Przekąski na imprezę - Bruschetta - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Bruschetta z pomidorami
Chrupiące pieczywo, oliwa z pierwszego tłoczenia i soczyste, świeże pomidory — brzmi jak pomysł na danie idealne, czyli bruschettę z pomidorami. Prostota i wyjątkowy smak tych składników czyni bruschettę chętnie wybieraną przekąską i doskonałym pomysłem na elegancką, iście włoską przystawkę. Poznaj nasz pomysł na tą tradycyjną, włoską przekąskę!
Burrata z pesto z rukoli
Siostra mozzarelli – burrata – w odsłonie z pesto z rukoli i prażonej cebuli. Podaj ją koniecznie z aromatycznymi grzankami!
Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
Masz ochotę na szybką i aromatyczną przekąskę? Wypróbuj bruschettę, na której królują krewetki i awokado!
Bruschetta z oliwkami i mozzarellą
Zobacz, jak smakuje bruschetta według Karola Okrasy! Z dodatkiem oliwek, podsmażonego bakłażana i szynki parmeńskiej nabiera wyrazistego charakteru!
Co to jest bruschetta?
Bruschetta — co to jest i skąd się wzięło? Bruschetta klasyczna to rodzaj włoskiej przystawki składającej się z chrupiącej grzanki z chleba bądź innego pieczywa, oliwy oraz ziół. Słowo „bruschetta” pochodzi od włoskiego czasownika „bruscare”, który oznacza „spalić” lub „grillować” i odnosi się do techniki, jaką stosuje się do przygotowania pysznych grzanek.
Historia tej przystawki sięga XV wieku. Pierwsze grzanki opiekane na ogniu przygotowywali rolnicy pracujący na plantacjach w południowo-centralnej części Włoch. Grzanki przygotowywano z czerstwego, wyschniętego na słońcu chleba, oliwy i soli i stanowiły one często jedyny posiłek, na jaki rolnicy mogli pozwolić sobie w ciągu dnia pracy.
Grzanki z oliwą szybko stały się popularne, także na dworach i wśród klasy wyższej.
Najczęściej przygotowywaną i najbardziej popularną wersją bruschetty jest wariant al pomodoro z dodatkiem pomidorów, bazylii i czosnku, ale bruschettę podaje się także z innymi składnikami takimi jak zielone pesto, parmezan, bakłażan, cukinia, ricotta, a nawet brzoskwinia.
Bruschetta to doskonały sposób na szybką przekąskę, jak i dodatek do dania głównego. Jej niewątpliwą zaletą jest czas jej przygotowania — zrobienie jej nie zajmuje więcej niż 30 minut, a efekt potrafi zadziwić swoim smakiem i aromatem.
Bruschetta – przepis na pyszną włoską przekąskę
Jeśli sądziliście, że przygotowanie bruschetty jest równie skomplikowane, jak jej nazwa, to byliście w błędzie. Okazuje się, że każdy amator kuchni po zapoznaniu się z podstawowym przepisem będzie dokładnie wiedział, jak zrobić ten włoski przysmak. Na co więc czekacie? Do dzieła! A pomogą wam w tym przepisy Kuchni Lidla, w których znajdziecie m.in. propozycje podania bruschetty z mozzarellą i pomidorami. Wybierzcie swój ulubiony przepis i przygotujcie dla rodziny i znajomych prawdziwą włoską ucztę!
Bruschetta – urozmaicone przepisy na klasyczną włoską przekąskę
Bruschetta tradycyjnie powinna być podawana z pomidorami i oliwkami albo oliwą z oliwek. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby nieco urozmaicić ten włoski przysmak kilkoma składnikami, które idealnie komponują się ze smakiem bazowych produktów. Co zatem powiecie np. na bruschettę z szynką parmeńską i pomidorami? Brzmi dobrze, prawda? A smakuje jeszcze lepiej! Przekonajcie się, jak można odmienić tę włoską przekąskę, sięgając po jeden z przepisów Kuchni Lidla na:
- bruschettę z awokado i krewetkami na ostro
- bruschettę z oliwkami i mozzarellą
- bruschetty z mozzarellą
Bruschetta — jak to się wymawia?
Z nazwą bruschetta wiąże się sporo problemów z wymową. Przystawka ta nazywana jest błędnie bruszczettą, bruszczetą, bruskietą lub bruskiettą, a błędy te powtarzają wszyscy — od laików aż do profesjonalnych kucharzy. Jak wymawia się słowo bruschetta?
Wyraz ten swoje pochodzenie zawdzięcza słowu „bruscare”, które wymawia się „bruskare”. W języku włoskim literkę C często czyta się jako K (chociaż nie zawsze). W słowie „bruschetta” twarde K zostało zmiękczone, dlatego w wymowie brzmi ono „brusketta”, a akcent przypada na zbitkę „ske” i lekko podwyższone „t”.
Bruschetta — wskazówki Kuchni Lidla
Chcesz poznać przepis na pyszną bruschettę, ale zastanawiasz się, czy istnieje jeden sposób na to, by Twoja bruschetta smakowała wybornie? Odpowiedź brzmi nie! Nie istnieje jeden z góry ustalony, idealny przepis na to, jak zrobić bruschettę. W każdym włoskim domu receptura na pyszne grzanki wygląda inaczej, co czyni to danie wyjątkowym. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka cennych wskazówek, które pozwolą Ci przygotować aromatyczną bruschettę jak z przepisu włoskiej gospodyni.
