Makaron z cukinią i łososiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Rozgrzej piekarnik do 180°C .

Przygotowanie

Łososia myjemy, osuszamy, skropiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę zawijamy w folię aluminiową, pieczemy w piekarniku przez mniej więcej 20 min. Upieczoną i lekko ostudzoną rybę dzielimy delikatnie widelcem na mniejsze kawałki.

Cukinię myjemy i kroimy w wąskie paski. Najlepiej zrobić to obierakiem do jarzyn. Gotujemy w garnku wodę, wrzucamy paski cukinii i gotujemy 1-1,5 min. Wyjmujemy, odsączamy.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy śmietankę, gdy się zagotuje, doprawiamy ją solą, pieprzem i gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć. Bazylię kroimy w paseczki. Do sosu dajajemy bazylię, kawałki łososia i paski cukinii. Delikatnie mieszamy i chwilę razem podgrzewamy.

Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy sos łososiowo-cukiniowy z ugotowanym makaronem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • annie annie
    666 dni temu
    Coś sezonowego i smacznego :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    972 dni temu
    Drogi Gościu, oliwa zakradła się nam przypadkiem do składników :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    974 dni temu
    A do czego ta oliwa? Do smietanki na patelni czy do makaronu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1224 dni temu
    Drogi Gościu, zgodnie z listą składników, w przepisie używamy śmietany 18%

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1224 dni temu
    Do przygotowania dania należy użyć śmietany czy śmietanki, bo w przepisie pojawia się jedna i druga...?

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    1297 dni temu
    Bardzo dobre i szybkie danie, tak to ja uwielbiam!

    odpowiedz

  • Emanuela Emanuela
    1463 dni temu
    Wyśmienite! Teraz często będzie to danie gościło na moim stole ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1625 dni temu
    pychota, wszystkim smakowało! I szybko się robi pół godzinki i gotowe!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1806 dni temu
    A mnie ciekawi ile czasu rolowano te paski cukini do zdjęcia? Swoją drogą ciekawy sposób do tej pory kroiłem jak ogórka pozdrawiam

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    1822 dni temu
    Pycha! do tej pory serwowałam ten zestaw ze szpinakiem, ale cukinia w tym wydaniu to rewelacja.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram