• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blender ręczny
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: KROIMY I DOPRAWIAMY WARZYWA

Dynię przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę oraz oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i słodką papryką. Mieszamy.

Krok 2: PIECZEMY WARZYWA

Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż warzywa zmiękną.

Krok 3: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ

Upieczone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem.

Krok 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

Zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i cukrem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy.

Podajemy z porcją pestek dyni podprażonych na suchej patelni i kleksem kwaśnej śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram