Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA I JABŁKO
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, szatkujemy ją i przekładamy do miski. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Jabłko obieramy, kroimy w dość drobną kostkę i przekładamy do miski z warzywami.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Koperek bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą w misce i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SURÓWKI Z DRESSINGIEM
Surówkę dokładnie mieszamy z gotowym dressingiem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Burgery rybne z sałatką coleslaw
Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.
Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!
Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami
Pierś kaczki z chrupiącą skórką, miodowa glazura i czerwona kapusta jako dodatek – taki obiad to klasyka – zasmakuje wszystkim. Spróbuj koniecznie!
Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerwonej kapusty, herbatka malinowa
Taki obiad zje ze smakiem każdy maluch! Pachnąca ryba w delikatnym sosie, pożywna kasza i pyszna surówka – samo zdrowie!
Colesław to klasyczny dodatek do potraw w stylu amerykańskim, ale nie tylko, który zdobył uznanie na całym świecie. Swoją popularność colesław zawdzięcza nie tylko chrupkości, świeżości i wyjątkowemu smakowi, ale także ciekawej historii powstania. Skąd wziął się colesław i jak go przygotować? Poznaj różne sposoby na tę pyszną sałatkę z kapusty!
Colesław — przepis na sałatkę z kapusty
Colesław (także coleslaw lub kolesław) to rodzaj surówki, do której używana jest kapusta, a także kilka innych składników. Historia tego pysznego dodatku do obiadu sięga XVII wieku, kiedy to niderlandzcy imigranci przywieźli ze sobą przepis na kapuścianą sałatkę do Nowego Jorku. Połączenie kapusty z majonezem, octem i innymi dodatkami zrobiło wrażenie na kubkach smakowych Amerykanów, promując przepis na colesław wśród mieszkańców Nowego Jorku. W języku niderlandzkim sałatka z kapusty nosi nazwę „koolsla”, ale słowo to szybko uległo modyfikacji i tak powstała wersja cold slaw — zimnej sałatki na bazie kapusty.
Dziś kapusta z octem i majonezem, czyli sałatka colesław znana jest niemalże każdemu. Serwuje się ją w restauracjach, fast foodach, a także w domowym zaciszu. Chociaż oryginalna wersja colesława zawiera białą kapustę, to równie często można spotkać wersję zrobioną z czerwonej kapusty. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka inspiracji i przepisów na to, jak zrobić pyszną surówkę z czerwonej i białej kapusty à la coleslaw. Odkryj je wraz z nami!
Sałatka à la colesław — co dodać do klasycznego przepisu?
Tradycyjna sałatka coleslaw składa się z surowej, białej kapusty, majonezu, octu i marchewki, ale przepis ten doczekał się wielu modyfikacji i zmian w składzie. Przepis na colesław zakłada, że składniki będą bardzo drobno pokrojone, a wręcz poszatkowane, jednakże na całym świecie spotkać można wersje także z większymi kawałkami, wzbogacone o różne składniki.
Jak zrobić sałatkę colesław w nieco mniej tradycyjnym stylu? Wystarczy, że białą kapustę podmienisz na czerwoną, a zwykły ocet zamienisz na winny i już — przepis na sałatkę colesław w modernistycznym stylu gotowy! Nie masz zbytnio czasu na eksperymenty kulinarne i szukasz sprawdzonego przepisu na colesław? Wykorzystaj recepturę na surówkę z czerwonej kapusty à la colesław autorstwa Kingi. Ta szybka i prosta sałatka colesław z czerwonej kapusty może stać się także inspiracją do własnej wersji — wystarczy, że zmienisz nieco sos i własna wersja klasycznej surówki gotowa!
Sałatka colesław — bez sosu ani rusz
Sos to jeden z kluczowych elementów colesława, bez którego nie da się obyć. Tradycyjny sos do colesława przygotowuje się z majonezu, octu, soli i pieprzu. Jak się zapewne domyślasz, sos ten sprawia, że surówka colesław ma całkiem sporo kcal. Jak zrobić surówkę colesław z mniej kalorycznym sosem?
Dobrym pomysłem na przyrządzenie surówki colesław w wersji fit jest wykorzystanie jogurtu i wegańskiego majonezu w proporcjach 2:1. Do takiego sosu do sałatki colesław warto dodać także inne składniki — np. czarną sól, która nada mu bardziej jajecznego aromatu. Do wersji fit sałatki z modrej kapusty à la coleslaw polecamy dodać także siemię lniane i odrobinę soku z pomarańczy — chrupiące ziarenka uczynią z tej prostej surówki do obiadu coś naprawdę zaskakującego!
Jak zrobić sałatkę colesław?
Jak zrobić sałatkę z czerwonej lub białej kapusty? Surówka colesław to banalna sprawa, o ile wyposażysz się w dobre jakościowo, świeże składniki, a także doskonały przepis na sos do surówki. Jeśli chcesz, aby Twoja surówka colesław z białej lub czerwonej kapusty była idealnie chrupiąca i miała odświeżający charakter, postaraj się pokroić kapustę w bardzo cienkie paski. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, przyrządzając sałatkę z czerwonej kapusty z naszego lub dowolnego przepisu?
Niezwykle ważne są proporcje sosu do sałatki colesław, a także równowaga smaków. W sosie nie powinno być zbyt dużo cukru i octu, aby nie zdominować smaku majonezu. Jeśli chcesz dodać mu więcej głębi, wykorzystaj do tego musztardę. Gotową sałatkę odstaw do lodówki na kilka godzin, aby składniki mogły się przegryźć.
Sałatka colesław — przepis
Jak wygląda przepis na najlepszą surówkę colesław? Najlepszy colesław przygotujesz z młodej kapusty! Chrupiąca, świeża i aromatyczna młoda kapusta w połączeniu z własnoręcznie przygotowanym majonezem i marchewką to recepta na udany obiad.
Klasyczny przepis na colesław (także ten z młodej, świeżej kapusty) można modyfikując, dodając do niego jogurt oraz koperek, suszone śliwki, morele, seler lub świeże jabłko. Warto poeksperymentować z różnymi składnikami, aby uzyskać unikatowy smak surówki z kapusty z majonezem.
Domowy colesław
Marzy Ci się receptura na szybką surówkę z szatkowanej kapusty z dodatkiem majonezu, czyli colesław? Poznaj nasz sposób na ekspresową sałatkę colesław z młodej kapusty, octu i sklepowego majonezu. Kapustę zetrzyj drobno na mandolinie lub poszatkuj, a następnie zalej ją odrobiną octu z cukrem i wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem oraz kilkoma łyżkami majonezu i już! Domowy colesław do obiadu jak się patrzy!
Jeśli masz ochotę, możesz użyć także czerwonej lub białej kapusty albo zmiksować je razem, tworząc kolorową surówkę colesław. Gorąco zachęcamy do wszelkich modyfikacji — dostosowując colesław do własnych upodobań, z całą pewnością stworzysz coś wspaniałego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny makowiec
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)