
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- moździerz
- ognisko
- deskę zabezpieczoną tak, aby można było przygotowywać na niej jedzenie i wbić ją w ziemię koło ogniska – najlepiej kierować się wskazówkami Karola z załączonego filmu
- termometr kuchenny
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Czosnek bardzo drobno siekamy. W moździerzu rozgniatamy ziarna kolendry. Dodajemy do nich pieprz, miód, posiekany czosnek i dokładnie mieszamy. Następnie do marynaty dodajemy musztardę, oliwę i skórkę otartą z 1 limonki. Tak przygotowaną marynatę odstawiamy.
KROK 2: PIECZEMY ŁOSOSIA
Łososia oczyszczamy i przybijamy stroną ze skórką do deski. Filet od strony z mięsem oprószamy solą. Łososia stawiamy blisko ognia i podpiekamy, aż mięso osiągnie temperaturę ok. 50°C.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy ograniczać sól, solenie ryby nie jest konieczne.
KROK 3: PODLEWAMY ŁOSOSIA MARYNATĄ
Do marynaty wyciskamy sok z limonki i dokładnie ją mieszamy. Odkładamy jedną łyżkę marynaty na później. Podpieczoną rybę odsuwamy od ogniska i dokładnie podlewamy marynatą.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ Z KAPUSTY
Ćwiartkę kapusty, czerwoną cebulę i kolendrę drobno siekamy. Przekładamy je do miski i dodajemy: miód, oliwę, sok wyciśnięty z limonki, pozostawioną wcześniej łyżkę marynaty, a także sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy.
KROK 5: PODAJEMY ŁOSOSIA
Łososia podajemy oprószonego delikatnie posiekaną kolendrą z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty.
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerwonej kapusty, herbatka malinowa
Taki obiad zje ze smakiem każdy maluch! Pachnąca ryba w delikatnym sosie, pożywna kasza i pyszna surówka – samo zdrowie!


Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.


Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.


Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.


Zobacz przepisy
na lato
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Jajka po benedyktyńsku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Kiszka ziemniaczana
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Tort lodowy
- Krewetki w tempurze
- Boczniaki po azjatycku
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)