• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: OCZYSZCZAMY I KROIMY GRZYBY

Grzyby dokładnie oczyszczamy. Jeśli do przygotowania zupy wykorzystujemy kurki, wsypujemy je do dużej miski, posypujemy 3 łyżkami soli i zalewamy taką ilością wody, żeby grzyby swobodnie pływały. Bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie łyżką cedzakową wyławiamy kurki na durszlak. Jeśli są bardzo zapiaszczone, powtarzamy cały proces.

Małe grzyby zostawiamy w całości, duże kroimy na mniejsze kawałki.

Krok 2: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

W dużym rondlu lub szerokim garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy gałązki tymianku lub suszony tymianek. Smażymy chwilę, by smaki się połączyły.

Dodajemy grzyby i smażymy około 5-7 minut.

Krok 3: GOTUJEMY ZUPĘ

Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4: ZAPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

Niewielką ilość zupy przelewamy do miseczki. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i  przelewamy do bulionu. Zagotowujemy.

Zupę podajemy z ugotowanym makaronem. Z wierzchu dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram