Łosoś w sosie curry

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy przez chwilę. Dodajemy pastę curry, cały czas mieszając smażymy przez około pól minuty.
Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Zagotowujemy i dusimy wszystko razem około 30 minut, aż zgęstnieje. Sos doprawiamy sokiem z limonki i solą.

Łososia myjemy i suszymy. Układamy filety na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek ryby nakładamy sos. Piekarnik z funkcją grilla nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy rybę do piekarnika i zapiekamy około 15 minut.

Jak podawać

Podajemy z ryżem jaśminowym.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Amandeep Deoli

Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym

Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!

Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Khone Philavong

Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym

Curry to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni azjatyckiej. Wypróbuj tajską wersję dania!

Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (8)

Avatar
  • Aida Aida
    2419 dni temu
    Czego można użyć zamiast czerwonej pasty curry?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2419 dni temu
    Możesz dać curry w proszku :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3757 dni temu
    Paulino, to doskonały pomysł, by nadać nieco ostrości :)

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    3757 dni temu
    uwielbiam tego łososia :) jedyne o co go ulepszam to o suszone papryczki jalapeno i odrobina chilli. Pyyycha <3

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3946 dni temu
    Tomaszu, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

    odpowiedz

  • Tomasz Tomasz
    3947 dni temu
    Jaka powinna byc temperatura piekarnika ?

    odpowiedz

  • czimi czimi
    4218 dni temu
    ...Najlepsza ryba,jaka jadlam! ;)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    4322 dni temu
    Robiłam to danie jakiś czas temu. Kompozycja smaków jest naprawdę zaskakująca. Bardzo, bardzo smakowało

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!