Zupa z grzybów leśnych
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Ulubiony makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie.

Krok 1: OCZYSZCZAMY I KROIMY GRZYBY

Grzyby dokładnie oczyszczamy. Jeśli do przygotowania zupy wykorzystujemy kurki, wsypujemy je do dużej miski, posypujemy 3 łyżkami soli i zalewamy taką ilością wody, żeby grzyby swobodnie pływały. Bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie łyżką cedzakową wyławiamy kurki na durszlak. Jeśli są bardzo zapiaszczone, powtarzamy cały proces.

Małe grzyby zostawiamy w całości, duże kroimy na mniejsze kawałki.

Krok 2: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

W dużym rondlu lub szerokim garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy gałązki tymianku lub suszony tymianek. Smażymy chwilę, by smaki się połączyły.

Dodajemy grzyby i smażymy około 5-7 minut.

Krok 3: GOTUJEMY ZUPĘ

Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4: ZAPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

Niewielką ilość zupy przelewamy do miseczki. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i  przelewamy do bulionu. Zagotowujemy.

Zupę podajemy z ugotowanym makaronem. Z wierzchu dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Zupa grzybowa z makaronem nie tylko na jesień!

Mamy dla Ciebie przepis na zupę grzybową z makaronem idealną na jesienne dni. Właśnie wtedy świeże grzyby są niemal na wyciągnięcie ręki! Pokochają ją zapaleni grzybiarze, jak również wszyscy miłośnicy klasycznych, jesiennych smaków. Świetnie sprawdza się jako danie główne oraz dodatek do obiadu. W klasycznej odsłonie zupa grzybowa zajmuje ważne miejsce na wigilijnym stole, na którym występuje w towarzystwie uszek, pierogów czy karpia. Z jakimi gatunkami grzybów grzybowa z makaronem smakuje najlepiej? Na pewno ze wspomnianymi już w powyższych instrukcjach podgrzybkami, kurkami czy maślakami. Ponadto warto wykorzystać również borowiki, a w ostateczności posiłkować się pieczarkami. Niestety te ostatnie nieco zmieniają charakter tej przemyślanej w najdrobniejszych szczegółach kompozycji smaków. Jeszcze jedna wskazówka – pamiętaj, aby zawsze wybierać grzyby ze sprawdzonych źródeł. Jeśli zbierasz je samodzielnie, sięgaj wyłącznie po dobrze znane egzemplarze, co do których bezpieczeństwa masz stuprocentową pewność.

Jednak zupa grzybowa z makaronem uda się nie tylko ze świeżymi grzybami. Mrożone czy suszone również pozwolą Ci zbliżyć się do opisywanego ideału. Weź jednak pod uwagę, że należy je właściwie przygotować – zwłaszcza jeśli mowa o wersji suszonej. Wcześniej koniecznie je namocz, aby zyskały właściwą strukturę. Inaczej będą zbyt twarde, przez co zepsują całe danie. Możesz też użyć grzybów mrożonych, np. gotowej mieszanki, czy po prostu samodzielnie zebranych grzybów. W takim wypadku nie musisz ich wcześniej rozmrażać, a jedynie wrzucić do garnka z wodą. Jeśli jednak zupa grzybowa ze świeżych grzybów z makaronem jest w zasięgu Twoich możliwości, spróbuj!

W przepisie na zupę grzybową z makaronem radzimy Ci sięgnąć po bulion drobiowy lub warzywny. Jak je przygotować? Do wersji warzywnej potrzebujesz:

  • 1 cebuli,
  • 2 marchewek,
  • pokrojonych w kostkę 2 łodyg selera,
  • posiekanych 3 ząbków czosnku,
  • pokrojonego pora,
  • 1 pietruszki,
  • porcji selera korzeniowego,
  • 1 liścia laurowego, kilku ziaren ziela angielskiego,
  • soli i pieprzu do smaku,
  • 2-3 litrów wody.

Podsmaż wszystkie składniki na maśle lub oleju. Następnie wlej do garnka wodę tak, aby całkowicie pokryła warzywa. Przykryj garnek i gotuj warzywa na małym ogniu przez około 30-45 minut, aż zmiękną, a bulion nabierze smaku. Wówczas przecedź bulion przez sito lub gazę, aby usunąć warzywa i aromatyczne przyprawy. Możesz też dodatkowo przelać go przez drobne sitko, jeśli zależy Ci na idealnie klarownym płynie.

Co więcej, zupa ze świeżych grzybów leśnych z makaronem doskonale smakuje z bulionem drobiowym. Jak go ugotować? Potrzebujesz 1 kg części z kurczaka (np. udko, skrzydło, szyja) oraz warzyw i przypraw wymienionych wyżej. Z takim zestawem możesz przejść do działania. W dużym garnku umieść mięso i zalej je zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze przez około 10 minut. Usuń pianę, która często pojawia się na powierzchni wody. Dodaj warzywa, po czym kontynuuj gotowanie na wolniejszym ogniu przez około 1,5-2 godziny. Im dłużej gotujesz bulion, tym zyskuje on intensywniejszy aromat. Podobnie jak w poprzednim przypadku, przecedź płyn po ugotowaniu.

Prosta zupa grzybowa z makaronem warta spróbowania

Nasza prosta zupa grzybowa z makaronem nie sprawi kłopotu nawet osobom będącym na początku swojej przygody z gotowaniem. Przygotowanie całości zajmuje zaledwie 45 minut! O czym warto pamiętać? Najlepsza zupa z makaronem musi zostać doprawiona słodką śmietanką. Idealnie równoważy ona smak słonych dodatków, dlatego lepiej z niej nie rezygnować, choć nie da się ukryć, że ma sporo kalorii!

Z czym serwować naszą zupę? To oczywiście zupa z makaronem – na liście składników znajdziesz kilka propozycji, które najlepiej do niej pasują. Za to w okresie świątecznym zupa z suszonych grzybów z makaronem fantastycznie smakuje z tradycyjnymi uszkami. W wigilię z takimi bez mięsa, a w pozostałe dni wybór należy tylko do Ciebie! Nie przepadasz za makaronem? Wobec tego wymień go na ziemniaki. To sycąca, klasyczna odsłona zupy grzybowej. Na dodatek bardzo prosta do przygotowania, ponieważ wystarczy, że drobno pokrojone ziemniaki dołożysz do gotującego się wywaru z grzybami.

Zarówno zupa z kurek z makaronem, jak i borowików, maślaków smakuje tak zachwycająco, że powrócisz do niej jeszcze nie raz! Wypróbuj więc wariant ze swoimi ulubionymi grzybami. Zapoznaj się również z innymi przepisami z Kuchni Lidla. Znajdziesz wśród nich wiele ciekawych dań z grzybami.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!