Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blender ręczny
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: KROIMY I DOPRAWIAMY WARZYWA

Dynię przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę oraz oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i słodką papryką. Mieszamy.

Krok 2: PIECZEMY WARZYWA

Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż warzywa zmiękną.

Krok 3: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ

Upieczone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem.

Krok 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

Zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i cukrem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy.

Podajemy z porcją pestek dyni podprażonych na suchej patelni i kleksem kwaśnej śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Dominik Dominik
    45 dni temu
    Pominąłem ostatni punkt, każdy doprawia sobie według uznania, podczas gotowania warzyw dodałem pokrojony w plasterki imbir i czosnek. Śmietanę równie każdy musi sam sobie dodać. Efekt jest zdumiewająco dobry! Polecam ten przepis nawet dla laika!

    odpowiedz

  • ap ap
    806 dni temu
    Zupa wyszła super, polecam !

    odpowiedz


Zupa dyniowa – krem pełen koloru i smaku

Zupa dyniowa niezwykle syci, rozgrzewa i dodaje energii. Nic dziwnego, że po przepis na zupę krem z dyni sięgamy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy nieprzyjazna aura za oknem wpływa negatywnie na naszą odporność.

Dynia – królowa jesiennych ogrodów – to skarbnica wielu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Włącz ją do swojej diety nie tylko w chłodniejsze miesiące. Pamiętaj, że krem z dyni oparty jest również na innych wartościowych produktach, m.in. gałce muszkatołowej, oliwie z oliwek, marchewce i ziemniaku. W przepisie na zupę dyniową uwzględniliśmy też imbir, korzeń pietruszki oraz pieprz czarny. Te składniki dodają stworzonemu kremowi niepowtarzalny aromat oraz wpływają na jego walory smakowe.

Nasz przepis na zupę dyniową krem bazuje też na pachnącym bulionie drobiowym. Nasza dyniowa zupa krem z przepisu wyróżnia się też bogatym smakiem i aromatem oraz intensywnym, pomarańczowym kolorem, kojarzonym np. z obchodami święta Halloween.

Zupa z tym warzywem zyskała popularność już wieki temu. W XVIII-wiecznej Francji serwowano ją w placówkach publicznych, m.in. w szkołach i szpitalach położonych na wsiach. To także popularny przysmak jedzony w tamtym czasie w zakonach. Z uwagi na to, że dynie uprawia praktycznie wszędzie, zupa dyniowa to znane danie. Przepisy na tę potrawę z dużym natężeniem zaczęto publikować jednak dopiero w połowie lat 80. XX wieku. Zupa z dyni jest ceniona nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale jej spożywanie ma dla niektórych, np. dla Haitańczyków, wymiar symboliczny. Przez lata kolonializmu rdzenni mieszkańcy wyspy nie mogli jeść zupy z tego warzywa. To prawo mieli jedynie francuscy koloniści. Haitańczycy jako niewolnicy zamiast tego sięgali po zupę chlebową. Zmiany nastąpiły po rewolucji haitańskiej. Wówczas zupa dyniowa stała się dostępna dla każdego Haitańczyka. Do dziś jedzą ją na pamiątkę odzyskania niepodległości.

Szybki przepis na zupę dyniową – krem z dyni w mniej niż godzinę

Sposoby przygotowywania zupy z dyni zmieniały się w zależności od dostępnych urządzeń kuchennych czy dostępnych składników, jednak podstawowy pomysł na to danie wciąż jest aktualny. W tej potrawie chodzi o to, by w pełni korzystać z walorów smakowych i estetycznych, jakie daje dynia.

Nasz przepis na zupę dyniową, oprócz tego, że bazuje na wartościowych składnikach, pozwala na szybkie przyrządzenie zupy. Zupę dyniową z Hokkaido przygotujesz już w 50 minut. Bazując na przedstawionych w recepturze proporcjach, stworzysz 4 porcje. Jeżeli chcesz zrobić więcej kremu z dyni, na początek określ, ile porcji potrzebujesz. Następnie zwiększ proporcjonalnie ilość każdego składnika w przepisie. Przykładowo, gdy zależy Ci na 8 porcjach, wystarczy, że zastosujesz dwa razy więcej produktów wskazanych w recepturze. Po wystudzeniu, nadmiar zupy przechowuj w lodówce. Dzięki temu potrawa zachowa świeżość nawet przez kilka dni.

Od czego zacząć przygotowanie tego dania? Jak zrobić zupę dyniową? Na początek zadbaj o to, by mieć pod ręką blender ręczny, papier do pieczenia, blachę do pieczenia. Zatroszcz się o dostęp do rozgrzanego piekarnika.

W przeciwieństwie do wielu innych zup krem, ta z dyni Hokkaido opiera się nie na smażonych, a na pieczonych warzywach. Ten etap przygotowywania zupy z Hokkaido jest najdłuższy i trwa 30 minut. Dlatego też proces gotowania rozpocznij tak, jak wskazaliśmy w przepisie na zupę z dyni Hokkaido, od pokrojenia i doprawienia warzyw.

Podstawowy składnik zupy – dynię Hokkaido, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój ją w dużą kostkę i przełóż do miski. Nie wyrzucaj pestek. Przydadzą Ci się na dalszym etapie gotowania.

