Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy przez chwilę. Dodajemy pastę curry, cały czas mieszając smażymy przez około pól minuty.
Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Zagotowujemy i dusimy wszystko razem około 30 minut, aż zgęstnieje. Sos doprawiamy sokiem z limonki i solą.
Łososia myjemy i suszymy. Układamy filety na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek ryby nakładamy sos. Piekarnik z funkcją grilla nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy rybę do piekarnika i zapiekamy około 15 minut.
Jak podawać
Podajemy z ryżem jaśminowym.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Świąteczne pierniczki
- Sernik pistacjowy
- Klasyczna sałatka grecka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Spaghetti carbonara
- Sałatka gyros
- Przekąski sylwestrowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Burek ze szpinakiem
- Piernik świąteczny
- Ryba z piekarnika
- Krokiety z mięsem
- Pierniki
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Jajka na miękko
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (8)
2544 dni temu
Czego można użyć zamiast czerwonej pasty curry?
Odpowiedz
2543 dni temu
Możesz dać curry w proszku :)
3882 dni temu
Paulino, to doskonały pomysł, by nadać nieco ostrości :)
Odpowiedz
3882 dni temu
uwielbiam tego łososia :) jedyne o co go ulepszam to o suszone papryczki jalapeno i odrobina chilli. Pyyycha <3
Odpowiedz
4071 dni temu
Tomaszu, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Odpowiedz
4071 dni temu
Jaka powinna byc temperatura piekarnika ?
Odpowiedz
4343 dni temu
...Najlepsza ryba,jaka jadlam! ;)
Odpowiedz
4447 dni temu
Robiłam to danie jakiś czas temu. Kompozycja smaków jest naprawdę zaskakująca. Bardzo, bardzo smakowało
Odpowiedz