Sałatka colesław z czerwonej kapusty

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA I JABŁKO

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, szatkujemy ją i przekładamy do miski. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Jabłko obieramy, kroimy w dość drobną kostkę i przekładamy do miski z warzywami.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Koperek bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą w misce i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SURÓWKI Z DRESSINGIEM

Surówkę dokładnie mieszamy z gotowym dressingiem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Colesław to klasyczny dodatek do potraw w stylu amerykańskim, ale nie tylko, który zdobył uznanie na całym świecie. Swoją popularność colesław zawdzięcza nie tylko chrupkości, świeżości i wyjątkowemu smakowi, ale także ciekawej historii powstania. Skąd wziął się colesław i jak go przygotować? Poznaj różne sposoby na tę pyszną sałatkę z kapusty!

Colesław — przepis na sałatkę z kapusty

Colesław (także coleslaw lub kolesław) to rodzaj surówki, do której używana jest kapusta, a także kilka innych składników. Historia tego pysznego dodatku do obiadu sięga XVII wieku, kiedy to niderlandzcy imigranci przywieźli ze sobą przepis na kapuścianą sałatkę do Nowego Jorku. Połączenie kapusty z majonezem, octem i innymi dodatkami zrobiło wrażenie na kubkach smakowych Amerykanów, promując przepis na colesław wśród mieszkańców Nowego Jorku. W języku niderlandzkim sałatka z kapusty nosi nazwę „koolsla”, ale słowo to szybko uległo modyfikacji i tak powstała wersja cold slaw — zimnej sałatki na bazie kapusty.

Dziś kapusta z octem i majonezem, czyli sałatka colesław znana jest niemalże każdemu. Serwuje się ją w restauracjach, fast foodach, a także w domowym zaciszu. Chociaż oryginalna wersja colesława zawiera białą kapustę, to równie często można spotkać wersję zrobioną z czerwonej kapusty. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka inspiracji i przepisów na to, jak zrobić pyszną surówkę z czerwonej i białej kapusty à la coleslaw. Odkryj je wraz z nami!

Sałatka à la colesław — co dodać do klasycznego przepisu?

Tradycyjna sałatka coleslaw składa się z surowej, białej kapusty, majonezu, octu i marchewki, ale przepis ten doczekał się wielu modyfikacji i zmian w składzie. Przepis na colesław zakłada, że składniki będą bardzo drobno pokrojone, a wręcz poszatkowane, jednakże na całym świecie spotkać można wersje także z większymi kawałkami, wzbogacone o różne składniki.

Jak zrobić sałatkę colesław w nieco mniej tradycyjnym stylu? Wystarczy, że białą kapustę podmienisz na czerwoną, a zwykły ocet zamienisz na winny i już — przepis na sałatkę colesław w modernistycznym stylu gotowy! Nie masz zbytnio czasu na eksperymenty kulinarne i szukasz sprawdzonego przepisu na colesław? Wykorzystaj recepturę na surówkę z czerwonej kapusty à la colesław autorstwa Kingi. Ta szybka i prosta sałatka colesław z czerwonej kapusty może stać się także inspiracją do własnej wersji — wystarczy, że zmienisz nieco sos i własna wersja klasycznej surówki gotowa!

Sałatka colesław — bez sosu ani rusz

Sos to jeden z kluczowych elementów colesława, bez którego nie da się obyć. Tradycyjny sos do colesława przygotowuje się z majonezu, octu, soli i pieprzu. Jak się zapewne domyślasz, sos ten sprawia, że surówka colesław ma całkiem sporo kcal. Jak zrobić surówkę colesław z mniej kalorycznym sosem?

Dobrym pomysłem na przyrządzenie surówki colesław w wersji fit jest wykorzystanie jogurtu i wegańskiego majonezu w proporcjach 2:1. Do takiego sosu do sałatki colesław warto dodać także inne składniki — np. czarną sól, która nada mu bardziej jajecznego aromatu. Do wersji fit sałatki z modrej kapusty à la coleslaw polecamy dodać także siemię lniane i odrobinę soku z pomarańczy — chrupiące ziarenka uczynią z tej prostej surówki do obiadu coś naprawdę zaskakującego!

Jak zrobić sałatkę colesław?

Jak zrobić sałatkę z czerwonej lub białej kapusty? Surówka colesław to banalna sprawa, o ile wyposażysz się w dobre jakościowo, świeże składniki, a także doskonały przepis na sos do surówki. Jeśli chcesz, aby Twoja surówka colesław z białej lub czerwonej kapusty była idealnie chrupiąca i miała odświeżający charakter, postaraj się pokroić kapustę w bardzo cienkie paski. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, przyrządzając sałatkę z czerwonej kapusty z naszego lub dowolnego przepisu?

Niezwykle ważne są proporcje sosu do sałatki colesław, a także równowaga smaków. W sosie nie powinno być zbyt dużo cukru i octu, aby nie zdominować smaku majonezu. Jeśli chcesz dodać mu więcej głębi, wykorzystaj do tego musztardę. Gotową sałatkę odstaw do lodówki na kilka godzin, aby składniki mogły się przegryźć.

Sałatka colesław — przepis

Jak wygląda przepis na najlepszą surówkę colesław? Najlepszy colesław przygotujesz z młodej kapusty! Chrupiąca, świeża i aromatyczna młoda kapusta w połączeniu z własnoręcznie przygotowanym majonezem i marchewką to recepta na udany obiad.

Klasyczny przepis na colesław (także ten z młodej, świeżej kapusty) można modyfikując, dodając do niego jogurt oraz koperek, suszone śliwki, morele, seler lub świeże jabłko. Warto poeksperymentować z różnymi składnikami, aby uzyskać unikatowy smak surówki z kapusty z majonezem.

Domowy colesław

Marzy Ci się receptura na szybką surówkę z szatkowanej kapusty z dodatkiem majonezu, czyli colesław? Poznaj nasz sposób na ekspresową sałatkę colesław z młodej kapusty, octu i sklepowego majonezu. Kapustę zetrzyj drobno na mandolinie lub poszatkuj, a następnie zalej ją odrobiną octu z cukrem i wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem oraz kilkoma łyżkami majonezu i już! Domowy colesław do obiadu jak się patrzy!

Jeśli masz ochotę, możesz użyć także czerwonej lub białej kapusty albo zmiksować je razem, tworząc kolorową surówkę colesław. Gorąco zachęcamy do wszelkich modyfikacji — dostosowując colesław do własnych upodobań, z całą pewnością stworzysz coś wspaniałego!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!