zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


RODZAJE NOŻY I ICH ZASTOSOWANIE – JAKI NÓŻ DO CZEGO SŁUŻY

Kupno odpowiednich noży, które dobrze sprawdzą się w kuchni, może być wyzwaniem nawet dla osób mających doświadczenie w gotowaniu. Jakie noże są absolutnie niezbędne i do czego dokładnie służą? Czy konkretny rodzaj noża ma tylko jedno zastosowanie? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w tym artykule, podpierając się wiedzą Karola Okrasy.

Każda osoba, która kiedykolwiek przygotowywała coś w kuchni, doskonale wie, że kiedy naprawdę trzeba coś pokroić, z mniejszym lub większym wysiłkiem da się to zrobić prawie każdym nożem. Gotowanie to jednak nie tylko mieszanie składników, ale też prawdziwa sztuka. Właśnie dlatego warto poznać trzy podstawowe rodzaje noży i ich zastosowania, a następnie wybrać takie akcesoria, które dzięki użyciu stali damasceńskiej są wyjątkowo wytrzymałe i trwałe, jak noże Ernesto.

MAŁY NÓŻ – NARZĘDZIE DO ZADAŃ PRECYZYJNYCH

Znalezienie zastosowania dla małego noża z krótkim ostrzem może być większym wyzwaniem, niż się wydaje. Jest to nóż lekki i dzięki swojemu rozmiarowi dość łatwy w użytkowaniu, jednak jego wykorzystanie nie jest wcale oczywiste. W związku z tym warto zainteresować się tym, do czego taki nóż służy szefom kuchni. Zazwyczaj wykorzystuje się go do:

  • oczyszczania warzyw, np. młodej marchwi, przed podaniem w całości;
  • nacinania warzyw bez uszkadzania skórki;
  • wycinania kształtów z warzyw i owoców;
  • krojenia mniejszych warzyw i owoców.

ŚREDNI NÓŻ – POMOCNIK W KUCHNI

Jest to nóż o średniej wielkości, z lekko przedłużonym ostrzem, który stanie się niezastąpionym narzędziem do wykonywania precyzyjnych zadań w każdej kuchni. Karol poleca wykorzystywać go do:

  • filetowania małych ryb;
  • filetowania cytrusów;
  • pozbawiania warzyw i owoców gniazd nasiennych;
  • krojenia warzyw i owoców na kawałki;
  • krojenia wędlin i mięsa.

NÓŻ SZEFA KUCHNI – WYPROFILOWANE OSTRZE NIE TYLKO DLA PROFESJONALISTÓW

Nóż, który zazwyczaj robi największe wrażenie. Jego długie ostrze, specjalnie wyprofilowane do szybkiego i umiejętnego krojenia, siekania i szatkowania, stanowi wszechstronne wsparcie w niejednej kuchni. Dodatkowo dzięki stosunkowo dużej wadze wygodnie leży w dłoni, co umożliwia wysoką precyzję. Świetnie sprawdzi się do:

  • przekrawania i krojenia dużych warzyw i owoców;
  • siekania;
  • rozgniatania np. czosnku;
  • krojenia metodą julienne;
  • szatkowania np. cebuli.

NOŻE Z JAKIEGO MATERIAŁU WYBRAĆ, KOMPLETUJĄC ZESTAW DO SWOJEJ KUCHNI?

Wnioskując z opisu możliwości powyższych noży, wiadomo już, że zaledwie trzy rodzaje ostrzy pozwalają swobodnie pracować z dowolnymi składnikami. Pozostaje jednak pytanie, jak rozstrzygnąć, czy materiały, z których wykonane są dane noże, są wytrzymałe i trwałe. Jakie zatem wyróżniamy noże pod względem materiałów?

  • Noże ze stali nierdzewnej – jak nazwa wskazuje, wykonane są z metalu, który nie rdzewieje. Pozostaje także ostry przez długi czas, natomiast to noże ze stali damasceńskiej charakteryzują się wyjątkową ostrością. Właśnie z tego materiału wykonane są noże marki Ernesto, których używa Karol.
  • Noże ceramiczne – są wykonane z tlenku cyrkonu lub węglika cyrkonu. Uważane za dużo twardsze od stalowych, są jednocześnie bardzo lekkie i dość kruche. W związku z tym, chociaż długo pozostają ostre i można nimi przekroić niemal wszystko, są bardziej podatne na uszkodzenia.
  • Noże pokryte teflonem – najczęściej są wykonane ze stali pokrytej warstwą teflonu. Dzięki wykorzystaniu tego materiału nic nie przywiera do nich podczas krojenia, co przydaje się podczas krojenia serów lub daktyli.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!