zobacz film Rybny kapuśniak

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Filety z karpia oczyszczamy ze skóry i ości brzusznych, odstawiamy. Części pozostałe z oczyszczania karpia zalewamy zimną woda, dodajemy 2 liście laurowe oraz 2 ziarna ziela angielskiego i gotujemy w celu otrzymania wywaru.

Oczyszczone płaty karpia kroimy na mniejsze kawałki, w paski, przekładamy je do miski. Doprawiamy 2 łyżeczkami posiekanego czosnku oraz 2 dużymi szczyptami posiekanego kopru. Całość skrapiamy 2 łyżeczkami zwykłego octu spirytusowego, doprawiamy niewielką ilością skórki z cytryny, solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Odstawiamy na 10 minut.

Do garnka wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, dodajemy masło (pokrojone na mniejsze kosteczki). Gdy masło sie rozpuści, dodajemy warzywa − marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Dodajemy 3 liście laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego. Dodajemy podgotowane i pokrojone w cienkie paski suszone borowiki oraz lekko przesiekaną surową kiszoną kapustę. Mieszamy. Całość delikatnie podduszamy, dodajemy sól, pieprz i czekamy.

Gdy marchewka zrobi się już miękka, dodajemy por i pomidory pelati. Mieszamy, gotujemy, dodajemy sól i jeszcze trochę czosnku. Do garnka przelewamy wywar (przecedzamy go przez sitko). Zagotowujemy, następnie jeszcze przez pewien czas gotujemy.

Gdy marchewka i pietruszka są już miękkie, dodajemy niewielką ilość startej skórki z cytryny. Zmniejszamy ogień i dodajemy kawałki zamarynowanego karpia (kawałki karpia powinny się delikatnie parzyć). Gotujemy. Dodajemy pozostałą ilość kopru i delikatnie mieszamy (tak, by nie rozerwać kawałków ryby). Gotujemy 3-4 minuty. Rybny kapuśniak zagotowujemy. Następnie wykładamy na talerze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    797 dni temu
    hmmmm, w składnikach nie widzę wzmianki o wywarze? Za to w opisie przygotowania jest już napisane o przelewaniu wywaru przez sito:)) To ile tego wywaru ma być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    796 dni temu
    W pierwszym akapicie przepisu mówimy, jak przygotować wywar :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    984 dni temu
    Katarzyno, koniecznie daj znać, jak smakowało :)

    odpowiedz

  • Katarzyna Derron-Tyborska Katarzyna Derron-Tyborska
    984 dni temu
    CHOĆ TO NIE WIGILIA, PRÓBUJEMY JUTRO!!!!

    odpowiedz

  • margarita margarita
    1199 dni temu
    Od dawna szukałam alternatywy dla mdłych zup rybnych, dla mnie połączenie karpia z kapustą kiszoną okazało się strzałem w dziesiątkę, napewno zagości ten przepis u mnie w kuchni na dobre .

    odpowiedz

  • Izabelka Izabelka
    1577 dni temu
    Lubię kapuśniak , jednak w tym wydaniu nie podpadł mi do gustu :(

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1582 dni temu
    Właśnie gotuję waszą zupkę na wigilię,pięknie pachnie i pysznie smakuje .

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram