![Łosoś w sosie curry Łosoś w sosie curry](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/a640dc58ef48-b059262e03-losos_w_czerwonym_sosie_curry_960x540.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy przez chwilę. Dodajemy pastę curry, cały czas mieszając smażymy przez około pól minuty.
Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Zagotowujemy i dusimy wszystko razem około 30 minut, aż zgęstnieje. Sos doprawiamy sokiem z limonki i solą.
Łososia myjemy i suszymy. Układamy filety na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek ryby nakładamy sos. Piekarnik z funkcją grilla nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy rybę do piekarnika i zapiekamy około 15 minut.
Jak podawać
Podajemy z ryżem jaśminowym.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Szaszłyki z łososia z warzywami
Wypróbuj przepis Piotra Kucharskiego na doskonałe lizaki rybne dla dzieci, podane z pysznymi grillowanymi warzywami!
![Szaszłyki z łososia z warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6e719bcf2f79-7cb22074a1-Kucharze-PL-KW17-19868-_etapy_19787_47408_RGB_OK_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!
![Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/67116b9a7e55-c1d6038f06-PL_KW6_Liu_19367_S_52195_RGB_OK_1250x700.webp)
Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!
![Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/42f7d8f3509b-1fc7c8856b-Kucharze-PL-Kw-6-7-8_19367_S_1095_RGB_OK_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
Curry to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni azjatyckiej. Wypróbuj tajską wersję dania!
![Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/854b0d3c4322-7e8edd391e-Kucharze_PL_kw_7_etapy_193675318_RGB_OK_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron z cukinią i łososiem
- Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
- Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
- Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
- Zapiekane naleśniki z ratatouille
- Gulasz z jelenia w warzywach
- Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
- Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Krupnik
- Bigos rybny
- Jagodowe mascarpone
- Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
- Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem
- Sos do ravioli
- Ośmiorniczki z grilla
- Kuleczki z koziego sera
- Pęczotto z górskim serem i kurkami
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Warzywa w tempurze
- Ciasto czekoladowo-owsiane
- Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach
- Kanapki na śniadanie
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
Komentarze (8)
2079 dni temu
Czego można użyć zamiast czerwonej pasty curry?
odpowiedz
2079 dni temu
Możesz dać curry w proszku :)
3417 dni temu
Paulino, to doskonały pomysł, by nadać nieco ostrości :)
odpowiedz
3417 dni temu
uwielbiam tego łososia :) jedyne o co go ulepszam to o suszone papryczki jalapeno i odrobina chilli. Pyyycha <3
odpowiedz
3606 dni temu
Tomaszu, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
odpowiedz
3607 dni temu
Jaka powinna byc temperatura piekarnika ?
odpowiedz
3878 dni temu
...Najlepsza ryba,jaka jadlam! ;)
odpowiedz
3982 dni temu
Robiłam to danie jakiś czas temu. Kompozycja smaków jest naprawdę zaskakująca. Bardzo, bardzo smakowało
odpowiedz