
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Rozgrzej piekarnik do 180°C .
Przygotowanie
Łososia myjemy, osuszamy, skropiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę zawijamy w folię aluminiową, pieczemy w piekarniku przez mniej więcej 20 min. Upieczoną i lekko ostudzoną rybę dzielimy delikatnie widelcem na mniejsze kawałki.
Cukinię myjemy i kroimy w wąskie paski. Najlepiej zrobić to obierakiem do jarzyn. Gotujemy w garnku wodę, wrzucamy paski cukinii i gotujemy 1-1,5 min. Wyjmujemy, odsączamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy śmietankę, gdy się zagotuje, doprawiamy ją solą, pieprzem i gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć. Bazylię kroimy w paseczki. Do sosu dajajemy bazylię, kawałki łososia i paski cukinii. Delikatnie mieszamy i chwilę razem podgrzewamy.
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy sos łososiowo-cukiniowy z ugotowanym makaronem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kotlet pożarski – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Mus truskawkowy
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Deser z chia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (12)
8 dni temu
Bardzo, bardzo dobre
odpowiedz
2550 dni temu
Uwielbiam to danie Tym razem zamiast bazylii dodałam natkę pietruszki - też rewelacja
odpowiedz
3399 dni temu
Coś sezonowego i smacznego :)
odpowiedz
3704 dni temu
Drogi Gościu, oliwa zakradła się nam przypadkiem do składników :)
odpowiedz
3707 dni temu
A do czego ta oliwa? Do smietanki na patelni czy do makaronu?
odpowiedz
3956 dni temu
Drogi Gościu, zgodnie z listą składników, w przepisie używamy śmietany 18%
odpowiedz
3957 dni temu
Do przygotowania dania należy użyć śmietany czy śmietanki, bo w przepisie pojawia się jedna i druga...?
odpowiedz
4029 dni temu
Bardzo dobre i szybkie danie, tak to ja uwielbiam!
odpowiedz
4196 dni temu
Wyśmienite! Teraz często będzie to danie gościło na moim stole ;D
odpowiedz
4358 dni temu
pychota, wszystkim smakowało! I szybko się robi pół godzinki i gotowe!
odpowiedz
4538 dni temu
A mnie ciekawi ile czasu rolowano te paski cukini do zdjęcia? Swoją drogą ciekawy sposób do tej pory kroiłem jak ogórka pozdrawiam
odpowiedz
4555 dni temu
Pycha! do tej pory serwowałam ten zestaw ze szpinakiem, ale cukinia w tym wydaniu to rewelacja.
odpowiedz
zobacz wszystkie