Boże Narodzenie - przepisy i pomysły:

Boże Narodzenie

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 3 4 5 6 7 »
Nic tak nie przypomina nam o Bożym Narodzeniu jak aromat unoszących się w domu przypraw korzennych dodawanych do pierników i innych wypieków świątecznych. W tym wyjątkowym czasie nikomu nie przeszkadza nawet zapach pieczonej czy smażonej ryby ani gotowanej kapusty z grzybami. Świąteczna atmosfera udziela się również Kuchni Lidla, która z tej okazji proponuje cały zbiór przepisów na Boże Narodzenie.

Potrawy wigilijne, czyli czego nie może zabraknąć na bożonarodzeniowej wieczerzy

Wigilia i Boże Narodzenie to w polskiej kuchni czas dominacji tradycyjnych potraw. I choć nikt nie oszczędza na świętach, to dobrze, jeśli potrawy na Wigilię oraz Boże Narodzenie można przygotować nie tylko smacznie, ale i tanio. Ta sztuka z pewnością wam się uda, jeśli świątecznych przepisów poszukacie w Kuchni Lidla. Dzięki niej Boże Narodzenie i towarzyszące mu w przeddzień potrawy wigilijne będą zawsze udane! Wszystkim, którzy dotychczas nie mieli okazji samodzielnie skomponować menu na Boże Narodzenie, Kuchnia Lidla poleca sprawdzić przepisy na Wigilię, ale również na ciasta, które z powodzeniem odnajdą się na stole podczas Bożego Narodzenia. A wśród nich m.in. przepisy na 12 potraw wigilijnych oraz na całe Boże Narodzenie. Tylko spójrzcie! Oto przepisy na dania wigilijne, bez których nie możecie się obejść:

Wigilijne zupy – sprawdź nasze przepisy

Pierwszym daniem wigilijnym, które według tradycji powinno się znaleźć na świątecznym stole, jest zupa. W każdym regionie Polski popularny jest inny jej rodzaj, choć najczęściej przyrządza się barszcz serwowany z uszkami wigilijnymi lub zupę grzybową. Polska Wigilia bez takich potraw właściwie nie może się odbyć! W Kuchni Lidla znajdziecie kilka przepisów na zupę grzybową, a także wiele innych propozycji zup wigilijnych. Oto one:

Tradycyjne potrawy na wigilijny stół

Tradycji musi stać się zadość, dlatego na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, spośród których najbardziej znane i lubiane to przede wszystkim pierogi z kapustą i grzybami, ryba – zwykle przyrządzana po grecku, a do tego koniecznie karp, serwowany w każdej postaci, np. po żydowsku. Na Wigilię przygotowuje się także różne słodkości, takie jak makowiec czy piernik świąteczny. A przez całe święta obowiązkowo trzeba dysponować zapasem bigosu, który dla jednych może być daniem na Wigilię, a dla innych odskocznią od rybnych przysmaków. Z przepisami Kuchni Lidla możecie go przyrządzić na różne sposoby. Jednym z nich jest m.in. lekki bigos z suszonymi morelami albo wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem. Koniecznie spróbujcie! A jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na pierogi wigilijne albo rybę na Wigilię, to znajdziecie je oczywiście w Kuchni Lidla. Do wyboru są:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!