
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ulubiony makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie.
Krok 1: OCZYSZCZAMY I KROIMY GRZYBY
Grzyby dokładnie oczyszczamy. Jeśli do przygotowania zupy wykorzystujemy kurki, wsypujemy je do dużej miski, posypujemy 3 łyżkami soli i zalewamy taką ilością wody, żeby grzyby swobodnie pływały. Bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie łyżką cedzakową wyławiamy kurki na durszlak. Jeśli są bardzo zapiaszczone, powtarzamy cały proces.
Małe grzyby zostawiamy w całości, duże kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 2: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
W dużym rondlu lub szerokim garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy gałązki tymianku lub suszony tymianek. Smażymy chwilę, by smaki się połączyły.
Dodajemy grzyby i smażymy około 5-7 minut.
Krok 3: GOTUJEMY ZUPĘ
Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4: ZAPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ
Niewielką ilość zupy przelewamy do miseczki. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i przelewamy do bulionu. Zagotowujemy.
Zupę podajemy z ugotowanym makaronem. Z wierzchu dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!

Zupa jarzynowa z brukselką
Wykorzystaj mrożonkę na zupę jarzynową Freshona i przygotuj pyszną zupę!

Letnia zupa jarzynowa
Znasz to uczucie, kiedy stoisz przed stoiskiem na ryneczku, pełnym młodych, świeżutkich darów lata i myślisz, jak dobrze byłoby kupić wszystko…? I to jest właśnie zupa, w której tego wszystkiego możesz użyć!

Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
Lekka zupa koperkowa ze smaczną wkładką – klopsikami z mięsa drobiowego – zasmakuje całej rodzinie. Niech Twoja kuchnia wypełni się zapachami lata!

Komentarze (0)