zobacz film Zupa rybna z karpia

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Filety z karpia oczyszczamy ze skóry i ości brzusznych, odstawiamy. Części pozostałe z oczyszczania karpia zalewamy zimną woda, dodajemy 2 liście laurowe oraz 2 ziarna ziela angielskiego i gotujemy w celu otrzymania wywaru.

Oczyszczone płaty karpia kroimy na mniejsze kawałki, w paski, przekładamy je do miski. Doprawiamy 2 łyżeczkami posiekanego czosnku oraz 2 dużymi szczyptami posiekanego kopru. Całość skrapiamy 2 łyżeczkami zwykłego octu spirytusowego, doprawiamy niewielką ilością skórki z cytryny, solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Odstawiamy na 10 minut.

Do garnka wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, dodajemy masło (pokrojone na mniejsze kosteczki). Gdy masło sie rozpuści, dodajemy warzywa − marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Dodajemy 3 liście laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego. Dodajemy podgotowane i pokrojone w cienkie paski suszone borowiki oraz lekko przesiekaną surową kiszoną kapustę. Mieszamy. Całość delikatnie podduszamy, dodajemy sól, pieprz i czekamy.

Gdy marchewka zrobi się już miękka, dodajemy pokrojony na mniejsze części por i pomidory pelati. Mieszamy, gotujemy, dodajemy sól i jeszcze trochę czosnku. Do garnka przelewamy wywar (przecedzamy go przez sitko). Zagotowujemy, następnie jeszcze przez pewien czas gotujemy.

Gdy marchewka i pietruszka są już miękkie, dodajemy niewielką ilość startej skórki z cytryny. Zmniejszamy ogień i dodajemy kawałki zamarynowanego karpia (kawałki karpia powinny się delikatnie parzyć). Gotujemy. Dodajemy pozostałą ilość kopru i delikatnie mieszamy (tak, by nie rozerwać kawałków ryby). Gotujemy 3-4 minuty. Rybny kapuśniak zagotowujemy. Następnie wykładamy na talerze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    3199 dni temu
    hmmmm, w składnikach nie widzę wzmianki o wywarze? Za to w opisie przygotowania jest już napisane o przelewaniu wywaru przez sito:)) To ile tego wywaru ma być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3198 dni temu
    W pierwszym akapicie przepisu mówimy, jak przygotować wywar :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3386 dni temu
    Katarzyno, koniecznie daj znać, jak smakowało :)

    odpowiedz

  • Katarzyna Derron-Tyborska Katarzyna Derron-Tyborska
    3387 dni temu
    CHOĆ TO NIE WIGILIA, PRÓBUJEMY JUTRO!!!!

    odpowiedz

  • margarita margarita
    3601 dni temu
    Od dawna szukałam alternatywy dla mdłych zup rybnych, dla mnie połączenie karpia z kapustą kiszoną okazało się strzałem w dziesiątkę, napewno zagości ten przepis u mnie w kuchni na dobre .

    odpowiedz

  • Izabelka Izabelka
    3980 dni temu
    Lubię kapuśniak , jednak w tym wydaniu nie podpadł mi do gustu :(

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3984 dni temu
    Właśnie gotuję waszą zupkę na wigilię,pięknie pachnie i pysznie smakuje .

    odpowiedz


Zupa rybna z karpia od Kuchni Lidla

Karp i kapusta znajdują w tradycyjnej polskiej kuchni mnóstwo zastosowań. Karp to przede wszystkim ryba, która pod wieloma różnymi postaciami gości na świątecznym stole – m.in. w odsłonie smażonej lub w galarecie. Świetnie sprawdza się jako główny składnik zupy z karpia. No a co z kapustą? Tę znasz choćby z niezawodnego połączenia z grochem, z farszu do pierogów, gołąbków czy bigosu. A także zup – zwłaszcza ponadczasowego kapuśniaka. A gdyby te wdzięczne składniki połączyć w ramach jednej kompozycji? W takim przypadku otrzymamy zupę rybną z karpia z kapustą kiszoną według przepisu Karola Okrasy. Czyli oryginalny rybny kapuśniak!

