesz imprezę, koniecznie wypróbuj 3 rodzaje przekąsek DG!
Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
Masz ochotę na szybką i aromatyczną przekąskę? Wypróbuj bruschettę, na której królują krewetki i awokado!
Zapiekanki w stylu włoskim
Suszone pomidory, mozzarella, mascarpone i szynka parmeńska? To musi być zapiekanka w stylu włoskim! Koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy pomysł na przekąskę.
Bruschetta – włoski klasyk
Bruschetta — co to? Bruschette zna i kocha wielu, jednakże nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak powstała. Jaka jest historia tego wspaniałego dania, którego nazwa jest tak często przekręcana?
Zanim opowiemy Ci krótką historię, z jaką wiąże się powstanie tego dania, warto, żebyś dowiedział się, jak poprawnie wymawia się słowo bruschetta. Wbrew temu, co słyszysz w restauracjach i telewizji, ten pyszny chlebek z dodatkami nie nazywa się bruszczetta ani bruszetta, ani nawet bruscetta. Wyraz bruschetta, która swoją genealogię zawdzięcza słowu „bruscare” oznaczającemu „podgrzewać na ruszcie”, czyta się „brusketta” z akcentem na zbitkę „ske” i lekko podwyższonym „t”.
Z nazwą tą wiąże się historia samego dania składającego się ze spieczonego pieczywa z dodatkiem oliwy, gdyż wzięła się ona od grillowania. XV wieczni rolnicy, którzy pracowali na plantacjach w regionie południowo-centralnych Włoch, opiekali na ogniu wysuszone kawałki chleba z dodatkiem oliwy i soli, żeby się posilić w przerwie od pracy. Taki sposób na podawanie czerstwego chleba szybko zyskał wielu zwolenników i zaczął swoją podróż po całym świecie. Dziś danie to znamy głównie w wersji wzbogaconej o pomidorową salsę, a czasem i dowolny rodzaj włoskiego sera.
Bruschetta – chrupiące bagietki z pomidorami
Tradycyjna bruschetta szybko doczekała się wersji z pomidorami i stała się obowiązkową pozycją we wszystkich restauracjach na całym świecie serwujących włoską kuchnię. Sekret pysznej i chrupiącej bagietki z pomidorami tkwi, jak w każdej włoskiej potrawie, w składnikach!
Chleb z pomidorem (lub jeśli masz ochotę na lekką zmianę przepisu, może byc to bagietka z pomidorem) powinien być zrobiony z wysokiej jakości pieczywa (może być już czerstwe, ale ważne, żeby było na zakwasie), a także oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz morskiej soli i dojrzałych, pysznych pomidorów. Żeby bagietka z pomidorami smakowała jeszcze lepiej, warto pokusić się o użycie do bruschetty pomidorków koktajlowych, cherry lub śliwkowych.
Jeśli masz ochotę na odrobinę eksperymentów, spróbuj przygotować grzanki z pomidorami z mieszanki różnych pomidorów. Rewelacyjnym wyborem jako pomidory do bruschetty będzie rodzaj znany pod nazwą bawole serce połączony z żółtym i czekoladowym pomidorem.
Jak zrobić bruschetty z pomidorami w domu?
Zastanawiasz się, jak zrobić bruschettę w domu, jeśli nie ma się patelni grillowej? Można ją zrobić także na zwykłej patelni lub w piekarniku. Jak zrobić bruschettę z pomidorami na patelni? Zamiast smarować chleb oliwą, rozgrzej oliwę na patelni i zanurz w niej kromki chleba.
Bruschetta w piekarniku — jak ją zrobić? Tutaj potrzebny Ci będzie papier do pieczenia i piekarnik rozgrzany do 180 stopni C. Kromki należy posmarować oliwą i wyłożyć na blaszkę z papierem. Całość należy piec przez ok. 5-6 minut, aż kromki staną się rumiane, a następnie należy je wyciągnąć i dodać pokrojone pomidory tak jak w przypadku klasycznej bruschetty.
Bruschetta – przepis dla każdego
Jeśli raz przygotujesz bruschettę, to z łatwością odtworzysz ten przepis kolejnym razem. Nasz przepis na bruschettę z pomidorami jest dość klasyczny i prosty, dlatego z łatwością można go zmodyfikować.
Jak zmodyfikować przepis na bruschettę z pomidorami? Wystarczy, że dodasz do niej odrobinę parmezanu albo upieczesz kromki z dodatkiem mozzarelli. Jeśli chcesz, by Twoja bruschetta stała się jeszcze bardziej włoska, dodaj do przepisu rozpływającą się burratę. Uwierz nam, przepis na bruschetta z pomidorami to bułka z masłem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Błyskawiczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)