Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- miskę
- ostry nóż
- deskę do krojenia
- praskę do czosnku
- patelnie
- rondelek
- ręcznik papierowy
- duży talerz lub półmisek
- drewnianą łyżkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
PULPETY:
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój drobno. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
KROK 2: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI
Cebulę i natkę wrzuć do miski, a potem przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do reszty składników. Do miski dodaj także mięso, mleko, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, a potem wszystko dokładnie wymieszaj.
KROK 3: FORMUJEMY PULPETY
Zwilż delikatnie dłonie i zacznij formować z masy małe kulki. Odkładaj je na bok.
KROK 4:SMAŻYMY PULPETY
Na patelni rozgrzej olej, a potem podsmaż pulpeciki z każdej strony (ok. 2-3 minuty na stronę). Podczas smażenia mięso powinno nabrać rumianego koloru.
KROK 5: ZDEJMUJEMY Z PULPETÓW NADMIAR TŁUSZCZU
Talerz lub półmisek obłóż ręcznikiem papierowym, a następnie wyłóż na niego usmażone pulpeciki, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
SOS:
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI
Cebulę oraz czosnek obierz, a potem drobno pokrój.
KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzej oliwę, a potem wrzuć na nią czosnek i cebulę. Poczekaj, aż składniki zmiękną, a następnie podlej je bulionem i podduszaj przez 4-5 minut.
KROK 3: DODAJEMY POMIDORY
Gdy bulion lekko się zredukuje, dodaj pomidory z puszki i zamieszaj. Podduszaj całość przez 10-12 minut.
KROK 4: WYKAŃCZAMY SOS
Po upływie wyznaczonego czasu przypraw sos solą, pieprzem i oregano. Zamieszaj i gotuj przez kolejne 3 minuty.
KROK 5: DODAJEMY PULPETY
Dodaj pulpety do gotującego się sosu. Zmniejsz ogień i gotuj je przez 10-15 minut, aby lekko zmiękły i nabrały aromatów z sosu.
Zobacz podobne
przepisy
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
Pyszne klopsiki z mięsa mielonego urozmaicone smakiem delikatnego sosu z papryki i pomidorów, przyprawionego cynamonem.
Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!
Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
Delikatne pulpety z królika, oblane sosem pomidorowym z nutą bazylii – to przepis Darii na rodzinne popołudnie w kuchni!
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym to doskonały pomysł na rodzinny obiad lub lunch z uwagi na szybkość i łatwość ich przygotowania. Do stworzenia pysznych, miękkich pulpetów nie potrzeba wielu elementów — podstawowe klopsy w sosie pomidorowym można przyrządzić z kilku składników takich jak mięso, cebulka, czerstwa bułka, pomidory z puszki i odrobina przypraw. Tak przygotowane pulpety w sosie nie odbiegają smakiem od tych wieloskładnikowych, co z pewnością docenią wszystkie zapracowane osoby, które cierpią na brak czasu wolnego.
Żeby przygotować smaczne, domowe pulpeciki w sosie pomidorowym nie trzeba wielu składników, ani specjalnych umiejętności kulinarnych, jednakże warto zwrócić uwagę na kilka aspektów związanych z samym procesem przygotowania, które uczynią klopsy pyszniejszymi. Na co uważać, przygotowując składniki z przepisu na pulpety? Jak zrobić dobry sos pomidorowy do pulpetów?
Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym? Mięso i sos
Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym, które zachwycą swoim smakiem wszystkich domowników? Najważniejszym elementem tego dania jest mięso, które powinno być odpowiednio dobrane, aby Twój przepis na pulpety się udał. Mięso to powinno pochodzić z tłustych partii zwierzęcia takich łopatka lub karkówka. Tłuszcz poza tym, że jest nośnikiem smaku, jest także gwarantem soczystości mięsa. Jeśli wybierzesz zbyt chude mięso, Twoje pulpety mogą łatwo stracić soczystość i stać się twarde.
W przygotowywaniu tego dania istotny jest także sposób obróbki mięsa. Najbardziej soczyste i miękkie pulpety w sosie pomidorowym otrzymasz, jeśli wybierzesz przepis, w którym metodą obróbki jest smażenie. Podsmażenie mięsa pozwala zamknąć pory, dzięki czemu cała wilgoć oraz tłuszcz pozostaje w środku pulpetów, a finalne danie zachwyca swoim smakiem i miękkością. Jeśli chcesz przygotować pulpety gotowane w sosie pomidorowym, podsmaż mięso delikatnie na suchej patelni przez 1-2 minuty na stronę, a dopiero potem dodaj je do sosu.
