Boże Narodzenie - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami
Czy święta mogą być jeszcze bardziej słodkie? Odpowiedzią na to pytanie jest czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami. Zaskocz dzieci (lub dorosłych!) i podaj tę wyjątkową słodką przekąskę przy najbliższej okazji.
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!
Makowiec japoński
Japoński makowiec to wyjątkowy wypiek, który łączy w sobie tradycyjne smaki Bożego Narodzenia z orientalnym akcentem. Choć kojarzony jest głównie z okresem świątecznym, ten deser można przygotować także na inne okazje. Delikatne ciasto z aromatycznym nadzieniem makowym — to jest po prostu pyszne! Sprawdźcie, jak zrobić makowiec po japońsku!
Śledź w oleju
Śledź w oleju to klasyczny przysmak, które od lat cieszy się popularnością na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym. Wysokiej jakości śledź, zanurzony w aromatycznym oleju z dodatkiem cebuli, rzodkiewki, ziół i przypraw z naszego przepisu z pewnością stanie się ozdobą każdego stołu. Odkryj, jak zrobić filety śledziowe w oleju!
Wegańskie „gęsie udka” z warzywami z piekarnika i czerwoną kapustą
Przypominające tradycyjne świąteczne obiady danie w wegańskiej odsłonie, czyli „gęsie udka” z boczniaków i jackfruita z dodatkiem pieczonych warzyw i czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz każdego na diecie roślinnej.
Wegański strudel z grzybami na sałatce
Gdy ten niesamowity wypiek zagości na Waszym świątecznym stole, wszyscy docenią Twój kunszt kulinarny. Zaskocz domowników i gości doskonałą mieszanką wegańskich smaków i aromatów zawartych w pysznym cieście, nadzieniu, sałatce i dressingu!
Pierniczki alpejskie
Pierniczki alpejskie to wyjątkowy przysmak, który kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i świątecznym nastrojem. Te aromatyczne, miękkie ciasteczka pełne korzennych przypraw, są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jak zrobić pyszne, domowe pierniczki jak alpejskie? Przekonajcie się sami!
Pistacjowy sernik baskijski
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!
Rolada czekoladowa à la kłoda
Inspirowana tradycyjnym francuskim przepisem na świąteczne ciasto rolada czekoladowa à la kłoda to świetny pomysł na dekadencki deser!
Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.
Sałatka śledziowa à la śląskie hekele
Sałatka śledziowa, inspirowana śląskim, klasycznym daniem, to świetny pomysł na przekąskę! Sprawdź, jak przygotować to proste i pyszne danie, które może być świetnym śniadaniem, kolacją lub przekąską na imprezie.
PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
Bezalkoholowy poncz pachnący owocami to świetny pomysł na świąteczny napój. Przygotujesz go w kilka minut i nie będziesz potrzebować do tego skomplikowanego sprzętu!
Potrawy wigilijne, czyli czego nie może zabraknąć na bożonarodzeniowej wieczerzy
Wigilia i Boże Narodzenie to w polskiej kuchni czas dominacji tradycyjnych potraw. I choć nikt nie oszczędza na świętach, to dobrze, jeśli potrawy na Wigilię oraz Boże Narodzenie można przygotować nie tylko smacznie, ale i tanio. Ta sztuka z pewnością wam się uda, jeśli świątecznych przepisów poszukacie w Kuchni Lidla. Dzięki niej Boże Narodzenie i towarzyszące mu w przeddzień potrawy wigilijne będą zawsze udane! Wszystkim, którzy dotychczas nie mieli okazji samodzielnie skomponować menu na Boże Narodzenie, Kuchnia Lidla poleca sprawdzić przepisy na Wigilię, ale również na ciasta, które z powodzeniem odnajdą się na stole podczas Bożego Narodzenia. A wśród nich m.in. przepisy na 12 potraw wigilijnych oraz na całe Boże Narodzenie. Tylko spójrzcie! Oto przepisy na dania wigilijne, bez których nie możecie się obejść:
- śledzie w śmietanie
- wigilijne pierogi
- świąteczny karp w ziołowej panierce
- kapusta z grzybami i selerem miodowym
- barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi suszonymi grzybami
- krokiety z kapustą i pieczarkami
- pieczona ryba po grecku
- kluski z makiem
- kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami
Wigilijne zupy – sprawdź nasze przepisy
Pierwszym daniem wigilijnym, które według tradycji powinno się znaleźć na świątecznym stole, jest zupa. W każdym regionie Polski popularny jest inny jej rodzaj, choć najczęściej przyrządza się barszcz serwowany z uszkami wigilijnymi lub zupę grzybową. Polska Wigilia bez takich potraw właściwie nie może się odbyć! W Kuchni Lidla znajdziecie kilka przepisów na zupę grzybową, a także wiele innych propozycji zup wigilijnych. Oto one:
- grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
- zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
- zupa z suszonych grzybów
- zupa rybna
- zupa pieczarkowa
- mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
- rybny kapuśniak
- krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Tradycyjne potrawy na wigilijny stół
Tradycji musi stać się zadość, dlatego na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, spośród których najbardziej znane i lubiane to przede wszystkim pierogi z kapustą i grzybami, ryba – zwykle przyrządzana po grecku, a do tego koniecznie karp, serwowany w każdej postaci, np. po żydowsku. Na Wigilię przygotowuje się także różne słodkości, takie jak makowiec czy piernik świąteczny. A przez całe święta obowiązkowo trzeba dysponować zapasem bigosu, który dla jednych może być daniem na Wigilię, a dla innych odskocznią od rybnych przysmaków. Z przepisami Kuchni Lidla możecie go przyrządzić na różne sposoby. Jednym z nich jest m.in. lekki bigos z suszonymi morelami albo wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem. Koniecznie spróbujcie! A jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na pierogi wigilijne albo rybę na Wigilię, to znajdziecie je oczywiście w Kuchni Lidla. Do wyboru są:
- pieczone pierogi z kapustą i grzybami
- pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
- pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
- pieczona ryba po grecku
- kotlety mielone z karpia
- karp w galarecie
- klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
- karp duszony w kiszonej kapuście
- karp pieczony z grzybami
- karp w migdałach
- śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
- śledź w jabłkach
- świąteczne śledzie po cygańsku