Zacznijmy od składników, gdyż to one są kluczowym elementem tego dania (jak i wszystkich włoskich potraw). Do przyrządzenia domowej bruschetty użyj najwyższej jakości składników — soczystych i dojrzałych pomidorów, dobrego chleba na zakwasie lub włoskiej ciabatty oraz oliwy z pierwszego tłoczenia. Włoska kuchnia jest minimalistyczna i mocno skupiona na produkcie. Swoje piękno czerpie z regionalnych składników, które często pochodzą od zaprzyjaźnionych rolników czy serowarów, dlatego ważne jest, abyś i Ty obdarzył uczuciem używane do gotowania składniki. Wybierając oliwę czy ser, weź tą z oznaczeniem DOP, które świadczy o jakości i regionalności włoskich produktów. Wiele produktów marki Italiamo ma takie oznaczenie.
Drugim istotnym elementem, na którym warto się skupić, jest balans smaku. Włoska kuchnia dąży do równowagi. We włoskich daniach znajdziesz słodycz, słoność, kwasowość, gorzkość, a także odrobinę ostrości. Komponując swoją bruschettę postaraj się wykorzystać wszystkie smaki — dodać odrobinę pieprzu dla ostrości, oliwę dla gorzkości i słodki ser. W ten sposób osiągniesz idealny balans, którego nie powstydziłby się żaden szef kuchni.
Przepisy na bruschettę zawierają informację o tym, aby pokroić chleb, ale często nie informują o tym, jak grubo powinien być pokrojony. Aby bruschetta nadmiernie nie nasiąkła oliwą i nie spaliła się w trakcie pieczenia, należy pokroić ja na kromki o grubości większej niż 1,5 cm. Niech przypiekane kromki będaą chrupkie, ale zachowają swoją sprężystość i miękkość w środku.
Nie używaj do bruschetty zimnych składników — pozwól, aby nabrały temperatury otoczenia, gdyż wtedy osiągną pełnię swojego smaku i aromatu. Jeśli używasz do grzanek składników wymagających chłodzenia lub mrożenia, wyciągnij je z lodówki lub zamrażarki odpowiednio wcześniej.
Przyrządzając bruschettę, unikaj przeładowania składnikami. Przystawka ta ma być lekka, przyjemna, a przede wszystkim minimalistyczna. Postaw na jakość składników, a nie ich ilość i utrzymuj odpowiednie proporcje, aby każdy składnik miał możliwość zabłysnąć swoim smakiem. Jeśli masz ochotę, możesz poeksperymentować z różnorodnymi składnikami, ale staraj się trzymać zasady „co za dużo, to niezdrowo”.
Jeśli chcesz, aby Twoja bruschetta smakowała jak z restauracji, zadbaj o każdy szczegół — od kształtu chleba, poprzez sposób krojenia pomidorów, aż po odpowiednie przyprawienie. Zrezygnuj z suszonych przypraw na rzecz świeżych ziół i zadbaj o estetykę talerza. Niech będzie na nim kolorowo, ale bez przesady.
Ostatni podpunkt, dzięki któremu Twoja bruschetta zwali z nóg wszystkich domowników, to odpowiednie przyprawienie samego chleba. Przed smażeniem lub grillowaniem natrzyj go czosnkiem, a potem posmaruj oliwą. Nie przesadź z jej ilością, ponieważ grzanka straci wtedy swoją chrupkość.
Bruschetta — z czym podawać?
Z czym podawać włoskie grzanki o pięknie brzmiącej nazwie bruschetta? Bruschetta doskonale sprawdza się w roli przystawki oraz lunchu, a sposobów na jej podanie jest wiele. Wybraliśmy dla Ciebie kilka najpyszniejszych połączeń, które uczynią z Twoich grzanek prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej.
Bruschetta może być serwowana w wersji klasycznej z dodatkiem drobno pokrojonych pomidorków, oliwy i bazylii i dodać do niej długo dojrzewający ser np. parmezan. Ta wersja sprawdza się znakomicie na każdą okazję — wykwintne przyjęcia, posiadówki z przyjaciółmi oraz lunch.
Jakie jeszcze składniki można położyć na włoskich grzankach? Bruschetta kocha się z wszystkimi warzywami — cukinią, bakłażanem, papryką, szparagami czy bobem, także w wersji grillowanej lub smażonej. Dodatek warzyw uczyni grzankę bardziej sycącą i poprawi teksturę dania.
Znakomitym połączeniem, nieco mniej włoskim, jest przygotowanie bruschetty z dodatkiem awokado i jajka w koszulce. Jeśli dodasz do tego odrobinę łososia i sos holenderski otrzymasz iście królewską przystawkę, którą najedzą się dwie osoby.
Bruschetta lubi się także z wędlinami i serami. Doskonale pasują do niej składniki o włoskim rodowodzie, a więc prosciutto crudo, peperoni, mortadela i aromatyczne sery dojrzewające, pleśniowe, białe i wędzone. Dodatki na bruschettę z łatwością dopasujesz do własnego gustu i preferencji, co pozwoli Ci stworzyć wyjątkowo smaczne połączenia.