Łosoś w sosie curry
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy przez chwilę. Dodajemy pastę curry, cały czas mieszając smażymy przez około pól minuty.
Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Zagotowujemy i dusimy wszystko razem około 30 minut, aż zgęstnieje. Sos doprawiamy sokiem z limonki i solą.

Łososia myjemy i suszymy. Układamy filety na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek ryby nakładamy sos. Piekarnik z funkcją grilla nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy rybę do piekarnika i zapiekamy około 15 minut.

Jak podawać

Podajemy z ryżem jaśminowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Aida Aida
    24 dni temu
    Czego można użyć zamiast czerwonej pasty curry?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    24 dni temu
    Możesz dać curry w proszku :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1362 dni temu
    Paulino, to doskonały pomysł, by nadać nieco ostrości :)

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    1362 dni temu
    uwielbiam tego łososia :) jedyne o co go ulepszam to o suszone papryczki jalapeno i odrobina chilli. Pyyycha <3

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1552 dni temu
    Tomaszu, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

    odpowiedz

  • Tomasz Tomasz
    1552 dni temu
    Jaka powinna byc temperatura piekarnika ?

    odpowiedz

  • czimi czimi
    1823 dni temu
    ...Najlepsza ryba,jaka jadlam! ;)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1927 dni temu
    Robiłam to danie jakiś czas temu. Kompozycja smaków jest naprawdę zaskakująca. Bardzo, bardzo smakowało

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram