Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę
- papier do pieczenia
- pędzelek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMAŻYMY SZPINAK Z CZOSNKIEM I CEBULĄ
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Na dno głębokiej patelni wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Po 3 minutach dodajemy szpinak i czekamy, aż „zwiędnie”. Dodajemy czosnek. Całość smażymy do momentu, aż odparuje płyn. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 2: SMARUJEMY CIASTO FILO MASŁEM
Roztapiamy masło. Ciasto filo wyjmujemy z opakowania i przykrywamy wilgotnym ręcznikiem papierowym, aby zapobiec wysychaniu. Na blacie rozkładamy jeden arkusz ciasta i smarujemy go roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Nakładamy kolejny płat ciasta i dociskamy dłońmi.
KROK 3: WYKŁADAMY FARSZ
Ponownie zwilżamy arkusz ciasta roztopionym masłem. Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy 1/3 przygotowanego farszu szpinakowego (około 2-3 łyżki). Na farsz kruszymy 1/3 sera feta. Zwijamy wzdłuż nadzienia, formując rulon. Gotowy rulon przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zwijamy go w spiralę. Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania wszystkich płatów ciasta oraz farszu.
KROK 4: PIECZEMY BUREK W PIEKARNIKU
Całość smarujemy obficie masłem i oprószamy sezamem. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut lub do momentu, aż wierzch i brzegi będą złote i chrupiące.
Zobacz podobne
przepisy
Spanakopita
Spanakopita to przysmak w prawdziwie greckim stylu. Dzięki plastyczności ciasta filo przygotujesz go z ogromną przyjemnością. Jego kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadną Ci do gustu!
Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
Nie znasz jeszcze ciasta filo? W takim razie poznaj je, przygotowując tę prostą i bardzo smaczną zapiekankę z warzywami, serami i miętą! To idealna propozycja na obiad lub kolację!
Zapiekanka z batatów
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!
Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
Roladki zapieczone w pomidorowym sosie i wyraziste dodatki to idealny pomysł na szybki obiad pełen smaku!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Strudel makowy
- Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
- Roladki z indyka z papryką i kaparami
- Rogaliki z makiem
- Bifteki z fetą
- Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Domowe czekoladki z masłem orzechowym
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Spanakopita
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Dorsz czarny na szpinaku
- Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
- Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
- Śledź świeży pieczony
- Twaróg z imbirem i owocami
- Mrożone truskawki w syropie waniliowym
- Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
- Meze – grecki talerz przystawek
- Keks królewski
- Bezglutenowy tort „Czarny Las”
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Łosoś z salsą z tamarillo i mango
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
277 dni temu
Ile gramów ciasta?
odpowiedz
276 dni temu
Jedno opakowanie ciasta filo waży ok. 400 gramów.