Makaron w sosie śmietankowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • garnek
  • głęboką patelnię
  • kubek
  • nóż
  • deskę do krojenia
  • tarkę do sera
  • drewnianą łyżkę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cukinie umyj, a następnie przekrój wzdłuż. Każdą z połówek pokrój na plasterki. Czosnek obierz i drobno poszatkuj.

KROK 2: SMAŻYMY CUKINIĘ I CZOSNEK

Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż na nim cukinię przez 4-5 minut, aż lekko zmięknie i się zarumieni. Dodaj pokrojony czosnek i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Przypraw solą i pieprzem.

KROK 3: GOTUJEMY MAKARON

W międzyczasie zagotuj w garnku wodę na makaron i osól ją. Wrzuć makaron do wody i ugotuj al dente (krócej o 2 minuty niż zaleca producent). Gdy makaron jest gotowy, odlej ok. 100 ml wody z garnka do kubka i dodaj go do smażącej się cukinii. Resztę wody wylej, a makaron odcedź i odłóż na bok.

KROK 4: HARTUJEMY ŚMIETANĘ

Do kubka wlej śmietanę, a następnie powoli dodawaj do niej płyn z patelni, cały czas mieszając. Śmietana powinna lekko się podgrzać, dzięki czemu unikniesz jej zważenia w sosie.

KROK 5: DODAJEMY ŚMIETANĘ

Dodaj zawartość kubka na patelnię i zamieszaj. Duś przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.

KROK 6: DODAJEMY MAKARON

Dodaj makaron na patelnię i wymieszaj całość. Duś przez 5-6 minut.

KROK 7: SERWUJEMY MAKARON

Gotowy makaron przełóż do głębokich talerzy, a następnie zetrzyj ser na każdą z porcji. Ozdób dwoma listkami bazylii i odrobiną pieprzu. Życzymy smacznego!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Makaron w sosie śmietanowym

Makaron w sosie śmietanowym to gratka dla wszystkich fanów delikatnych smaków. Kremowy sos otula makaron, tworząc mieszankę idealną do różnych modyfikacji. Makaron z sosem śmietanowym można wzbogacić o wiele ciekawych składników takich jak zamieszczona w naszym przepisie cukinia, czy suszone pomidory, ale smak tego dania broni się także w wersji bez dodatków.

Jak zrobić dobry sos śmietanowy do makaronu? Sekretem dobrego sosu jest cierpliwość oraz świeżość i jakość składników. W tak minimalistycznych daniach, jak makaron z sosem śmietanowym w przepisie znajdziesz tylko kilka składników, dlatego warto zadbać o ich najwyższą jakość, w szczególności makaronu. To właśnie on gra w tym daniu kluczową rolę, a w przypadku kiepskiego produktu, nawet najlepszy przepis na makaron w sosie śmietanowym pomoże. Chcesz poznać triki na ulepszenie tego dania? Odszukasz je w dalszej części tekstu.

Jak zrobić makaron w sosie śmietanowym? Kwestia sosu

Makaron śmietanowy — jak zrobić pyszny sos na bazie śmietany? Odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta. Jeśli chcesz, aby Twój śmietanowy sos do makaronu dobrze smakował, musisz poświęcić mu chwilę, co najmniej 20 minut (w tym czasie przygotujesz szybki sos do makaronu ze śmietaną). Warto żebyś wiedział, że powolne gotowanie sprawia, że sos staje się bardziej kremowy, sycący oraz bardziej aromatyczny. Jeśli bardzo się spieszysz, lepiej przygotuj szybki sos winno-maślany.

Kluczowym elementem, który czyni to minimalistyczne danie wyjątkowym, jest odpowiednio dobrany makaron. Wybierz makaron z pszenicy durum z dodatkiem jajek o długim kształcie w wersji suszonej lub świeżej. Mąka durum używana do przygotowywania prawdziwego, włoskiego makaronu pozwala uzyskać produkt wysokiej jakości, o elastycznej i porowatej strukturze, na której osadza się sos. Jajeczny dodatek wzbogaca smak dania i dodaje mu głębi.

Dobry sos śmietanowy, w którym skąpiesz makaron, najlepiej jest przygotować na bazie śmietany o dużej zwartości tłuszczu. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a wraz z jego wygotowywaniem sos staje się bardziej kremowy, a jego smak bogatszy. Zadbaj o to, aby śmietanę lekko podgrzać przed dodaniem na patelnię np. hartując ją. W ten sposób unikniesz grudek w sosie.

Nasz przepis na sos śmietanowy do makaronu zawiera tylko czosnek, cukinię, sól i pieprz, ale śmiało możesz wzbogacić go świeże zioła, ser czy ulubione warzywa. Dobrze zrobiony sos śmietanowy doskonale współgra z wieloma produktami — brokułem, bobem, szparagami, skórką cytrynową, suszonymi pomidorami, szpinakiem, grzybami, a w szczególności z truflami i pieczarkami. Dodaj do swojego sosu te składniki, które lubisz, a z pewnością wyjdzie z tego coś smakowitego.

Przepis na makaron w sosie śmietanowym – kluczowy jest czas

Jak krok po kroku zrobić znakomity sos śmietanowy do makaronu? Żeby przygotować idealnie kremowy i gładki sos do makaronu śmietanowy nie potrzebujesz dużej ilości składników — wystarczy Ci czosnek, woda z gotowania makaronu, sól, pieprz oraz śmietanka. Jaka śmietana do makaronu będzie najlepsza? Najlepsza śmietanka do makaronu to ta słodka i tłusta, czyli 30, a nawet 36%. Mając te składniki, bez trudu stworzysz idealny sos śmietanowy do makaronu, który w szybki sposób przekształcisz w sos grzybowy, pomidorowo-śmietanowy, czy serowy.

Żeby sos śmietanowy się udał, należy zadbać o kilka szczegółów takich jak względnie niska, ale stała temperatura, odpowiedni czas gotowania oraz przyprawy. Wszystkie składniki powinny smażyć się, gotować i dusić na małym ogniu przez dłuższy czas, by wszystkie aromaty miały okazję się rozwinąć, a tłuszcz — wytopić. W zależności od gustu i preferencji do sosu możesz dodać więcej ziół, a nawet pokusić się wyostrzenie jego charakteru przy pomocy gałki muszkatołowej lub papryczki chili.

Jeśli chcesz, aby Twój makaron smakował po mistrzowsku, ugotuj go zgodnie z włoskimi zasadami. Jakimi? Już spieszymy z odpowiedzią! Woda na makaron powinna smakować jak ta pochodząca z morza lub oceanu, inaczej makaron będzie miał płaski smak. Podczas gotowania nie wolno dodawać oliwy i innych tłuszczów — dobrej jakości makaron w osolonej wodzie nie będzie się sklejać, o ile go nie rozgotujesz. Włosi gotują makaron al dente, czyli lekko surowy w środku.

Tak przygotowany makaron wrzucają do sosu, aby tam dogotował się do końca. Jeśli gotujesz makaron zgodnie ze wskazówkami na etykiecie, skróć czas gotowania o 2 minuty i otrzymasz wersję al dente, która dopełni swoim smakiem Twój sos śmietanowy. Przy odcedzaniu makaronu, nie wylewaj całości wody, tylko odlej ją do jakiegoś naczynia. Gluten, który uwolnił się podczas gotowania pasty, pomoże Ci smacznie zagęścić sos bez używania mąki lub zasmażki. Jeśli zastosujesz się do naszych porad, z pewnością stworzysz na talerzu coś wyjątkowego!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!