Sos pomidorowy nadaje całemu daniu wyjątkowego charakteru, dlatego warto zadbać o jego jakość i staranność w przygotowywaniu. Jeśli chcesz przyrządzić aromatyczny sos pomidorowy do pulpetów, wybierz świeże pomidory, pomidory z puszki lub passatę. Rzecz jasna możesz zrobić sos także z koncentratu pomidorowego wymieszanego z wodą lub bulionem, jednakże będzie miał on mniej intensywny i pomidorowy smak. Jeśli lubisz delikatne i swojskie smaki jak u babci, ten sposób na przygotowanie sosu pomidorowego będzie dla Ciebie idealny!
Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci – przepis Kuchni Lidla
Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym jak u babci? W poprzednim akapicie wspomnieliśmy o tym, jak zmodyfikować przepis na sos pomidorowy do pulpetów, by smakował domowo, ale czas podzielić się szczegółami dotyczącymi przygotowania całego dania. Żeby pulpet w sosie pomidorowym smakował swojsko i domowo, należy nieco zmodyfikować przepis na masę z mięsa mielonego.
Składnikami, które sprawiają, że pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym robione przez babcie smakują tak wyjątkowo, jest namoczona w mleku czerstwa bułka oraz mąka. Dodawanie namoczonego pieczywa do kotletów, klopsów czy pulpetów nie tylko lepiej spaja masę, ale dodaje im także lekkości i miękkości. Masa nie twardnieje podczas obróbki cieplnej, a środek pulpeta pozostaje soczysty. Drugim sekretnym składnikiem jest mąka, w której obtacza się delikatnie mięso przed smażeniem. Warstwa mąki chroni mięso przed wysuszeniem, czego rezultatem jest jeszcze bardziej soczyste, miękkie i aromatyczne mięso.
Przygotowane w ten sposób pulpety należy zagotować w sosie pomidorowym. Jak zrobić pyszny sos, który smakuje jak u babci? Domowy, prosty przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym zawiera recepturę na sos na bazie koncentratu pomidorowego i odrobiny bulionu, cebuli oraz przypraw. Cebulę podsmaża się na maśle, a potem dodaje się pulpety. Całość zalewa się je bulionem i przyprawia, a koncentrat dodaje się dopiero w połowie gotowania. Taki sos można delikatnie zabielić śmietaną lub odrobiną mączki ziemniaczanej.
Gotowe pulpety najlepiej smakują w towarzystwie surówki i puree ziemniaczanego. Jaka surówka pasuje do pulpetów w sosie pomidorowym? My preferujemy surówki na bazie kapusty i marchewki, ale równie pyszne połączenie smakowe uzyskasz z surówki w stylu meksykańskim lub colesława, a nawet zwykłego ogórka kiszonego z cebulką.
Wskazówki Kuchni Lidla
Przyrządzanie pulpetów z dodatkiem sosu pomidorowego jest niezwykle proste, ale istnieje kilka trików, które pozwolą Ci wynieść to danie na jeszcze wyższy poziom kulinarny. Poznaj nasze wskazówki!
Jak zrobić sos pomidorowy do pulpetów? Najlepszy sposób
Jak zrobić pyszny sos do pulpetów? Możliwości jest tak wiele! Jeśli masz ochotę na domowy, swojski obiad przygotuj pulpety w sosie pomidorowym z koncentratu, który opisaliśmy w poprzednim akapicie. Szukasz czegoś bardziej wykwintnego? Przygotuj sos pomidorowy do pulpetów na bazie świeżych, długo gotowanych pomidorów. Przepis na taki sos nie jest skomplikowany, jednakże czasochłonny.
Pomidory należy sparzyć i obrać, a następnie pokroić drobno i wrzucić na głęboką patelnię wraz z podsmażoną cebulką i czosnkiem. Pomidory należy dusić pod przykryciem na małym ogniu przez co najmniej 40 minut, aby sos dobrze się zredukował. Dopiero gdy sos lekko zgęstnieje, należy dodać do niego ok. 60 ml bulionu, zamieszać i zagotować. Do sosu najlepiej jest używać świeżych ziół takich jak bazylia, rozmaryn i oregano oraz świeżo zmielonej soli oraz pieprzu. Gwarantujemy, że tak przygotowany sos zachwyci Cię swoim smakiem!
Sposoby podania pulpetów w sosie pomidorowym
Z czym podawać pulpety w sosie pomidorowym? Pulpety z mięsa mielonego w sosie pomidorowym najlepiej smakują z dodatkiem puree ziemniaczanego lub ugotowanych ziemniaków z masłem. Bardzo częstą formą ich podawania jest serwowanie ich z makaronem lub ryżem i domową surówką z kapusty. To pyszne danie możesz podać z ulubionymi dodatkami — niech ogranicza Cię tylko wyobraźnia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
- Świąteczna focaccia
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Faszerowane łódeczki ziemniaczane
- Tołpyga w jajecznicy
- Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
- Nerkowce w kruchym karmelu (cashew brittle)
- Kaszotto z młodą kapustą
- Kompot truskawkowy
- Nocna owsianka białkowa z nasionami konopi
- Kapusta z grochem
- Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
- Kanapki z serem, szynką i warzywami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)