Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- moździerz
- ognisko
- deskę zabezpieczoną tak, aby można było przygotowywać na niej jedzenie i wbić ją w ziemię koło ogniska – najlepiej kierować się wskazówkami Karola z załączonego filmu
- termometr kuchenny
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Czosnek bardzo drobno siekamy. W moździerzu rozgniatamy ziarna kolendry. Dodajemy do nich pieprz, miód, posiekany czosnek i dokładnie mieszamy. Następnie do marynaty dodajemy musztardę, oliwę i skórkę otartą z 1 limonki. Tak przygotowaną marynatę odstawiamy.
KROK 2: PIECZEMY ŁOSOSIA
Łososia oczyszczamy i przybijamy stroną ze skórką do deski. Filet od strony z mięsem oprószamy solą. Łososia stawiamy blisko ognia i podpiekamy, aż mięso osiągnie temperaturę ok. 50°C.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy ograniczać sól, solenie ryby nie jest konieczne.
KROK 3: PODLEWAMY ŁOSOSIA MARYNATĄ
Do marynaty wyciskamy sok z limonki i dokładnie ją mieszamy. Odkładamy jedną łyżkę marynaty na później. Podpieczoną rybę odsuwamy od ogniska i dokładnie podlewamy marynatą.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ Z KAPUSTY
Ćwiartkę kapusty, czerwoną cebulę i kolendrę drobno siekamy. Przekładamy je do miski i dodajemy: miód, oliwę, sok wyciśnięty z limonki, pozostawioną wcześniej łyżkę marynaty, a także sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy.
KROK 5: PODAJEMY ŁOSOSIA
Łososia podajemy oprószonego delikatnie posiekaną kolendrą z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty.
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerwonej kapusty, herbatka malinowa
Taki obiad zje ze smakiem każdy maluch! Pachnąca ryba w delikatnym sosie, pożywna kasza i pyszna surówka – samo zdrowie!
Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.
Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.
Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
- Spaghetti à la carbonara
- Gulasz jednogarnkowy z warzywami i makaronem
- Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Suflet malinowy
- Wegańskie brownie z fasoli
- Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
- Sernik czereśniowy na maślance
- Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Jajka w chmurkach
- Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
- Różowy makaron z burakami
- Wegański lunchbox do pracy
- Magdalenki w stylu francuskim
- Magdalenki w stylu hiszpańskim
- Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
- Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Carbonara z boczkiem
- Lody truskawkowo-jogurtowe
- Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
- Kanapki z ceviche z łososia
- Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
- Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)