Makaron z cukinią i łososiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

Rozgrzej piekarnik do 180°C .

Przygotowanie

Łososia myjemy, osuszamy, skropiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę zawijamy w folię aluminiową, pieczemy w piekarniku przez mniej więcej 20 min. Upieczoną i lekko ostudzoną rybę dzielimy delikatnie widelcem na mniejsze kawałki.

Cukinię myjemy i kroimy w wąskie paski. Najlepiej zrobić to obierakiem do jarzyn. Gotujemy w garnku wodę, wrzucamy paski cukinii i gotujemy 1-1,5 min. Wyjmujemy, odsączamy.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy śmietankę, gdy się zagotuje, doprawiamy ją solą, pieprzem i gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć. Bazylię kroimy w paseczki. Do sosu dajajemy bazylię, kawałki łososia i paski cukinii. Delikatnie mieszamy i chwilę razem podgrzewamy.

Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy sos łososiowo-cukiniowy z ugotowanym makaronem.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    2299 dni temu
    Uwielbiam to danie Tym razem zamiast bazylii dodałam natkę pietruszki - też rewelacja

    odpowiedz

  • annie annie
    3147 dni temu
    Coś sezonowego i smacznego :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3453 dni temu
    Drogi Gościu, oliwa zakradła się nam przypadkiem do składników :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3456 dni temu
    A do czego ta oliwa? Do smietanki na patelni czy do makaronu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3705 dni temu
    Drogi Gościu, zgodnie z listą składników, w przepisie używamy śmietany 18%

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3705 dni temu
    Do przygotowania dania należy użyć śmietany czy śmietanki, bo w przepisie pojawia się jedna i druga...?

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    3778 dni temu
    Bardzo dobre i szybkie danie, tak to ja uwielbiam!

    odpowiedz

  • Emanuela Emanuela
    3944 dni temu
    Wyśmienite! Teraz często będzie to danie gościło na moim stole ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4106 dni temu
    pychota, wszystkim smakowało! I szybko się robi pół godzinki i gotowe!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4287 dni temu
    A mnie ciekawi ile czasu rolowano te paski cukini do zdjęcia? Swoją drogą ciekawy sposób do tej pory kroiłem jak ogórka pozdrawiam

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    4303 dni temu
    Pycha! do tej pory serwowałam ten zestaw ze szpinakiem, ale cukinia w tym wydaniu to rewelacja.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!