Następnie w ten sam kształt pokrój 3 marchewki i 5 ziemniaków. Dołóż je do miseczki. Całość polej 1 łyżką oliwy z oliwek, dopraw solą oraz papryką czerwoną. Wymieszaj. Czas na umieszczenie warzyw w piekarniku. Przełóż je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Następnie włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza i wyjmij po pół godziny. Do tego czasu warzywa zmiękną, dzięki czemu łatwiej je zblendujesz.

Zupę dyniową z Hokkaido stworzysz, gdy swoje warzywa umieścisz w garnku i zalejesz uprzednio przygotowanym bulionem. Całość gotuj około 5 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i zblenduj warzywa aż do uzyskania jednolitego i gładkiego kremu.

Zupa dyniowa z pieczonej dyni jest niezwykle aromatyczna. Zawdzięcza to przyprawom, które wskazaliśmy w przepisie. Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, szczypta cukru – te wszystkie składniki wpływają na ostrość i rozgrzewający charakter dania. Poza tym zupa dyniowa bazuje na pieczonych warzywach, a taka obróbka termiczna również oddziałuje pozytywnie na walory smakowe.

Zupę dyniową z dyni Hokkaido wzbogać dodatkowo o kleks ze śmietany oraz podprażone na suchej patelni pestki z dyni. Takie rozwiązanie jest nieco bardziej kaloryczne. Dlatego osobom na diecie polecamy zupę krem z pieczonej dyni bez śmietanowego dodatku. W 100 g takiej zupy dyniowej znajduje się 30 kcal. Z kolei zupa przygotowana z zastosowaniem wszystkich składników w jednej porcji ma 324,3 kcal. Całe danie ma wartość energetyczną 1297,2 kcal.

Krem z dyni – czym zastąpić dynię Hokkaido?

Zupa z pieczonej dyni to smaczna propozycja na jesienne i zimowe posiłki. Co jednak, gdy nie masz do dyspozycji dyni Hokkaido? Czy to warzywo zastąpisz innym typem dyni? Okazuje się, że tak. Jeśli nie znalazłeś w sklepie dyni Hokkaido, zupę stwórz na bazie dyni piżmowej. Czym różni się ten typ od Hokkaido? Przede wszystkim wyglądem zewnętrznym. Dynia Hokkaido jest znacznie mniejsza od klasycznej dyni i ma intensywnie pomarańczowy kolor. Zupa z pieczonej dyni Hokkaido również przybiera taką barwę. Inna ważna różnica – dynię Hokkaido zjesz ze skórą, ale już dynię piżmową musisz wcześniej obrać.

Do gotowania zupy sprawdzi się też dynia muszkatołowa – przepisy z tym warzywem to przede wszystkim kremy, zapiekanki, placki i różnorodne przetwory. Podobnie jak zupa z pieczonej dyni Hokkaido, krem z pieczonej dyni muszkatołowej jest niskokaloryczny. Najwięcej kalorii mają takie dodatki jak np. bulion mięsny czy śmietana. Zupa krem z dyni pieczonej nie musi jednak bazować na śmietanie.

Krem z dyni pieczonej to przede wszystkim mieszanka warzyw i przypraw, które wprowadzą Cię w magiczną jesienno-zimową atmosferę. To z pewnością pozytywna i kolorowa strona tych pór roku. Zupa z dyni znana jest nie tylko w Polsce, ale przede wszystkim w krajach anglosaskich, gdzie kojarzona jest z obchodami święta Halloween. Po zupę krem z dyni sięgaj jednak przede wszystkim z uwagi na jej smak. Krem z dyni to cenne źródło błonnika, białka, tłuszczów. Przepis na zupę dyniową opracowaliśmy tak, by ograniczyć zastosowanie półproduktów.

Jak zrobić dobrą zupę krem z dyni, czyli smak na talerzu

Pyszna zupa krem z dyni to doskonała propozycja nie tylko na codzienny obiad, ale też np. na imprezę tematyczną. Aby cieszyć się w pełni z walorów, jakimi wyróżnia się krem dyniowy, bazuj na przedstawionym przepisie. Podstawa to zachowanie odpowiednich proporcji, jeśli chodzi o ilość poszczególnych składników.

Nasz przepis na krem z dyni opiera się na bulionie, warzywach (ziemniaki, marchew, dynia), ale też przyprawach (imbir, gałka czy słodka papryka). Dyniową zupę serwuj z 2 łyżkami śmietany 18% i 10 g pestek dyni.

Zupa z dyni piżmowej będzie smakować nieco inaczej niż zupa krem z dyni Hokkaido. Ta pierwsza odmiana tego warzywa jest wyraźnie słodsza, natomiast druga – charakterystycznie orzechowa. Jeżeli więc cenisz sobie słodkie rozwiązania, w Twoim przypadku bardziej sprawdzi się modyfikacja przepisu na dyniową zupę krem i zastosowanie dyni piżmowej.

Dyniowa zupa krem to bardzo smaczne rozwiązanie, które wprowadza w tajemniczy klimat jesienno-zimowy. Warto ją robić nie tylko w sezonie na dynie, ale również przez cały rok, bo to bogactwo smaku.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!