Artykuły
Inspirujące artykuły o produktach i kuchniach z całego świata, które pozwolą Ci poznać sztukę kulinarną od zupełnie innej strony.
Jak powstaje miód?
W najnowszym odcinku serii „Okrasa na szlaku regionalnych smaków” Karol odwiedził miejsce, w którym produkowane są miody. Zobacz odcinek i sprawdź, jak powstaje pyszny miód, który możesz kupić w Lidlu!
Wołowina black angus: jak przygotować steki z rostbefu, antrykotu i udźca?
Wołowina black angus, czyli mięso o delikatnej strukturze i niemal maślanym smaku. Idealne do steków. Dowiedz się, jak je przygotować, aby w pełni docenić smak mięsa!
Jak gotować szparagi? 6 wskazówek
Gotowanie szparagów to sztuka, która wymaga delikatności, precyzji oraz znajomości kilku podstawowych trików, dzięki którym proces ten staje się znacznie prostszy. Od wyboru odpowiednich szparagów po właściwy sposób gotowania — każdy etap jest równie ważny. W jaki sposób przygotować wyśmienite szparagi? Poznaj kilka najlepszych trików!
Makaron orzo — jaki to makaron i do czego go użyć?
Makaron przypominający kształtem ziarenka ryżu lub jęczmienia, czyli orzo, od wieków stanowi część diety mieszkańców Półwyspu Apenińskiego. Nietypowy kształt i mikroskopijny rozmiar orzo czyni go doskonałym dodatkiem do sałatek, zup, dań dla dzieci, a także wszystkich treściwych sosów podawanych zazwyczaj z penne czy tagliatelle.
Jaki makaron do rosołu jest najlepszy?
Makaron należy do grupy wszechstronnych składników, które doskonale pasują do wielu różnych dań — od zup poprzez dania główne na sałatkach, a nawet deserach kończąc. Jednym z bardziej popularnych sposobów na jego wykorzystanie w kuchni jest dodanie go do aromatycznego rosołu. Jaki rodzaj makaronu nadaje się do tej zupy najlepiej? Poznaj nasze propozycje!
Jaki makaron do carbonary jest najlepszy? 5 propozycji
Carbonara to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej, które doczekało się międzynarodowej sławy. Jednym z najważniejszych elementów tej pysznej potrawy jest makaron. Odpowiednio dobrana i ugotowana pasta dobrze łączy się z sosem na bazie sera i jajek, tworząc to wyjątkowe danie. Jak dobrać makaron do carbonary? Poznaj nasze propozycje!
Jak zagęścić sos? 6 skutecznych sposobów!
Sosy pełnią kluczową funkcję w kulinariach, dodając daniom głębi i określonego smaku. Często determinują cały charakter dania, dlatego warto zadbać o ich poprawne przygotowanie. Jak zagęścić sos i osiągnąć idealną strukturę przy jednoczesnym zachowaniu jego właściwego smaku? W tym artykule zdradzimy Ci sprawdzone sposoby na zagęszczanie sosów.
Ile makaronu na osobę zrobić? Wyjaśniamy, jak obliczyć porcję
Jak obliczyć porcję odpowiednią dla 1, 2, 4 osób? Na to pytanie odpowiadamy w poniższym tekście.
Ile kalorii ma makaron? Pełna rozpiska
Chociaż makaron jest chętnie jedzony na całym świecie, to wiele osób odmawia sobie tej przyjemności z powodu łatki wysokiej kaloryczności. Czy rzeczywiście makarony są tak kaloryczne?
Ile gotować makaron? Wszystkie rodzaje
Zastanawiasz się, jak długo gotować makaron? Chcesz wiedzieć ile gotować makaron pszeniczny? A może zależy Ci na tym, by dowiedzieć się, ile minut gotować makaron ryżowy? Tego wszystkiego dowiesz się z poniższego tekstu.
Jak ugotować makaron? Kompletny przewodnik
Przygotowaliśmy dla Ciebie kompletny przewodnik, który pomoże Ci przygotować makaron, dzięki któremu dania z jego udziałem staną się prawdziwym kulinarnym doznaniem. Zapraszamy do lektury!
Carving – sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach
Carving to sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach. Sprawdź, czym się charakteryzuje i obejrzyj odcinek, aby przygotować swoje pierwsze ozdoby.