Zupę z karpia według przepisu Kuchni Lidla, zaliczamy do grona receptur o umiarkowanym poziomie skomplikowania. Podążając za naszymi wskazówkami, przygotujesz zupę z karpia dla 4 osób w około 40 minut! Oznacza to zatem, że nasza zupa rybna z karpia z dodatkiem kapusty stanowi właściwy wybór dla wszystkich tych, którzy poszukują szybkiego przepisu na świąteczną zupę. A jednocześnie nie oznacza, że ta kulinarna inspiracja sprawdza się tylko w tym wyjątkowym, grudniowym czasie. Możesz zdecydować się na nią zawsze wtedy, gdy masz ochotę na śmiałe eksperymenty i chcesz wypróbować tradycyjne smaki w niecodziennej odsłonie!

Jak zrobić zupę rybną z karpia? Oczyszczanie ryby

Gdy mowa o aromatycznych zupach rybnych, niesłabnącą popularnością cieszą się zupy rybne z głów. Nic dziwnego – przyrządzenie zupy rybnej na głowach to idealny sposób na zagospodarowanie resztek po filetowaniu. Jednym z jej wariantów jest zupa z głowy karpia i ogona tej ryby. Decydując się na wypróbowanie naszego przepisu, do przyrządzenia pysznej ryby wykorzystaj jednak całe filety. Resztki ryby, czyli ości i skórę, spożytkujesz natomiast do przyrządzenia pysznego wywaru. Nie jest to zatem tradycyjna zupa rybna z głów, lecz zdecydowanie bardziej wyrafinowana propozycja!

Jak zatem przygotować wigilijną zupę rybną? W pierwszej kolejności oczyść filety ryby. Jak tego dokonać? Zakładając, że masz tuszę karpia – czyli rybę bez głowy – na samym początku musisz zeskrobać łuski ryby. Możesz do tego celu wykorzystać ostry nożyk (lub łyżkę). Umieść ostrze pod łuskami i wykonuj energiczne ruchy w kierunku głowy ryby (której w tym przypadku nie ma). Po zakończeniu tego zadania możesz pozbyć się samej skóry. Połóż na tuszy materiałową ściereczkę i przetnij karpia wzdłuż brzucha, od płetwy grzbietowej do ogona. Teraz, z wykorzystaniem nożyka, oddziel skórę od mięsa ryby. Pozbądź się ości karpia – w Kuchni Lidla znajdziesz film instruktażowy Karola Okrasy, który pomoże Ci sprawnie uporać się z tym zadaniem. Dzięki zawartym w nim wskazówkom uda Ci się oddzielić filety do wigilijnej zupy rybnej tak, by nie porwać zbytnio mięsa. Pamiętaj, by po oddzieleniu skóry starannie ją umyć, a następnie umieścić w zimnej wodzie wraz z ośćmi i wymienionymi w przepisie przyprawami. To właśnie z nich powstanie aromatyczny wywar. Filety natomiast potnij na równej wielkości paski. Pamiętaj, aby po odpowiednim zamarynowaniu części ryby, podczas gotowania wigilijnej zupy rybnej, nie mieszać zbyt mocno. Nadmiar siły może doprowadzić do rozerwania estetycznych cząstek na mniejsze, nieregularne kawałki!

Zupa rybna na wigilijny stół

Nasza zupa rybna wigilijna – podobnie jak tradycyjna zupa z głowy ryby – może stanowić idealny pomysł na postną, ale bogatą w smaki i aromaty, kolację wigilijną. Stworzy świetne połączenia z innymi rybnymi potrawami jak dorsz, łosoś, pstrąg czy szczupak. Gorąca zachęcamy Cię do wypróbowania tego przepisu jako alternatywy dla klasycznej zupy rybnej z głów i ogonów.

Ponadto, jeśli marzy Ci się wyśmienita zupa rybny wigilijna – albo też zupa na dowolną inną okazję – mogą również zainteresować Cię inne fascynujące propozycje Kuchni Lidla. Należą do nich m.in. mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami Karola Okrasy, oryginalny amerykański chowder z łososiem i kukurydzą, grzybowa zupa z podgrzybków i pieczonym dorszem czy zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem. Udowadniamy zatem, że zupa rybna z głów i ogonów to niejedyne rozwiązanie warte wypróbowania. Mamy mnóstwo ciekawych propozycji dla wymagających smakoszy. Z pewnością znajdziesz wariant z ulubionym gatunkiem ryby, występującym w towarzystwie Twoich ulubionych dodatków! Na Święta i nie tylko!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!