Rodzaje noży i ich zastosowanie

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


RODZAJE NOŻY I ICH ZASTOSOWANIE – JAKI NÓŻ DO CZEGO SŁUŻY

Kupno odpowiednich noży, które dobrze sprawdzą się w kuchni, może być wyzwaniem nawet dla osób mających doświadczenie w gotowaniu. Jakie noże są absolutnie niezbędne i do czego dokładnie służą? Czy konkretny rodzaj noża ma tylko jedno zastosowanie? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w tym artykule, podpierając się wiedzą Karola Okrasy.

Każda osoba, która kiedykolwiek przygotowywała coś w kuchni, doskonale wie, że kiedy naprawdę trzeba coś pokroić, z mniejszym lub większym wysiłkiem da się to zrobić prawie każdym nożem. Gotowanie to jednak nie tylko mieszanie składników, ale też prawdziwa sztuka. Właśnie dlatego warto poznać trzy podstawowe rodzaje noży i ich zastosowania, a następnie wybrać takie akcesoria, które dzięki użyciu stali damasceńskiej są wyjątkowo wytrzymałe i trwałe, jak noże Ernesto.

MAŁY NÓŻ – NARZĘDZIE DO ZADAŃ PRECYZYJNYCH

Znalezienie zastosowania dla małego noża z krótkim ostrzem może być większym wyzwaniem, niż się wydaje. Jest to nóż lekki i dzięki swojemu rozmiarowi dość łatwy w użytkowaniu, jednak jego wykorzystanie nie jest wcale oczywiste. W związku z tym warto zainteresować się tym, do czego taki nóż służy szefom kuchni. Zazwyczaj wykorzystuje się go do:

  • oczyszczania warzyw, np. młodej marchwi, przed podaniem w całości;
  • nacinania warzyw bez uszkadzania skórki;
  • wycinania kształtów z warzyw i owoców;
  • krojenia mniejszych warzyw i owoców.

ŚREDNI NÓŻ – POMOCNIK W KUCHNI

Jest to nóż o średniej wielkości, z lekko przedłużonym ostrzem, który stanie się niezastąpionym narzędziem do wykonywania precyzyjnych zadań w każdej kuchni. Karol poleca wykorzystywać go do:

  • filetowania małych ryb;
  • filetowania cytrusów;
  • pozbawiania warzyw i owoców gniazd nasiennych;
  • krojenia warzyw i owoców na kawałki;
  • krojenia wędlin i mięsa.

NÓŻ SZEFA KUCHNI – WYPROFILOWANE OSTRZE NIE TYLKO DLA PROFESJONALISTÓW

Nóż, który zazwyczaj robi największe wrażenie. Jego długie ostrze, specjalnie wyprofilowane do szybkiego i umiejętnego krojenia, siekania i szatkowania, stanowi wszechstronne wsparcie w niejednej kuchni. Dodatkowo dzięki stosunkowo dużej wadze wygodnie leży w dłoni, co umożliwia wysoką precyzję. Świetnie sprawdzi się do:

  • przekrawania i krojenia dużych warzyw i owoców;
  • siekania;
  • rozgniatania np. czosnku;
  • krojenia metodą julienne;
  • szatkowania np. cebuli.

NOŻE Z JAKIEGO MATERIAŁU WYBRAĆ, KOMPLETUJĄC ZESTAW DO SWOJEJ KUCHNI?

Wnioskując z opisu możliwości powyższych noży, wiadomo już, że zaledwie trzy rodzaje ostrzy pozwalają swobodnie pracować z dowolnymi składnikami. Pozostaje jednak pytanie, jak rozstrzygnąć, czy materiały, z których wykonane są dane noże, są wytrzymałe i trwałe. Jakie zatem wyróżniamy noże pod względem materiałów?

  • Noże ze stali nierdzewnej – jak nazwa wskazuje, wykonane są z metalu, który nie rdzewieje. Pozostaje także ostry przez długi czas, natomiast to noże ze stali damasceńskiej charakteryzują się wyjątkową ostrością. Właśnie z tego materiału wykonane są noże marki Ernesto, których używa Karol.
  • Noże ceramiczne – są wykonane z tlenku cyrkonu lub węglika cyrkonu. Uważane za dużo twardsze od stalowych, są jednocześnie bardzo lekkie i dość kruche. W związku z tym, chociaż długo pozostają ostre i można nimi przekroić niemal wszystko, są bardziej podatne na uszkodzenia.
  • Noże pokryte teflonem – najczęściej są wykonane ze stali pokrytej warstwą teflonu. Dzięki wykorzystaniu tego materiału nic nie przywiera do nich podczas krojenia, co przydaje się podczas krojenia serów lub daktyli.

Trwa ładowanie komentarzy