Boże Narodzenie - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pierniczki alpejskie
Pierniczki alpejskie to wyjątkowy przysmak, który kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i świątecznym nastrojem. Te aromatyczne, miękkie ciasteczka pełne korzennych przypraw, są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jak zrobić pyszne, domowe pierniczki jak alpejskie? Przekonajcie się sami!
Pistacjowy sernik baskijski
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!
Rolada czekoladowa à la kłoda
Inspirowana tradycyjnym francuskim przepisem na świąteczne ciasto rolada czekoladowa à la kłoda to świetny pomysł na dekadencki deser!
Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.
Sałatka śledziowa à la śląskie hekele
Sałatka śledziowa, inspirowana śląskim, klasycznym daniem, to świetny pomysł na przekąskę! Sprawdź, jak przygotować to proste i pyszne danie, które może być świetnym śniadaniem, kolacją lub przekąską na imprezie.
PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
Bezalkoholowy poncz pachnący owocami to świetny pomysł na świąteczny napój. Przygotujesz go w kilka minut i nie będziesz potrzebować do tego skomplikowanego sprzętu!
Łosoś w kremowym sosie czosnkowym
Smażony łosoś podany z kremowym aromatycznym sosem czosnkowym z dodatkiem parmezanu – gwarantujemy, że ten szybki i łatwy sposób na łososia zagości na stałe w Twoim menu!
Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
Idealne, postne uszka, które świetnie sprawdzą się w wigilijnym barszczu. Przygotuj te delikatne pierogi pełne aromatycznego farszu, które zaskoczą wszystkich gości!
Ciasto pomponik bez pieczenia
Warstwa herbatników, słodkiego kremu kokosowego i słodko-kwaśnej czarnej porzeczki – tak przenikają się smaki w łatwym do przygotowania cieście bez pieczenia! Wypróbuj przepis!
Purée z pieczonych ziemniaków
Kremowe purée z pieczonych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego czosnku z pewnością pokochasz, tak jak my! Wypróbuj przepis Kingi!
Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
Świetny dodatek do dań obiadowych – fasolka z pysznym masełkiem z dodatkiem żurawiny, szczypiorku i otartej skórki z cytryny.
Hummus grzybowy
Nietypowe połączenie smaków – wyrazisty hummus z dodatkiem kremu grzybowego! To niesamowicie pyszne danie ma szansę zagościć na Twoim świątecznym stole.
Kaczka z chrupiącą skórką
Łatwy przepis na kaczkę? Proszę bardzo! Skorzystaj z przepisu Kingi Paruzel na pieczoną kaczkę z chrupiącą glazurowaną skórką.
Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!
Potrawy wigilijne, czyli czego nie może zabraknąć na bożonarodzeniowej wieczerzy
Wigilia i Boże Narodzenie to w polskiej kuchni czas dominacji tradycyjnych potraw. I choć nikt nie oszczędza na świętach, to dobrze, jeśli potrawy na Wigilię oraz Boże Narodzenie można przygotować nie tylko smacznie, ale i tanio. Ta sztuka z pewnością wam się uda, jeśli świątecznych przepisów poszukacie w Kuchni Lidla. Dzięki niej Boże Narodzenie i towarzyszące mu w przeddzień potrawy wigilijne będą zawsze udane! Wszystkim, którzy dotychczas nie mieli okazji samodzielnie skomponować menu na Boże Narodzenie, Kuchnia Lidla poleca sprawdzić przepisy na Wigilię, ale również na ciasta, które z powodzeniem odnajdą się na stole podczas Bożego Narodzenia. A wśród nich m.in. przepisy na 12 potraw wigilijnych oraz na całe Boże Narodzenie. Tylko spójrzcie! Oto przepisy na dania wigilijne, bez których nie możecie się obejść:
- śledzie w śmietanie
- wigilijne pierogi
- świąteczny karp w ziołowej panierce
- kapusta z grzybami i selerem miodowym
- barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi suszonymi grzybami
- krokiety z kapustą i pieczarkami
- pieczona ryba po grecku
- kluski z makiem
- kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami
Wigilijne zupy – sprawdź nasze przepisy
Pierwszym daniem wigilijnym, które według tradycji powinno się znaleźć na świątecznym stole, jest zupa. W każdym regionie Polski popularny jest inny jej rodzaj, choć najczęściej przyrządza się barszcz serwowany z uszkami wigilijnymi lub zupę grzybową. Polska Wigilia bez takich potraw właściwie nie może się odbyć! W Kuchni Lidla znajdziecie kilka przepisów na zupę grzybową, a także wiele innych propozycji zup wigilijnych. Oto one:
- grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
- zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
- zupa z suszonych grzybów
- zupa rybna
- zupa pieczarkowa
- mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
- rybny kapuśniak
- krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Tradycyjne potrawy na wigilijny stół
Tradycji musi stać się zadość, dlatego na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, spośród których najbardziej znane i lubiane to przede wszystkim pierogi z kapustą i grzybami, ryba – zwykle przyrządzana po grecku, a do tego koniecznie karp, serwowany w każdej postaci, np. po żydowsku. Na Wigilię przygotowuje się także różne słodkości, takie jak makowiec czy piernik świąteczny. A przez całe święta obowiązkowo trzeba dysponować zapasem bigosu, który dla jednych może być daniem na Wigilię, a dla innych odskocznią od rybnych przysmaków. Z przepisami Kuchni Lidla możecie go przyrządzić na różne sposoby. Jednym z nich jest m.in. lekki bigos z suszonymi morelami albo wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem. Koniecznie spróbujcie! A jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na pierogi wigilijne albo rybę na Wigilię, to znajdziecie je oczywiście w Kuchni Lidla. Do wyboru są:
- pieczone pierogi z kapustą i grzybami
- pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
- pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
- pieczona ryba po grecku
- kotlety mielone z karpia
- karp w galarecie
- klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
- karp duszony w kiszonej kapuście
- karp pieczony z grzybami
- karp w migdałach
- śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
- śledź w jabłkach
- świąteczne śledzie po cygańsku