Burek ze szpinakiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • pędzelek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: SMAŻYMY SZPINAK Z CZOSNKIEM I CEBULĄ

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Na dno głębokiej patelni wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Po 3 minutach dodajemy szpinak i czekamy, aż „zwiędnie”. Dodajemy czosnek. Całość smażymy do momentu, aż odparuje płyn. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy do wystygnięcia.

KROK 2: SMARUJEMY CIASTO FILO MASŁEM

Roztapiamy masło. Ciasto filo wyjmujemy z opakowania i przykrywamy wilgotnym ręcznikiem papierowym, aby zapobiec wysychaniu. Na blacie rozkładamy jeden arkusz ciasta i smarujemy go roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Nakładamy kolejny płat ciasta i dociskamy dłońmi.

KROK 3: WYKŁADAMY FARSZ

Ponownie zwilżamy arkusz ciasta roztopionym masłem. Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy 1/3 przygotowanego farszu szpinakowego (około 2-3 łyżki). Na farsz kruszymy 1/3 sera feta. Zwijamy wzdłuż nadzienia, formując rulon. Gotowy rulon przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zwijamy go w spiralę. Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania wszystkich płatów ciasta oraz farszu.

KROK 4: PIECZEMY BUREK W PIEKARNIKU

Całość smarujemy obficie masłem i oprószamy sezamem. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut lub do momentu, aż wierzch i brzegi będą złote i chrupiące.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • A A
    100 dni temu
    Ile gramów ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    99 dni temu
    Jedno opakowanie ciasta filo waży ok. 400 gramów.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!