Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Rozgrzej piekarnik do 180°C .
Przygotowanie
Łososia myjemy, osuszamy, skropiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę zawijamy w folię aluminiową, pieczemy w piekarniku przez mniej więcej 20 min. Upieczoną i lekko ostudzoną rybę dzielimy delikatnie widelcem na mniejsze kawałki.
Cukinię myjemy i kroimy w wąskie paski. Najlepiej zrobić to obierakiem do jarzyn. Gotujemy w garnku wodę, wrzucamy paski cukinii i gotujemy 1-1,5 min. Wyjmujemy, odsączamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy śmietankę, gdy się zagotuje, doprawiamy ją solą, pieprzem i gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć. Bazylię kroimy w paseczki. Do sosu dajajemy bazylię, kawałki łososia i paski cukinii. Delikatnie mieszamy i chwilę razem podgrzewamy.
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy sos łososiowo-cukiniowy z ugotowanym makaronem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.
Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.
Łosoś w sosie curry
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.
Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
Delikatny pieczony łosoś w aromatycznej marynacie w azjatyckim stylu oczaruje fanów ryb swym imbirowym aromatem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
2299 dni temu
Uwielbiam to danie Tym razem zamiast bazylii dodałam natkę pietruszki - też rewelacja
odpowiedz
3147 dni temu
Coś sezonowego i smacznego :)
odpowiedz
3453 dni temu
Drogi Gościu, oliwa zakradła się nam przypadkiem do składników :)
odpowiedz
3456 dni temu
A do czego ta oliwa? Do smietanki na patelni czy do makaronu?
odpowiedz
3705 dni temu
Drogi Gościu, zgodnie z listą składników, w przepisie używamy śmietany 18%
odpowiedz
3705 dni temu
Do przygotowania dania należy użyć śmietany czy śmietanki, bo w przepisie pojawia się jedna i druga...?
odpowiedz
3778 dni temu
Bardzo dobre i szybkie danie, tak to ja uwielbiam!
odpowiedz
3944 dni temu
Wyśmienite! Teraz często będzie to danie gościło na moim stole ;D
odpowiedz
4106 dni temu
pychota, wszystkim smakowało! I szybko się robi pół godzinki i gotowe!
odpowiedz
4287 dni temu
A mnie ciekawi ile czasu rolowano te paski cukini do zdjęcia? Swoją drogą ciekawy sposób do tej pory kroiłem jak ogórka pozdrawiam
odpowiedz
4303 dni temu
Pycha! do tej pory serwowałam ten zestaw ze szpinakiem, ale cukinia w tym wydaniu to rewelacja.
odpowiedz
zobacz wszystkie