
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Filety z karpia oczyszczamy ze skóry i ości brzusznych, odstawiamy. Części pozostałe z oczyszczania karpia zalewamy zimną woda, dodajemy 2 liście laurowe oraz 2 ziarna ziela angielskiego i gotujemy w celu otrzymania wywaru.
Oczyszczone płaty karpia kroimy na mniejsze kawałki, w paski, przekładamy je do miski. Doprawiamy 2 łyżeczkami posiekanego czosnku oraz 2 dużymi szczyptami posiekanego kopru. Całość skrapiamy 2 łyżeczkami zwykłego octu spirytusowego, doprawiamy niewielką ilością skórki z cytryny, solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Odstawiamy na 10 minut.
Do garnka wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, dodajemy masło (pokrojone na mniejsze kosteczki). Gdy masło sie rozpuści, dodajemy warzywa − marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Dodajemy 3 liście laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego. Dodajemy podgotowane i pokrojone w cienkie paski suszone borowiki oraz lekko przesiekaną surową kiszoną kapustę. Mieszamy. Całość delikatnie podduszamy, dodajemy sól, pieprz i czekamy.
Gdy marchewka zrobi się już miękka, dodajemy pokrojony na mniejsze części por i pomidory pelati. Mieszamy, gotujemy, dodajemy sól i jeszcze trochę czosnku. Do garnka przelewamy wywar (przecedzamy go przez sitko). Zagotowujemy, następnie jeszcze przez pewien czas gotujemy.
Gdy marchewka i pietruszka są już miękkie, dodajemy niewielką ilość startej skórki z cytryny. Zmniejszamy ogień i dodajemy kawałki zamarynowanego karpia (kawałki karpia powinny się delikatnie parzyć). Gotujemy. Dodajemy pozostałą ilość kopru i delikatnie mieszamy (tak, by nie rozerwać kawałków ryby). Gotujemy 3-4 minuty. Rybny kapuśniak zagotowujemy. Następnie wykładamy na talerze.
Zobacz podobne
przepisy
Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.

Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi suszonymi grzybami
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.

Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
Dowiedz się, jak przygotować wykwintny obiad. Może soczyste piersi kaczki, nadziewane suszonymi owocami?

Komentarze (7)
2842 dni temu
hmmmm, w składnikach nie widzę wzmianki o wywarze? Za to w opisie przygotowania jest już napisane o przelewaniu wywaru przez sito:)) To ile tego wywaru ma być?
odpowiedz
2842 dni temu
W pierwszym akapicie przepisu mówimy, jak przygotować wywar :)
3030 dni temu
Katarzyno, koniecznie daj znać, jak smakowało :)
odpowiedz
3030 dni temu
CHOĆ TO NIE WIGILIA, PRÓBUJEMY JUTRO!!!!
odpowiedz
3244 dni temu
Od dawna szukałam alternatywy dla mdłych zup rybnych, dla mnie połączenie karpia z kapustą kiszoną okazało się strzałem w dziesiątkę, napewno zagości ten przepis u mnie w kuchni na dobre .
odpowiedz
3623 dni temu
Lubię kapuśniak , jednak w tym wydaniu nie podpadł mi do gustu :(
odpowiedz
3628 dni temu
Właśnie gotuję waszą zupkę na wigilię,pięknie pachnie i pysznie smakuje .
odpowiedz
zobacz wszystkie